history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2019-01-29 do 2025-07-08    (Dz.U.2019.167 tekst jednolity)

§ 4. [Gromadzenie danych dotyczących wyników przeprowadzonych analiz] 1. W bazach danych gromadzi się dane dotyczące wyników przeprowadzonych analiz:

1) nazwę laboratorium, w którym zostały przeprowadzone analizy;

2) datę pobrania próbki;

3) datę przyjęcia próbki do laboratorium;

4) imię i nazwisko osoby, która pobrała próbkę;

5) nazwę jednostki certyfikującej, która zleciła przeprowadzenie analiz;

6) imię i nazwisko oraz miejsce zamieszkania i adres albo nazwę oraz siedzibę i adres producenta ekologicznego, u którego została pobrana próbka;

7) miejsce pobrania próbki (adres, numer identyfikacyjny partii, zwierzęcia lub numer ewidencyjny działki rolnej);

7a) kraj pochodzenia produktu, z którego pobrano próbkę, jeżeli takie dane są w posiadaniu laboratorium;

8) rodzaj produktu, z którego pobrano próbkę;

9) wielkość próbki (ilość, masa, objętość);

10) powierzchnię uprawy w hektarach lub wielkość partii produktu w tonach, z której została pobrana próbka;

11) zakres zleconych analiz;

12) wskazanie zastosowanych metod badawczych lub metod pomiaru;

13) wyniki przeprowadzonych analiz;

13a) najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDP) dla wykrytej substancji, zgodny z rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającym dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. Urz. WE L 70 z 16.03.2005, str. 1, z późn. zm.) dla produktu, z którego próbka została pobrana;

14) numer oraz datę sporządzenia sprawozdania z analiz;

15) uwagi laboratorium, w tym dotyczące:

a) nieprzekazania przez jednostkę certyfikującą danych, o których mowa w pkt 2 i 4–10 – w przypadku gdy dane te nie zostały przez nią przekazane,

b) wykrycia substancji lub składnika zakazanych do stosowania w rolnictwie na terytorium Unii Europejskiej lub terytorium Rzeczypospolitej Polskiej – w przypadku gdy taka substancja lub taki składnik zostały wykryte.

2. Wyniki przeprowadzonych analiz, o których mowa w ust. 1 pkt 13, przed wprowadzeniem do bazy danych, potwierdza osoba odpowiedzialna za ich wykonanie.

Wersja obowiązująca od 2019-01-29 do 2025-07-08    (Dz.U.2019.167 tekst jednolity)

§ 4. [Gromadzenie danych dotyczących wyników przeprowadzonych analiz] 1. W bazach danych gromadzi się dane dotyczące wyników przeprowadzonych analiz:

1) nazwę laboratorium, w którym zostały przeprowadzone analizy;

2) datę pobrania próbki;

3) datę przyjęcia próbki do laboratorium;

4) imię i nazwisko osoby, która pobrała próbkę;

5) nazwę jednostki certyfikującej, która zleciła przeprowadzenie analiz;

6) imię i nazwisko oraz miejsce zamieszkania i adres albo nazwę oraz siedzibę i adres producenta ekologicznego, u którego została pobrana próbka;

7) miejsce pobrania próbki (adres, numer identyfikacyjny partii, zwierzęcia lub numer ewidencyjny działki rolnej);

7a) kraj pochodzenia produktu, z którego pobrano próbkę, jeżeli takie dane są w posiadaniu laboratorium;

8) rodzaj produktu, z którego pobrano próbkę;

9) wielkość próbki (ilość, masa, objętość);

10) powierzchnię uprawy w hektarach lub wielkość partii produktu w tonach, z której została pobrana próbka;

11) zakres zleconych analiz;

12) wskazanie zastosowanych metod badawczych lub metod pomiaru;

13) wyniki przeprowadzonych analiz;

13a) najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDP) dla wykrytej substancji, zgodny z rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającym dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. Urz. WE L 70 z 16.03.2005, str. 1, z późn. zm.) dla produktu, z którego próbka została pobrana;

14) numer oraz datę sporządzenia sprawozdania z analiz;

15) uwagi laboratorium, w tym dotyczące:

a) nieprzekazania przez jednostkę certyfikującą danych, o których mowa w pkt 2 i 4–10 – w przypadku gdy dane te nie zostały przez nią przekazane,

b) wykrycia substancji lub składnika zakazanych do stosowania w rolnictwie na terytorium Unii Europejskiej lub terytorium Rzeczypospolitej Polskiej – w przypadku gdy taka substancja lub taki składnik zostały wykryte.

