history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2021-01-01

§ 3. [Pozostałe wymogi] Laboratorium ubiegające się o uzyskanie akredytacji Głównego Inspektora do wykonywania oceny laboratoryjnej materiału siewnego oraz akredytowane laboratorium powinno być wyposażone ponadto: [9]

1) w przypadku oceny materiału siewnego roślin zbożowych w:

a) chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5–10°C (+/–2°C),

b) pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymywania stałej temperatury 20°C (+/–2°C) lub możliwością regulacji w przedziale 20–30°C (+/–2°C),

c) śrutownik laboratoryjny z kompletem sit do jego kalibracji,

d) suszarkę laboratoryjną o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 100–200°C (+/–1°C);

2) w przypadku oceny materiału siewnego roślin pastewnych w:

a) pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymywania stałej temperatury 20°C (+/–2°C) lub możliwością regulacji temperatury w przedziale 10–30°C (+/–2°C) oraz z regulowanym systemem oświetlenia lub kiełkownik Jacobsena,

b) chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5–10°C (+/–2°C),

c) dmuchawę laboratoryjną wraz z próbkami kalibrażowymi – w przypadku oceny traw; dmuchawa laboratoryjna przed użyciem podlega kalibracji, która jest ważna nie dłużej niż 10 dni,

d) [10] sprzęt i aparaturę do wykonywania badań mikrobiologicznych umożliwiających przeprowadzenie badań zdrowotności – w przypadku oceny lucerny siewnej;

3) w przypadku oceny materiału siewnego roślin oleistych i włóknistych w:

a) pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymywania stałej temperatury 20°C (+/–2°C) lub możliwością regulacji temperatury w przedziale 20–30°C (+/–2°C) oraz z regulowanym systemem oświetlenia lub kiełkownik Jacobsena,

b) chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5–10°C,

c) [11] sprzęt i aparaturę do wykonywania badań mikrobiologicznych umożliwiających przeprowadzenie badań zdrowotności – w przypadku oceny lnu zwyczajnego, soi oraz słonecznika;

4) w przypadku oceny materiału siewnego buraka pastewnego i cukrowego w:

a) pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymania stałej temperatury w przedziale 15–30°C (+/–2°C),

b) płuczkę do nasion,

c) suszarkę lub bibułę do suszenia nasion po płukaniu,

d) suszarkę laboratoryjną o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 100–200°C (+/–1°C);

5) w przypadku oceny materiału siewnego roślin warzywnych w:

a) pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością regulacji temperatury w przedziale 15–30°C (+/–2°C) oraz z regulowanym systemem oświetlenia lub kiełkownik Jacobsena,

b) chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5–15°C,

c) [12] sprzęt i aparaturę do wykonywania badań mikrobiologicznych umożliwiających przeprowadzenie badań zdrowotności – w przypadku oceny cebuli, pora, papryki, fasoli wielokwiatowej, fasoli zwykłej tycznej i karłowej, grochu siewnego cukrowego i łuskowego, pomidora oraz bobu;

6) w przypadku oceny materiału szkółkarskiego – w sprzęt i aparaturę do wykonywania badań laboratoryjnych, w szczególności testu ELISA i testów biologicznych materiału szkółkarskiego, umożliwiających uzyskiwanie poprawnych i powtarzalnych wyników tych badań;

7) w przypadku oceny sadzeniaków ziemniaka:

a) w przypadku wykonywania oceny w próbie oczkowej, w szczególności w:

– pomieszczenie do przechowywania prób bulw ziemniaka,

– noże łyżeczkowe do wycinania oczek z bulw,

– pojemniki do traktowania wycinków regulatorami wzrostu,

– ciemne pomieszczenie do podkiełkowania wycinków,

– szklarnię oraz podłoże do wyprowadzania roślin w próbie oczkowej,

– drobny sprzęt laboratoryjny,

b) w przypadku wykonywania oceny testem ELISA w:

– praskę do wyciskania soku z liści,

– aparaturę i odczynniki do wykonywania testu ELISA, w tym destylarkę lub demineralizator do wody, cieplarkę, płytki, kolorymetr co najmniej optyczny, odczynniki, przeciwciała i roztwory buforowe dla oznaczanych wirusów.

[9] § 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szkoleń z zakresu oceny materiału siewnego, wymagań do wykonywania tej oceny oraz nadzoru i kontroli pracy podmiotów dokonujących tej oceny (Dz.U. poz. 978). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2021 r.

[10] § 3 pkt 2 lit. d) dodana przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szkoleń z zakresu oceny materiału siewnego, wymagań do wykonywania tej oceny oraz nadzoru i kontroli pracy podmiotów dokonujących tej oceny (Dz.U. poz. 978). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2021 r.

