history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2022-01-01 do 2023-12-31

§ 31. [Dane zawarte w dokumentacji kontroli, o której mowa w § 26 pkt 5] 1. Dokumentacja kontroli, o której mowa w § 26 pkt 5, zawiera dane obejmujące:

1) datę wykonania czynności podlegającej wpisaniu;

2) ilość każdego sporządzonego zacieru słodkiego, a w przypadku fermentacji prowadzonej w systemie ciągłym – dobową ilość zacieru słodkiego wyrażoną w dm3;

3) numer kadzi fermentacyjnej, do której przepompowano sporządzony zacier słodki z wyłączeniem fermentacji prowadzonej w systemie ciągłym;

4) końcowe wskazania licznika objętości;

5) dzienny uzysk alkoholu etylowego lub napoju spirytusowego według wskazań licznika objętości lub innego urządzenia pomiarowego wyrażony w dm3;

6) ilość alkoholu etylowego lub napoju spirytusowego wyrażoną w dm3 100% vol., która została wydana z magazynu;

7) numer dokumentu, na podstawie którego alkohol etylowy lub napój spirytusowy został wydany z magazynu;

8) zapas alkoholu etylowego lub napoju spirytusowego w magazynie wyrażony w dm3.

2. [1] W przypadku gorzelni, o której mowa w art. 93 ust. 5 ustawy, dokumentacja, o której mowa w ust. 1, dodatkowo zawiera dane obejmujące:

1) dane identyfikujące producenta owoców, który dostarcza owoce w celu ich przerobu na alkohol etylowy:

a) imię i nazwisko,

b) miejsce zamieszkania oraz numer PESEL, o ile zostały podane w umowie zawartej zgodnie z art. 93 ust. 7 ustawy;

2) datę zawarcia umowy, o której mowa w art. 93 ust. 7 ustawy;

3) rodzaj owoców dostarczonych do gorzelni przez producenta owoców, o którym mowa w pkt 1, w celu ich przerobu na alkohol etylowy i ich ilość wyrażoną w kilogramach;

4) rodzaj owoców zużytych do produkcji alkoholu etylowego i ich ilość wyrażoną w kilogramach;

5) ilość alkoholu etylowego wyprodukowanego dla producenta owoców, o którym mowa w pkt 1, wyrażoną w dm3 100% vol. oraz datę jego wydania temu producentowi.

[1] § 31 ust. 2 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 grudnia 2021 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ewidencji i innych dokumentacji dotyczących wyrobów akcyzowych i znaków akcyzy (Dz.U. poz. 2475). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2022 r.

Wersja obowiązująca od 2022-01-01 do 2023-12-31

§ 31. [Dane zawarte w dokumentacji kontroli, o której mowa w § 26 pkt 5] 1. Dokumentacja kontroli, o której mowa w § 26 pkt 5, zawiera dane obejmujące:

1) datę wykonania czynności podlegającej wpisaniu;

2) ilość każdego sporządzonego zacieru słodkiego, a w przypadku fermentacji prowadzonej w systemie ciągłym – dobową ilość zacieru słodkiego wyrażoną w dm3;

3) numer kadzi fermentacyjnej, do której przepompowano sporządzony zacier słodki z wyłączeniem fermentacji prowadzonej w systemie ciągłym;

4) końcowe wskazania licznika objętości;

5) dzienny uzysk alkoholu etylowego lub napoju spirytusowego według wskazań licznika objętości lub innego urządzenia pomiarowego wyrażony w dm3;

6) ilość alkoholu etylowego lub napoju spirytusowego wyrażoną w dm3 100% vol., która została wydana z magazynu;

7) numer dokumentu, na podstawie którego alkohol etylowy lub napój spirytusowy został wydany z magazynu;

8) zapas alkoholu etylowego lub napoju spirytusowego w magazynie wyrażony w dm3.

2. [1] W przypadku gorzelni, o której mowa w art. 93 ust. 5 ustawy, dokumentacja, o której mowa w ust. 1, dodatkowo zawiera dane obejmujące:

1) dane identyfikujące producenta owoców, który dostarcza owoce w celu ich przerobu na alkohol etylowy:

a) imię i nazwisko,

b) miejsce zamieszkania oraz numer PESEL, o ile zostały podane w umowie zawartej zgodnie z art. 93 ust. 7 ustawy;

2) datę zawarcia umowy, o której mowa w art. 93 ust. 7 ustawy;

3) rodzaj owoców dostarczonych do gorzelni przez producenta owoców, o którym mowa w pkt 1, w celu ich przerobu na alkohol etylowy i ich ilość wyrażoną w kilogramach;

4) rodzaj owoców zużytych do produkcji alkoholu etylowego i ich ilość wyrażoną w kilogramach;

5) ilość alkoholu etylowego wyprodukowanego dla producenta owoców, o którym mowa w pkt 1, wyrażoną w dm3 100% vol. oraz datę jego wydania temu producentowi.

[1] § 31 ust. 2 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 grudnia 2021 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ewidencji i innych dokumentacji dotyczących wyrobów akcyzowych i znaków akcyzy (Dz.U. poz. 2475). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2022 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2021-06-29 do 2021-12-31

§ 31. [Dane zawarte w dokumentacji kontroli, o której mowa w § 26 pkt 5 ] Dokumentacja kontroli, o której mowa w § 26 pkt 5, zawiera dane obejmujące:

1) datę wykonania czynności podlegającej wpisaniu;

2) ilość każdego sporządzonego zacieru słodkiego, a w przypadku fermentacji prowadzonej w systemie ciągłym – dobową ilość zacieru słodkiego wyrażoną w dm3;

3) numer kadzi fermentacyjnej, do której przepompowano sporządzony zacier słodki z wyłączeniem fermentacji prowadzonej w systemie ciągłym;

4) końcowe wskazania licznika objętości;

5) dzienny uzysk alkoholu etylowego lub napoju spirytusowego według wskazań licznika objętości lub innego urządzenia pomiarowego wyrażony w dm3;

6) ilość alkoholu etylowego lub napoju spirytusowego wyrażoną w dm3 100% vol., która została wydana z magazynu;

7) numer dokumentu, na podstawie którego alkohol etylowy lub napój spirytusowy został wydany z magazynu;

8) zapas alkoholu etylowego lub napoju spirytusowego w magazynie wyrażony w dm3.