Wersja obowiązująca od 2019-04-05 do 2021-04-22
[Cena zakupu] 1. Cena zakupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. b, stanowi średnią cenę netto płaconą dostawcy na bazie franco zakład w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za:
1) [1] tonę tusz bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia:
a) liczoną jako średnia cena z trzech podklas dla każdej klasy uformowania i okrywy tłuszczowej tusz wołowych schłodzonych określonych w § 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 kwietnia 2018 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania i sposobu oznaczania klas jakości handlowej tusz wieprzowych oraz tusz wołowych (Dz. U. poz. 934) – w przypadku bydła rzeźnego zakupionego, dostarczonego do rzeźni i poddanego ubojowi, którego tusze zostały sklasyfikowane według klasyfikacji określonej w części A załącznika IV do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1308/2013”,
b) liczoną jako średnia cena za tuszę bydła tej samej kategorii i klasy, zakupionego i poddanego ubojowi w rzeźni w tym samym tygodniu – w przypadku bydła rzeźnego pochodzącego z własnego chowu,
c) liczoną jako średnia cena dla klasy uformowania i klasy otłuszczenia, do której zakwalifikowano największą liczbę tusz, jeżeli tusze w partii należą do nie więcej niż trzech kolejnych klas uformowania oraz trzech kolejnych klas okrywy tłuszczowej w tej samej kategorii albo jeżeli tusze w partii są równomiernie rozdzielone między klasami, dla klasy średniej spośród tych klas, jeżeli taką klasę można ustalić – w przypadku bydła rzeźnego zakupionego partiami po stałych cenach;
2) tonę tusz wieprzowych liczoną dla każdej klasy tusz wieprzowych schłodzonych określonej w części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013 – w przypadku świń rzeźnych zakupionych, dostarczonych do rzeźni i poddanych ubojowi, o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów, która została sklasyfikowana według klasyfikacji tusz wieprzowych z podaniem procentowej zawartości mięsa określonej w części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013;
3) tonę poszczególnych gatunków zbóż;
4) tonę nasion roślin oleistych;
5) tonę owiec:
a) żywych,
b) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i poddanych ubojowi:
– rozliczanych według masy poubojowej tuszy, z podziałem na kategorie wagowe,
– których tusze zostały sklasyfikowane według klasyfikacji tusz baranich określonej w części C załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013;
6) [2] sztukę żywych cieląt, o których mowa w art. 16 ust. 1 lit. a rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2017/1182 z dnia 20 kwietnia 2017 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt (Dz. Urz. UE L 171 z 04.07.2017, str. 74), zwanego dalej „rozporządzeniem 2017/1182”, zakupionych w celu dalszej sprzedaży lub własnego chowu;
7) [3] kilogram wagi żywej młodego bydła opasowego, o którym mowa w art. 16 ust. 1 lit. b ppkt (i) rozporządzenia 2017/1182, zwanego dalej „młodym bydłem opasowym”, zakupionego w celu dalszej sprzedaży lub własnego chowu;
8) [4] kilogram wagi żywej rocznego bydła opasowego, o którym mowa w art. 16 ust. 1 lit. b ppkt (ii) i (iii) rozporządzenia 2017/1182, zwanego dalej „rocznym bydłem opasowym”, zakupionego w celu dalszej sprzedaży lub własnego chowu;
9) [5] sztukę prosiąt, o których mowa w art. 16 ust. 1 lit. c rozporządzenia 2017/1182, zwanych dalej „prosiętami”, zakupionych z przeznaczeniem do tuczu.
2. Cena zakupu bydła rzeźnego uwzględnia:
1) [6] (uchylony)
2) dodatkowe płatności na rzecz dostawcy, wyrażone w złotych, wyliczone jako średnia dopłata dokonana w ostatnim roku kalendarzowym do każdej zakupionej tony tusz wołowych schłodzonych, jeżeli spowoduje to wzrost ceny o ponad 1%.
