Wersja obowiązująca od 2018-07-25 do 2019-03-31
[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa:
1) warunki prowadzenia produkcji produktów roślinnych wytwarzanych z owoców roślin Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. i mieszańców tych rodzajów roślin, z wyjątkiem owoców gatunków Citrus aurantium L. i Citrus latifoilia Tanaka, zwanych dalej „owocami cytrusowymi”, pochodzących z Republiki Argentyny, [1] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju;
2) wymagania specjalne, jakie powinny spełniać owoce cytrusowe pochodzące z Republiki Argentyny, [2] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju, wraz ze wskazaniem wymagań, które powinny być zawarte w świadectwie fitosanitarnym, jeżeli owoce cytrusowe są wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub przemieszczane przez to terytorium;
3) produkty roślinne, których wytwarzanie mogą prowadzić podmioty wpisane do rejestru, o którym mowa w art. 12 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin;
4) rośliny, do których mogą być stosowane odstępstwa od wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lutego 2008 r. w sprawie zapobiegania wprowadzaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów kwarantannowych (Dz. U. z 2015 r. poz. 1227 oraz z 2016 r. poz. 642) w załączniku nr 4 do rozporządzenia w części A w dziale I w pkt 16.4 w lit. c i d;
5) sposób i tryb zgłaszania przesyłek zawierających owoce cytrusowe pochodzące z Republiki Argentyny, [3] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju do granicznej kontroli fitosanitarnej;
6) szczegółowy sposób przeprowadzania granicznej kontroli fitosanitarnej owoców cytrusowych pochodzących z Republiki Argentyny, [4] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju wprowadzanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub przemieszczanych przez to terytorium.
[1] § 1 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
[2] § 1 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
[3] § 1 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
[4] § 1 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
Wersja obowiązująca od 2018-07-25 do 2019-03-31
[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa:
1) warunki prowadzenia produkcji produktów roślinnych wytwarzanych z owoców roślin Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. i mieszańców tych rodzajów roślin, z wyjątkiem owoców gatunków Citrus aurantium L. i Citrus latifoilia Tanaka, zwanych dalej „owocami cytrusowymi”, pochodzących z Republiki Argentyny, [1] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju;
2) wymagania specjalne, jakie powinny spełniać owoce cytrusowe pochodzące z Republiki Argentyny, [2] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju, wraz ze wskazaniem wymagań, które powinny być zawarte w świadectwie fitosanitarnym, jeżeli owoce cytrusowe są wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub przemieszczane przez to terytorium;
3) produkty roślinne, których wytwarzanie mogą prowadzić podmioty wpisane do rejestru, o którym mowa w art. 12 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin;
4) rośliny, do których mogą być stosowane odstępstwa od wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lutego 2008 r. w sprawie zapobiegania wprowadzaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów kwarantannowych (Dz. U. z 2015 r. poz. 1227 oraz z 2016 r. poz. 642) w załączniku nr 4 do rozporządzenia w części A w dziale I w pkt 16.4 w lit. c i d;
5) sposób i tryb zgłaszania przesyłek zawierających owoce cytrusowe pochodzące z Republiki Argentyny, [3] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju do granicznej kontroli fitosanitarnej;
6) szczegółowy sposób przeprowadzania granicznej kontroli fitosanitarnej owoców cytrusowych pochodzących z Republiki Argentyny, [4] Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju wprowadzanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub przemieszczanych przez to terytorium.
[1] § 1 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
[2] § 1 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
[3] § 1 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
[4] § 1 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2018 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, jakie powinny spełniać pochodzące z niektórych państw trzecich owoce cytrusowe, w celu zapobieżenia rozprzestrzenieniu się organizmu Phyllosticta citricarpa (McAlpine) Van der Aa (Dz.U. poz. 1324). Zmiana weszła w życie 25 lipca 2018 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2017-06-01 do 2018-07-24
[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa:
1) warunki prowadzenia produkcji produktów roślinnych wytwarzanych z owoców roślin Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. i mieszańców tych rodzajów roślin, z wyjątkiem owoców gatunków Citrus aurantium L. i Citrus latifoilia Tanaka, zwanych dalej „owocami cytrusowymi”, pochodzących z Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju;
2) wymagania specjalne, jakie powinny spełniać owoce cytrusowe pochodzące z Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju, wraz ze wskazaniem wymagań, które powinny być zawarte w świadectwie fitosanitarnym, jeżeli owoce cytrusowe są wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub przemieszczane przez to terytorium;
3) produkty roślinne, których wytwarzanie mogą prowadzić podmioty wpisane do rejestru, o którym mowa w art. 12 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin;
4) rośliny, do których mogą być stosowane odstępstwa od wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lutego 2008 r. w sprawie zapobiegania wprowadzaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów kwarantannowych (Dz. U. z 2015 r. poz. 1227 oraz z 2016 r. poz. 642) w załączniku nr 4 do rozporządzenia w części A w dziale I w pkt 16.4 w lit. c i d;
5) sposób i tryb zgłaszania przesyłek zawierających owoce cytrusowe pochodzące z Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju do granicznej kontroli fitosanitarnej;
6) szczegółowy sposób przeprowadzania granicznej kontroli fitosanitarnej owoców cytrusowych pochodzących z Federacyjnej Republiki Brazylii, Republiki Południowej Afryki lub Wschodniej Republiki Urugwaju wprowadzanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub przemieszczanych przez to terytorium.