Wersja obowiązująca od 2020.02.18 do 2021.09.22 (Dz.U.2020.262 tekst jednolity)
§ 22. [Informacja przesyłana przez podmiot produkujący wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi] 1. Podmiot produkujący wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, określone w poz. 16 załącznika nr 2 do ustawy, jeżeli rzeczywista objętościowa moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5% vol., przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celno-skarbowego, co najmniej na dzień przed zamierzonym rozpoczęciem procesów produkcyjnych, pisemną informację zawierającą wykaz procesów technologicznych.
2. Wykaz, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1) określenie rodzaju wyrobów, o których mowa w ust. 1, które będą produkowane;
2) datę i godzinę rozpoczęcia procesu wytwarzania oraz przekazania wyrobów, o których mowa w ust. 1, do magazynu, a także datę i godzinę dodania napojów bezalkoholowych do piwa;
3) ilość i rodzaj surowców użytych do produkcji wyrobów, o których mowa w ust. 1;
4) przewidywaną ilość wyrobów, o których mowa w ust. 1, oraz sposób ustalenia ich ilości.
3. Przepis § 21 ust. 2 stosuje się odpowiednio do zmian w wykazie, o którym mowa w ust. 1.
Wersja obowiązująca od 2020.02.18 do 2021.09.22 (Dz.U.2020.262 tekst jednolity)
§ 22. [Informacja przesyłana przez podmiot produkujący wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi] 1. Podmiot produkujący wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, określone w poz. 16 załącznika nr 2 do ustawy, jeżeli rzeczywista objętościowa moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5% vol., przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celno-skarbowego, co najmniej na dzień przed zamierzonym rozpoczęciem procesów produkcyjnych, pisemną informację zawierającą wykaz procesów technologicznych.
2. Wykaz, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1) określenie rodzaju wyrobów, o których mowa w ust. 1, które będą produkowane;
2) datę i godzinę rozpoczęcia procesu wytwarzania oraz przekazania wyrobów, o których mowa w ust. 1, do magazynu, a także datę i godzinę dodania napojów bezalkoholowych do piwa;
3) ilość i rodzaj surowców użytych do produkcji wyrobów, o których mowa w ust. 1;
4) przewidywaną ilość wyrobów, o których mowa w ust. 1, oraz sposób ustalenia ich ilości.
3. Przepis § 21 ust. 2 stosuje się odpowiednio do zmian w wykazie, o którym mowa w ust. 1.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2019.01.01 do 2020.02.17
§ 22. [Informacja przesyłana przez podmiot produkujący wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi ] 1. Podmiot produkujący wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, określone w poz. 16 załącznika nr 2 do ustawy, jeżeli rzeczywista objętościowa moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5% vol., przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celno-skarbowego, co najmniej na dzień przed zamierzonym rozpoczęciem procesów produkcyjnych, pisemną informację zawierającą wykaz procesów technologicznych.
2. Wykaz, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1) określenie rodzaju wyrobów, o których mowa w ust. 1, które będą produkowane;
2) datę i godzinę rozpoczęcia procesu wytwarzania oraz przekazania wyrobów, o których mowa w ust. 1, do magazynu, a także datę i godzinę dodania napojów bezalkoholowych do piwa [11] ;
3) ilość i rodzaj surowców użytych do produkcji wyrobów, o których mowa w ust. 1;
4) przewidywaną ilość wyrobów, o których mowa w ust. 1, oraz sposób ustalenia ich ilości.
3. Przepis § 21 ust. 2 stosuje się odpowiednio do zmian w wykazie, o którym mowa w ust. 1.
[11] § 22 ust. 2 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 31 grudnia 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie kontroli celno-skarbowej niektórych wyrobów akcyzowych (Dz.U. poz. 2547). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2019 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2017.05.20 do 2018.12.31
§ 22. [Informacja przesyłana przez podmiot produkujący wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi ] 1. Podmiot produkujący wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, określone w poz. 16 załącznika nr 2 do ustawy, jeżeli rzeczywista objętościowa moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5% vol., przesyła właściwemu naczelnikowi urzędu celno-skarbowego, co najmniej na dzień przed zamierzonym rozpoczęciem procesów produkcyjnych, pisemną informację zawierającą wykaz procesów technologicznych.
2. Wykaz, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1) określenie rodzaju wyrobów, o których mowa w ust. 1, które będą produkowane;
2) datę i godzinę rozpoczęcia procesu wytwarzania oraz przekazania wyrobów, o których mowa w ust. 1, do magazynu;
3) ilość i rodzaj surowców użytych do produkcji wyrobów, o których mowa w ust. 1;
4) przewidywaną ilość wyrobów, o których mowa w ust. 1, oraz sposób ustalenia ich ilości.
3. Przepis § 21 ust. 2 stosuje się odpowiednio do zmian w wykazie, o którym mowa w ust. 1.