Wersja obowiązująca od 2020.06.19

§ 11. [Wysokość pomocy] 1. Pomoc z tytułu udostępniania dzieciom owoców i warzyw lub mleka przyznaje się w wysokości stanowiącej iloczyn stawki pomocy określonej na rok szkolny 2019/2020 w przepisach wydanych na podstawie art. 38z ustawy na jedną porcję:

1) owoców i warzyw oraz liczby porcji owoców i warzyw udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 2, dostarczonych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, której kopia została złożona w terminie, o którym mowa w § 9 ust. 3, albo zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, złożonym w terminie, o którym mowa w § 5 ust. 3, lub

2) mleka oraz liczby porcji mleka udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 2, dostarczonych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, której kopia została złożona w terminie, o którym mowa w § 9 ust. 3, albo zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, złożonym w terminie, o którym mowa w § 5 ust. 3.

2. [7] Jeżeli w ramach dostaw zrealizowanych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, lub zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, nie dostarczono porcji obejmujących poszczególne produkty w kategorii owoce i warzywa wymienione w § 2 co najmniej w liczbie określonej w ust. 2 pkt 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia, łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku, o którym mowa w § 2, przyznaje się w wysokości pomniejszonej o iloczyn różnicy liczby porcji obejmujących dany produkt w kategorii owoce i warzywa wymieniony w § 2, określonej w ust. 2 pkt 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt, oraz kwoty stanowiącej:

1) 50% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 – w przypadku jabłek, marchwi, papryki słodkiej i kalarepy;

2) 100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 – w przypadku gruszek, śliwek, truskawek i rzodkiewek;

3) 200% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 – w przypadku pomidorów, soków, przecierów i zagęszczonych przecierów owocowych.

3. [8] Jeżeli w ramach dostaw zrealizowanych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, lub zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, nie dostarczono porcji obejmujących poszczególne produkty w kategorii mleko wymienione w § 2 co najmniej w liczbie określonej w ust. 2 pkt 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia, łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku, o którym mowa w § 2, przyznaje się w wysokości pomniejszonej o iloczyn różnicy liczby porcji obejmujących dany produkt w kategorii mleko wymieniony w § 2, określonej w ust. 2 pkt 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt, oraz kwoty stanowiącej:

1) 100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku mleka białego;

2) 120% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku jogurtu naturalnego;

3) 100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku kefiru naturalnego;

4) 250% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku serka twarogowego.

[7] § 11 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 czerwca 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół (Dz.U. poz. 1060). Zmiana weszła w życie 19 czerwca 2020 r., z mocą od 12 marca 2020 r.

[8] § 11 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 czerwca 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół (Dz.U. poz. 1060). Zmiana weszła w życie 19 czerwca 2020 r., z mocą od 12 marca 2020 r.

Wersja obowiązująca od 2020.06.19

§ 11. [Wysokość pomocy] 1. Pomoc z tytułu udostępniania dzieciom owoców i warzyw lub mleka przyznaje się w wysokości stanowiącej iloczyn stawki pomocy określonej na rok szkolny 2019/2020 w przepisach wydanych na podstawie art. 38z ustawy na jedną porcję:

1) owoców i warzyw oraz liczby porcji owoców i warzyw udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 2, dostarczonych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, której kopia została złożona w terminie, o którym mowa w § 9 ust. 3, albo zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, złożonym w terminie, o którym mowa w § 5 ust. 3, lub

2) mleka oraz liczby porcji mleka udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 2, dostarczonych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, której kopia została złożona w terminie, o którym mowa w § 9 ust. 3, albo zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, złożonym w terminie, o którym mowa w § 5 ust. 3.

2. [7] Jeżeli w ramach dostaw zrealizowanych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, lub zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, nie dostarczono porcji obejmujących poszczególne produkty w kategorii owoce i warzywa wymienione w § 2 co najmniej w liczbie określonej w ust. 2 pkt 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia, łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku, o którym mowa w § 2, przyznaje się w wysokości pomniejszonej o iloczyn różnicy liczby porcji obejmujących dany produkt w kategorii owoce i warzywa wymieniony w § 2, określonej w ust. 2 pkt 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt, oraz kwoty stanowiącej:

1) 50% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 – w przypadku jabłek, marchwi, papryki słodkiej i kalarepy;

2) 100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 – w przypadku gruszek, śliwek, truskawek i rzodkiewek;

3) 200% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 – w przypadku pomidorów, soków, przecierów i zagęszczonych przecierów owocowych.

