Wersja obowiązująca od 2018-02-23 do 2021-08-31
[Wysyłanie mięsa, wyrobów, produktów mięsnych oraz innej żywności ze świń pochodzących z obszaru zagrożenia ] 1. Zakazuje się wysyłania świeżego mięsa pozyskanego ze świń pochodzących z obszaru zagrożenia oraz mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych, produktów mięsnych oraz innej żywności, składających się z mięsa takich świń lub zawierających w swoim składzie takie mięso, poza ten obszar.
2. Dopuszcza się wysyłanie żywności, o której mowa w ust. 1, poza obszar zagrożenia, pod warunkiem że:
1) żywność ta została pozyskana ze świń, które były od urodzenia utrzymywane w gospodarstwach położonych poza obszarem zagrożenia lub poza obszarami wskazanymi w części II, III i IV załącznika do decyzji Komisji 2014/709/UE, lub z ich mięsa, lub;
2) żywność ta została pozyskana ze świń spełniających warunki określone w § 4 ust. 2 pkt 1 lub 2 lub z mięsa takich świń, lub
3) świeże mięso, mięso mielone, mięso odkostnione mechanicznie, surowe wyroby mięsne i produkty mięsne, z których zostały wyprodukowane te produkty, zostały wyprodukowane i poddane obróbce zgodnie z art. 10 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz z § 2 i § 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2016 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt. [10]
3. Świeże mięso, mięso mielone, mięso odkostnione mechanicznie, surowe wyroby mięsne i produkty mięsne, o których mowa w ust. 2, produkuje się w rzeźni, zakładzie rozbioru lub zakładzie przetwórstwa, wyznaczonych przez powiatowego lekarza weterynarii do tego celu, w sposób zapewniający, że taka produkcja odbywa się w cyklu oddzielnym od produkcji takich produktów, które nie mogą być wysyłane z obszaru zagrożenia, pozyskanych ze świń pochodzących z gospodarstw położonych na obszarze II, III i IV załącznika do decyzji Komisji 2014/709/UE.
4. Produkty, o których mowa w ust. 2 pkt 3, zaopatruje się w świadectwo zdrowia, w którym zamieszcza się informację w brzmieniu:
„Produkty zgodne z decyzją Komisji 2014/709/UE (*)
(*) Dz. Urz. UE L 295 z 11.10.2014, str. 63.”.
[10] § 13 ust. 2 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 lutego 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (Dz.U. poz. 328). Zmiana weszła w życie 23 lutego 2018 r.
Wersja obowiązująca od 2018-02-23 do 2021-08-31
[Wysyłanie mięsa, wyrobów, produktów mięsnych oraz innej żywności ze świń pochodzących z obszaru zagrożenia ] 1. Zakazuje się wysyłania świeżego mięsa pozyskanego ze świń pochodzących z obszaru zagrożenia oraz mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych, produktów mięsnych oraz innej żywności, składających się z mięsa takich świń lub zawierających w swoim składzie takie mięso, poza ten obszar.
2. Dopuszcza się wysyłanie żywności, o której mowa w ust. 1, poza obszar zagrożenia, pod warunkiem że:
1) żywność ta została pozyskana ze świń, które były od urodzenia utrzymywane w gospodarstwach położonych poza obszarem zagrożenia lub poza obszarami wskazanymi w części II, III i IV załącznika do decyzji Komisji 2014/709/UE, lub z ich mięsa, lub;
2) żywność ta została pozyskana ze świń spełniających warunki określone w § 4 ust. 2 pkt 1 lub 2 lub z mięsa takich świń, lub
3) świeże mięso, mięso mielone, mięso odkostnione mechanicznie, surowe wyroby mięsne i produkty mięsne, z których zostały wyprodukowane te produkty, zostały wyprodukowane i poddane obróbce zgodnie z art. 10 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz z § 2 i § 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2016 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszaru podlegającego ograniczeniom w zakresie zdrowia zwierząt. [10]
3. Świeże mięso, mięso mielone, mięso odkostnione mechanicznie, surowe wyroby mięsne i produkty mięsne, o których mowa w ust. 2, produkuje się w rzeźni, zakładzie rozbioru lub zakładzie przetwórstwa, wyznaczonych przez powiatowego lekarza weterynarii do tego celu, w sposób zapewniający, że taka produkcja odbywa się w cyklu oddzielnym od produkcji takich produktów, które nie mogą być wysyłane z obszaru zagrożenia, pozyskanych ze świń pochodzących z gospodarstw położonych na obszarze II, III i IV załącznika do decyzji Komisji 2014/709/UE.
4. Produkty, o których mowa w ust. 2 pkt 3, zaopatruje się w świadectwo zdrowia, w którym zamieszcza się informację w brzmieniu:
„Produkty zgodne z decyzją Komisji 2014/709/UE (*)
(*) Dz. Urz. UE L 295 z 11.10.2014, str. 63.”.
