Wersja obowiązująca od 2016-06-20 do 2022-08-11 (Dz.U.2016.874 tekst jednolity)
[Realizacja zadań wynikających z przepisów dotyczących higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego] Powiatowy lekarz weterynarii, w celu realizacji zadań wynikających z przepisów rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm. – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 853/2004”, wydaje decyzje administracyjne w sprawie udzielenia zgody na:
1) wykorzystanie surowego mleka niespełniającego kryteriów ustanowionych w załączniku III w sekcji IX, dotyczących liczby drobnoustrojów lub liczby komórek somatycznych, przy wytwarzaniu serów o okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 60 dni oraz produktów mleczarskich uzyskanych w związku z wytwarzaniem takich serów – w przypadku, o którym mowa w art. 10 ust. 8 lit. b;
2) przyjmowanie zwierząt do rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku II w sekcji III w ust. 7;
3) transport do rzeźni zwierząt, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale I w ust. 2,
b) sekcji II w rozdziale I w ust. 2;
4) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale II w ust. 1;
5) dokonanie, w tych samych pomieszczeniach, lecz w innym czasie, czynności, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 2 w lit. b,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 2 w lit. b;
6) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 6,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 6 w lit. b;
7) postępowanie, po przeprowadzeniu badania poubojowego, w sposób inny niż określony w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale IV w ust. 16 w lit. d,
b) sekcji II w rozdziale IV w ust. 7 w lit. c;
7a) transport kończyn poniżej stawu nadgarstkowego i skokowego niepoddanych oskórowaniu lub sparzeniu i usunięciu sierści do zakładu zatwierdzonego zgodnie z art. 4 ust. 2 rozporządzenia nr 853/2004, dokonującego dalszej obróbki w celu przetworzenia w żywność – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale IV w ust. 18 w lit. c;
8) transport mięsa bez zachowania temperatury określonej w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 1 w lit. a – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 3;
9) ubój zwierząt w rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 10;
10) stosowanie przepisów określonych w załączniku III w sekcji I do produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa ptaków bezgrzebieniowych – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 2;
11) ubój w gospodarstwie drobiu określonego w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 1 w lit. b (i) – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale VI;
12) ubój w miejscu pochodzenia zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 3;
12a) poświadczanie, w drodze oświadczenia, przez przedsiębiorcę sektora spożywczego, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3, że ubój i wykrwawianie zwierząt wymienionych w załączniku III w sekcji III w ust. 3 zostały przeprowadzone prawidłowo, z podaniem daty i czasu przeprowadzenia tego uboju – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3a;
13) ubój w gospodarstwie zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 4;
13a) dostarczanie głów zwierząt łownych z gatunku wrażliwego na włośnicę pozyskanych podczas polowania do przedsiębiorstwa lub zakładu zatwierdzonego zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.) w celu wytworzenia trofeów myśliwskich – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji IV w rozdziale II w ust. 4 lit. a;
14) postępowanie w sposób inny niż określony w załączniku III w sekcji IV w rozdziale III w ust. 5;
15) odstępstwo od wymogu określonego w załączniku III w sekcji V w rozdziale III w ust. 2 w lit. a;
16) odstępstwo od wymogów dotyczących dokumentu rejestracyjnego – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VII w rozdziale I w ust. 7;
17) zanurzenie żywych małży w wodzie morskiej w strefie sanitarnej na okres krótszy niż określony w załączniku III w sekcji VII w rozdziale II w części C w ust. 2 w lit. c;
18) odstępstwo od wymogu przeprowadzania obróbki – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale III w części D w ust. 3 lit. c;
19) odstępstwo od wymogów dotyczących transportu mrożonych produktów rybołówstwa – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale VIII w ust. 2;
20) używanie mleka surowego pochodzącego od zwierząt określonych w załączniku III w sekcji IX w rozdziale I w części I w ust. 2 – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 tej części;
21) stosowanie wyższej temperatury dla mleka surowego niż określona w załączniku III w:
a) sekcji IX w rozdziale I w części II B w ust. 2 i 3 – w przypadku, o którym mowa w ust. 4 w lit. b tej części,
b) sekcji IX w rozdziale II w części I w ust. 1 – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 w lit. b tej części;
22) dostarczanie przez punkty skupu i garbarnie surowca do produkcji:
a) żelatyny przeznaczonej do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XIV w rozdziale I w ust. 5,
b) kolagenu przeznaczonego do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XV w rozdziale I w ust. 5.