3. Dla ustalenia ceny zakupu tusze wołowe ciepłe waży się niezwłocznie po ich sklasyfikowaniu.
4. [7] Masę tuszy wołowej koryguje się współczynnikami określonymi w załączniku do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2017/1184 z dnia 20 kwietnia 2017 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt (Dz. Urz. UE L 171 z 04.07.2017, str. 103), zwanego dalej „rozporządzeniem 2017/1184”, jeżeli jest ważona tusza inna niż wzorcowa. Tusza wołowa wzorcowa jest określona w art. 6 ust. 1–4 rozporządzenia 2017/1182.
5. Masę tuszy wołowej schłodzonej wylicza się przez pomniejszenie masy tuszy ciepłej o 2%.
6. [8] Dla ustalenia ceny zakupu tusz wieprzowych masę tuszy koryguje się wskaźnikami określonymi w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli jest ważona tusza wieprzowa ciepła inna niż wzorcowa. Tusza wieprzowa wzorcowa jest określona w pkt I i III części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013. Ważenie tuszy wieprzowej po uboju odbywa się w czasie określonym w art. 7 ust. 3 lit. b rozporządzenia 2017/1182, z tym że w przypadku gdy ustalenia masy tuszy wieprzowej dokonuje się po upływie 45 minut od przeprowadzenia kłucia, masę koryguje się w sposób określony w art. 7 ust. 4 lit. a rozporządzenia 2017/1182.
7. [9] Masę tuszy wieprzowej schłodzonej wylicza się w sposób określony w art. 14 ust. 3 rozporządzenia 2017/1182.
8. [10] Metoda szacowania procentowej zawartości mięsa w tuszy wieprzowej jest określona w pkt IV części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013, w art. 11 rozporządzenia 2017/1182 oraz w art. 1 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce.
[1] § 4 ust. 1 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[2] § 4 ust. 1 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[3] § 4 ust. 1 pkt 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[4] § 4 ust. 1 pkt 8 dodany przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[5] § 4 ust. 1 pkt 9 dodany przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[6] § 4 ust. 2 pkt 1 uchylony przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[7] § 4 ust. 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[8] § 4 ust. 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[9] § 4 ust. 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[10] § 4 ust. 8 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
Wersja obowiązująca od 2019-04-05 do 2021-04-22
[Cena zakupu] 1. Cena zakupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. b, stanowi średnią cenę netto płaconą dostawcy na bazie franco zakład w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za:
1) [1] tonę tusz bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia:
a) liczoną jako średnia cena z trzech podklas dla każdej klasy uformowania i okrywy tłuszczowej tusz wołowych schłodzonych określonych w § 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 kwietnia 2018 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania i sposobu oznaczania klas jakości handlowej tusz wieprzowych oraz tusz wołowych (Dz. U. poz. 934) – w przypadku bydła rzeźnego zakupionego, dostarczonego do rzeźni i poddanego ubojowi, którego tusze zostały sklasyfikowane według klasyfikacji określonej w części A załącznika IV do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1308/2013”,
b) liczoną jako średnia cena za tuszę bydła tej samej kategorii i klasy, zakupionego i poddanego ubojowi w rzeźni w tym samym tygodniu – w przypadku bydła rzeźnego pochodzącego z własnego chowu,
c) liczoną jako średnia cena dla klasy uformowania i klasy otłuszczenia, do której zakwalifikowano największą liczbę tusz, jeżeli tusze w partii należą do nie więcej niż trzech kolejnych klas uformowania oraz trzech kolejnych klas okrywy tłuszczowej w tej samej kategorii albo jeżeli tusze w partii są równomiernie rozdzielone między klasami, dla klasy średniej spośród tych klas, jeżeli taką klasę można ustalić – w przypadku bydła rzeźnego zakupionego partiami po stałych cenach;