[10] § 13 ust. 2 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 lutego 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (Dz.U. poz. 328). Zmiana weszła w życie 23 lutego 2018 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2018-02-01 do 2018-02-22 (Dz.U.2018.290 tekst jednolity)
[Wysyłanie mięsa, wyrobów, produktów mięsnych oraz innej żywności ze świń pochodzących z obszaru zagrożenia ] 1. Zakazuje się wysyłania świeżego mięsa pozyskanego ze świń pochodzących z obszaru zagrożenia oraz mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych, produktów mięsnych oraz innej żywności, składających się z mięsa takich świń lub zawierających w swoim składzie takie mięso, poza ten obszar.
2. Dopuszcza się wysyłanie żywności, o której mowa w ust. 1, poza obszar zagrożenia, pod warunkiem że:
1) żywność ta została pozyskana ze świń, które były od urodzenia utrzymywane w gospodarstwach położonych poza obszarem zagrożenia lub poza obszarami wskazanymi w części II, III i IV załącznika do decyzji Komisji 2014/709/UE, lub z ich mięsa, lub;
2) żywność ta została pozyskana ze świń spełniających warunki określone w § 4 ust. 2 pkt 1 lub 2 lub z mięsa takich świń, lub
3) świeże mięso, mięso mielone, mięso odkostnione mechanicznie, surowe wyroby mięsne i produkty mięsne, z których zostały wyprodukowane te produkty, zostały wyprodukowane i poddane obróbce zgodnie z art. 10 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz z § 2 i § 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 września 2010 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom, nakazom lub zakazom.
3. Świeże mięso, mięso mielone, mięso odkostnione mechanicznie, surowe wyroby mięsne i produkty mięsne, o których mowa w ust. 2, produkuje się w rzeźni, zakładzie rozbioru lub zakładzie przetwórstwa, wyznaczonych przez powiatowego lekarza weterynarii do tego celu, w sposób zapewniający, że taka produkcja odbywa się w cyklu oddzielnym od produkcji takich produktów, które nie mogą być wysyłane z obszaru zagrożenia, pozyskanych ze świń pochodzących z gospodarstw położonych na obszarze II, III i IV załącznika do decyzji Komisji 2014/709/UE.
4. Produkty, o których mowa w ust. 2 pkt 3, zaopatruje się w świadectwo zdrowia, w którym zamieszcza się informację w brzmieniu:
„Produkty zgodne z decyzją Komisji 2014/709/UE (*)
(*) Dz. Urz. UE L 295 z 11.10.2014, str. 63.”.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-05-26 do 2018-01-31
[Wysyłanie mięsa, wyrobów, produktów mięsnych oraz innej żywności ze świń pochodzących z obszaru zagrożenia ] 1. Zakazuje się wysyłania świeżego mięsa pozyskanego ze świń pochodzących z obszaru zagrożenia oraz mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych, produktów mięsnych oraz innej żywności, składających się z mięsa takich świń lub zawierających w swoim składzie takie mięso, poza ten obszar.
2. Dopuszcza się wysyłanie żywności, o której mowa w ust. 1, poza obszar zagrożenia, pod warunkiem że:
1) żywność ta została pozyskana ze świń, które były od urodzenia utrzymywane w gospodarstwach położonych poza obszarem zagrożenia lub poza obszarami wskazanymi w części II, III i IV załącznika do decyzji Komisji 2014/709/UE, lub z ich mięsa, lub;
2) żywność ta została pozyskana ze świń spełniających warunki określone w § 4 ust. 2 pkt 1 lub 2 lub z mięsa takich świń, lub
3) świeże mięso, mięso mielone, mięso odkostnione mechanicznie, surowe wyroby mięsne i produkty mięsne, z których zostały wyprodukowane te produkty, zostały wyprodukowane i poddane obróbce zgodnie z art. 10 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz z § 2 i § 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 września 2010 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom, nakazom lub zakazom.
3. Świeże mięso, mięso mielone, mięso odkostnione mechanicznie, surowe wyroby mięsne i produkty mięsne, o których mowa w ust. 2, produkuje się w rzeźni, zakładzie rozbioru lub zakładzie przetwórstwa, wyznaczonych przez powiatowego lekarza weterynarii do tego celu, w sposób zapewniający, że taka produkcja odbywa się w cyklu oddzielnym od produkcji takich produktów, które nie mogą być wysyłane z obszaru zagrożenia, pozyskanych ze świń pochodzących z gospodarstw położonych na obszarze II, III i IV załącznika do decyzji Komisji 2014/709/UE.
4. Produkty, o których mowa w ust. 2 pkt 3, zaopatruje się w świadectwo zdrowia, w którym zamieszcza się informację w brzmieniu:
„Produkty zgodne z decyzją Komisji 2014/709/UE (*)
(*) Dz. Urz. UE L 295 z 11.10.2014, str. 63.”.