Wersja obowiązująca od 2021-07-21 do 2022-11-19
[Stawki opłat] Określa się stawki opłat w przypadku kontroli, o której mowa w § 1 pkt 2, za: [3]
1) dojazd osób pobierających próbki do miejsca przeprowadzenia kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego – w wysokości:
a) 8,40 zł, jeżeli odległość wynosi do 10 km,
b) 21,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km do 50 km,
c) 63,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km do 100 km,
d) 104,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km do 150 km,
e) 146,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km do 200 km,
f) 167,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 200 km;
2) pobranie próbki do badań laboratoryjnych – w wysokości 37,00 zł;
3) badanie organoleptyczne przeprowadzone:
a) w miejscu kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego – w wysokości 29,00 zł,
b) w laboratorium analitycznym – w wysokości 33,00 zł;
4) inne czynności związane z dokonaniem kontroli artykułu rolno-spożywczego, w tym:
a) kontrolę dokumentów – w wysokości 29,00 zł,
b) wysłanie próbki do badań – w wysokości 100% kosztów wysłania próbek do badań,
c) kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wieprzowej w systemie EUROP – w wysokości 3,70 zł,
d) kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wołowej w systemie EUROP – w wysokości 7,50 zł,
e) kontrolę procesu technologicznego, warunków produkcji, składowania oraz transportu artykułu rolno-spożywczego – w wysokości 29,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzania czynności kontrolnych,
f) kontrolę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji artykułu rolno-spożywczego, który posiada zarejestrowane na podstawie odrębnych przepisów chronione oznaczenie geograficzne, chronioną nazwę pochodzenia lub gwarantowaną tradycyjną specjalność – w wysokości 29 zł za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzania czynności kontrolnych;
5) [4] (uchylony)
[3] § 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2021 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie stawek opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. poz. 1226). Zmiana weszła w życie 21 lipca 2021 r.
[4] § 2 pkt 5 uchylony przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2021 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie stawek opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. poz. 1226). Zmiana weszła w życie 21 lipca 2021 r.
Wersja obowiązująca od 2021-07-21 do 2022-11-19
[Stawki opłat] Określa się stawki opłat w przypadku kontroli, o której mowa w § 1 pkt 2, za: [3]
1) dojazd osób pobierających próbki do miejsca przeprowadzenia kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego – w wysokości:
a) 8,40 zł, jeżeli odległość wynosi do 10 km,
b) 21,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km do 50 km,
c) 63,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km do 100 km,
d) 104,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km do 150 km,
e) 146,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km do 200 km,
f) 167,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 200 km;
2) pobranie próbki do badań laboratoryjnych – w wysokości 37,00 zł;
3) badanie organoleptyczne przeprowadzone:
a) w miejscu kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego – w wysokości 29,00 zł,
b) w laboratorium analitycznym – w wysokości 33,00 zł;
4) inne czynności związane z dokonaniem kontroli artykułu rolno-spożywczego, w tym:
a) kontrolę dokumentów – w wysokości 29,00 zł,
b) wysłanie próbki do badań – w wysokości 100% kosztów wysłania próbek do badań,
c) kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wieprzowej w systemie EUROP – w wysokości 3,70 zł,
d) kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wołowej w systemie EUROP – w wysokości 7,50 zł,
e) kontrolę procesu technologicznego, warunków produkcji, składowania oraz transportu artykułu rolno-spożywczego – w wysokości 29,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzania czynności kontrolnych,
f) kontrolę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji artykułu rolno-spożywczego, który posiada zarejestrowane na podstawie odrębnych przepisów chronione oznaczenie geograficzne, chronioną nazwę pochodzenia lub gwarantowaną tradycyjną specjalność – w wysokości 29 zł za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzania czynności kontrolnych;
5) [4] (uchylony)
[3] § 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2021 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie stawek opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. poz. 1226). Zmiana weszła w życie 21 lipca 2021 r.
[4] § 2 pkt 5 uchylony przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2021 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie stawek opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. poz. 1226). Zmiana weszła w życie 21 lipca 2021 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2017-01-01 do 2021-07-20
[Stawki opłat] Określa się stawki opłat za:
1) dojazd osób pobierających próbki do miejsca przeprowadzenia kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego – w wysokości:
a) 8,40 zł, jeżeli odległość wynosi do 10 km,
b) 21,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km do 50 km,
c) 63,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km do 100 km,
d) 104,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km do 150 km,
e) 146,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km do 200 km,
f) 167,00 zł, jeżeli odległość wynosi powyżej 200 km;
2) pobranie próbki do badań laboratoryjnych – w wysokości 37,00 zł;
3) badanie organoleptyczne przeprowadzone:
a) w miejscu kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego – w wysokości 29,00 zł,
b) w laboratorium analitycznym – w wysokości 33,00 zł;
4) inne czynności związane z dokonaniem kontroli artykułu rolno-spożywczego, w tym:
a) kontrolę dokumentów – w wysokości 29,00 zł,
b) wysłanie próbki do badań – w wysokości 100% kosztów wysłania próbek do badań,
c) kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wieprzowej w systemie EUROP – w wysokości 3,70 zł,
d) kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wołowej w systemie EUROP – w wysokości 7,50 zł,
e) kontrolę procesu technologicznego, warunków produkcji, składowania oraz transportu artykułu rolno-spożywczego – w wysokości 29,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzania czynności kontrolnych,
f) kontrolę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji artykułu rolno-spożywczego, który posiada zarejestrowane na podstawie odrębnych przepisów chronione oznaczenie geograficzne, chronioną nazwę pochodzenia lub gwarantowaną tradycyjną specjalność – w wysokości 29 zł za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzania czynności kontrolnych;
5) badania laboratoryjne – w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia, a w przypadku gdy badania te zostały zlecone wyspecjalizowanym laboratoriom, o których mowa w art. 32 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych – w wysokości określonej przez te laboratoria.