Wersja obowiązująca od 2018-07-25 do 2019-03-31
[Graniczna kontrola fitosanitarna owoców cytrusowych innych niż owoce przeznaczone wyłącznie do przemysłowej produkcji soku ] 1. Graniczna kontrola fitosanitarna owoców cytrusowych innych niż owoce przeznaczone wyłącznie do przemysłowej produkcji soku, pochodzących z Republiki Argentyny, [10] Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju obejmuje:
1) kontrolę wizualną co najmniej 200 sztuk owoców każdego gatunku, pobranych z każdych rozpoczętych 30 ton;
2) badania laboratoryjne wszystkich owoców cytrusowych wykazujących objawy porażenia przez organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa.
2. Jeżeli w wyniku badania laboratoryjnego wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa, zwany dalej „wojewódzkim inspektorem”, stwierdzi porażenie owoców cytrusowych przez organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa, wydaje decyzję, o której mowa w art. 27 ust. 4 pkt 1 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin.
[10] § 4 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
Wersja obowiązująca od 2018-07-25 do 2019-03-31
[Graniczna kontrola fitosanitarna owoców cytrusowych innych niż owoce przeznaczone wyłącznie do przemysłowej produkcji soku ] 1. Graniczna kontrola fitosanitarna owoców cytrusowych innych niż owoce przeznaczone wyłącznie do przemysłowej produkcji soku, pochodzących z Republiki Argentyny, [10] Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju obejmuje:
1) kontrolę wizualną co najmniej 200 sztuk owoców każdego gatunku, pobranych z każdych rozpoczętych 30 ton;
2) badania laboratoryjne wszystkich owoców cytrusowych wykazujących objawy porażenia przez organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa.
2. Jeżeli w wyniku badania laboratoryjnego wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa, zwany dalej „wojewódzkim inspektorem”, stwierdzi porażenie owoców cytrusowych przez organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa, wydaje decyzję, o której mowa w art. 27 ust. 4 pkt 1 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin.
[10] § 4 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2017-06-01 do 2018-07-24
[Graniczna kontrola fitosanitarna owoców cytrusowych innych niż owoce przeznaczone wyłącznie do przemysłowej produkcji soku ] 1. Graniczna kontrola fitosanitarna owoców cytrusowych innych niż owoce przeznaczone wyłącznie do przemysłowej produkcji soku, pochodzących z Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju obejmuje:
1) kontrolę wizualną co najmniej 200 sztuk owoców każdego gatunku, pobranych z każdych rozpoczętych 30 ton;
2) badania laboratoryjne wszystkich owoców cytrusowych wykazujących objawy porażenia przez organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa.
2. Jeżeli w wyniku badania laboratoryjnego wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa, zwany dalej „wojewódzkim inspektorem”, stwierdzi porażenie owoców cytrusowych przez organizm Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa, wydaje decyzję, o której mowa w art. 27 ust. 4 pkt 1 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin.