Wersja obowiązująca od 2019-12-18 do 2020-12-30
[Kontrole roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów] 1. Wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa, zwany dalej „wojewódzkim inspektorem”, przeprowadza coroczne kontrole roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów w celu ustalenia występowania organizmu szkodliwego na podstawie analizy ryzyka występowania tego organizmu.
2. [2] Kontrole, o których mowa w ust. 1, obejmują ocenę organoleptyczną, a w przypadku podejrzenia występowania organizmu szkodliwego – także badania laboratoryjne, które:
1) są wykonywane zgodnie z technicznymi wytycznymi dotyczącymi badań występowania organizmu szkodliwego udostępnionymi na stronie internetowej Komisji Europejskiej [3] ;
2) obejmują badanie molekularne, a w przypadku stwierdzenia w wyniku tego badania występowania materiału genetycznego organizmu szkodliwego, również wykonanie co najmniej jednego badania molekularnego innej części genomu, przy czym potwierdzeniem występowania tego organizmu jest powtórne stwierdzenie w wyniku badania materiału genetycznego tego organizmu;
3) obejmują rośliny podatne na porażenie przez organizm szkodliwy wymienione w załączniku do rozporządzenia, przeznaczone do sadzenia, inne niż nasiona, wykazujące objawy porażenia, a także te rośliny, które nie wykazują objawów porażenia, występujące w pobliżu roślin podatnych na porażenie przez organizm szkodliwy wykazujących takie objawy.
3. W przypadku stwierdzenia występowania organizmu szkodliwego wojewódzki inspektor wyznacza:
1) strefę porażenia obejmującą zasięgiem obszar, na którym stwierdzono występowanie:
a) roślin uznanych za porażone przez organizm szkodliwy,
b) roślin, które wykazują objawy porażenia przez organizm szkodliwy,
c) roślin pochodzących z tej samej partii co rośliny, o których mowa w lit. a lub b, roślin, które miały kontakt z roślinami lub rosną w bezpośrednim sąsiedztwie roślin, o których mowa w lit. a lub b, lub roślin, które mają wspólne źródło produkcji z roślinami, o których mowa w lit. a lub b, lub roślin wyhodowanych z roślin, o których mowa w lit. a lub b, jeżeli istnieje podejrzenie, że zostały one porażone przez organizm szkodliwy,
2) [4] strefę bezpieczeństwa wokół strefy porażenia, której granica przebiega w odległości uwzględniającej rozmieszczenie roślin podatnych na porażenie przez organizm szkodliwy wymienionych w załączniku do rozporządzenia, wektorów organizmu szkodliwego oraz roślin żywicielskich tych wektorów, nie mniejszej jednak niż 5 km od granicy strefy porażenia
– umieszczając na granicach tych stref znaki informacyjne.
4. [5] Strefa bezpieczeństwa może zostać ograniczona do szerokości nie mniejszej niż 1 km, jeżeli stwierdzono, że organizm szkodliwy od dnia wprowadzenia na dany obszar nie rozprzestrzenił się na tym obszarze oraz że są spełnione następujące warunki:
1) w promieniu 100 m wokół rośliny uznanej za porażoną wszystkie rośliny szczególnie podatne na porażenie przez organizm szkodliwy wymienione w bazie danych Komisji Europejskiej zostały niezwłocznie zniszczone;
2) od dnia zakończenia stosowania działań zwalczających organizm szkodliwy w strefie porażenia i strefie bezpieczeństwa nie wykazano występowania organizmu szkodliwego na innych roślinach w wyniku badań przeprowadzonych co najmniej raz w okresie 12 miesięcy:
a) zgodnie z technicznymi wytycznymi dotyczącymi badań występowania organizmu szkodliwego udostępnionymi na stronie internetowej Komisji Europejskiej [6] ,
b) w sposób umożliwiający z 99% prawdopodobieństwem wykrycie rośliny porażonej, jeżeli jest porażonych co najmniej 1% roślin,
c) obejmujących w szczególności rośliny podatne na porażenie przez organizm szkodliwy wykazujące objawy porażenia, a także rośliny podatne na porażenie przez organizm szkodliwy niewykazujące objawów porażenia znajdujące się w pobliżu roślin podatnych na porażenie przez organizm szkodliwy wykazujących takie objawy;
3) kontrole występowania organizmu szkodliwego w strefie bezpieczeństwa były przeprowadzone w sposób uwzględniający podział tej strefy na pola badawcze o wymiarach:
a) 100 m × 100 m – jeżeli odległość od granicy strefy porażenia jest nie większa niż 1 km oraz
b) 1 km × 1 km na pozostałym obszarze strefy bezpieczeństwa;
4) od dnia zastosowania działań zwalczających organizm szkodliwy, w wyniku kontroli występowania wektora organizmu szkodliwego przeprowadzonej dwukrotnie podczas sezonu lotów tego wektora w strefie porażenia, nie wykryto żadnych wektorów organizmu szkodliwego.