2) tonę tusz wieprzowych liczoną dla każdej klasy tusz wieprzowych schłodzonych określonej w części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013 – w przypadku świń rzeźnych zakupionych, dostarczonych do rzeźni i poddanych ubojowi, o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów, która została sklasyfikowana według klasyfikacji tusz wieprzowych z podaniem procentowej zawartości mięsa określonej w części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013;
3) tonę poszczególnych gatunków zbóż;
4) tonę nasion roślin oleistych;
5) tonę owiec:
a) żywych,
b) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i poddanych ubojowi:
– rozliczanych według masy poubojowej tuszy, z podziałem na kategorie wagowe,
– których tusze zostały sklasyfikowane według klasyfikacji tusz baranich określonej w części C załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013;
6) [2] sztukę żywych cieląt, o których mowa w art. 16 ust. 1 lit. a rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2017/1182 z dnia 20 kwietnia 2017 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt (Dz. Urz. UE L 171 z 04.07.2017, str. 74), zwanego dalej „rozporządzeniem 2017/1182”, zakupionych w celu dalszej sprzedaży lub własnego chowu;
7) [3] kilogram wagi żywej młodego bydła opasowego, o którym mowa w art. 16 ust. 1 lit. b ppkt (i) rozporządzenia 2017/1182, zwanego dalej „młodym bydłem opasowym”, zakupionego w celu dalszej sprzedaży lub własnego chowu;
8) [4] kilogram wagi żywej rocznego bydła opasowego, o którym mowa w art. 16 ust. 1 lit. b ppkt (ii) i (iii) rozporządzenia 2017/1182, zwanego dalej „rocznym bydłem opasowym”, zakupionego w celu dalszej sprzedaży lub własnego chowu;
9) [5] sztukę prosiąt, o których mowa w art. 16 ust. 1 lit. c rozporządzenia 2017/1182, zwanych dalej „prosiętami”, zakupionych z przeznaczeniem do tuczu.
2. Cena zakupu bydła rzeźnego uwzględnia:
1) [6] (uchylony)
2) dodatkowe płatności na rzecz dostawcy, wyrażone w złotych, wyliczone jako średnia dopłata dokonana w ostatnim roku kalendarzowym do każdej zakupionej tony tusz wołowych schłodzonych, jeżeli spowoduje to wzrost ceny o ponad 1%.
3. Dla ustalenia ceny zakupu tusze wołowe ciepłe waży się niezwłocznie po ich sklasyfikowaniu.
4. [7] Masę tuszy wołowej koryguje się współczynnikami określonymi w załączniku do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2017/1184 z dnia 20 kwietnia 2017 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt (Dz. Urz. UE L 171 z 04.07.2017, str. 103), zwanego dalej „rozporządzeniem 2017/1184”, jeżeli jest ważona tusza inna niż wzorcowa. Tusza wołowa wzorcowa jest określona w art. 6 ust. 1–4 rozporządzenia 2017/1182.
5. Masę tuszy wołowej schłodzonej wylicza się przez pomniejszenie masy tuszy ciepłej o 2%.
6. [8] Dla ustalenia ceny zakupu tusz wieprzowych masę tuszy koryguje się wskaźnikami określonymi w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli jest ważona tusza wieprzowa ciepła inna niż wzorcowa. Tusza wieprzowa wzorcowa jest określona w pkt I i III części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013. Ważenie tuszy wieprzowej po uboju odbywa się w czasie określonym w art. 7 ust. 3 lit. b rozporządzenia 2017/1182, z tym że w przypadku gdy ustalenia masy tuszy wieprzowej dokonuje się po upływie 45 minut od przeprowadzenia kłucia, masę koryguje się w sposób określony w art. 7 ust. 4 lit. a rozporządzenia 2017/1182.
7. [9] Masę tuszy wieprzowej schłodzonej wylicza się w sposób określony w art. 14 ust. 3 rozporządzenia 2017/1182.
8. [10] Metoda szacowania procentowej zawartości mięsa w tuszy wieprzowej jest określona w pkt IV części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013, w art. 11 rozporządzenia 2017/1182 oraz w art. 1 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce.
