history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2018-07-25 do 2019-03-31

§ 7. [Graniczna kontrola fitosanitarna owoców cytrusowych przeznaczonych wyłącznie do przemysłowej produkcji soku ] 1. Graniczna kontrola fitosanitarna owoców cytrusowych przeznaczonych wyłącznie do przemysłowej produkcji soku, pochodzących z Republiki Argentyny, [16] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju obejmuje:

1) kontrolę wizualną;

2) badania laboratoryjne wszystkich owoców cytrusowych wykazujących objawy porażenia przez organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa.

2. Jeżeli w wyniku badania laboratoryjnego wojewódzki inspektor stwierdzi porażenie owoców cytrusowych przez organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa, wydaje decyzję, o której mowa w art. 27 ust. 4 pkt 1 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin.

3. Bezpośrednio po zakończeniu granicznej kontroli fitosanitarnej owoce cytrusowe, o których mowa w ust. 1, są przemieszczane pod nadzorem wojewódzkiego inspektora lub organu właściwego do spraw zdrowia roślin innego państwa członkowskiego do zakładu przetwórczego, o którym mowa w § 8 ust. 1, albo przechowalni, o której mowa w § 9 ust. 1.

4. Owoce cytrusowe, o których mowa w ust. 1, mogą być przemieszczone do innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej, jeżeli służba ochrony roślin tego państwa wyrazi zgodę na wysyłkę tych owoców.

[16] § 7 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.

Wersja obowiązująca od 2018-07-25 do 2019-03-31

§ 7. [Graniczna kontrola fitosanitarna owoców cytrusowych przeznaczonych wyłącznie do przemysłowej produkcji soku ] 1. Graniczna kontrola fitosanitarna owoców cytrusowych przeznaczonych wyłącznie do przemysłowej produkcji soku, pochodzących z Republiki Argentyny, [16] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju obejmuje:

1) kontrolę wizualną;

2) badania laboratoryjne wszystkich owoców cytrusowych wykazujących objawy porażenia przez organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa.

2. Jeżeli w wyniku badania laboratoryjnego wojewódzki inspektor stwierdzi porażenie owoców cytrusowych przez organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa, wydaje decyzję, o której mowa w art. 27 ust. 4 pkt 1 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin.

3. Bezpośrednio po zakończeniu granicznej kontroli fitosanitarnej owoce cytrusowe, o których mowa w ust. 1, są przemieszczane pod nadzorem wojewódzkiego inspektora lub organu właściwego do spraw zdrowia roślin innego państwa członkowskiego do zakładu przetwórczego, o którym mowa w § 8 ust. 1, albo przechowalni, o której mowa w § 9 ust. 1.

4. Owoce cytrusowe, o których mowa w ust. 1, mogą być przemieszczone do innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej, jeżeli służba ochrony roślin tego państwa wyrazi zgodę na wysyłkę tych owoców.

[16] § 7 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2017-06-01 do 2018-07-24

§ 7. [Graniczna kontrola fitosanitarna owoców cytrusowych przeznaczonych wyłącznie do przemysłowej produkcji soku ] 1. Graniczna kontrola fitosanitarna owoców cytrusowych przeznaczonych wyłącznie do przemysłowej produkcji soku, pochodzących z Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju obejmuje:

1) kontrolę wizualną;

2) badania laboratoryjne wszystkich owoców cytrusowych wykazujących objawy porażenia przez organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa.

2. Jeżeli w wyniku badania laboratoryjnego wojewódzki inspektor stwierdzi porażenie owoców cytrusowych przez organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa, wydaje decyzję, o której mowa w art. 27 ust. 4 pkt 1 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin.

3. Bezpośrednio po zakończeniu granicznej kontroli fitosanitarnej owoce cytrusowe, o których mowa w ust. 1, są przemieszczane pod nadzorem wojewódzkiego inspektora lub organu właściwego do spraw zdrowia roślin innego państwa członkowskiego do zakładu przetwórczego, o którym mowa w § 8 ust. 1, albo przechowalni, o której mowa w § 9 ust. 1.

4. Owoce cytrusowe, o których mowa w ust. 1, mogą być przemieszczone do innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej, jeżeli służba ochrony roślin tego państwa wyrazi zgodę na wysyłkę tych owoców.