Wersja obowiązująca od 2020-03-06 (Dz.U.2020.371 tekst jednolity)
[Wymagania dotyczące jakości handlowej ziemniaków] Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:
1) ziemniaków zebranych na początku sezonu zbioru ziemniaków w kraju pochodzenia przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, o skórce łuszczącej się, przeznaczonych do sprzedaży bezpośrednio po ich zebraniu, zwanych dalej „ziemniakami wczesnymi (ziemniakami młodymi)”,
2) ziemniaków zebranych po osiągnięciu pełnej dojrzałości o skórce skorkowaciałej, zwanych dalej „ziemniakami jadalnymi”
– stanowiące załącznik do rozporządzenia.
Wersja obowiązująca od 2020-03-06 (Dz.U.2020.371 tekst jednolity)
[Wymagania dotyczące jakości handlowej ziemniaków] Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:
1) ziemniaków zebranych na początku sezonu zbioru ziemniaków w kraju pochodzenia przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, o skórce łuszczącej się, przeznaczonych do sprzedaży bezpośrednio po ich zebraniu, zwanych dalej „ziemniakami wczesnymi (ziemniakami młodymi)”,
2) ziemniaków zebranych po osiągnięciu pełnej dojrzałości o skórce skorkowaciałej, zwanych dalej „ziemniakami jadalnymi”
– stanowiące załącznik do rozporządzenia.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2019-02-08 do 2020-03-05
[Wymagania dotyczące jakości handlowej ziemniaków] Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:
1) [1] ziemniaków zebranych na początku sezonu zbioru ziemniaków w kraju pochodzenia przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, o skórce łuszczącej się, przeznaczonych do sprzedaży bezpośrednio po ich zebraniu, zwanych dalej „ziemniakami wczesnymi (ziemniakami młodymi)”,
2) ziemniaków zebranych po osiągnięciu pełnej dojrzałości o skórce skorkowaciałej, zwanych dalej „ziemniakami jadalnymi”
– stanowiące załącznik do rozporządzenia.
[1] § 1 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 stycznia 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków (Dz.U. poz. 139). Zmiana weszła w życie 8 lutego 2019 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-12-04 do 2019-02-07
[Wymagania dotyczące jakości handlowej ziemniaków] Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:
1) ziemniaków zebranych przed osiągnięciem pełnej dojrzałości o skórce łuszczącej się, zwanych dalej „ziemniakami wczesnymi”,
2) ziemniaków zebranych po osiągnięciu pełnej dojrzałości o skórce skorkowaciałej, zwanych dalej „ziemniakami jadalnymi”
– stanowiące załącznik do rozporządzenia.