Wersja obowiązująca od 2022-01-01 do 2023-12-31
[Dane zawarte w dokumentacji kontroli, o której mowa w § 26 pkt 5] 1. Dokumentacja kontroli, o której mowa w § 26 pkt 5, zawiera dane obejmujące:
1) datę wykonania czynności podlegającej wpisaniu;
2) ilość każdego sporządzonego zacieru słodkiego, a w przypadku fermentacji prowadzonej w systemie ciągłym – dobową ilość zacieru słodkiego wyrażoną w dm3;
3) numer kadzi fermentacyjnej, do której przepompowano sporządzony zacier słodki z wyłączeniem fermentacji prowadzonej w systemie ciągłym;
4) końcowe wskazania licznika objętości;
5) dzienny uzysk alkoholu etylowego lub napoju spirytusowego według wskazań licznika objętości lub innego urządzenia pomiarowego wyrażony w dm3;
6) ilość alkoholu etylowego lub napoju spirytusowego wyrażoną w dm3 100% vol., która została wydana z magazynu;
7) numer dokumentu, na podstawie którego alkohol etylowy lub napój spirytusowy został wydany z magazynu;
8) zapas alkoholu etylowego lub napoju spirytusowego w magazynie wyrażony w dm3.
2. [1] W przypadku gorzelni, o której mowa w art. 93 ust. 5 ustawy, dokumentacja, o której mowa w ust. 1, dodatkowo zawiera dane obejmujące:
1) dane identyfikujące producenta owoców, który dostarcza owoce w celu ich przerobu na alkohol etylowy:
a) imię i nazwisko,
b) miejsce zamieszkania oraz numer PESEL, o ile zostały podane w umowie zawartej zgodnie z art. 93 ust. 7 ustawy;
2) datę zawarcia umowy, o której mowa w art. 93 ust. 7 ustawy;
3) rodzaj owoców dostarczonych do gorzelni przez producenta owoców, o którym mowa w pkt 1, w celu ich przerobu na alkohol etylowy i ich ilość wyrażoną w kilogramach;
4) rodzaj owoców zużytych do produkcji alkoholu etylowego i ich ilość wyrażoną w kilogramach;
5) ilość alkoholu etylowego wyprodukowanego dla producenta owoców, o którym mowa w pkt 1, wyrażoną w dm3 100% vol. oraz datę jego wydania temu producentowi.
[1] § 31 ust. 2 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 grudnia 2021 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ewidencji i innych dokumentacji dotyczących wyrobów akcyzowych i znaków akcyzy (Dz.U. poz. 2475). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2022 r.
Wersja obowiązująca od 2022-01-01 do 2023-12-31
[Dane zawarte w dokumentacji kontroli, o której mowa w § 26 pkt 5] 1. Dokumentacja kontroli, o której mowa w § 26 pkt 5, zawiera dane obejmujące:
1) datę wykonania czynności podlegającej wpisaniu;
2) ilość każdego sporządzonego zacieru słodkiego, a w przypadku fermentacji prowadzonej w systemie ciągłym – dobową ilość zacieru słodkiego wyrażoną w dm3;
3) numer kadzi fermentacyjnej, do której przepompowano sporządzony zacier słodki z wyłączeniem fermentacji prowadzonej w systemie ciągłym;
4) końcowe wskazania licznika objętości;
5) dzienny uzysk alkoholu etylowego lub napoju spirytusowego według wskazań licznika objętości lub innego urządzenia pomiarowego wyrażony w dm3;
6) ilość alkoholu etylowego lub napoju spirytusowego wyrażoną w dm3 100% vol., która została wydana z magazynu;
7) numer dokumentu, na podstawie którego alkohol etylowy lub napój spirytusowy został wydany z magazynu;
8) zapas alkoholu etylowego lub napoju spirytusowego w magazynie wyrażony w dm3.
2. [1] W przypadku gorzelni, o której mowa w art. 93 ust. 5 ustawy, dokumentacja, o której mowa w ust. 1, dodatkowo zawiera dane obejmujące:
1) dane identyfikujące producenta owoców, który dostarcza owoce w celu ich przerobu na alkohol etylowy:
a) imię i nazwisko,
b) miejsce zamieszkania oraz numer PESEL, o ile zostały podane w umowie zawartej zgodnie z art. 93 ust. 7 ustawy;
2) datę zawarcia umowy, o której mowa w art. 93 ust. 7 ustawy;
3) rodzaj owoców dostarczonych do gorzelni przez producenta owoców, o którym mowa w pkt 1, w celu ich przerobu na alkohol etylowy i ich ilość wyrażoną w kilogramach;
4) rodzaj owoców zużytych do produkcji alkoholu etylowego i ich ilość wyrażoną w kilogramach;
5) ilość alkoholu etylowego wyprodukowanego dla producenta owoców, o którym mowa w pkt 1, wyrażoną w dm3 100% vol. oraz datę jego wydania temu producentowi.
[1] § 31 ust. 2 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 grudnia 2021 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ewidencji i innych dokumentacji dotyczących wyrobów akcyzowych i znaków akcyzy (Dz.U. poz. 2475). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2022 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2021-06-29 do 2021-12-31
[Dane zawarte w dokumentacji kontroli, o której mowa w § 26 pkt 5 ] Dokumentacja kontroli, o której mowa w § 26 pkt 5, zawiera dane obejmujące:
1) datę wykonania czynności podlegającej wpisaniu;
2) ilość każdego sporządzonego zacieru słodkiego, a w przypadku fermentacji prowadzonej w systemie ciągłym – dobową ilość zacieru słodkiego wyrażoną w dm3;
3) numer kadzi fermentacyjnej, do której przepompowano sporządzony zacier słodki z wyłączeniem fermentacji prowadzonej w systemie ciągłym;
4) końcowe wskazania licznika objętości;
5) dzienny uzysk alkoholu etylowego lub napoju spirytusowego według wskazań licznika objętości lub innego urządzenia pomiarowego wyrażony w dm3;
6) ilość alkoholu etylowego lub napoju spirytusowego wyrażoną w dm3 100% vol., która została wydana z magazynu;
7) numer dokumentu, na podstawie którego alkohol etylowy lub napój spirytusowy został wydany z magazynu;
8) zapas alkoholu etylowego lub napoju spirytusowego w magazynie wyrażony w dm3.