[1] § 4 ust. 1 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[2] § 4 ust. 1 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[3] § 4 ust. 1 pkt 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[4] § 4 ust. 1 pkt 8 dodany przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[5] § 4 ust. 1 pkt 9 dodany przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[6] § 4 ust. 2 pkt 1 uchylony przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[7] § 4 ust. 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[8] § 4 ust. 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[9] § 4 ust. 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
[10] § 4 ust. 8 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-08-25 do 2019-04-04 (Dz.U.2015.1228 tekst jednolity)
[Cena zakupu] 1. Cena zakupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. b, stanowi średnią cenę netto płaconą dostawcy na bazie franco zakład w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za:
1) tonę tusz bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia:
a) liczoną jako średnia z trzech podklas dla każdej klasy uformowania i okrywy tłuszczowej tusz wołowych schłodzonych określonych w § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych (Dz. U. Nr 28, poz. 180) – w przypadku bydła rzeźnego zakupionego, dostarczonego do rzeźni i poddanego ubojowi, którego tusze zostały sklasyfikowane według klasyfikacji określonej w części A załącznika IV do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1308/2013”,
b) liczoną jako średnia cena za tuszę bydła tej samej kategorii i klasy, zakupionego i poddanego ubojowi w rzeźni w tym samym tygodniu – w przypadku bydła rzeźnego pochodzącego z własnego chowu,
c) liczoną zgodnie z art. 16 ust. 5 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1249/2008” – w przypadku bydła rzeźnego zakupionego partiami po stałych cenach;
2) tonę tusz wieprzowych liczoną dla każdej klasy tusz wieprzowych schłodzonych określonej w części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013 – w przypadku świń rzeźnych zakupionych, dostarczonych do rzeźni i poddanych ubojowi, o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów, która została sklasyfikowana według klasyfikacji tusz wieprzowych z podaniem procentowej zawartości mięsa określonej w części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013;
3) tonę poszczególnych gatunków zbóż;
4) tonę nasion roślin oleistych;
5) tonę owiec:
a) żywych,
b) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i poddanych ubojowi:
– rozliczanych według masy poubojowej tuszy, z podziałem na kategorie wagowe,
– których tusze zostały sklasyfikowane według klasyfikacji tusz baranich określonej w części C załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013;
6) sztukę żywych cieląt, o których mowa w art. 1 ust. 3 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 807/2013 z dnia 26 sierpnia 2013 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do badań cen pewnych kategorii bydła na reprezentatywnych rynkach unijnych (Dz. Urz. UE L 228 z 27.08.2013, str. 5), zwanych dalej „cielętami”, zakupionych w celu dalszej sprzedaży lub własnego chowu;
7) kilogram wagi żywej młodego bydła opasowego, o którym mowa w art. 2 ust. 3 lit. a rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 807/2013 z dnia 26 sierpnia 2013 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do badań cen pewnych kategorii bydła na reprezentatywnych rynkach unijnych, zwanego dalej „młodym bydłem opasowym”, zakupionego w celu dalszej sprzedaży lub własnego chowu.
2. Cena zakupu bydła rzeźnego uwzględnia:
1) koszty transportu własnego lub wynajętego związane z zakupem bydła rzeźnego ponoszone przez rzeźnię;
2) dodatkowe płatności na rzecz dostawcy, wyrażone w złotych, wyliczone jako średnia dopłata dokonana w ostatnim roku kalendarzowym do każdej zakupionej tony tusz wołowych schłodzonych, jeżeli spowoduje to wzrost ceny o ponad 1%.
3. Dla ustalenia ceny zakupu tusze wołowe ciepłe waży się niezwłocznie po ich sklasyfikowaniu.
4. Masę tuszy wołowej koryguje się wskaźnikami określonymi w załączniku III do rozporządzenia nr 1249/2008, jeżeli jest ważona tusza inna niż wzorcowa. Tusza wołowa wzorcowa jest określona w art. 13 ust. 3–5 rozporządzenia nr 1249/2008.
5. Masę tuszy wołowej schłodzonej wylicza się przez pomniejszenie masy tuszy ciepłej o 2%.
6. Dla ustalenia ceny zakupu tusz wieprzowych masę tuszy koryguje się wskaźnikami określonymi w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli jest ważona tusza wieprzowa ciepła inna niż wzorcowa. Tusza wieprzowa wzorcowa jest określona w pkt I i III części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013. Ważenie tuszy wieprzowej po uboju odbywa się w czasie określonym w art. 22 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia nr 1249/2008.
7. Masę tuszy wieprzowej schłodzonej wylicza się w sposób określony w art. 22 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia nr 1249/2008.