5. [7] Wojewódzki inspektor, wyznaczając strefę porażenia i strefę bezpieczeństwa, uwzględnia:
1) biologię organizmu szkodliwego i jego wektorów;
2) obecność wektorów organizmu szkodliwego;
3) obecność roślin podatnych na porażenie przez organizm szkodliwy wymienionych w załączniku do rozporządzenia;
4) stopień porażenia roślin, o których mowa w pkt 3.
6. [8] W przypadku wyznaczenia strefy porażenia i strefy bezpieczeństwa wojewódzki inspektor podaje do publicznej wiadomości na stronie internetowej Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa wykaz ustanowionych stref, informacje o granicach tych stref, zagrożeniach związanych z występowaniem organizmu szkodliwego, biologii i szkodliwości tego organizmu szkodliwego oraz metodach jego zwalczania i ograniczania rozprzestrzeniania się.
7. [9] Wojewódzki inspektor opracowuje plan awaryjny, o którym mowa w decyzji wykonawczej Komisji (UE) 2015/789 z dnia 18 maja 2015 r. w sprawie środków zapobiegających wprowadzaniu do Unii i rozprzestrzenianiu się w niej organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) (Dz. Urz. UE L 125 z 21.05.2015, str. 36, z późn. zm.), zwanej dalej „decyzją 2015/789”, który podaje do publicznej wiadomości na stronie internetowej Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
[2] § 2 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 listopada 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) (Dz.U. poz. 2346). Zmiana weszła w życie 18 grudnia 2019 r.
[3] „Guidelines for the survey of Xylella fastidiosa (Wells et al.) in the Union territory” (Wytyczne dotyczące badania organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) na terytorium Unii): http://ec.europa.eu/food/sites/food/files/plant/docs/ph_biosec_legis_guidelines_xylella-survey.pdf.
[4] § 2 ust. 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 listopada 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) (Dz.U. poz. 2346). Zmiana weszła w życie 18 grudnia 2019 r.
[5] § 2 ust. 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 listopada 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) (Dz.U. poz. 2346). Zmiana weszła w życie 18 grudnia 2019 r.
[6] „Guidelines for the survey of Xylella fastidiosa (Wells et al.) in the Union territory” (Wytyczne dotyczące badania organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) na terytorium Unii): http://ec.europa.eu/food/sites/food/files/plant/docs/ph_biosec_legis_guidelines_xylella-survey.pdf.
[7] § 2 ust. 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 listopada 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) (Dz.U. poz. 2346). Zmiana weszła w życie 18 grudnia 2019 r.
[8] § 2 ust. 6 dodany przez § 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 listopada 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) (Dz.U. poz. 2346). Zmiana weszła w życie 18 grudnia 2019 r.
[9] § 2 ust. 7 dodany przez § 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 listopada 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) (Dz.U. poz. 2346). Zmiana weszła w życie 18 grudnia 2019 r.
Wersja obowiązująca od 2019-12-18 do 2020-12-30
[Kontrole roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów] 1. Wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa, zwany dalej „wojewódzkim inspektorem”, przeprowadza coroczne kontrole roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów w celu ustalenia występowania organizmu szkodliwego na podstawie analizy ryzyka występowania tego organizmu.
