history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2019-04-05 do 2021-04-22

§ 12. [Podmioty przekazujące dane rynkowe] Dane rynkowe w odniesieniu do rynków:

1) wołowiny i cielęciny – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) dokonują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zakupu i uboju bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

b) zlecają rzeźniom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ubój zakupionego bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

c) produkują tusze, półtusze, ćwierci wołowe lub mięso wołowe w elementach,

d) dokonują zakupu cieląt lub młodego bydła opasowego, w celu ich dalszej sprzedaży lub własnego chowu,

e) dokonują sprzedaży cieląt lub młodego bydła opasowego;

2) wieprzowiny – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) dokonują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zakupu i uboju świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

b) zlecają rzeźniom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ubój zakupionych świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

c) produkują tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub przetwory z wieprzowiny;

3) baraniny – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu owiec na tym rynku;

4) chmielu – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują obrotu chmielem lub przygotowania chmielu lub wytwarzania produktów chmielowych;

5) włókien lnianych i konopnych – przekazują przedsiębiorcy, którzy przetwarzają słomę lnianą lub konopną na włókno;

6) cukru – przekazują producenci cukru;

7) owoców i warzyw – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) sprzedają na rynkach hurtowych lub targowiskach,

b) są zrzeszeni w grupach producentów lub spółdzielniach ogrodniczych,

c) prowadzą zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego,

d) prowadzą przedsiębiorstwa przemysłu chłodniczego;

8) zbóż – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupili łącznie co najmniej 1000 ton ziarna zbóż,

b) produkują mąki, otręby lub śruty z ziarna zbóż;

9) mleka – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) skupują od producentów mleko surowe,

b) produkują przetwory mleczne;

10) drobiu – przekazują przedsiębiorcy, którzy skupują drób rzeźny i dokonują jego uboju na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz w ostatnim roku kalendarzowym poddali ubojowi powyżej 100 000 sztuk brojlerów kurzych lub 20 000 sztuk brojlerów indyczych;

11) jaj spożywczych – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) skupują jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,

b) [17] w ostatnim roku kalendarzowym:

– pakowali tygodniowo przeciętnie powyżej 100 000 jaj,

– produkowali przeciętnie powyżej 100 000 jaj;

12) roślin oleistych – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu nasion roślin oleistych;

13) kwiatów – przekazują przedsiębiorcy, którzy prowadzą ich sprzedaż w miejscach obrotu hurtowego;

14) pasz – przekazują przedsiębiorcy, którzy produkują powyżej 10 000 ton pasz rocznie;

15) produktów rolnictwa ekologicznego – przekazują przedsiębiorcy, którzy posiadają ważny certyfikat zgodności wydany – zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym – przez upoważnione jednostki certyfikujące;

16) tytoniu – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu liści tytoniu od producenta lub grupy producentów tytoniu.

[17] § 12 pkt 11 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.

Wersja obowiązująca od 2019-04-05 do 2021-04-22

§ 12. [Podmioty przekazujące dane rynkowe] Dane rynkowe w odniesieniu do rynków:

1) wołowiny i cielęciny – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) dokonują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zakupu i uboju bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

b) zlecają rzeźniom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ubój zakupionego bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

c) produkują tusze, półtusze, ćwierci wołowe lub mięso wołowe w elementach,

d) dokonują zakupu cieląt lub młodego bydła opasowego, w celu ich dalszej sprzedaży lub własnego chowu,

e) dokonują sprzedaży cieląt lub młodego bydła opasowego;

2) wieprzowiny – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) dokonują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zakupu i uboju świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

b) zlecają rzeźniom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ubój zakupionych świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

c) produkują tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub przetwory z wieprzowiny;

3) baraniny – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu owiec na tym rynku;

4) chmielu – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują obrotu chmielem lub przygotowania chmielu lub wytwarzania produktów chmielowych;

5) włókien lnianych i konopnych – przekazują przedsiębiorcy, którzy przetwarzają słomę lnianą lub konopną na włókno;

6) cukru – przekazują producenci cukru;

7) owoców i warzyw – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) sprzedają na rynkach hurtowych lub targowiskach,

b) są zrzeszeni w grupach producentów lub spółdzielniach ogrodniczych,

c) prowadzą zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego,

d) prowadzą przedsiębiorstwa przemysłu chłodniczego;

8) zbóż – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupili łącznie co najmniej 1000 ton ziarna zbóż,

b) produkują mąki, otręby lub śruty z ziarna zbóż;

9) mleka – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) skupują od producentów mleko surowe,

b) produkują przetwory mleczne;

10) drobiu – przekazują przedsiębiorcy, którzy skupują drób rzeźny i dokonują jego uboju na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz w ostatnim roku kalendarzowym poddali ubojowi powyżej 100 000 sztuk brojlerów kurzych lub 20 000 sztuk brojlerów indyczych;

11) jaj spożywczych – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) skupują jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,

b) [17] w ostatnim roku kalendarzowym:

– pakowali tygodniowo przeciętnie powyżej 100 000 jaj,

– produkowali przeciętnie powyżej 100 000 jaj;

12) roślin oleistych – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu nasion roślin oleistych;

13) kwiatów – przekazują przedsiębiorcy, którzy prowadzą ich sprzedaż w miejscach obrotu hurtowego;

14) pasz – przekazują przedsiębiorcy, którzy produkują powyżej 10 000 ton pasz rocznie;

15) produktów rolnictwa ekologicznego – przekazują przedsiębiorcy, którzy posiadają ważny certyfikat zgodności wydany – zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym – przez upoważnione jednostki certyfikujące;

16) tytoniu – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu liści tytoniu od producenta lub grupy producentów tytoniu.