Wersja obowiązująca od 2016-06-20 do 2022-08-11 (Dz.U.2016.874 tekst jednolity)
[Realizacja zadań wynikających z przepisów dotyczących higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego] Powiatowy lekarz weterynarii, w celu realizacji zadań wynikających z przepisów rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm. – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 853/2004”, wydaje decyzje administracyjne w sprawie udzielenia zgody na:
1) wykorzystanie surowego mleka niespełniającego kryteriów ustanowionych w załączniku III w sekcji IX, dotyczących liczby drobnoustrojów lub liczby komórek somatycznych, przy wytwarzaniu serów o okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 60 dni oraz produktów mleczarskich uzyskanych w związku z wytwarzaniem takich serów – w przypadku, o którym mowa w art. 10 ust. 8 lit. b;
2) przyjmowanie zwierząt do rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku II w sekcji III w ust. 7;
3) transport do rzeźni zwierząt, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale I w ust. 2,
b) sekcji II w rozdziale I w ust. 2;
4) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale II w ust. 1;
5) dokonanie, w tych samych pomieszczeniach, lecz w innym czasie, czynności, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 2 w lit. b,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 2 w lit. b;
6) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 6,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 6 w lit. b;
7) postępowanie, po przeprowadzeniu badania poubojowego, w sposób inny niż określony w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale IV w ust. 16 w lit. d,
b) sekcji II w rozdziale IV w ust. 7 w lit. c;
7a) transport kończyn poniżej stawu nadgarstkowego i skokowego niepoddanych oskórowaniu lub sparzeniu i usunięciu sierści do zakładu zatwierdzonego zgodnie z art. 4 ust. 2 rozporządzenia nr 853/2004, dokonującego dalszej obróbki w celu przetworzenia w żywność – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale IV w ust. 18 w lit. c;
8) transport mięsa bez zachowania temperatury określonej w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 1 w lit. a – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 3;
9) ubój zwierząt w rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 10;
10) stosowanie przepisów określonych w załączniku III w sekcji I do produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa ptaków bezgrzebieniowych – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 2;
11) ubój w gospodarstwie drobiu określonego w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 1 w lit. b (i) – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale VI;
12) ubój w miejscu pochodzenia zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 3;
12a) poświadczanie, w drodze oświadczenia, przez przedsiębiorcę sektora spożywczego, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3, że ubój i wykrwawianie zwierząt wymienionych w załączniku III w sekcji III w ust. 3 zostały przeprowadzone prawidłowo, z podaniem daty i czasu przeprowadzenia tego uboju – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3a;
13) ubój w gospodarstwie zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 4;
13a) dostarczanie głów zwierząt łownych z gatunku wrażliwego na włośnicę pozyskanych podczas polowania do przedsiębiorstwa lub zakładu zatwierdzonego zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.) w celu wytworzenia trofeów myśliwskich – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji IV w rozdziale II w ust. 4 lit. a;
14) postępowanie w sposób inny niż określony w załączniku III w sekcji IV w rozdziale III w ust. 5;
15) odstępstwo od wymogu określonego w załączniku III w sekcji V w rozdziale III w ust. 2 w lit. a;
16) odstępstwo od wymogów dotyczących dokumentu rejestracyjnego – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VII w rozdziale I w ust. 7;
17) zanurzenie żywych małży w wodzie morskiej w strefie sanitarnej na okres krótszy niż określony w załączniku III w sekcji VII w rozdziale II w części C w ust. 2 w lit. c;
18) odstępstwo od wymogu przeprowadzania obróbki – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale III w części D w ust. 3 lit. c;
19) odstępstwo od wymogów dotyczących transportu mrożonych produktów rybołówstwa – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale VIII w ust. 2;
20) używanie mleka surowego pochodzącego od zwierząt określonych w załączniku III w sekcji IX w rozdziale I w części I w ust. 2 – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 tej części;
21) stosowanie wyższej temperatury dla mleka surowego niż określona w załączniku III w:
a) sekcji IX w rozdziale I w części II B w ust. 2 i 3 – w przypadku, o którym mowa w ust. 4 w lit. b tej części,
b) sekcji IX w rozdziale II w części I w ust. 1 – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 w lit. b tej części;
22) dostarczanie przez punkty skupu i garbarnie surowca do produkcji:
a) żelatyny przeznaczonej do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XIV w rozdziale I w ust. 5,
b) kolagenu przeznaczonego do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XV w rozdziale I w ust. 5.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2016-03-19 do 2016-06-19
[Realizacja zadań wynikających z przepisów dotyczących higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego ] Powiatowy lekarz weterynarii, w celu realizacji zadań wynikających z przepisów rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 853/2004”, wydaje decyzje administracyjne w sprawie udzielenia zgody na:
1) wykorzystanie surowego mleka niespełniającego kryteriów ustanowionych w załączniku III w sekcji IX, dotyczących liczby drobnoustrojów lub liczby komórek somatycznych, przy wytwarzaniu serów o okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 60 dni oraz produktów mleczarskich uzyskanych w związku z wytwarzaniem takich serów – w przypadku, o którym mowa w art. 10 ust. 8 lit. b;
2) przyjmowanie zwierząt do rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku II w sekcji III w ust. 7;
3) transport do rzeźni zwierząt, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale I w ust. 2,
b) sekcji II w rozdziale I w ust. 2;
4) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale II w ust. 1;
5) dokonanie, w tych samych pomieszczeniach, lecz w innym czasie, czynności, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 2 w lit. b,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 2 w lit. b;
6) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 6,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 6 w lit. b;