2. [2] Kontrole, o których mowa w ust. 1, obejmują ocenę organoleptyczną, a w przypadku podejrzenia występowania organizmu szkodliwego – także badania laboratoryjne, które:
1) są wykonywane zgodnie z technicznymi wytycznymi dotyczącymi badań występowania organizmu szkodliwego udostępnionymi na stronie internetowej Komisji Europejskiej [3] ;
2) obejmują badanie molekularne, a w przypadku stwierdzenia w wyniku tego badania występowania materiału genetycznego organizmu szkodliwego, również wykonanie co najmniej jednego badania molekularnego innej części genomu, przy czym potwierdzeniem występowania tego organizmu jest powtórne stwierdzenie w wyniku badania materiału genetycznego tego organizmu;
3) obejmują rośliny podatne na porażenie przez organizm szkodliwy wymienione w załączniku do rozporządzenia, przeznaczone do sadzenia, inne niż nasiona, wykazujące objawy porażenia, a także te rośliny, które nie wykazują objawów porażenia, występujące w pobliżu roślin podatnych na porażenie przez organizm szkodliwy wykazujących takie objawy.
3. W przypadku stwierdzenia występowania organizmu szkodliwego wojewódzki inspektor wyznacza:
1) strefę porażenia obejmującą zasięgiem obszar, na którym stwierdzono występowanie:
a) roślin uznanych za porażone przez organizm szkodliwy,
b) roślin, które wykazują objawy porażenia przez organizm szkodliwy,
c) roślin pochodzących z tej samej partii co rośliny, o których mowa w lit. a lub b, roślin, które miały kontakt z roślinami lub rosną w bezpośrednim sąsiedztwie roślin, o których mowa w lit. a lub b, lub roślin, które mają wspólne źródło produkcji z roślinami, o których mowa w lit. a lub b, lub roślin wyhodowanych z roślin, o których mowa w lit. a lub b, jeżeli istnieje podejrzenie, że zostały one porażone przez organizm szkodliwy,
2) [4] strefę bezpieczeństwa wokół strefy porażenia, której granica przebiega w odległości uwzględniającej rozmieszczenie roślin podatnych na porażenie przez organizm szkodliwy wymienionych w załączniku do rozporządzenia, wektorów organizmu szkodliwego oraz roślin żywicielskich tych wektorów, nie mniejszej jednak niż 5 km od granicy strefy porażenia
– umieszczając na granicach tych stref znaki informacyjne.
4. [5] Strefa bezpieczeństwa może zostać ograniczona do szerokości nie mniejszej niż 1 km, jeżeli stwierdzono, że organizm szkodliwy od dnia wprowadzenia na dany obszar nie rozprzestrzenił się na tym obszarze oraz że są spełnione następujące warunki:
1) w promieniu 100 m wokół rośliny uznanej za porażoną wszystkie rośliny szczególnie podatne na porażenie przez organizm szkodliwy wymienione w bazie danych Komisji Europejskiej zostały niezwłocznie zniszczone;
2) od dnia zakończenia stosowania działań zwalczających organizm szkodliwy w strefie porażenia i strefie bezpieczeństwa nie wykazano występowania organizmu szkodliwego na innych roślinach w wyniku badań przeprowadzonych co najmniej raz w okresie 12 miesięcy:
a) zgodnie z technicznymi wytycznymi dotyczącymi badań występowania organizmu szkodliwego udostępnionymi na stronie internetowej Komisji Europejskiej [6] ,
b) w sposób umożliwiający z 99% prawdopodobieństwem wykrycie rośliny porażonej, jeżeli jest porażonych co najmniej 1% roślin,
c) obejmujących w szczególności rośliny podatne na porażenie przez organizm szkodliwy wykazujące objawy porażenia, a także rośliny podatne na porażenie przez organizm szkodliwy niewykazujące objawów porażenia znajdujące się w pobliżu roślin podatnych na porażenie przez organizm szkodliwy wykazujących takie objawy;
3) kontrole występowania organizmu szkodliwego w strefie bezpieczeństwa były przeprowadzone w sposób uwzględniający podział tej strefy na pola badawcze o wymiarach:
a) 100 m × 100 m – jeżeli odległość od granicy strefy porażenia jest nie większa niż 1 km oraz
b) 1 km × 1 km na pozostałym obszarze strefy bezpieczeństwa;
4) od dnia zastosowania działań zwalczających organizm szkodliwy, w wyniku kontroli występowania wektora organizmu szkodliwego przeprowadzonej dwukrotnie podczas sezonu lotów tego wektora w strefie porażenia, nie wykryto żadnych wektorów organizmu szkodliwego.