3. [8] Jeżeli w ramach dostaw zrealizowanych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, lub zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, nie dostarczono porcji obejmujących poszczególne produkty w kategorii mleko wymienione w § 2 co najmniej w liczbie określonej w ust. 2 pkt 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia, łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku, o którym mowa w § 2, przyznaje się w wysokości pomniejszonej o iloczyn różnicy liczby porcji obejmujących dany produkt w kategorii mleko wymieniony w § 2, określonej w ust. 2 pkt 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt, oraz kwoty stanowiącej:

1) 100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku mleka białego;

2) 120% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku jogurtu naturalnego;

3) 100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku kefiru naturalnego;

4) 250% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku serka twarogowego.

[7] § 11 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 czerwca 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół (Dz.U. poz. 1060). Zmiana weszła w życie 19 czerwca 2020 r., z mocą od 12 marca 2020 r.

[8] § 11 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 czerwca 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół (Dz.U. poz. 1060). Zmiana weszła w życie 19 czerwca 2020 r., z mocą od 12 marca 2020 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2019.09.05 do 2020.06.18

§ 11. [Wysokość pomocy] 1. Pomoc z tytułu udostępniania dzieciom owoców i warzyw lub mleka przyznaje się w wysokości stanowiącej iloczyn stawki pomocy określonej na rok szkolny 2019/2020 w przepisach wydanych na podstawie art. 38z ustawy na jedną porcję:

1) owoców i warzyw oraz liczby porcji owoców i warzyw udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 2, dostarczonych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, której kopia została złożona w terminie, o którym mowa w § 9 ust. 3, albo zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, złożonym w terminie, o którym mowa w § 5 ust. 3, lub

2) mleka oraz liczby porcji mleka udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 2, dostarczonych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, której kopia została złożona w terminie, o którym mowa w § 9 ust. 3, albo zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, złożonym w terminie, o którym mowa w § 5 ust. 3.

2. Jeżeli w ramach dostaw zrealizowanych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, lub zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a lub w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b, nie dostarczono porcji obejmujących poszczególne produkty w kategorii owoce i warzywa wymienione w § 2, co najmniej w liczbie określonej odpowiednio w ust. 2 pkt 1 albo 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia, łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku, o którym mowa w § 2, w którymkolwiek z tych okresów, przyznaje się w wysokości pomniejszonej o iloczyn:

1) różnicy minimalnej liczby porcji obejmujących dany produkt w kategorii owoce i warzywa wymieniony w § 2, określonej w ust. 2:

a) pkt 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia – w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, lub

b) pkt 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia – w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b

– i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt oraz

2) kwoty stanowiącej:

a) 50% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 – w przypadku jabłek, marchwi, papryki słodkiej i kalarepy,

b) 100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 – w przypadku gruszek, śliwek, truskawek i rzodkiewek,

c) 200% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 – w przypadku pomidorów, soków, przecierów i zagęszczonych przecierów owocowych.

3. Jeżeli w ramach dostaw zrealizowanych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, lub zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a lub w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b, nie dostarczono porcji obejmujących poszczególne produkty w kategorii mleko wymienione w § 2, co najmniej w liczbie określonej odpowiednio w ust. 2 pkt 1 albo 2 załącznika nr 2 do rozporządzenia, łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku, o którym mowa w § 2, w którymkolwiek z tych okresów, przyznaje się w wysokości pomniejszonej o iloczyn:

1) różnicy minimalnej liczby porcji obejmujących dany produkt w kategorii mleko wymieniony w § 2, określonej w ust. 2:

a) pkt 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia – w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, lub

b) pkt 2 załącznika nr 2 do rozporządzenia – w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b

– i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt oraz

2) kwoty stanowiącej:

a) 100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku mleka białego,

b) 120% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku jogurtu naturalnego,

c) 100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku kefiru naturalnego,

d) 250% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku serka twarogowego.