7) postępowanie, po przeprowadzeniu badania poubojowego, w sposób inny niż określony w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale IV w ust. 16 w lit. d,
b) sekcji II w rozdziale IV w ust. 7 w lit. c;
7a) [1] transport kończyn poniżej stawu nadgarstkowego i skokowego niepoddanych oskórowaniu lub sparzeniu i usunięciu sierści do zakładu zatwierdzonego zgodnie z art. 4 ust. 2 rozporządzenia nr 853/2004, dokonującego dalszej obróbki w celu przetworzenia w żywność – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale IV w ust. 18 w lit. c;
8) transport mięsa bez zachowania temperatury określonej w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 1 w lit. a – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 3;
9) ubój zwierząt w rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 10;
10) stosowanie przepisów określonych w załączniku III w sekcji I do produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa ptaków bezgrzebieniowych – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 2;
11) ubój w gospodarstwie drobiu określonego w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 1 w lit. b (i) – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale VI;
12) ubój w miejscu pochodzenia zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 3;
12a) poświadczanie, w drodze oświadczenia, przez przedsiębiorcę sektora spożywczego, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3, że ubój i wykrwawianie zwierząt wymienionych w załączniku III w sekcji III w ust. 3 zostały przeprowadzone prawidłowo, z podaniem daty i czasu przeprowadzenia tego uboju – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3a;
13) ubój w gospodarstwie zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 4;
13a) dostarczanie głów zwierząt łownych z gatunku wrażliwego na włośnicę pozyskanych podczas polowania do przedsiębiorstwa lub zakładu zatwierdzonego zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.) w celu wytworzenia trofeów myśliwskich – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji IV w rozdziale II w ust. 4 lit. a;
14) postępowanie w sposób inny niż określony w załączniku III w sekcji IV w rozdziale III w ust. 5;
15) odstępstwo od wymogu określonego w załączniku III w sekcji V w rozdziale III w ust. 2 w lit. a;
16) odstępstwo od wymogów dotyczących dokumentu rejestracyjnego – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VII w rozdziale I w ust. 7;
17) zanurzenie żywych małży w wodzie morskiej w strefie sanitarnej na okres krótszy niż określony w załączniku III w sekcji VII w rozdziale II w części C w ust. 2 w lit. c;
18) odstępstwo od wymogu przeprowadzania obróbki – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale III w części D w ust. 3 lit. c;
19) odstępstwo od wymogów dotyczących transportu mrożonych produktów rybołówstwa – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale VIII w ust. 2;
20) używanie mleka surowego pochodzącego od zwierząt określonych w załączniku III w sekcji IX w rozdziale I w części I w ust. 2 – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 tej części;
21) stosowanie wyższej temperatury dla mleka surowego niż określona w załączniku III w:
a) sekcji IX w rozdziale I w części II B w ust. 2 i 3 – w przypadku, o którym mowa w ust. 4 w lit. b tej części,
b) sekcji IX w rozdziale II w części I w ust. 1 – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 w lit. b tej części;
22) dostarczanie przez punkty skupu i garbarnie surowca do produkcji:
a) żelatyny przeznaczonej do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XIV w rozdziale I w ust. 5,
b) kolagenu przeznaczonego do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XV w rozdziale I w ust. 5.
[1] § 1 pkt 7a dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 lutego 2016 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (Dz.U. poz. 272). Zmiana weszła w życie 19 marca 2016 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2014-10-29 do 2016-03-18 (Dz.U.2014.1472 tekst jednolity)
[Realizacja zadań wynikających z przepisów dotyczących higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego ] Powiatowy lekarz weterynarii, w celu realizacji zadań wynikających z przepisów rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 853/2004”, wydaje decyzje administracyjne w sprawie udzielenia zgody na:
1) wykorzystanie surowego mleka niespełniającego kryteriów ustanowionych w załączniku III w sekcji IX, dotyczących liczby drobnoustrojów lub liczby komórek somatycznych, przy wytwarzaniu serów o okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 60 dni oraz produktów mleczarskich uzyskanych w związku z wytwarzaniem takich serów – w przypadku, o którym mowa w art. 10 ust. 8 lit. b;
2) przyjmowanie zwierząt do rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku II w sekcji III w ust. 7;
3) transport do rzeźni zwierząt, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale I w ust. 2,
b) sekcji II w rozdziale I w ust. 2;
4) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale II w ust. 1;
5) dokonanie, w tych samych pomieszczeniach, lecz w innym czasie, czynności, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 2 w lit. b,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 2 w lit. b;
6) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 6,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 6 w lit. b;
7) postępowanie, po przeprowadzeniu badania poubojowego, w sposób inny niż określony w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale IV w ust. 16 w lit. d,
b) sekcji II w rozdziale IV w ust. 7 w lit. c;
8) transport mięsa bez zachowania temperatury określonej w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 1 w lit. a – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 3;
9) ubój zwierząt w rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 10;
10) stosowanie przepisów określonych w załączniku III w sekcji I do produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa ptaków bezgrzebieniowych – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 2;
11) ubój w gospodarstwie drobiu określonego w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 1 w lit. b (i) – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale VI;
12) ubój w miejscu pochodzenia zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 3;
12a) poświadczanie, w drodze oświadczenia, przez przedsiębiorcę sektora spożywczego, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3, że ubój i wykrwawianie zwierząt wymienionych w załączniku III w sekcji III w ust. 3 zostały przeprowadzone prawidłowo, z podaniem daty i czasu przeprowadzenia tego uboju – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3a;
13) ubój w gospodarstwie zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 4;
