Wersja obowiązująca od 2020-10-28 (Dz.U.2020.1895 tekst jednolity)
[Okres referencyjny stosowany przy określaniu wartości owoców i warzyw sprzedanych ] 1. Okres referencyjny stosowany przy określaniu wartości owoców i warzyw sprzedanych obejmuje dwanaście kolejnych miesięcy liczonych od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia drugiego roku poprzedzającego rok objęty wnioskowaną pomocą, o której mowa w art. 32 ust. 1 lit. b rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.).
2. (uchylony).
Wersja obowiązująca od 2020-10-28 (Dz.U.2020.1895 tekst jednolity)
[Okres referencyjny stosowany przy określaniu wartości owoców i warzyw sprzedanych ] 1. Okres referencyjny stosowany przy określaniu wartości owoców i warzyw sprzedanych obejmuje dwanaście kolejnych miesięcy liczonych od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia drugiego roku poprzedzającego rok objęty wnioskowaną pomocą, o której mowa w art. 32 ust. 1 lit. b rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.).
2. (uchylony).
Wersja archiwalna obowiązująca od 2020-01-18 do 2020-10-27
[Okres referencyjny stosowany przy określaniu wartości owoców i warzyw sprzedanych ] 1. [3] Okres referencyjny stosowany przy określaniu wartości owoców i warzyw sprzedanych obejmuje dwanaście kolejnych miesięcy liczonych od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia drugiego roku poprzedzającego rok objęty wnioskowaną pomocą, o której mowa w art. 32 ust. 1 lit. b rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.).
2. [4] (uchylony)
[3] § 4 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania wskaźników redukcji, sposobu określania wartości owoców i warzyw sprzedanych oraz okresów referencyjnych stosowanych przy określaniu wartości owoców i warzyw sprzedanych (Dz.U. z 2020 r. poz. 11). Zmiana weszła w życie 18 stycznia 2020 r.
[4] § 4 ust. 2 uchylony przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie sposobu ustalania wskaźników redukcji, sposobu określania wartości owoców i warzyw sprzedanych oraz okresów referencyjnych stosowanych przy określaniu wartości owoców i warzyw sprzedanych (Dz.U. z 2020 r. poz. 11). Zmiana weszła w życie 18 stycznia 2020 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2011-07-06 do 2020-01-17
1. Okresy referencyjne, o których mowa w § 1 pkt 3, wynoszą:
1) dwanaście kolejnych miesięcy, liczonych od dnia przypadającego nie wcześniej niż 1 stycznia trzeciego roku przed rokiem wdrożenia programu operacyjnego i kończących się nie później niż dnia 1 sierpnia roku poprzedzającego dany rok wdrożenia programu operacyjnego, albo
2) trzy kolejne okresy dwunastomiesięczne pomiędzy dniem 1 stycznia piątego roku przed rokiem wdrożenia programu operacyjnego a dniem 1 sierpnia roku poprzedzającego dany rok wdrożenia programu operacyjnego, z których wyliczana jest średnia wartość produktów sprzedanych.
2. W przypadku uznanych organizacji producentów, których okres działania jest zbyt krótki do określenia wartości produkcji sprzedanej w sposób określony w ust. 1, za wartość produkcji sprzedanej przyjmuje się wartość podaną przez uznaną organizację producentów do celów uzyskania decyzji o uznaniu.