5. [7] Wojewódzki inspektor, wyznaczając strefę porażenia i strefę bezpieczeństwa, uwzględnia:
1) biologię organizmu szkodliwego i jego wektorów;
2) obecność wektorów organizmu szkodliwego;
3) obecność roślin podatnych na porażenie przez organizm szkodliwy wymienionych w załączniku do rozporządzenia;
4) stopień porażenia roślin, o których mowa w pkt 3.
6. [8] W przypadku wyznaczenia strefy porażenia i strefy bezpieczeństwa wojewódzki inspektor podaje do publicznej wiadomości na stronie internetowej Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa wykaz ustanowionych stref, informacje o granicach tych stref, zagrożeniach związanych z występowaniem organizmu szkodliwego, biologii i szkodliwości tego organizmu szkodliwego oraz metodach jego zwalczania i ograniczania rozprzestrzeniania się.
7. [9] Wojewódzki inspektor opracowuje plan awaryjny, o którym mowa w decyzji wykonawczej Komisji (UE) 2015/789 z dnia 18 maja 2015 r. w sprawie środków zapobiegających wprowadzaniu do Unii i rozprzestrzenianiu się w niej organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) (Dz. Urz. UE L 125 z 21.05.2015, str. 36, z późn. zm.), zwanej dalej „decyzją 2015/789”, który podaje do publicznej wiadomości na stronie internetowej Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
[2] § 2 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 listopada 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) (Dz.U. poz. 2346). Zmiana weszła w życie 18 grudnia 2019 r.
[3] „Guidelines for the survey of Xylella fastidiosa (Wells et al.) in the Union territory” (Wytyczne dotyczące badania organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) na terytorium Unii): http://ec.europa.eu/food/sites/food/files/plant/docs/ph_biosec_legis_guidelines_xylella-survey.pdf.
[4] § 2 ust. 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 listopada 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) (Dz.U. poz. 2346). Zmiana weszła w życie 18 grudnia 2019 r.
[5] § 2 ust. 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 listopada 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) (Dz.U. poz. 2346). Zmiana weszła w życie 18 grudnia 2019 r.
[6] „Guidelines for the survey of Xylella fastidiosa (Wells et al.) in the Union territory” (Wytyczne dotyczące badania organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) na terytorium Unii): http://ec.europa.eu/food/sites/food/files/plant/docs/ph_biosec_legis_guidelines_xylella-survey.pdf.
[7] § 2 ust. 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 listopada 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) (Dz.U. poz. 2346). Zmiana weszła w życie 18 grudnia 2019 r.
[8] § 2 ust. 6 dodany przez § 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 listopada 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) (Dz.U. poz. 2346). Zmiana weszła w życie 18 grudnia 2019 r.
[9] § 2 ust. 7 dodany przez § 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 listopada 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenianiu się organizmu Xylella fastidiosa (Wells et al.) (Dz.U. poz. 2346). Zmiana weszła w życie 18 grudnia 2019 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2019-08-23 do 2019-12-17 (Dz.U.2019.1603 tekst jednolity)
[Kontrole roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów ] 1. Wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa, zwany dalej „wojewódzkim inspektorem”, przeprowadza coroczne kontrole roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów w celu ustalenia występowania organizmu szkodliwego na podstawie analizy ryzyka występowania tego organizmu.
2. Kontrole, o których mowa w ust. 1, obejmują ocenę organoleptyczną oraz – w przypadku podejrzenia występowania organizmu szkodliwego – także badania laboratoryjne.