[17] § 12 pkt 11 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-08-25 do 2019-04-04    (Dz.U.2015.1228 tekst jednolity)

§ 12. [Podmioty przekazujące dane rynkowe] Dane rynkowe w odniesieniu do rynków:

1) wołowiny i cielęciny – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) dokonują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zakupu i uboju bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

b) zlecają rzeźniom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ubój zakupionego bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

c) produkują tusze, półtusze, ćwierci wołowe lub mięso wołowe w elementach,

d) dokonują zakupu cieląt lub młodego bydła opasowego, w celu ich dalszej sprzedaży lub własnego chowu,

e) dokonują sprzedaży cieląt lub młodego bydła opasowego;

2) wieprzowiny – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) dokonują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zakupu i uboju świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

b) zlecają rzeźniom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ubój zakupionych świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

c) produkują tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub przetwory z wieprzowiny;

3) baraniny – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu owiec na tym rynku;

4) chmielu – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują obrotu chmielem lub przygotowania chmielu lub wytwarzania produktów chmielowych;

5) włókien lnianych i konopnych – przekazują przedsiębiorcy, którzy przetwarzają słomę lnianą lub konopną na włókno;

6) cukru – przekazują producenci cukru;

7) owoców i warzyw – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) sprzedają na rynkach hurtowych lub targowiskach,

b) są zrzeszeni w grupach producentów lub spółdzielniach ogrodniczych,

c) prowadzą zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego,

d) prowadzą przedsiębiorstwa przemysłu chłodniczego;

8) zbóż – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupili łącznie co najmniej 1000 ton ziarna zbóż,

b) produkują mąki, otręby lub śruty z ziarna zbóż;

9) mleka – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) skupują od producentów mleko surowe,

b) produkują przetwory mleczne;

10) drobiu – przekazują przedsiębiorcy, którzy skupują drób rzeźny i dokonują jego uboju na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz w ostatnim roku kalendarzowym poddali ubojowi powyżej 100 000 sztuk brojlerów kurzych lub 20 000 sztuk brojlerów indyczych;

11) jaj spożywczych – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) skupują jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,

b) w ostatnim roku kalendarzowym:

– pakowali tygodniowo przeciętnie powyżej 100 000 jaj pochodzących z gospodarstw, w których produkcja jest prowadzona w systemie klatkowym,

– produkowali przeciętnie powyżej 100 000 jaj pochodzących z gospodarstw, w których produkcja jest prowadzona w systemie klatkowym;

12) roślin oleistych – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu nasion roślin oleistych;

13) kwiatów – przekazują przedsiębiorcy, którzy prowadzą ich sprzedaż w miejscach obrotu hurtowego;

14) pasz – przekazują przedsiębiorcy, którzy produkują powyżej 10 000 ton pasz rocznie;

15) produktów rolnictwa ekologicznego – przekazują przedsiębiorcy, którzy posiadają ważny certyfikat zgodności wydany – zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym – przez upoważnione jednostki certyfikujące;

16) tytoniu – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu liści tytoniu od producenta lub grupy producentów tytoniu.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2014-07-26 do 2015-08-24

Dane rynkowe w odniesieniu do rynków:

1) wołowiny i cielęciny – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) [14] dokonują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zakupu i uboju bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

b) [15] zlecają rzeźniom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ubój zakupionego bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

c) produkują tusze, półtusze, ćwierci wołowe lub mięso wołowe w elementach,

d) [16] dokonują zakupu cieląt lub młodego bydła opasowego, w celu ich dalszej sprzedaży lub własnego chowu,

e) [17] dokonują sprzedaży cieląt lub młodego bydła opasowego;

2) wieprzowiny – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) [18] dokonują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zakupu i uboju świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

b) [19] zlecają rzeźniom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ubój zakupionych świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

c) produkują tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub przetwory z wieprzowiny;

3) baraniny – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu owiec na tym rynku;

4) chmielu – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują obrotu chmielem lub przygotowania chmielu lub wytwarzania produktów chmielowych;

5) włókien lnianych i konopnych – przekazują przedsiębiorcy, którzy przetwarzają słomę lnianą lub konopną na włókno;

6) cukru – przekazują producenci cukru;

7) owoców i warzyw – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) sprzedają na rynkach hurtowych lub targowiskach,

b) są zrzeszeni w grupach producentów lub spółdzielniach ogrodniczych,

c) prowadzą zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego,

d) prowadzą przedsiębiorstwa przemysłu chłodniczego;