13a) dostarczanie głów zwierząt łownych z gatunku wrażliwego na włośnicę pozyskanych podczas polowania do przedsiębiorstwa lub zakładu zatwierdzonego zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.) w celu wytworzenia trofeów myśliwskich – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji IV w rozdziale II w ust. 4 lit. a;
14) postępowanie w sposób inny niż określony w załączniku III w sekcji IV w rozdziale III w ust. 5;
15) odstępstwo od wymogu określonego w załączniku III w sekcji V w rozdziale III w ust. 2 w lit. a;
16) odstępstwo od wymogów dotyczących dokumentu rejestracyjnego – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VII w rozdziale I w ust. 7;
17) zanurzenie żywych małży w wodzie morskiej w strefie sanitarnej na okres krótszy niż określony w załączniku III w sekcji VII w rozdziale II w części C w ust. 2 w lit. c;
18) odstępstwo od wymogu przeprowadzania obróbki – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale III w części D w ust. 3 lit. c;
19) odstępstwo od wymogów dotyczących transportu mrożonych produktów rybołówstwa – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale VIII w ust. 2;
20) używanie mleka surowego pochodzącego od zwierząt określonych w załączniku III w sekcji IX w rozdziale I w części I w ust. 2 – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 tej części;
21) stosowanie wyższej temperatury dla mleka surowego niż określona w załączniku III w:
a) sekcji IX w rozdziale I w części II B w ust. 2 i 3 – w przypadku, o którym mowa w ust. 4 w lit. b tej części,
b) sekcji IX w rozdziale II w części I w ust. 1 – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 w lit. b tej części;
22) dostarczanie przez punkty skupu i garbarnie surowca do produkcji:
a) żelatyny przeznaczonej do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XIV w rozdziale I w ust. 5,
b) kolagenu przeznaczonego do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XV w rozdziale I w ust. 5.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2013-07-06 do 2014-10-28
[Realizacja zadań wynikających z przepisów dotyczących higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego ] Powiatowy lekarz weterynarii, w celu realizacji zadań wynikających z przepisów rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 853/2004”, wydaje decyzje administracyjne w sprawie udzielenia zgody na:
1) wykorzystanie surowego mleka niespełniającego kryteriów ustanowionych w załączniku III w sekcji IX, dotyczących liczby drobnoustrojów lub liczby komórek somatycznych, przy wytwarzaniu serów o okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 60 dni oraz produktów mleczarskich uzyskanych w związku z wytwarzaniem takich serów – w przypadku, o którym mowa w art. 10 ust. 8 lit. b;
2) przyjmowanie zwierząt do rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku II w sekcji III w ust. 7;
3) transport do rzeźni zwierząt, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale I w ust. 2,
b) sekcji II w rozdziale I w ust. 2;
4) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale II w ust. 1;
5) dokonanie, w tych samych pomieszczeniach, lecz w innym czasie, czynności, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 2 w lit. b,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 2 w lit. b;
6) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 6,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 6 w lit. b;
7) postępowanie, po przeprowadzeniu badania poubojowego, w sposób inny niż określony w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale IV w ust. 16 w lit. d,
b) sekcji II w rozdziale IV w ust. 7 w lit. c;
8) transport mięsa bez zachowania temperatury określonej w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 1 w lit. a – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 3;
9) ubój zwierząt w rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 10;
10) stosowanie przepisów określonych w załączniku III w sekcji I do produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa ptaków bezgrzebieniowych – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 2;
11) ubój w gospodarstwie drobiu określonego w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 1 w lit. b (i) – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale VI;
12) ubój w miejscu pochodzenia zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 3;
12a) poświadczanie, w drodze oświadczenia, przez przedsiębiorcę sektora spożywczego, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3, że ubój i wykrwawianie zwierząt wymienionych w załączniku III w sekcji III w ust. 3 zostały przeprowadzone prawidłowo, z podaniem daty i czasu przeprowadzenia tego uboju – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3a;
13) ubój w gospodarstwie zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 4;
13a) dostarczanie głów zwierząt łownych z gatunku wrażliwego na włośnicę pozyskanych podczas polowania do przedsiębiorstwa lub zakładu zatwierdzonego zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.) w celu wytworzenia trofeów myśliwskich – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji IV w rozdziale II w ust. 4 lit. a;
14) postępowanie w sposób inny niż określony w załączniku III w sekcji IV w rozdziale III w ust. 5;
15) odstępstwo od wymogu określonego w załączniku III w sekcji V w rozdziale III w ust. 2 w lit. a;
16) odstępstwo od wymogów dotyczących dokumentu rejestracyjnego – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VII w rozdziale I w ust. 7;
17) zanurzenie żywych małży w wodzie morskiej w strefie sanitarnej na okres krótszy niż określony w załączniku III w sekcji VII w rozdziale II w części C w ust. 2 w lit. c;
18) [1] odstępstwo od wymogu przeprowadzania obróbki – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale III w części D w ust. 3 lit. c;
19) odstępstwo od wymogów dotyczących transportu mrożonych produktów rybołówstwa – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale VIII w ust. 2;
20) używanie mleka surowego pochodzącego od zwierząt określonych w załączniku III w sekcji IX w rozdziale I w części I w ust. 2 – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 tej części;
21) stosowanie wyższej temperatury dla mleka surowego niż określona w załączniku III w:
a) sekcji IX w rozdziale I w części II B w ust. 2 i 3 – w przypadku, o którym mowa w ust. 4 w lit. b tej części;
b) sekcji IX w rozdziale II w części I w ust. 1 – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 w lit. b tej części;
22) dostarczanie przez punkty skupu i garbarnie surowca do produkcji:
a) żelatyny przeznaczonej do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XIV w rozdziale I w ust. 5,
b) kolagenu przeznaczonego do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XV w rozdziale I w ust. 5.