2. Wyniki przeprowadzonych analiz, o których mowa w ust. 1 pkt 13, przed wprowadzeniem do bazy danych, potwierdza osoba odpowiedzialna za ich wykonanie.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2017-05-04 do 2019-01-28

§ 4. [Gromadzenie danych dotyczących wyników przeprowadzonych analiz ] 1. W bazach danych gromadzi się dane dotyczące wyników przeprowadzonych analiz:

1) nazwę laboratorium, w którym zostały przeprowadzone analizy;

2) datę pobrania próbki;

3) datę przyjęcia próbki do laboratorium;

4) imię i nazwisko osoby, która pobrała próbkę;

5) nazwę jednostki certyfikującej, która zleciła przeprowadzenie analiz;

6) imię i nazwisko oraz miejsce zamieszkania i adres albo nazwę oraz siedzibę i adres producenta ekologicznego, u którego została pobrana próbka;

7) miejsce pobrania próbki (adres, numer identyfikacyjny partii, zwierzęcia lub numer ewidencyjny działki rolnej);

7a) [1] kraj pochodzenia produktu, z którego pobrano próbkę, jeżeli takie dane są w posiadaniu laboratorium;

8) rodzaj produktu, z którego pobrano próbkę;

9) wielkość próbki (ilość, masa, objętość);

10) powierzchnię uprawy w hektarach lub wielkość partii produktu w tonach, z której została pobrana próbka;

11) zakres zleconych analiz;

12) [2] wskazanie zastosowanych metod badawczych lub metod pomiaru;

13) wyniki przeprowadzonych analiz;

13a) [3] najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDP) dla wykrytej substancji, zgodny z rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającym dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. Urz. UE L 70 z 16.03.2005, str. 1, z późn. zm.) dla produktu, z którego próbka została pobrana;

14) numer oraz datę sporządzenia sprawozdania z analiz;

15) [4] uwagi laboratorium, w tym dotyczące:

a) nieprzekazania przez jednostkę certyfikującą danych, o których mowa w pkt 2 i 4–10 – w przypadku gdy dane te nie zostały przez nią przekazane,

b) wykrycia substancji lub składnika zakazanych do stosowania w rolnictwie na terytorium Unii Europejskiej lub terytorium Rzeczypospolitej Polskiej – w przypadku gdy taka substancja lub taki składnik zostały wykryte.

2. Wyniki przeprowadzonych analiz, o których mowa w ust. 1 pkt 13, przed wprowadzeniem do bazy danych, potwierdza osoba odpowiedzialna za ich wykonanie.

[1] § 4 ust. 1 pkt 7a dodany przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 marca 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie danych dotyczących wyników przeprowadzonych analiz (Dz.U. poz. 707). Zmiana weszła w życie 4 maja 2017 r.

[2] § 4 ust. 1 pkt 12 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 marca 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie danych dotyczących wyników przeprowadzonych analiz (Dz.U. poz. 707). Zmiana weszła w życie 4 maja 2017 r.

[3] § 4 ust. 1 pkt 13a dodany przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 marca 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie danych dotyczących wyników przeprowadzonych analiz (Dz.U. poz. 707). Zmiana weszła w życie 4 maja 2017 r.

[4] § 4 ust. 1 pkt 15 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 marca 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie danych dotyczących wyników przeprowadzonych analiz (Dz.U. poz. 707). Zmiana weszła w życie 4 maja 2017 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-05-30 do 2017-05-03

§ 4. [Gromadzenie danych dotyczących wyników przeprowadzonych analiz ] 1. W bazach danych gromadzi się dane dotyczące wyników przeprowadzonych analiz:

1) nazwę laboratorium, w którym zostały przeprowadzone analizy;

2) datę pobrania próbki;

3) datę przyjęcia próbki do laboratorium;

4) imię i nazwisko osoby, która pobrała próbkę;

5) nazwę jednostki certyfikującej, która zleciła przeprowadzenie analiz;

6) imię i nazwisko oraz miejsce zamieszkania i adres albo nazwę oraz siedzibę i adres producenta ekologicznego, u którego została pobrana próbka;

7) miejsce pobrania próbki (adres, numer identyfikacyjny partii, zwierzęcia lub numer ewidencyjny działki rolnej);

8) rodzaj produktu, z którego pobrano próbkę;

9) wielkość próbki (ilość, masa, objętość);

10) powierzchnię uprawy w hektarach lub wielkość partii produktu w tonach, z której została pobrana próbka;

11) zakres zleconych analiz;

12) wskazanie zastosowanych metod analiz oraz urządzeń wykorzystanych do przeprowadzenia analiz;

13) wyniki przeprowadzonych analiz;

14) numer oraz datę sporządzenia sprawozdania z analiz;

15) uwagi laboratorium.

2. Wyniki przeprowadzonych analiz, o których mowa w ust. 1 pkt 13, przed wprowadzeniem do bazy danych, potwierdza osoba odpowiedzialna za ich wykonanie.