8) zbóż – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupili łącznie co najmniej 1000 ton ziarna zbóż,

b) produkują mąki, otręby lub śruty z ziarna zbóż;

9) mleka – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) skupują od producentów mleko surowe,

b) produkują przetwory mleczne;

10) drobiu – przekazują przedsiębiorcy, którzy skupują drób rzeźny i dokonują jego uboju na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz w ostatnim roku kalendarzowym poddali ubojowi powyżej 100 000 sztuk brojlerów kurzych lub 20 000 sztuk brojlerów indyczych;

11) jaj spożywczych – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) skupują jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,

b) [20] w ostatnim roku kalendarzowym:

– pakowali tygodniowo przeciętnie powyżej 100 000 jaj pochodzących z gospodarstw, w których produkcja jest prowadzona w systemie klatkowym,

– produkowali przeciętnie powyżej 100 000 jaj pochodzących z gospodarstw, w których produkcja jest prowadzona w systemie klatkowym;

12) roślin oleistych – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu nasion roślin oleistych;

13) kwiatów – przekazują przedsiębiorcy, którzy prowadzą ich sprzedaż w miejscach obrotu hurtowego;

14) pasz – przekazują przedsiębiorcy, którzy produkują powyżej 10 000 ton pasz rocznie;

15) produktów rolnictwa ekologicznego – przekazują przedsiębiorcy, którzy posiadają ważny certyfikat zgodności wydany – zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym – przez upoważnione jednostki certyfikujące;

16) tytoniu – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu liści tytoniu od producenta lub grupy producentów tytoniu.

[14] § 12 pkt 1 lit. a) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 920). Zmiana weszła w życie 26 lipca 2014 r.

[15] § 12 pkt 1 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 920). Zmiana weszła w życie 26 lipca 2014 r.

[16] § 12 pkt 1 lit. d) dodana przez § 1 pkt 6 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 920). Zmiana weszła w życie 26 lipca 2014 r.

[17] § 12 pkt 1 lit. e) dodana przez § 1 pkt 6 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 920). Zmiana weszła w życie 26 lipca 2014 r.

[18] § 12 pkt 2 lit. a) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 920). Zmiana weszła w życie 26 lipca 2014 r.

[19] § 12 pkt 2 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 920). Zmiana weszła w życie 26 lipca 2014 r.

[20] § 12 pkt 11 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 920). Zmiana weszła w życie 26 lipca 2014 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2011-08-18 do 2014-07-25

 Dane rynkowe w odniesieniu do rynków:

1) wołowiny i cielęciny – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) dokonują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zakupu i uboju bydła o masie powyżej 300 kilogramów oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1234/2007 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

b) zlecają rzeźniom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ubój zakupionego bydła o masie powyżej 300 kilogramów i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1234/2007 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

c) produkują tusze, półtusze, ćwierci wołowe lub mięso wołowe w elementach;

2) wieprzowiny – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) dokonują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zakupu i uboju świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1234/2007 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

b) zlecają rzeźniom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ubój zakupionych świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1234/2007 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

c) produkują tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub przetwory z wieprzowiny;

3) baraniny – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu owiec na tym rynku;

4) chmielu – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują obrotu chmielem lub przygotowania chmielu lub wytwarzania produktów chmielowych;

5) włókien lnianych i konopnych – przekazują przedsiębiorcy, którzy przetwarzają słomę lnianą lub konopną na włókno;

6) cukru – przekazują producenci cukru;

7) owoców i warzyw – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) sprzedają na rynkach hurtowych lub targowiskach,

b) są zrzeszeni w grupach producentów lub spółdzielniach ogrodniczych,

c) prowadzą zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego,

d) prowadzą przedsiębiorstwa przemysłu chłodniczego;

8) zbóż – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupili łącznie co najmniej 1000 ton ziarna zbóż,

b) produkują mąki, otręby lub śruty z ziarna zbóż;

9) mleka – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) skupują od producentów mleko surowe,

b) produkują przetwory mleczne;

10) drobiu – przekazują przedsiębiorcy, którzy skupują drób rzeźny i dokonują jego uboju na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz w ostatnim roku kalendarzowym poddali ubojowi powyżej 100 000 sztuk brojlerów kurzych lub 20 000 sztuk brojlerów indyczych;

11) jaj spożywczych – przekazują przedsiębiorcy, którzy:

a) skupują jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,

b) w ostatnim roku kalendarzowym pakowali tygodniowo przeciętnie powyżej 100 000 jaj pochodzących z gospodarstw, w których produkcja jest prowadzona w systemie klatkowym;

12) roślin oleistych – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu nasion roślin oleistych;

13) kwiatów – przekazują przedsiębiorcy, którzy prowadzą ich sprzedaż w miejscach obrotu hurtowego;

14) pasz – przekazują przedsiębiorcy, którzy produkują powyżej 10 000 ton pasz rocznie;

15) produktów rolnictwa ekologicznego – przekazują przedsiębiorcy, którzy posiadają ważny certyfikat zgodności wydany – zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym – przez upoważnione jednostki certyfikujące;

16) tytoniu – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu liści tytoniu od producenta lub grupy producentów tytoniu.