[11] § 3 pkt 3 lit. c) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szkoleń z zakresu oceny materiału siewnego, wymagań do wykonywania tej oceny oraz nadzoru i kontroli pracy podmiotów dokonujących tej oceny (Dz.U. poz. 978). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2021 r.

[12] § 3 pkt 5 lit. c) dodana przez § 1 pkt 3 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szkoleń z zakresu oceny materiału siewnego, wymagań do wykonywania tej oceny oraz nadzoru i kontroli pracy podmiotów dokonujących tej oceny (Dz.U. poz. 978). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2021 r.

Wersja obowiązująca od 2021-01-01

§ 3. [Pozostałe wymogi] Laboratorium ubiegające się o uzyskanie akredytacji Głównego Inspektora do wykonywania oceny laboratoryjnej materiału siewnego oraz akredytowane laboratorium powinno być wyposażone ponadto: [9]

1) w przypadku oceny materiału siewnego roślin zbożowych w:

a) chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5–10°C (+/–2°C),

b) pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymywania stałej temperatury 20°C (+/–2°C) lub możliwością regulacji w przedziale 20–30°C (+/–2°C),

c) śrutownik laboratoryjny z kompletem sit do jego kalibracji,

d) suszarkę laboratoryjną o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 100–200°C (+/–1°C);

2) w przypadku oceny materiału siewnego roślin pastewnych w:

a) pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymywania stałej temperatury 20°C (+/–2°C) lub możliwością regulacji temperatury w przedziale 10–30°C (+/–2°C) oraz z regulowanym systemem oświetlenia lub kiełkownik Jacobsena,

b) chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5–10°C (+/–2°C),

c) dmuchawę laboratoryjną wraz z próbkami kalibrażowymi – w przypadku oceny traw; dmuchawa laboratoryjna przed użyciem podlega kalibracji, która jest ważna nie dłużej niż 10 dni,

d) [10] sprzęt i aparaturę do wykonywania badań mikrobiologicznych umożliwiających przeprowadzenie badań zdrowotności – w przypadku oceny lucerny siewnej;

3) w przypadku oceny materiału siewnego roślin oleistych i włóknistych w:

a) pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymywania stałej temperatury 20°C (+/–2°C) lub możliwością regulacji temperatury w przedziale 20–30°C (+/–2°C) oraz z regulowanym systemem oświetlenia lub kiełkownik Jacobsena,

b) chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5–10°C,

c) [11] sprzęt i aparaturę do wykonywania badań mikrobiologicznych umożliwiających przeprowadzenie badań zdrowotności – w przypadku oceny lnu zwyczajnego, soi oraz słonecznika;

4) w przypadku oceny materiału siewnego buraka pastewnego i cukrowego w:

a) pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymania stałej temperatury w przedziale 15–30°C (+/–2°C),

b) płuczkę do nasion,

c) suszarkę lub bibułę do suszenia nasion po płukaniu,

d) suszarkę laboratoryjną o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 100–200°C (+/–1°C);

5) w przypadku oceny materiału siewnego roślin warzywnych w:

a) pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością regulacji temperatury w przedziale 15–30°C (+/–2°C) oraz z regulowanym systemem oświetlenia lub kiełkownik Jacobsena,

b) chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5–15°C,

c) [12] sprzęt i aparaturę do wykonywania badań mikrobiologicznych umożliwiających przeprowadzenie badań zdrowotności – w przypadku oceny cebuli, pora, papryki, fasoli wielokwiatowej, fasoli zwykłej tycznej i karłowej, grochu siewnego cukrowego i łuskowego, pomidora oraz bobu;

6) w przypadku oceny materiału szkółkarskiego – w sprzęt i aparaturę do wykonywania badań laboratoryjnych, w szczególności testu ELISA i testów biologicznych materiału szkółkarskiego, umożliwiających uzyskiwanie poprawnych i powtarzalnych wyników tych badań;

7) w przypadku oceny sadzeniaków ziemniaka:

a) w przypadku wykonywania oceny w próbie oczkowej, w szczególności w:

– pomieszczenie do przechowywania prób bulw ziemniaka,

– noże łyżeczkowe do wycinania oczek z bulw,

– pojemniki do traktowania wycinków regulatorami wzrostu,

– ciemne pomieszczenie do podkiełkowania wycinków,

– szklarnię oraz podłoże do wyprowadzania roślin w próbie oczkowej,

– drobny sprzęt laboratoryjny,

b) w przypadku wykonywania oceny testem ELISA w:

– praskę do wyciskania soku z liści,

– aparaturę i odczynniki do wykonywania testu ELISA, w tym destylarkę lub demineralizator do wody, cieplarkę, płytki, kolorymetr co najmniej optyczny, odczynniki, przeciwciała i roztwory buforowe dla oznaczanych wirusów.