8. Metoda szacowania procentowej zawartości mięsa w tuszy wieprzowej jest określona w pkt IV części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013, w art. 23 rozporządzenia nr 1249/2008 oraz w art. 1 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2014-07-26 do 2015-08-24
1. [3] Cena zakupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. b, stanowi średnią cenę netto płaconą dostawcy na bazie franco zakład w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za:
1) tonę tusz bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia:
a) liczoną jako średnia z trzech podklas dla każdej klasy uformowania i okrywy tłuszczowej tusz wołowych schłodzonych określonych w § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych (Dz. U. Nr 28, poz. 180) – w przypadku bydła rzeźnego zakupionego, dostarczonego do rzeźni i poddanego ubojowi, którego tusze zostały sklasyfikowane według klasyfikacji określonej w części A załącznika IV do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1308/2013”,
b) liczoną jako średnia cena za tuszę bydła tej samej kategorii i klasy, zakupionego i poddanego ubojowi w rzeźni w tym samym tygodniu – w przypadku bydła rzeźnego pochodzącego z własnego chowu,
c) liczoną zgodnie z art. 16 ust. 5 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1249/2008” – w przypadku bydła rzeźnego zakupionego partiami po stałych cenach;
2) tonę tusz wieprzowych liczoną dla każdej klasy tusz wieprzowych schłodzonych określonej w części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013 – w przypadku świń rzeźnych zakupionych, dostarczonych do rzeźni i poddanych ubojowi, o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów, która została sklasyfikowana według klasyfikacji tusz wieprzowych z podaniem procentowej zawartości mięsa określonej w części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013;
3) tonę poszczególnych gatunków zbóż;
4) tonę nasion roślin oleistych;
5) tonę owiec:
a) żywych,
b) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i poddanych ubojowi:
– rozliczanych według masy poubojowej tuszy, z podziałem na kategorie wagowe,
– których tusze zostały sklasyfikowane według klasyfikacji tusz baranich określonej w części C załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013;
6) sztukę żywych cieląt, o których mowa w art. 1 ust. 3 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 807/2013 z dnia 26 sierpnia 2013 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do badań cen pewnych kategorii bydła na reprezentatywnych rynkach unijnych (Dz. Urz. UE L 228 z 27.08.2013, str. 5), zwanych dalej „cielętami”, zakupionych w celu dalszej sprzedaży lub własnego chowu;
7) kilogram wagi żywej młodego bydła opasowego, o którym mowa w art. 2 ust. 3 lit. a rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 807/2013 z dnia 26 sierpnia 2013 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do badań cen pewnych kategorii bydła na reprezentatywnych rynkach unijnych, zwanego dalej „młodym bydłem opasowym”, zakupionego w celu dalszej sprzedaży lub własnego chowu.
2. Cena zakupu bydła rzeźnego uwzględnia:
1) koszty transportu własnego lub wynajętego związane z zakupem bydła rzeźnego ponoszone przez rzeźnię;
2) dodatkowe płatności na rzecz dostawcy, wyrażone w złotych, wyliczone jako średnia dopłata dokonana w ostatnim roku kalendarzowym do każdej zakupionej tony tusz wołowych schłodzonych, jeżeli spowoduje to wzrost ceny o ponad 1%.
3. Dla ustalenia ceny zakupu tusze wołowe ciepłe waży się niezwłocznie po ich sklasyfikowaniu.
4. Masę tuszy wołowej koryguje się wskaźnikami określonymi w załączniku III do rozporządzenia nr 1249/2008, jeżeli jest ważona tusza inna niż wzorcowa. [4] Tusza wołowa wzorcowa jest określona w art. 13 ust. 3–5 rozporządzenia nr 1249/2008.
5. Masę tuszy wołowej schłodzonej wylicza się przez pomniejszenie masy tuszy ciepłej o 2%.
6. Dla ustalenia ceny zakupu tusz wieprzowych masę tuszy koryguje się wskaźnikami określonymi w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli jest ważona tusza wieprzowa ciepła inna niż wzorcowa. Tusza wieprzowa wzorcowa jest określona w pkt I i III części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013. [5] Ważenie tuszy wieprzowej po uboju odbywa się w czasie określonym w art. 22 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia nr 1249/2008.
7. Masę tuszy wieprzowej schłodzonej wylicza się w sposób określony w art. 22 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia nr 1249/2008.
