Wersja obowiązująca od 2019-04-05 do 2021-04-22
[Cena sprzedaży] Cena sprzedaży, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. c, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez producenta w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za:
1) tonę:
a) półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i poza tym terytorium,
b) półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach i produktów mięsnych, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i poza tym terytorium,
c) produktów drobiarskich,
d) olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych,
e) produktów przemiału ziarna zbóż,
f) pasz dla zwierząt,
g) długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego,
h) [11] cukru, ze wskazaniem pojemności opakowań;
2) kilogram:
a) [12] (uchylona)
b) mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach, będącego produktem rolnictwa ekologicznego;
3) kilogram lub sztukę owoców lub warzyw, będących produktami rolnictwa ekologicznego;
4) 100 kilogramów produktów mlecznych;
5) 100 sztuk jaj:
a) spożywczych według klas jakości handlowej określonych w art. 2 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. Urz. UE L 163 z 24.06.2008, str. 6, z późn. zm.),
b) będących produktami rolnictwa ekologicznego;
6) litr mleka będącego produktem rolnictwa ekologicznego;
7) [13] sztukę żywych cieląt, o których mowa w art. 16 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/1182, zwanych dalej „cielętami”;
8) kilogram wagi żywej młodego bydła opasowego;
9) [14] sztukę prosięcia.
[11] § 5 pkt 1 lit. h) dodana przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[12] § 5 pkt 2 lit. a) uchylona przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[13] § 5 pkt 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[14] § 5 pkt 9 dodany przez § 1 pkt 2 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
Wersja obowiązująca od 2019-04-05 do 2021-04-22
[Cena sprzedaży] Cena sprzedaży, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. c, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez producenta w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za:
1) tonę:
a) półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i poza tym terytorium,
b) półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach i produktów mięsnych, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i poza tym terytorium,
c) produktów drobiarskich,
d) olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych,
e) produktów przemiału ziarna zbóż,
f) pasz dla zwierząt,
g) długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego,
h) [11] cukru, ze wskazaniem pojemności opakowań;
2) kilogram:
a) [12] (uchylona)
b) mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach, będącego produktem rolnictwa ekologicznego;
3) kilogram lub sztukę owoców lub warzyw, będących produktami rolnictwa ekologicznego;
4) 100 kilogramów produktów mlecznych;
5) 100 sztuk jaj:
a) spożywczych według klas jakości handlowej określonych w art. 2 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. Urz. UE L 163 z 24.06.2008, str. 6, z późn. zm.),
b) będących produktami rolnictwa ekologicznego;
6) litr mleka będącego produktem rolnictwa ekologicznego;
7) [13] sztukę żywych cieląt, o których mowa w art. 16 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/1182, zwanych dalej „cielętami”;
8) kilogram wagi żywej młodego bydła opasowego;
9) [14] sztukę prosięcia.
[11] § 5 pkt 1 lit. h) dodana przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[12] § 5 pkt 2 lit. a) uchylona przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[13] § 5 pkt 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[14] § 5 pkt 9 dodany przez § 1 pkt 2 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-08-25 do 2019-04-04 (Dz.U.2015.1228 tekst jednolity)
[Cena sprzedaży] Cena sprzedaży, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. c, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez producenta w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za:
1) tonę:
a) półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i poza tym terytorium,
b) półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach i produktów mięsnych, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i poza tym terytorium,
c) produktów drobiarskich,
d) olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych,
e) produktów przemiału ziarna zbóż,
f) pasz dla zwierząt,
g) długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego;
2) kilogram:
a) cukru wyprodukowanego w ramach kwoty produkcyjnej cukru oraz poza tą kwotą, ze wskazaniem pojemności opakowań,
b) mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach, będącego produktem rolnictwa ekologicznego;
3) kilogram lub sztukę owoców lub warzyw, będących produktami rolnictwa ekologicznego;
4) 100 kilogramów produktów mlecznych;
5) 100 sztuk jaj:
a) spożywczych według klas jakości handlowej określonych w art. 2 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. Urz. UE L 163 z 24.06.2008, str. 6, z późn. zm.),
b) będących produktami rolnictwa ekologicznego;
6) litr mleka będącego produktem rolnictwa ekologicznego;
7) sztukę cielęcia;
8) kilogram wagi żywej młodego bydła opasowego.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2014-07-26 do 2015-08-24
Cena sprzedaży, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. c, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez producenta w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za:
1) tonę:
a) półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i poza tym terytorium,
b) półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach i produktów mięsnych, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i poza tym terytorium,
c) produktów drobiarskich,
d) olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych,
e) produktów przemiału ziarna zbóż,
f) pasz dla zwierząt,
g) [7] długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego;
2) kilogram:
a) cukru wyprodukowanego w ramach kwoty produkcyjnej cukru oraz poza tą kwotą, ze wskazaniem pojemności opakowań,
b) mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach, będącego produktem rolnictwa ekologicznego;
3) kilogram lub sztukę owoców lub warzyw, będących produktami rolnictwa ekologicznego;
4) 100 kilogramów produktów mlecznych;
5) 100 sztuk jaj:
a) spożywczych według klas jakości handlowej określonych w art. 2 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. Urz. UE L 163 z 24.06.2008, str. 6, z późn. zm.),
b) będących produktami rolnictwa ekologicznego;
6) litr mleka będącego produktem rolnictwa ekologicznego;
7) [8] sztukę cielęcia;
8) [9] kilogram wagi żywej młodego bydła opasowego.
[7] § 5 pkt 1 lit. g) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 920). Zmiana weszła w życie 26 lipca 2014 r.
[8] § 5 pkt 7 dodany przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 920). Zmiana weszła w życie 26 lipca 2014 r.
[9] § 5 pkt 8 dodany przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 920). Zmiana weszła w życie 26 lipca 2014 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2011-08-18 do 2014-07-25
Cena sprzedaży, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. c, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez producenta w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za:
1) tonę:
a) półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i poza tym terytorium,
b) półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach i produktów mięsnych, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i poza tym terytorium,
c) produktów drobiarskich,
d) olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych,
e) produktów przemiału ziarna zbóż,
f) pasz dla zwierząt,
g) długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego o parametrach określonych w art. 2 lit. b–d rozporządzenia Komisji (WE) nr 507/2008 z dnia 6 czerwca 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1673/2000 w sprawie wspólnej organizacji rynków lnu i konopi uprawianych na włókno (Dz. Urz. UE L 149 z 07.06.2008, str. 38);
2) kilogram:
a) cukru wyprodukowanego w ramach kwoty produkcyjnej cukru oraz poza tą kwotą, ze wskazaniem pojemności opakowań,
b) mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach, będącego produktem rolnictwa ekologicznego;
3) kilogram lub sztukę owoców lub warzyw, będących produktami rolnictwa ekologicznego;
4) 100 kilogramów produktów mlecznych;
5) 100 sztuk jaj:
a) spożywczych według klas jakości handlowej określonych w art. 2 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. Urz. UE L 163 z 24.06.2008, str. 6, z późn. zm.),
b) będących produktami rolnictwa ekologicznego;
6) litr mleka będącego produktem rolnictwa ekologicznego.