Wersja obowiązująca od 2018-07-25 do 2019-03-31
[Owoce cytrusowe przeznaczone wyłącznie do przemysłowej produkcji soku ] Owoce cytrusowe przeznaczone wyłącznie do przemysłowej produkcji soku, pochodzące z Republiki Argentyny, Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju mogą być wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub przemieszczane przez to terytorium, jeżeli oprócz spełnienia wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lutego 2008 r. w sprawie zapobiegania wprowadzaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów kwarantannowych w załączniku nr 4 do rozporządzenia w części A w dziale I w pkt 16.1–16.3, 16.4 lit. a–d oraz pkt 16.5 i 16.6 spełniają następujące wymagania specjalne: [11]
1) w świadectwie fitosanitarnym, w które zostały zaopatrzone owoce cytrusowe, w rubryce „dodatkowa deklaracja”:
a) została zawarta informacja o tym, że:
– na polu, na którym były uprawiane owoce cytrusowe, w odpowiednim terminie wykonywano zabiegi zwalczające organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa,
– w wyniku urzędowej kontroli wizualnej przeprowadzonej podczas pakowania owoców cytrusowych na tych owocach nie zaobserwowano objawów występowania organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa,
b) została zawarta informacja o treści: „Owoce przeznaczone wyłącznie do przemysłowego przetworzenia na sok”,
c) został podany numer wpisu do rejestru miejsca produkcji owoców cytrusowych,
d) zostały podane numery identyfikacyjne opakowań zbiorczych i niepowtarzalne numery etykiet na opakowaniach jednostkowych;
2) miejsce produkcji owoców cytrusowych zostało wpisane do rejestru prowadzonego przez służbę ochrony roślin Republiki Argentyny, [12] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki albo Wschodniej Republiki Urugwaju;
3) owoce cytrusowe zostały zapakowane do opakowań jednostkowych w opakowaniach zbiorczych;
4) na opakowaniach jednostkowych i opakowaniach zbiorczych została umieszczona etykieta zawierająca:
a) niepowtarzalny numer każdego opakowania jednostkowego,
b) wagę owoców cytrusowych,
c) informację o treści: „Owoce przeznaczone wyłącznie do przemysłowego przetworzenia na sok”;
5) w rejestrze prowadzonym przez służbę ochrony roślin Republiki Argentyny, [13] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki albo Wschodniej Republiki Urugwaju została zawarta informacja o przemieszczaniu owoców cytrusowych z miejsca produkcji do miejsca ich wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
[11] § 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
[12] § 5 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
[13] § 5 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
Wersja obowiązująca od 2018-07-25 do 2019-03-31
[Owoce cytrusowe przeznaczone wyłącznie do przemysłowej produkcji soku ] Owoce cytrusowe przeznaczone wyłącznie do przemysłowej produkcji soku, pochodzące z Republiki Argentyny, Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju mogą być wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub przemieszczane przez to terytorium, jeżeli oprócz spełnienia wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lutego 2008 r. w sprawie zapobiegania wprowadzaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów kwarantannowych w załączniku nr 4 do rozporządzenia w części A w dziale I w pkt 16.1–16.3, 16.4 lit. a–d oraz pkt 16.5 i 16.6 spełniają następujące wymagania specjalne: [11]
1) w świadectwie fitosanitarnym, w które zostały zaopatrzone owoce cytrusowe, w rubryce „dodatkowa deklaracja”:
a) została zawarta informacja o tym, że:
– na polu, na którym były uprawiane owoce cytrusowe, w odpowiednim terminie wykonywano zabiegi zwalczające organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa,
– w wyniku urzędowej kontroli wizualnej przeprowadzonej podczas pakowania owoców cytrusowych na tych owocach nie zaobserwowano objawów występowania organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa,
b) została zawarta informacja o treści: „Owoce przeznaczone wyłącznie do przemysłowego przetworzenia na sok”,
c) został podany numer wpisu do rejestru miejsca produkcji owoców cytrusowych,
d) zostały podane numery identyfikacyjne opakowań zbiorczych i niepowtarzalne numery etykiet na opakowaniach jednostkowych;
2) miejsce produkcji owoców cytrusowych zostało wpisane do rejestru prowadzonego przez służbę ochrony roślin Republiki Argentyny, [12] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki albo Wschodniej Republiki Urugwaju;
3) owoce cytrusowe zostały zapakowane do opakowań jednostkowych w opakowaniach zbiorczych;
4) na opakowaniach jednostkowych i opakowaniach zbiorczych została umieszczona etykieta zawierająca:
a) niepowtarzalny numer każdego opakowania jednostkowego,
b) wagę owoców cytrusowych,
c) informację o treści: „Owoce przeznaczone wyłącznie do przemysłowego przetworzenia na sok”;
5) w rejestrze prowadzonym przez służbę ochrony roślin Republiki Argentyny, [13] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki albo Wschodniej Republiki Urugwaju została zawarta informacja o przemieszczaniu owoców cytrusowych z miejsca produkcji do miejsca ich wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
[11] § 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
[12] § 5 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
[13] § 5 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2017-06-01 do 2018-07-24
[Owoce cytrusowe przeznaczone wyłącznie do przemysłowej produkcji soku ] Owoce cytrusowe przeznaczone wyłącznie do przemysłowej produkcji soku, pochodzące z Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju mogą być wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub przemieszczane przez to terytorium, jeżeli oprócz spełnienia wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lutego 2008 r. w sprawie zapobiegania wprowadzaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów kwarantannowych w załączniku nr 4 do rozporządzenia w części A w dziale I w pkt 16.1–16.3, 16.4 lit. a, b i c oraz pkt 16.5 spełniają następujące wymagania specjalne:
1) w świadectwie fitosanitarnym, w które zostały zaopatrzone owoce cytrusowe, w rubryce „dodatkowa deklaracja”:
a) została zawarta informacja o tym, że:
– na polu, na którym były uprawiane owoce cytrusowe, w odpowiednim terminie wykonywano zabiegi zwalczające organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa,
– w wyniku urzędowej kontroli wizualnej przeprowadzonej podczas pakowania owoców cytrusowych na tych owocach nie zaobserwowano objawów występowania organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa,
b) została zawarta informacja o treści: „Owoce przeznaczone wyłącznie do przemysłowego przetworzenia na sok”,
c) został podany numer wpisu do rejestru miejsca produkcji owoców cytrusowych,
d) zostały podane numery identyfikacyjne opakowań zbiorczych i niepowtarzalne numery etykiet na opakowaniach jednostkowych;
2) miejsce produkcji owoców cytrusowych zostało wpisane do rejestru prowadzonego przez służbę ochrony roślin Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki albo Wschodniej Republiki Urugwaju;
3) owoce cytrusowe zostały zapakowane do opakowań jednostkowych w opakowaniach zbiorczych;
4) na opakowaniach jednostkowych i opakowaniach zbiorczych została umieszczona etykieta zawierająca:
a) niepowtarzalny numer każdego opakowania jednostkowego,
b) wagę owoców cytrusowych,
c) informację o treści: „Owoce przeznaczone wyłącznie do przemysłowego przetworzenia na sok”;
5) w rejestrze prowadzonym przez służbę ochrony roślin Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki albo Wschodniej Republiki Urugwaju została zawarta informacja o przemieszczaniu owoców cytrusowych z miejsca produkcji do miejsca ich wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.