[1] § 1 pkt 18 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 czerwca 2013 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (Dz.U. poz. 776). Zmiana weszła w życie 6 lipca 2013 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2012-12-06 do 2013-07-05 (Dz.U.2012.1367 tekst jednolity)
[Realizacja zadań wynikających z przepisów dotyczących higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego] Powiatowy lekarz weterynarii, w celu realizacji zadań wynikających z przepisów rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 853/2004”, wydaje decyzje administracyjne w sprawie udzielenia zgody na:
1) wykorzystanie surowego mleka niespełniającego kryteriów ustanowionych w załączniku III w sekcji IX, dotyczących liczby drobnoustrojów lub liczby komórek somatycznych, przy wytwarzaniu serów o okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 60 dni oraz produktów mleczarskich uzyskanych w związku z wytwarzaniem takich serów – w przypadku, o którym mowa w art. 10 ust. 8 lit. b;
2) przyjmowanie zwierząt do rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku II w sekcji III w ust. 7;
3) transport do rzeźni zwierząt, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale I w ust. 2,
b) sekcji II w rozdziale I w ust. 2;
4) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale II w ust. 1;
5) dokonanie, w tych samych pomieszczeniach, lecz w innym czasie, czynności, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 2 w lit. b,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 2 w lit. b;
6) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 6,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 6 w lit. b;
7) postępowanie, po przeprowadzeniu badania poubojowego, w sposób inny niż określony w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale IV w ust. 16 w lit. d,
b) sekcji II w rozdziale IV w ust. 7 w lit. c;
8) transport mięsa bez zachowania temperatury określonej w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 1 w lit. a – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 3;
9) ubój zwierząt w rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 10;
10) stosowanie przepisów określonych w załączniku III w sekcji I do produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa ptaków bezgrzebieniowych – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 2;
11) ubój w gospodarstwie drobiu określonego w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 1 w lit. b (i) – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale VI;
12) ubój w miejscu pochodzenia zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 3;
12a) poświadczanie, w drodze oświadczenia, przez przedsiębiorcę sektora spożywczego, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3, że ubój i wykrwawianie zwierząt wymienionych w załączniku III w sekcji III w ust. 3 zostały przeprowadzone prawidłowo, z podaniem daty i czasu przeprowadzenia tego uboju – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3a;
13) ubój w gospodarstwie zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 4;
13a) dostarczanie głów zwierząt łownych z gatunku wrażliwego na włośnicę pozyskanych podczas polowania do przedsiębiorstwa lub zakładu zatwierdzonego zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.) w celu wytworzenia trofeów myśliwskich – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji IV w rozdziale II w ust. 4 lit. a;
14) postępowanie w sposób inny niż określony w załączniku III w sekcji IV w rozdziale III w ust. 5;
15) odstępstwo od wymogu określonego w załączniku III w sekcji V w rozdziale III w ust. 2 w lit. a;
16) odstępstwo od wymogów dotyczących dokumentu rejestracyjnego – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VII w rozdziale I w ust. 7;
17) zanurzenie żywych małży w wodzie morskiej w strefie sanitarnej na okres krótszy niż określony w załączniku III w sekcji VII w rozdziale II w części C w ust. 2 w lit. c;
18) odstępstwo od wymogu przeprowadzania obróbki – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale III w części D w ust. 2;
19) odstępstwo od wymogów dotyczących transportu mrożonych produktów rybołówstwa – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale VIII w ust. 2;
20) używanie mleka surowego pochodzącego od zwierząt określonych w załączniku III w sekcji IX w rozdziale I w części I w ust. 2 – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 tej części;
21) stosowanie wyższej temperatury dla mleka surowego niż określona w załączniku III w:
a) sekcji IX w rozdziale I w części II B w ust. 2 i 3 – w przypadku, o którym mowa w ust. 4 w lit. b tej części;
b) sekcji IX w rozdziale II w części I w ust. 1 – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 w lit. b tej części;
22) dostarczanie przez punkty skupu i garbarnie surowca do produkcji:
a) żelatyny przeznaczonej do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XIV w rozdziale I w ust. 5,
b) kolagenu przeznaczonego do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XV w rozdziale I w ust. 5.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2012-03-13 do 2012-12-05
Powiatowy lekarz weterynarii, w celu realizacji zadań wynikających z przepisów rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 853/2004”, wydaje decyzje administracyjne w sprawie udzielenia zgody na:
1) wykorzystanie surowego mleka niespełniającego kryteriów ustanowionych w załączniku III w sekcji IX, dotyczących liczby drobnoustrojów lub liczby komórek somatycznych, przy wytwarzaniu serów o okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 60 dni oraz produktów mleczarskich uzyskanych w związku z wytwarzaniem takich serów – w przypadku, o którym mowa w art. 10 ust. 8 lit. b;
2) przyjmowanie zwierząt do rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku II w sekcji III w ust. 7;
3) transport do rzeźni zwierząt, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale I w ust. 2,
b) sekcji II w rozdziale I w ust. 2;
4) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale II w ust. 1;
5) dokonanie, w tych samych pomieszczeniach, lecz w innym czasie, czynności, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 2 w lit. b,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 2 w lit. b;
6) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 6,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 6 w lit. b;
7) postępowanie, po przeprowadzeniu badania poubojowego, w sposób inny niż określony w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale IV w ust. 16 w lit. d,
b) sekcji II w rozdziale IV w ust. 7 w lit. c;
8) transport mięsa bez zachowania temperatury określonej w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 1 w lit. a – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 3;
9) ubój zwierząt w rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 10;
10) stosowanie przepisów określonych w załączniku III w sekcji I do produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa ptaków bezgrzebieniowych – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 2;
11) ubój w gospodarstwie drobiu określonego w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 1 w lit. b (i) – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale VI;
12) ubój w miejscu pochodzenia zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 3;
12a) poświadczanie, w drodze oświadczenia, przez przedsiębiorcę sektora spożywczego, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3, że ubój i wykrwawianie zwierząt wymienionych w załączniku III w sekcji III w ust. 3 zostały przeprowadzone prawidłowo, z podaniem daty i czasu przeprowadzenia tego uboju – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3a;
13) ubój w gospodarstwie zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 4;
13a) [1] dostarczanie głów zwierząt łownych z gatunku wrażliwego na włośnicę pozyskanych podczas polowania do przedsiębiorstwa lub zakładu zatwierdzonego zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.) w celu wytworzenia trofeów myśliwskich – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji IV w rozdziale II w ust. 4 lit. a;
14) postępowanie w sposób inny niż określony w załączniku III w sekcji IV w rozdziale III w ust. 5;
15) odstępstwo od wymogu określonego w załączniku III w sekcji V w rozdziale III w ust. 2 w lit. a;
16) odstępstwo od wymogów dotyczących dokumentu rejestracyjnego – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VII w rozdziale I w ust. 7;
17) zanurzenie żywych małży w wodzie morskiej w strefie sanitarnej na okres krótszy niż określony w załączniku III w sekcji VII w rozdziale II w części C w ust. 2 w lit. c;
18) odstępstwo od wymogu przeprowadzania obróbki – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale III w części D w ust. 2;
19) odstępstwo od wymogów dotyczących transportu mrożonych produktów rybołówstwa – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale VIII w ust. 2;
20) używanie mleka surowego pochodzącego od zwierząt określonych w załączniku III w sekcji IX w rozdziale I w części I w ust. 2 – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 tej części;
21) stosowanie wyższej temperatury dla mleka surowego niż określona w załączniku III w:
a) sekcji IX w rozdziale I w części II B w ust. 2 i 3 – w przypadku, o którym mowa w ust. 4 w lit. b tej części,
b) sekcji IX w rozdziale II w części I w ust. 1 – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 w lit. b tej części;
22) dostarczanie przez punkty skupu i garbarnie surowca do produkcji:
a) żelatyny przeznaczonej do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XIV w rozdziale I w ust. 5,
b) kolagenu przeznaczonego do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XV w rozdziale I w ust. 5.
