Wersja obowiązująca od 2018-07-25 do 2019-03-31
[Podmiot wprowadzający przesyłkę owoców cytrusowych przeznaczonych wyłącznie do przemysłowej produkcji soku ] 1. Podmiot wprowadzający przesyłkę owoców cytrusowych przeznaczonych wyłącznie do przemysłowej produkcji soku, pochodzących z Republiki Argentyny, [14] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przekazuje wojewódzkiemu inspektorowi właściwemu dla punktu wwozu, przez który przesyłka tych owoców ma być wprowadzona, zgłoszenie zawierające:
1) informację o ilości wprowadzanych owoców cytrusowych;
2) numery opakowań, w których będą wprowadzane owoce cytrusowe;
3) planowaną datę wprowadzenia przesyłki owoców cytrusowych;
4) punkt wwozu, przez który mają zostać wprowadzone owoce cytrusowe;
5) nazwę i adres zakładu przetwórczego, o którym mowa w § 8 ust. 1.
2. Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 1, przekazuje się co najmniej 24 godziny przed planowanym wprowadzeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przesyłki owoców cytrusowych.
3. Podmiot wprowadzający na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przesyłkę owoców cytrusowych, niezwłocznie, nie później jednak niż przed dostarczeniem przesyłki tych owoców do punktu wwozu, informuje wojewódzkiego inspektora właściwego dla punktu wwozu, przez który przesyłka tych owoców ma być wprowadzona, o zmianach danych podlegających zgłoszeniu, o którym mowa w ust. 1.
4. Podmiot przemieszczający przesyłkę owoców cytrusowych przeznaczonych wyłącznie do przemysłowej produkcji soku, pochodzących z Republiki Argentyny, [15] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przekazuje wojewódzkiemu inspektorowi albo organowi właściwemu do spraw zdrowia roślin innego państwa członkowskiego, właściwemu dla miejsca przetwarzania tych owoców zgłoszenie zawierające:
1) informacje, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 2 i 5;
2) planowaną datę dostarczenia przesyłki owoców cytrusowych do zakładu przetwórczego, o którym mowa w § 8 ust. 1.
5. Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 4, przekazuje się co najmniej 24 godziny przed planowanym dostarczeniem do zakładu przetwórczego, o którym mowa w § 8 ust. 1, przesyłki owoców cytrusowych.
6. Podmiot przemieszczający na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przesyłkę owoców cytrusowych, niezwłocznie, nie później jednak niż przed dostarczeniem przesyłki tych owoców do zakładu przetwórczego, o którym mowa w § 8 ust. 1, informuje wojewódzkiego inspektora albo organ właściwy do spraw zdrowia roślin innego państwa członkowskiego, właściwego dla miejsca przetwarzania tych owoców, o zmianach danych podlegających zgłoszeniu, o którym mowa w ust. 4.
[14] § 6 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
[15] § 6 ust. 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
Wersja obowiązująca od 2018-07-25 do 2019-03-31
[Podmiot wprowadzający przesyłkę owoców cytrusowych przeznaczonych wyłącznie do przemysłowej produkcji soku ] 1. Podmiot wprowadzający przesyłkę owoców cytrusowych przeznaczonych wyłącznie do przemysłowej produkcji soku, pochodzących z Republiki Argentyny, [14] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przekazuje wojewódzkiemu inspektorowi właściwemu dla punktu wwozu, przez który przesyłka tych owoców ma być wprowadzona, zgłoszenie zawierające:
1) informację o ilości wprowadzanych owoców cytrusowych;
2) numery opakowań, w których będą wprowadzane owoce cytrusowe;
3) planowaną datę wprowadzenia przesyłki owoców cytrusowych;
4) punkt wwozu, przez który mają zostać wprowadzone owoce cytrusowe;
5) nazwę i adres zakładu przetwórczego, o którym mowa w § 8 ust. 1.
2. Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 1, przekazuje się co najmniej 24 godziny przed planowanym wprowadzeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przesyłki owoców cytrusowych.
3. Podmiot wprowadzający na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przesyłkę owoców cytrusowych, niezwłocznie, nie później jednak niż przed dostarczeniem przesyłki tych owoców do punktu wwozu, informuje wojewódzkiego inspektora właściwego dla punktu wwozu, przez który przesyłka tych owoców ma być wprowadzona, o zmianach danych podlegających zgłoszeniu, o którym mowa w ust. 1.