3. W przypadku stwierdzenia występowania organizmu szkodliwego wojewódzki inspektor wyznacza:
1) strefę porażenia obejmującą zasięgiem obszar, na którym stwierdzono występowanie:
a) roślin uznanych za porażone przez organizm szkodliwy,
b) roślin, które wykazują objawy porażenia przez organizm szkodliwy,
c) roślin pochodzących z tej samej partii co rośliny, o których mowa w lit. a lub b, roślin, które miały kontakt z roślinami lub rosną w bezpośrednim sąsiedztwie roślin, o których mowa w lit. a lub b, lub roślin, które mają wspólne źródło produkcji z roślinami, o których mowa w lit. a lub b, lub roślin wyhodowanych z roślin, o których mowa w lit. a lub b, jeżeli istnieje podejrzenie, że zostały one porażone przez organizm szkodliwy,
2) strefę bezpieczeństwa wokół strefy porażenia, której granica przebiega w odległości, uwzględniającej rozmieszczenie roślin podatnych na porażenie przez organizm szkodliwy wymienionych w załączniku do rozporządzenia, wektorów oraz roślin żywicielskich wektorów, nie mniejszej jednak niż 10 km od granicy strefy porażenia
– umieszczając na granicach tych stref znaki informacyjne.
4. Wojewódzki inspektor, wyznaczając strefę porażenia i strefę bezpieczeństwa, uwzględnia:
1) biologię organizmu szkodliwego i jego wektorów;
2) obecność wektorów;
3) obecność roślin podatnych na porażenie przez organizm szkodliwy wymienionych w załączniku do rozporządzenia;
4) stopień porażenia roślin, o których mowa w pkt 3.
5. W przypadku wyznaczenia strefy porażenia i strefy bezpieczeństwa wojewódzki inspektor podaje do publicznej wiadomości na stronie internetowej Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa informacje o zagrożeniach związanych z występowaniem organizmu szkodliwego, jego biologii i szkodliwości oraz metodach zwalczania i ograniczania rozprzestrzeniania się organizmu szkodliwego, a także o granicach strefy porażenia i strefy bezpieczeństwa.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2016-08-04 do 2019-08-22
[Kontrole roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów] 1. Wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa, zwany dalej „wojewódzkim inspektorem”, przeprowadza coroczne kontrole roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów w celu ustalenia występowania organizmu szkodliwego na podstawie analizy ryzyka występowania tego organizmu.
2. Kontrole, o których mowa w ust. 1, obejmują ocenę organoleptyczną oraz – w przypadku podejrzenia występowania organizmu szkodliwego – także badania laboratoryjne.
3. W przypadku stwierdzenia występowania organizmu szkodliwego wojewódzki inspektor wyznacza:
1) strefę porażenia obejmującą zasięgiem obszar, na którym stwierdzono występowanie:
a) roślin uznanych za porażone przez organizm szkodliwy,
b) roślin, które wykazują objawy porażenia przez organizm szkodliwy,
c) roślin pochodzących z tej samej partii co rośliny, o których mowa w lit. a lub b, roślin, które miały kontakt z roślinami lub rosną w bezpośrednim sąsiedztwie roślin, o których mowa w lit. a lub b, lub roślin, które mają wspólne źródło produkcji z roślinami, o których mowa w lit. a lub b, lub roślin wyhodowanych z roślin, o których mowa w lit. a lub b, jeżeli istnieje podejrzenie, że zostały one porażone przez organizm szkodliwy,
2) strefę bezpieczeństwa wokół strefy porażenia, której granica przebiega w odległości, uwzględniającej rozmieszczenie roślin podatnych na porażenie przez organizm szkodliwy wymienionych w załączniku do rozporządzenia, wektorów oraz roślin żywicielskich wektorów, nie mniejszej jednak niż 10 km od granicy strefy porażenia
– umieszczając na granicach tych stref znaki informacyjne.
4. Wojewódzki inspektor, wyznaczając strefę porażenia i strefę bezpieczeństwa, uwzględnia:
1) biologię organizmu szkodliwego i jego wektorów;
2) obecność wektorów;
3) obecność roślin podatnych na porażenie przez organizm szkodliwy wymienionych w załączniku do rozporządzenia;
4) stopień porażenia roślin, o których mowa w pkt 3.
5. W przypadku wyznaczenia strefy porażenia i strefy bezpieczeństwa wojewódzki inspektor podaje do publicznej wiadomości na stronie internetowej Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa informacje o zagrożeniach związanych z występowaniem organizmu szkodliwego, jego biologii i szkodliwości oraz metodach zwalczania i ograniczania rozprzestrzeniania się organizmu szkodliwego, a także o granicach strefy porażenia i strefy bezpieczeństwa.