[1] § 1 pkt 13a dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 grudnia 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (Dz.U. z 2012 r. poz. 36). Zmiana weszła w życie 13 marca 2012 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2012-01-27 do 2012-03-12
Powiatowy lekarz weterynarii, w celu realizacji zadań wynikających z przepisów rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 853/2004”, wydaje decyzje administracyjne w sprawie udzielenia zgody na:
1) wykorzystanie surowego mleka niespełniającego kryteriów ustanowionych w załączniku III w sekcji IX, dotyczących liczby drobnoustrojów lub liczby komórek somatycznych, przy wytwarzaniu serów o okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 60 dni oraz produktów mleczarskich uzyskanych w związku z wytwarzaniem takich serów – w przypadku, o którym mowa w art. 10 ust. 8 lit. b;
2) przyjmowanie zwierząt do rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku II w sekcji III w ust. 7;
3) transport do rzeźni zwierząt, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale I w ust. 2,
b) sekcji II w rozdziale I w ust. 2;
4) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale II w ust. 1;
5) dokonanie, w tych samych pomieszczeniach, lecz w innym czasie, czynności, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 2 w lit. b,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 2 w lit. b;
6) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 6,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 6 w lit. b;
7) postępowanie, po przeprowadzeniu badania poubojowego, w sposób inny niż określony w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale IV w ust. 16 w lit. d,
b) sekcji II w rozdziale IV w ust. 7 w lit. c;
8) transport mięsa bez zachowania temperatury określonej w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 1 w lit. a – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 3;
9) ubój zwierząt w rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 10;
10) stosowanie przepisów określonych w załączniku III w sekcji I do produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa ptaków bezgrzebieniowych – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 2;
11) ubój w gospodarstwie drobiu określonego w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 1 w lit. b (i) – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale VI;
12) ubój w miejscu pochodzenia zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 3;
12a) [1] poświadczanie, w drodze oświadczenia, przez przedsiębiorcę sektora spożywczego, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3, że ubój i wykrwawianie zwierząt wymienionych w załączniku III w sekcji III w ust. 3 zostały przeprowadzone prawidłowo, z podaniem daty i czasu przeprowadzenia tego uboju – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3a;
13) ubój w gospodarstwie zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 4;
14) postępowanie w sposób inny niż określony w załączniku III w sekcji IV w rozdziale III w ust. 5;
15) odstępstwo od wymogu określonego w załączniku III w sekcji V w rozdziale III w ust. 2 w lit. a;
16) odstępstwo od wymogów dotyczących dokumentu rejestracyjnego – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VII w rozdziale I w ust. 7;
17) zanurzenie żywych małży w wodzie morskiej w strefie sanitarnej na okres krótszy niż określony w załączniku III w sekcji VII w rozdziale II w części C w ust. 2 w lit. c;
18) odstępstwo od wymogu przeprowadzania obróbki – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale III w części D w ust. 2;
19) odstępstwo od wymogów dotyczących transportu mrożonych produktów rybołówstwa – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale VIII w ust. 2;
20) używanie mleka surowego pochodzącego od zwierząt określonych w załączniku III w sekcji IX w rozdziale I w części I w ust. 2 – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 tej części;
21) stosowanie wyższej temperatury dla mleka surowego niż określona w załączniku III w:
a) sekcji IX w rozdziale I w części II B w ust. 2 i 3 – w przypadku, o którym mowa w ust. 4 w lit. b tej części,
b) sekcji IX w rozdziale II w części I w ust. 1 – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 w lit. b tej części;
22) dostarczanie przez punkty skupu i garbarnie surowca do produkcji:
a) żelatyny przeznaczonej do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XIV w rozdziale I w ust. 5,
b) kolagenu przeznaczonego do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XV w rozdziale I w ust. 5.
[1] § 1 pkt 12a dodany przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 grudnia 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (Dz.U. z 2012 r. poz. 36). Zmiana weszła w życie 27 stycznia 2012 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2011-01-27 do 2012-01-26
Powiatowy lekarz weterynarii, w celu realizacji zadań wynikających z przepisów rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 853/2004”, wydaje decyzje administracyjne w sprawie udzielenia zgody na:
1) wykorzystanie surowego mleka niespełniającego kryteriów ustanowionych w załączniku III w sekcji IX, dotyczących liczby drobnoustrojów lub liczby komórek somatycznych, przy wytwarzaniu serów o okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 60 dni oraz produktów mleczarskich uzyskanych w związku z wytwarzaniem takich serów – w przypadku, o którym mowa w art. 10 ust. 8 lit. b;
2) przyjmowanie zwierząt do rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku II w sekcji III w ust. 7;
3) transport do rzeźni zwierząt, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale I w ust. 2,
b) sekcji II w rozdziale I w ust. 2;
4) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale II w ust. 1;
5) dokonanie, w tych samych pomieszczeniach, lecz w innym czasie, czynności, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 2 w lit. b,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 2 w lit. b;
6) [1] zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 6,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 6 w lit. b;
7) postępowanie, po przeprowadzeniu badania poubojowego, w sposób inny niż określony w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale IV w ust. 16 w lit. d,
b) sekcji II w rozdziale IV w ust. 7 w lit. c;
8) transport mięsa bez zachowania temperatury określonej w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 1 w lit. a – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 3;
