history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2019-06-18 do 2022-05-28    (Dz.U.2019.1134 tekst jednolity)

§ 3. [Normy wyżywienia żołnierzy] 1. Ustala się następujące normy wyżywienia żołnierzy:

1) zasadnicze:

a) żołnierską – 010,

b) szkolną – 020,

c) specjalną – 030,

d) operacyjną – 040 lub 044,

e) wojenną – 050;

2) dodatkowe:

a) ogólną – 110,

b) chleba – 111,

c) napoju – 160;

3) paczkowane (racje żywnościowe):

a) indywidualne,

b) grupowe.

2. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w zasadniczych oraz dodatkowych normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.

3. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają przepisy o normalizacji.

4. W przypadku pobierania próbek żywności, o których mowa w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w stołówce wojskowej, wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, środki spożywcze o wartości pieniężnej 150% normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.

5. Żołnierze mogą otrzymywać bezpłatne wyżywienie według:

1) zasadniczych norm wyżywienia, w formie:

a) posiłków przyrządzanych w stołówkach wojskowych,

b) suchego prowiantu,

c) suchego prowiantu w zamian za części norm wyżywienia niezrealizowane w formie, o której mowa w lit. a,

d) posiłków przyrządzanych na zlecenie przez inne zakłady żywienia zbiorowego;

2) dodatkowych norm wyżywienia, w formie:

a) posiłków, o których mowa w pkt 1 lit. a i d,

b) suchego prowiantu,

c) napoju.

Wersja obowiązująca od 2019-06-18 do 2022-05-28    (Dz.U.2019.1134 tekst jednolity)

§ 3. [Normy wyżywienia żołnierzy] 1. Ustala się następujące normy wyżywienia żołnierzy:

1) zasadnicze:

a) żołnierską – 010,

b) szkolną – 020,

c) specjalną – 030,

d) operacyjną – 040 lub 044,

e) wojenną – 050;

2) dodatkowe:

a) ogólną – 110,

b) chleba – 111,

c) napoju – 160;

3) paczkowane (racje żywnościowe):

a) indywidualne,

b) grupowe.

2. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w zasadniczych oraz dodatkowych normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.

3. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają przepisy o normalizacji.

4. W przypadku pobierania próbek żywności, o których mowa w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w stołówce wojskowej, wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, środki spożywcze o wartości pieniężnej 150% normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.

5. Żołnierze mogą otrzymywać bezpłatne wyżywienie według:

1) zasadniczych norm wyżywienia, w formie:

a) posiłków przyrządzanych w stołówkach wojskowych,

b) suchego prowiantu,

c) suchego prowiantu w zamian za części norm wyżywienia niezrealizowane w formie, o której mowa w lit. a,

d) posiłków przyrządzanych na zlecenie przez inne zakłady żywienia zbiorowego;

2) dodatkowych norm wyżywienia, w formie:

a) posiłków, o których mowa w pkt 1 lit. a i d,

b) suchego prowiantu,

c) napoju.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2018-05-01 do 2019-06-17

[Normy wyżywienia żołnierzy] 1. Ustala się następujące normy wyżywienia żołnierzy:

1) zasadnicze:

a) żołnierską – 010,

b) szkolną – 020,

c) specjalną – 030,

d) operacyjną – 040 lub 044,

e) wojenną – 050;

2) dodatkowe:

a) ogólną – 110,

b) chleba – 111,

c) napoju – 160;

3) [3] paczkowane (racje żywnościowe):

a) indywidualne,

b) grupowe.

2. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w zasadniczych oraz dodatkowych normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.

3. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają przepisy o normalizacji.

4. W przypadku pobierania próbek żywności, o których mowa w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w stołówce wojskowej, wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, środki spożywcze o wartości pieniężnej 150% normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.

5. Żołnierze mogą otrzymywać bezpłatne wyżywienie według:

1) zasadniczych norm wyżywienia, w formie:

a) posiłków przyrządzanych w stołówkach wojskowych,

b) suchego prowiantu,

c) suchego prowiantu w zamian za części norm wyżywienia niezrealizowane w formie, o której mowa w lit. a,

d) posiłków przyrządzanych na zlecenie przez inne zakłady żywienia zbiorowego;

2) dodatkowych norm wyżywienia, w formie:

a) posiłków, o których mowa w pkt 1 lit. a i d,

b) suchego prowiantu,

c) napoju.

[3] § 3 ust. 1 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 20 marca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy czynnej służby wojskowej (Dz.U. poz. 725). Zmiana weszła w życie 1 maja 2018 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2011-04-08 do 2018-04-30

[Normy wyżywienia żołnierzy] 1. Ustala się następujące normy wyżywienia żołnierzy:

1) zasadnicze:

a) żołnierską – 010,

b) szkolną – 020,

c) specjalną – 030,

d) operacyjną – 040 lub 044,

e) wojenną – 050;

2) dodatkowe:

a) ogólną – 110,

b) chleba – 111,

c) napoju – 160;

3) polowe:

a) paczkowaną indywidualną suchą – S,

b) skoncentrowaną lądową – PS-ląd,

c) skoncentrowaną morską – PS-m.

2. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w zasadniczych oraz dodatkowych normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.

3. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają przepisy o normalizacji.

4. W przypadku pobierania próbek żywności, o których mowa w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w stołówce wojskowej, wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, środki spożywcze o wartości pieniężnej 150% normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.

5. Żołnierze mogą otrzymywać bezpłatne wyżywienie według:

1) zasadniczych norm wyżywienia, w formie:

a) posiłków przyrządzanych w stołówkach wojskowych,

b) suchego prowiantu,

c) suchego prowiantu w zamian za części norm wyżywienia niezrealizowane w formie, o której mowa w lit. a,

d) posiłków przyrządzanych na zlecenie przez inne zakłady żywienia zbiorowego;

2) dodatkowych norm wyżywienia, w formie:

a) posiłków, o których mowa w pkt 1 lit. a i d,

b) suchego prowiantu,

c) napoju.