[9] § 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szkoleń z zakresu oceny materiału siewnego, wymagań do wykonywania tej oceny oraz nadzoru i kontroli pracy podmiotów dokonujących tej oceny (Dz.U. poz. 978). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2021 r.

[10] § 3 pkt 2 lit. d) dodana przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szkoleń z zakresu oceny materiału siewnego, wymagań do wykonywania tej oceny oraz nadzoru i kontroli pracy podmiotów dokonujących tej oceny (Dz.U. poz. 978). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2021 r.

[11] § 3 pkt 3 lit. c) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szkoleń z zakresu oceny materiału siewnego, wymagań do wykonywania tej oceny oraz nadzoru i kontroli pracy podmiotów dokonujących tej oceny (Dz.U. poz. 978). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2021 r.

[12] § 3 pkt 5 lit. c) dodana przez § 1 pkt 3 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szkoleń z zakresu oceny materiału siewnego, wymagań do wykonywania tej oceny oraz nadzoru i kontroli pracy podmiotów dokonujących tej oceny (Dz.U. poz. 978). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2021 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2019-03-12 do 2020-12-31

§ 3. [Pozostałe wymogi] Laboratorium ubiegające się o uzyskanie akredytacji wojewódzkiego inspektora do wykonywania oceny laboratoryjnej materiału siewnego oraz akredytowane laboratorium powinno być wyposażone ponadto:

1) w przypadku oceny materiału siewnego roślin zbożowych w:

a) chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5–10°C (+/–2°C),

b) pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymywania stałej temperatury 20°C (+/–2°C) lub możliwością regulacji w przedziale 20–30°C (+/–2°C),

c) śrutownik laboratoryjny z kompletem sit do jego kalibracji,

d) suszarkę laboratoryjną o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 100–200°C (+/–1°C);

2) w przypadku oceny materiału siewnego roślin pastewnych w:

a) pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymywania stałej temperatury 20°C (+/–2°C) lub możliwością regulacji temperatury w przedziale 10–30°C (+/–2°C) oraz z regulowanym systemem oświetlenia lub kiełkownik Jacobsena,

b) chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5–10°C (+/–2°C),

c) dmuchawę laboratoryjną wraz z próbkami kalibrażowymi – w przypadku oceny traw; dmuchawa laboratoryjna przed użyciem podlega kalibracji, która jest ważna nie dłużej niż 10 dni;

3) w przypadku oceny materiału siewnego roślin oleistych i włóknistych w:

a) pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymywania stałej temperatury 20°C (+/–2°C) lub możliwością regulacji temperatury w przedziale 20–30°C (+/–2°C) oraz z regulowanym systemem oświetlenia lub kiełkownik Jacobsena,

b) chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5–10°C,

c) sprzęt i aparaturę do wykonywania badań mikrobiologicznych umożliwiających przeprowadzenie badań zdrowotności – w przypadku oceny lnu zwyczajnego, soi, słonecznika oraz konopi;

4) w przypadku oceny materiału siewnego buraka pastewnego i cukrowego w:

a) pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymania stałej temperatury w przedziale 15–30°C (+/–2°C),

b) płuczkę do nasion,

c) suszarkę lub bibułę do suszenia nasion po płukaniu,

d) suszarkę laboratoryjną o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 100–200°C (+/–1°C);

5) w przypadku oceny materiału siewnego roślin warzywnych w:

a) pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością regulacji temperatury w przedziale 15–30°C (+/–2°C) oraz z regulowanym systemem oświetlenia lub kiełkownik Jacobsena,

b) chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5–15°C;

6) w przypadku oceny materiału szkółkarskiego – w sprzęt i aparaturę do wykonywania badań laboratoryjnych, w szczególności testu ELISA i testów biologicznych materiału szkółkarskiego, umożliwiających uzyskiwanie poprawnych i powtarzalnych wyników tych badań;

7) w przypadku oceny sadzeniaków ziemniaka:

a) w przypadku wykonywania oceny w próbie oczkowej, w szczególności w:

– pomieszczenie do przechowywania prób bulw ziemniaka,

– noże łyżeczkowe do wycinania oczek z bulw,

– pojemniki do traktowania wycinków regulatorami wzrostu,

– ciemne pomieszczenie do podkiełkowania wycinków,

– szklarnię oraz podłoże do wyprowadzania roślin w próbie oczkowej,

– drobny sprzęt laboratoryjny,

b) w przypadku wykonywania oceny testem ELISA w:

– praskę do wyciskania soku z liści,

– aparaturę i odczynniki do wykonywania testu ELISA, w tym destylarkę lub demineralizator do wody, cieplarkę, płytki, kolorymetr co najmniej optyczny, odczynniki, przeciwciała i roztwory buforowe dla oznaczanych wirusów.