4. Podmiot przemieszczający przesyłkę owoców cytrusowych przeznaczonych wyłącznie do przemysłowej produkcji soku, pochodzących z Republiki Argentyny, [15] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przekazuje wojewódzkiemu inspektorowi albo organowi właściwemu do spraw zdrowia roślin innego państwa członkowskiego, właściwemu dla miejsca przetwarzania tych owoców zgłoszenie zawierające:
1) informacje, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 2 i 5;
2) planowaną datę dostarczenia przesyłki owoców cytrusowych do zakładu przetwórczego, o którym mowa w § 8 ust. 1.
5. Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 4, przekazuje się co najmniej 24 godziny przed planowanym dostarczeniem do zakładu przetwórczego, o którym mowa w § 8 ust. 1, przesyłki owoców cytrusowych.
6. Podmiot przemieszczający na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przesyłkę owoców cytrusowych, niezwłocznie, nie później jednak niż przed dostarczeniem przesyłki tych owoców do zakładu przetwórczego, o którym mowa w § 8 ust. 1, informuje wojewódzkiego inspektora albo organ właściwy do spraw zdrowia roślin innego państwa członkowskiego, właściwego dla miejsca przetwarzania tych owoców, o zmianach danych podlegających zgłoszeniu, o którym mowa w ust. 4.
[14] § 6 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
[15] § 6 ust. 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2017-06-01 do 2018-07-24
[Podmiot wprowadzający przesyłkę owoców cytrusowych przeznaczonych wyłącznie do przemysłowej produkcji soku ] 1. Podmiot wprowadzający przesyłkę owoców cytrusowych przeznaczonych wyłącznie do przemysłowej produkcji soku, pochodzących z Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przekazuje wojewódzkiemu inspektorowi właściwemu dla punktu wwozu, przez który przesyłka tych owoców ma być wprowadzona, zgłoszenie zawierające:
1) informację o ilości wprowadzanych owoców cytrusowych;
2) numery opakowań, w których będą wprowadzane owoce cytrusowe;
3) planowaną datę wprowadzenia przesyłki owoców cytrusowych;
4) punkt wwozu, przez który mają zostać wprowadzone owoce cytrusowe;
5) nazwę i adres zakładu przetwórczego, o którym mowa w § 8 ust. 1.
2. Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 1, przekazuje się co najmniej 24 godziny przed planowanym wprowadzeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przesyłki owoców cytrusowych.
3. Podmiot wprowadzający na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przesyłkę owoców cytrusowych, niezwłocznie, nie później jednak niż przed dostarczeniem przesyłki tych owoców do punktu wwozu, informuje wojewódzkiego inspektora właściwego dla punktu wwozu, przez który przesyłka tych owoców ma być wprowadzona, o zmianach danych podlegających zgłoszeniu, o którym mowa w ust. 1.
4. Podmiot przemieszczający przesyłkę owoców cytrusowych przeznaczonych wyłącznie do przemysłowej produkcji soku, pochodzących z Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przekazuje wojewódzkiemu inspektorowi albo organowi właściwemu do spraw zdrowia roślin innego państwa członkowskiego, właściwemu dla miejsca przetwarzania tych owoców zgłoszenie zawierające:
1) informacje, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 2 i 5;
2) planowaną datę dostarczenia przesyłki owoców cytrusowych do zakładu przetwórczego, o którym mowa w § 8 ust. 1.
5. Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 4, przekazuje się co najmniej 24 godziny przed planowanym dostarczeniem do zakładu przetwórczego, o którym mowa w § 8 ust. 1, przesyłki owoców cytrusowych.
6. Podmiot przemieszczający na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przesyłkę owoców cytrusowych, niezwłocznie, nie później jednak niż przed dostarczeniem przesyłki tych owoców do zakładu przetwórczego, o którym mowa w § 8 ust. 1, informuje wojewódzkiego inspektora albo organ właściwy do spraw zdrowia roślin innego państwa członkowskiego, właściwego dla miejsca przetwarzania tych owoców, o zmianach danych podlegających zgłoszeniu, o którym mowa w ust. 4.