Wersja obowiązująca od 2018-07-25 do 2019-03-31
[Zakład przetwórczy wytwarzający sok z owoców cytrusowych] 1. Sok z owoców cytrusowych pochodzących z Republiki Argentyny, [17] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju może wytwarzać zakład przetwórczy wpisany do rejestru, o którym mowa w art. 12 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin, albo rejestru prowadzonego przez organ właściwy do spraw zdrowia roślin innego państwa członkowskiego.
2. Odpady i resztki powstałe w wyniku wytwarzania soku, o którym mowa w ust. 1, wykorzystuje się lub unieszkodliwia przez głębokie zakopanie lub w inny sposób zatwierdzony przez wojewódzkiego inspektora, które zapewniają, że organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa. nie rozprzestrzeni się.
3. W zakładzie przetwórczym, o którym mowa w ust. 1, prowadzi się i udostępnia na żądanie wojewódzkiego inspektora dokumentację zawierającą:
1) numery i wyróżniające oznaczenia opakowań jednostkowych, w których były przewożone owoce cytrusowe;
2) informację o ilości pochodzących z Republiki Argentyny, [18] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju owoców cytrusowych;
3) informację o ilości wykorzystanych lub unieszkodliwionych odpadów i resztek powstałych w wyniku wytwarzania soku, o którym mowa w ust. 1;
4) informację o sposobie wykorzystania lub unieszkodliwienia odpadów i resztek powstałych w wyniku wytwarzania soku, o którym mowa w ust. 1.
[17] § 8 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
[18] § 8 ust. 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
Wersja obowiązująca od 2018-07-25 do 2019-03-31
[Zakład przetwórczy wytwarzający sok z owoców cytrusowych] 1. Sok z owoców cytrusowych pochodzących z Republiki Argentyny, [17] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju może wytwarzać zakład przetwórczy wpisany do rejestru, o którym mowa w art. 12 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin, albo rejestru prowadzonego przez organ właściwy do spraw zdrowia roślin innego państwa członkowskiego.
2. Odpady i resztki powstałe w wyniku wytwarzania soku, o którym mowa w ust. 1, wykorzystuje się lub unieszkodliwia przez głębokie zakopanie lub w inny sposób zatwierdzony przez wojewódzkiego inspektora, które zapewniają, że organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa. nie rozprzestrzeni się.
3. W zakładzie przetwórczym, o którym mowa w ust. 1, prowadzi się i udostępnia na żądanie wojewódzkiego inspektora dokumentację zawierającą:
1) numery i wyróżniające oznaczenia opakowań jednostkowych, w których były przewożone owoce cytrusowe;
2) informację o ilości pochodzących z Republiki Argentyny, [18] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju owoców cytrusowych;
3) informację o ilości wykorzystanych lub unieszkodliwionych odpadów i resztek powstałych w wyniku wytwarzania soku, o którym mowa w ust. 1;
4) informację o sposobie wykorzystania lub unieszkodliwienia odpadów i resztek powstałych w wyniku wytwarzania soku, o którym mowa w ust. 1.
[17] § 8 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
[18] § 8 ust. 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2017-06-01 do 2018-07-24
[Zakład przetwórczy wytwarzający sok z owoców cytrusowych ] 1. Sok z owoców cytrusowych pochodzących z Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju może wytwarzać zakład przetwórczy wpisany do rejestru, o którym mowa w art. 12 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin, albo rejestru prowadzonego przez organ właściwy do spraw zdrowia roślin innego państwa członkowskiego.
2. Odpady i resztki powstałe w wyniku wytwarzania soku, o którym mowa w ust. 1, wykorzystuje się lub unieszkodliwia przez głębokie zakopanie lub w inny sposób zatwierdzony przez wojewódzkiego inspektora, które zapewniają, że organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa. nie rozprzestrzeni się.
3. W zakładzie przetwórczym, o którym mowa w ust. 1, prowadzi się i udostępnia na żądanie wojewódzkiego inspektora dokumentację zawierającą:
1) numery i wyróżniające oznaczenia opakowań jednostkowych, w których były przewożone owoce cytrusowe;
2) informację o ilości pochodzących z Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju owoców cytrusowych;
3) informację o ilości wykorzystanych lub unieszkodliwionych odpadów i resztek powstałych w wyniku wytwarzania soku, o którym mowa w ust. 1;
4) informację o sposobie wykorzystania lub unieszkodliwienia odpadów i resztek powstałych w wyniku wytwarzania soku, o którym mowa w ust. 1.