9) ubój zwierząt w rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 10;
10) stosowanie przepisów określonych w załączniku III w sekcji I do produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa ptaków bezgrzebieniowych – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 2;
11) ubój w gospodarstwie drobiu określonego w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 1 w lit. b (i) – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale VI;
12) ubój w miejscu pochodzenia zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 3;
13) ubój w gospodarstwie zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 4;
14) postępowanie w sposób inny niż określony w załączniku III w sekcji IV w rozdziale III w ust. 5;
15) odstępstwo od wymogu określonego w załączniku III w sekcji V w rozdziale III w ust. 2 w lit. a;
16) odstępstwo od wymogów dotyczących dokumentu rejestracyjnego – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VII w rozdziale I w ust. 7;
17) zanurzenie żywych małży w wodzie morskiej w strefie sanitarnej na okres krótszy niż określony w załączniku III w sekcji VII w rozdziale II w części C w ust. 2 w lit. c;
18) odstępstwo od wymogu przeprowadzania obróbki – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale III w części D w ust. 2;
19) odstępstwo od wymogów dotyczących transportu mrożonych produktów rybołówstwa – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale VIII w ust. 2;
20) używanie mleka surowego pochodzącego od zwierząt określonych w załączniku III w sekcji IX w rozdziale I w części I w ust. 2 – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 tej części;
21) stosowanie wyższej temperatury dla mleka surowego niż określona w załączniku III w:
a) sekcji IX w rozdziale I w części II B w ust. 2 i 3 – w przypadku, o którym mowa w ust. 4 w lit. b tej części,
b) sekcji IX w rozdziale II w części I w ust. 1 – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 w lit. b tej części;
22) dostarczanie przez punkty skupu i garbarnie surowca do produkcji:
a) żelatyny przeznaczonej do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XIV w rozdziale I w ust. 5,
b) kolagenu przeznaczonego do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XV w rozdziale I w ust. 5.
[1] § 1 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 grudnia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (Dz.U. z 2011 r. Nr 9, poz. 48). Zmiana weszła w życie 27 stycznia 2011 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2006-11-09 do 2011-01-26
Powiatowy lekarz weterynarii, w celu realizacji zadań wynikających z przepisów rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 853/2004”, wydaje decyzje administracyjne w sprawie udzielenia zgody na:
1) wykorzystanie surowego mleka niespełniającego kryteriów ustanowionych w załączniku III w sekcji IX, dotyczących liczby drobnoustrojów lub liczby komórek somatycznych, przy wytwarzaniu serów o okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 60 dni oraz produktów mleczarskich uzyskanych w związku z wytwarzaniem takich serów – w przypadku, o którym mowa w art. 10 ust. 8 lit. b;
2) przyjmowanie zwierząt do rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku II w sekcji III w ust. 7;
3) transport do rzeźni zwierząt, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale I w ust. 2,
b) sekcji II w rozdziale I w ust. 2;
4) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale II w ust. 1;
5) dokonanie, w tych samych pomieszczeniach, lecz w innym czasie, czynności, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 2 w lit. b,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 2 w lit. b;
6) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale II w ust. 6;
7) postępowanie, po przeprowadzeniu badania poubojowego, w sposób inny niż określony w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale IV w ust. 16 w lit. d,
b) sekcji II w rozdziale IV w ust. 7 w lit. c;
8) transport mięsa bez zachowania temperatury określonej w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 1 w lit. a – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 3;
9) ubój zwierząt w rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 10;
10) stosowanie przepisów określonych w załączniku III w sekcji I do produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa ptaków bezgrzebieniowych – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 2;
11) ubój w gospodarstwie drobiu określonego w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 1 w lit. b (i) – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale VI;
12) ubój w miejscu pochodzenia zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 3;
13) ubój w gospodarstwie zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 4;
14) postępowanie w sposób inny niż określony w załączniku III w sekcji IV w rozdziale III w ust. 5;
15) odstępstwo od wymogu określonego w załączniku III w sekcji V w rozdziale III w ust. 2 w lit. a;
16) odstępstwo od wymogów dotyczących dokumentu rejestracyjnego – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VII w rozdziale I w ust. 7;
17) zanurzenie żywych małży w wodzie morskiej w strefie sanitarnej na okres krótszy niż określony w załączniku III w sekcji VII w rozdziale II w części C w ust. 2 w lit. c;
18) odstępstwo od wymogu przeprowadzania obróbki – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale III w części D w ust. 2;
19) odstępstwo od wymogów dotyczących transportu mrożonych produktów rybołówstwa – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale VIII w ust. 2;
20) używanie mleka surowego pochodzącego od zwierząt określonych w załączniku III w sekcji IX w rozdziale I w części I w ust. 2 – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 tej części;
21) stosowanie wyższej temperatury dla mleka surowego niż określona w załączniku III w:
a) sekcji IX w rozdziale I w części II B w ust. 2 i 3 – w przypadku, o którym mowa w ust. 4 w lit. b tej części,
b) sekcji IX w rozdziale II w części I w ust. 1 – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 w lit. b tej części;
22) dostarczanie przez punkty skupu i garbarnie surowca do produkcji:
a) żelatyny przeznaczonej do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XIV w rozdziale I w ust. 5,
b) kolagenu przeznaczonego do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XV w rozdziale I w ust. 5.