Wersja obowiązująca od 2019-06-18 do 2022-05-28 (Dz.U.2019.1134 tekst jednolity)
[Normy wyżywienia żołnierzy] 1. Ustala się następujące normy wyżywienia żołnierzy:
1) zasadnicze:
a) żołnierską – 010,
b) szkolną – 020,
c) specjalną – 030,
d) operacyjną – 040 lub 044,
e) wojenną – 050;
2) dodatkowe:
a) ogólną – 110,
b) chleba – 111,
c) napoju – 160;
3) paczkowane (racje żywnościowe):
a) indywidualne,
b) grupowe.
2. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w zasadniczych oraz dodatkowych normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.
3. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają przepisy o normalizacji.
4. W przypadku pobierania próbek żywności, o których mowa w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w stołówce wojskowej, wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, środki spożywcze o wartości pieniężnej 150% normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.
5. Żołnierze mogą otrzymywać bezpłatne wyżywienie według:
1) zasadniczych norm wyżywienia, w formie:
a) posiłków przyrządzanych w stołówkach wojskowych,
b) suchego prowiantu,
c) suchego prowiantu w zamian za części norm wyżywienia niezrealizowane w formie, o której mowa w lit. a,
d) posiłków przyrządzanych na zlecenie przez inne zakłady żywienia zbiorowego;
2) dodatkowych norm wyżywienia, w formie:
a) posiłków, o których mowa w pkt 1 lit. a i d,
b) suchego prowiantu,
c) napoju.
Wersja obowiązująca od 2019-06-18 do 2022-05-28 (Dz.U.2019.1134 tekst jednolity)
[Normy wyżywienia żołnierzy] 1. Ustala się następujące normy wyżywienia żołnierzy:
1) zasadnicze:
a) żołnierską – 010,
b) szkolną – 020,
c) specjalną – 030,
d) operacyjną – 040 lub 044,
e) wojenną – 050;
2) dodatkowe:
a) ogólną – 110,
b) chleba – 111,
c) napoju – 160;
3) paczkowane (racje żywnościowe):
a) indywidualne,
b) grupowe.
2. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w zasadniczych oraz dodatkowych normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.
3. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają przepisy o normalizacji.
4. W przypadku pobierania próbek żywności, o których mowa w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w stołówce wojskowej, wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, środki spożywcze o wartości pieniężnej 150% normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.
5. Żołnierze mogą otrzymywać bezpłatne wyżywienie według:
1) zasadniczych norm wyżywienia, w formie:
a) posiłków przyrządzanych w stołówkach wojskowych,
b) suchego prowiantu,
c) suchego prowiantu w zamian za części norm wyżywienia niezrealizowane w formie, o której mowa w lit. a,
d) posiłków przyrządzanych na zlecenie przez inne zakłady żywienia zbiorowego;
2) dodatkowych norm wyżywienia, w formie:
a) posiłków, o których mowa w pkt 1 lit. a i d,
b) suchego prowiantu,
c) napoju.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2018-05-01 do 2019-06-17
[Normy wyżywienia żołnierzy] 1. Ustala się następujące normy wyżywienia żołnierzy:
1) zasadnicze:
a) żołnierską – 010,
b) szkolną – 020,
c) specjalną – 030,
d) operacyjną – 040 lub 044,
e) wojenną – 050;
2) dodatkowe:
a) ogólną – 110,
b) chleba – 111,
c) napoju – 160;
3) [3] paczkowane (racje żywnościowe):
a) indywidualne,
b) grupowe.
2. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w zasadniczych oraz dodatkowych normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.
3. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają przepisy o normalizacji.
4. W przypadku pobierania próbek żywności, o których mowa w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w stołówce wojskowej, wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, środki spożywcze o wartości pieniężnej 150% normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.
5. Żołnierze mogą otrzymywać bezpłatne wyżywienie według:
1) zasadniczych norm wyżywienia, w formie:
a) posiłków przyrządzanych w stołówkach wojskowych,
b) suchego prowiantu,
c) suchego prowiantu w zamian za części norm wyżywienia niezrealizowane w formie, o której mowa w lit. a,
d) posiłków przyrządzanych na zlecenie przez inne zakłady żywienia zbiorowego;
2) dodatkowych norm wyżywienia, w formie:
a) posiłków, o których mowa w pkt 1 lit. a i d,
b) suchego prowiantu,
c) napoju.
[3] § 3 ust. 1 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 20 marca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy czynnej służby wojskowej (Dz.U. poz. 725). Zmiana weszła w życie 1 maja 2018 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2011-04-08 do 2018-04-30
[Normy wyżywienia żołnierzy] 1. Ustala się następujące normy wyżywienia żołnierzy:
1) zasadnicze:
a) żołnierską – 010,
b) szkolną – 020,
c) specjalną – 030,
d) operacyjną – 040 lub 044,
e) wojenną – 050;
2) dodatkowe:
a) ogólną – 110,
b) chleba – 111,
c) napoju – 160;
3) polowe:
a) paczkowaną indywidualną suchą – S,
b) skoncentrowaną lądową – PS-ląd,
c) skoncentrowaną morską – PS-m.
2. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w zasadniczych oraz dodatkowych normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.
3. Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają przepisy o normalizacji.
4. W przypadku pobierania próbek żywności, o których mowa w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w stołówce wojskowej, wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, środki spożywcze o wartości pieniężnej 150% normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.
5. Żołnierze mogą otrzymywać bezpłatne wyżywienie według:
1) zasadniczych norm wyżywienia, w formie:
a) posiłków przyrządzanych w stołówkach wojskowych,
b) suchego prowiantu,
c) suchego prowiantu w zamian za części norm wyżywienia niezrealizowane w formie, o której mowa w lit. a,
d) posiłków przyrządzanych na zlecenie przez inne zakłady żywienia zbiorowego;
2) dodatkowych norm wyżywienia, w formie:
a) posiłków, o których mowa w pkt 1 lit. a i d,
b) suchego prowiantu,
c) napoju.