8. [6] Metoda szacowania procentowej zawartości mięsa w tuszy wieprzowej jest określona w pkt IV części B załącznika IV do rozporządzenia nr 1308/2013, w art. 23 rozporządzenia nr 1249/2008 oraz w art. 1 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce.
[3] § 4 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 920). Zmiana weszła w życie 26 lipca 2014 r.
[4] § 4 ust. 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 920). Zmiana weszła w życie 26 lipca 2014 r.
[5] § 4 ust. 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 920). Zmiana weszła w życie 26 lipca 2014 r.
[6] § 4 ust. 8 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 920). Zmiana weszła w życie 26 lipca 2014 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2011-08-18 do 2014-07-25
1. Cena zakupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. b, stanowi średnią cenę netto płaconą dostawcy na bazie franco zakład w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w złotych za tonę:
1) bydła rzeźnego o masie powyżej 300 kilogramów:
a) liczoną jako średnia z trzech podklas dla każdej klasy uformowania i okrywy tłuszczowej tusz wołowych schłodzonych określonych w § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych (Dz. U. Nr 28, poz. 180) – w przypadku bydła rzeźnego zakupionego, dostarczonego do rzeźni i poddanego ubojowi, którego tusze zostały sklasyfikowane według wspólnotowej skali klasyfikacji tusz bydła dorosłego określonej w załączniku V część A ust. III do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1234/2007”,
b) liczoną jako średnia cena za tuszę bydła tej samej kategorii i klasy, zakupionego i poddanego ubojowi w rzeźni w tym samym tygodniu – w przypadku bydła rzeźnego pochodzącego z własnego chowu;
2) liczoną dla
każdej klasy tusz wieprzowych schłodzonych określonej w załączniku V część B
ust. II do rozporządzenia nr 1234/2007 – w przypadku świń rzeźnych
zakupionych, dostarczonych do rzeźni i poddanych ubojowi, o masie tuszy ciepłej
od 60 do
3) poszczególnych gatunków zbóż;
4) nasion roślin oleistych;
5) owiec:
a) żywych,
b) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i poddanych ubojowi oraz rozliczanych według masy poubojowej tuszy, z podziałem na kategorie wagowe,
c) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i poddanych ubojowi, których tusze zostały sklasyfikowane według wspólnotowej skali klasyfikacji tusz baranich określonej w załączniku V część C ust. III do rozporządzenia nr 1234/2007.
2. Cena zakupu bydła rzeźnego uwzględnia:
1) koszty transportu własnego lub wynajętego związane z zakupem bydła rzeźnego ponoszone przez rzeźnię;
2) dodatkowe płatności na rzecz dostawcy, wyrażone w złotych, wyliczone jako średnia dopłata dokonana w ostatnim roku kalendarzowym do każdej zakupionej tony tusz wołowych schłodzonych, jeżeli spowoduje to wzrost ceny o ponad 1%.
3. Dla ustalenia ceny zakupu tusze wołowe ciepłe waży się niezwłocznie po ich sklasyfikowaniu.
4. Masę tuszy wołowej koryguje się wskaźnikami określonymi w załączniku III do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1249/2008”, jeżeli jest ważona tusza inna niż wzorcowa. Tusza wołowa wzorcowa jest określona w art. 13 ust. 3–5 rozporządzenia nr 1249/2008.
5. Masę tuszy wołowej schłodzonej wylicza się przez pomniejszenie masy tuszy ciepłej o 2%.
6. Dla ustalenia ceny zakupu tusz wieprzowych masę tuszy koryguje się wskaźnikami określonymi w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli jest ważona tusza wieprzowa ciepła inna niż wzorcowa. Tusza wieprzowa wzorcowa jest określona w załączniku V część B ust. I i III do rozporządzenia nr 1234/2007. Ważenie tuszy wieprzowej po uboju odbywa się w czasie określonym w art. 22 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia nr 1249/2008.
7. Masę tuszy wieprzowej schłodzonej wylicza się w sposób określony w art. 22 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia nr 1249/2008.
8. Metoda szacowania procentowej zawartości mięsa w tuszy wieprzowej jest określona w załączniku V część B ust. IV do rozporządzenia nr 1234/2007, w art. 23 rozporządzenia nr 1249/2008 oraz w art. 1 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce.