history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2019-04-05 do 2021-04-22

§ 11. [Wielkość obrotu] Wielkość obrotu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, stanowi:

1) w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny – liczba:

a) [15] sztuk poddanego ubojowi bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w załączniku do rozporządzenia 2017/1184 do wzorca tuszy wołowej – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ton sprzedanych półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ton półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego – w przypadku ustalania ceny targowiskowej,

e) sztuk zakupionych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego – w przypadku ustalania ceny zakupu bydła żywego,

f) sztuk sprzedanych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży bydła żywego;

2) w odniesieniu do rynku wieprzowiny – liczba:

a) sztuk poddanych ubojowi świń rzeźnych oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej ciepłej – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ton sprzedanych półtusz, mięsa wieprzowego oraz produktów mięsnych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ton półtusz, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

3) w odniesieniu do rynku owoców i warzyw – masa lub liczba wyrażona w kilogramach, tonach lub sztukach sprzedanych owoców i warzyw poszczególnych gatunków i odmian;

4) w odniesieniu do rynku zbóż – liczba ton:

a) poszczególnych gatunków zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

5) w odniesieniu do rynku mleka – liczba kilogramów:

a) produktów mlecznych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

b) mleka surowego – w przypadku ustalania ceny skupu;

6) w odniesieniu do rynku drobiu – liczba ton:

a) zakupionego drobiu rzeźnego – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) sprzedanych produktów drobiarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

7) w odniesieniu do rynku jaj spożywczych – liczba:

a) ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład przetwórstwa jaj – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakowania jaj – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez producenta – w przypadku ustalania ceny producenta;

8) w odniesieniu do rynku roślin oleistych – liczba ton:

a) zakupionych lub sprzedanych nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na giełdzie towarowej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

c) sprzedanych olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

9) w odniesieniu do rynku baraniny – liczba sztuk skupionych owiec rzeźnych oraz liczba ton tusz owiec rzeźnych;

10) [16] w odniesieniu do rynku cukru – liczba ton sprzedanego cukru wraz ze wskazaniem pojemności opakowań;

11) w odniesieniu do rynku pasz – liczba ton sprzedanych pasz;

12) w odniesieniu do rynku chmielu – liczba kilogramów szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu;

13) w odniesieniu do rynku włókien lnianych i konopnych – liczba ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego, sprzedanego przez przedsiębiorcę, który przetwarza słomę lnianą lub konopną na włókno;

14) w odniesieniu do rynku produktów rolnictwa ekologicznego – liczba:

a) kilogramów sprzedanego mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach,

b) litrów sprzedanego mleka,

c) sztuk sprzedanych jaj,

d) kilogramów lub sztuk sprzedanych owoców lub warzyw;

15) w odniesieniu do rynku tytoniu – liczba kilogramów liści tytoniu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta tytoniu lub grupy producentów tytoniu.

[15] § 11 pkt 1 lit. a) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.

[16] § 11 pkt 10 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.

Wersja obowiązująca od 2019-04-05 do 2021-04-22

§ 11. [Wielkość obrotu] Wielkość obrotu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, stanowi:

1) w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny – liczba:

a) [15] sztuk poddanego ubojowi bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w załączniku do rozporządzenia 2017/1184 do wzorca tuszy wołowej – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ton sprzedanych półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ton półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego – w przypadku ustalania ceny targowiskowej,

e) sztuk zakupionych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego – w przypadku ustalania ceny zakupu bydła żywego,

f) sztuk sprzedanych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży bydła żywego;

2) w odniesieniu do rynku wieprzowiny – liczba:

a) sztuk poddanych ubojowi świń rzeźnych oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej ciepłej – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ton sprzedanych półtusz, mięsa wieprzowego oraz produktów mięsnych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ton półtusz, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

3) w odniesieniu do rynku owoców i warzyw – masa lub liczba wyrażona w kilogramach, tonach lub sztukach sprzedanych owoców i warzyw poszczególnych gatunków i odmian;

4) w odniesieniu do rynku zbóż – liczba ton:

a) poszczególnych gatunków zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

5) w odniesieniu do rynku mleka – liczba kilogramów:

a) produktów mlecznych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

b) mleka surowego – w przypadku ustalania ceny skupu;

6) w odniesieniu do rynku drobiu – liczba ton:

a) zakupionego drobiu rzeźnego – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) sprzedanych produktów drobiarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

7) w odniesieniu do rynku jaj spożywczych – liczba:

a) ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład przetwórstwa jaj – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakowania jaj – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez producenta – w przypadku ustalania ceny producenta;

8) w odniesieniu do rynku roślin oleistych – liczba ton:

a) zakupionych lub sprzedanych nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na giełdzie towarowej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

c) sprzedanych olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

9) w odniesieniu do rynku baraniny – liczba sztuk skupionych owiec rzeźnych oraz liczba ton tusz owiec rzeźnych;

10) [16] w odniesieniu do rynku cukru – liczba ton sprzedanego cukru wraz ze wskazaniem pojemności opakowań;

11) w odniesieniu do rynku pasz – liczba ton sprzedanych pasz;

12) w odniesieniu do rynku chmielu – liczba kilogramów szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu;

13) w odniesieniu do rynku włókien lnianych i konopnych – liczba ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego, sprzedanego przez przedsiębiorcę, który przetwarza słomę lnianą lub konopną na włókno;

14) w odniesieniu do rynku produktów rolnictwa ekologicznego – liczba:

a) kilogramów sprzedanego mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach,

b) litrów sprzedanego mleka,

c) sztuk sprzedanych jaj,

d) kilogramów lub sztuk sprzedanych owoców lub warzyw;

15) w odniesieniu do rynku tytoniu – liczba kilogramów liści tytoniu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta tytoniu lub grupy producentów tytoniu.

[15] § 11 pkt 1 lit. a) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.

[16] § 11 pkt 10 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 marca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 535). Zmiana weszła w życie 5 kwietnia 2019 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-08-25 do 2019-04-04    (Dz.U.2015.1228 tekst jednolity)

§ 11. [Wielkość obrotu] Wielkość obrotu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, stanowi:

1) w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny – liczba:

a) sztuk poddanego ubojowi bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w załączniku III do rozporządzenia nr 1249/2008 do wzorca tuszy wołowej – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ton sprzedanych półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ton półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego – w przypadku ustalania ceny targowiskowej,

e) sztuk zakupionych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego – w przypadku ustalania ceny zakupu bydła żywego,

f) sztuk sprzedanych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży bydła żywego;

2) w odniesieniu do rynku wieprzowiny – liczba:

a) sztuk poddanych ubojowi świń rzeźnych oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej ciepłej – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ton sprzedanych półtusz, mięsa wieprzowego oraz produktów mięsnych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ton półtusz, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

3) w odniesieniu do rynku owoców i warzyw – masa lub liczba wyrażona w kilogramach, tonach lub sztukach sprzedanych owoców i warzyw poszczególnych gatunków i odmian;

4) w odniesieniu do rynku zbóż – liczba ton:

a) poszczególnych gatunków zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

5) w odniesieniu do rynku mleka – liczba kilogramów:

a) produktów mlecznych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

b) mleka surowego – w przypadku ustalania ceny skupu;

6) w odniesieniu do rynku drobiu – liczba ton:

a) zakupionego drobiu rzeźnego – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) sprzedanych produktów drobiarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

7) w odniesieniu do rynku jaj spożywczych – liczba:

a) ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład przetwórstwa jaj – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakowania jaj – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez producenta – w przypadku ustalania ceny producenta;

8) w odniesieniu do rynku roślin oleistych – liczba ton:

a) zakupionych lub sprzedanych nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na giełdzie towarowej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

c) sprzedanych olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

9) w odniesieniu do rynku baraniny – liczba sztuk skupionych owiec rzeźnych oraz liczba ton tusz owiec rzeźnych;

10) w odniesieniu do rynku cukru – liczba ton sprzedanego cukru wyprodukowanego w ramach kwoty produkcyjnej cukru oraz poza tą kwotą wraz ze wskazaniem pojemności opakowań;

11) w odniesieniu do rynku pasz – liczba ton sprzedanych pasz;

12) w odniesieniu do rynku chmielu – liczba kilogramów szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu;

13) w odniesieniu do rynku włókien lnianych i konopnych – liczba ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego, sprzedanego przez przedsiębiorcę, który przetwarza słomę lnianą lub konopną na włókno;

14) w odniesieniu do rynku produktów rolnictwa ekologicznego – liczba:

a) kilogramów sprzedanego mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach,

b) litrów sprzedanego mleka,

c) sztuk sprzedanych jaj,

d) kilogramów lub sztuk sprzedanych owoców lub warzyw;

15) w odniesieniu do rynku tytoniu – liczba kilogramów liści tytoniu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta tytoniu lub grupy producentów tytoniu.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2014-07-26 do 2015-08-24

Wielkość obrotu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, stanowi:

1) w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny – liczba:

a) sztuk poddanego ubojowi bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w załączniku III do rozporządzenia nr 1249/2008 do wzorca tuszy wołowej – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ton sprzedanych półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ton półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego – w przypadku ustalania ceny targowiskowej,

e) [11] sztuk zakupionych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego – w przypadku ustalania ceny zakupu bydła żywego,

f) [12] sztuk sprzedanych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży bydła żywego;

2) w odniesieniu do rynku wieprzowiny – liczba:

a) sztuk poddanych ubojowi świń rzeźnych oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej ciepłej – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ton sprzedanych półtusz, mięsa wieprzowego oraz produktów mięsnych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ton półtusz, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

3) w odniesieniu do rynku owoców i warzyw – masa lub liczba wyrażona w kilogramach, tonach lub sztukach sprzedanych owoców i warzyw poszczególnych gatunków i odmian;

4) w odniesieniu do rynku zbóż – liczba ton:

a) poszczególnych gatunków zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

5) w odniesieniu do rynku mleka – liczba kilogramów:

a) produktów mlecznych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

b) mleka surowego – w przypadku ustalania ceny skupu;

6) w odniesieniu do rynku drobiu – liczba ton:

a) zakupionego drobiu rzeźnego – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) sprzedanych produktów drobiarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

7) w odniesieniu do rynku jaj spożywczych – liczba:

a) ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład przetwórstwa jaj – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakowania jaj – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) [13] sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez producenta – w przypadku ustalania ceny producenta;

8) w odniesieniu do rynku roślin oleistych – liczba ton:

a) zakupionych lub sprzedanych nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na giełdzie towarowej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

c) sprzedanych olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

9) w odniesieniu do rynku baraniny – liczba sztuk skupionych owiec rzeźnych oraz liczba ton tusz owiec rzeźnych;

10) w odniesieniu do rynku cukru – liczba ton sprzedanego cukru wyprodukowanego w ramach kwoty produkcyjnej cukru oraz poza tą kwotą wraz ze wskazaniem pojemności opakowań;

11) w odniesieniu do rynku pasz – liczba ton sprzedanych pasz;

12) w odniesieniu do rynku chmielu – liczba kilogramów szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu;

13) w odniesieniu do rynku włókien lnianych i konopnych – liczba ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego, sprzedanego przez przedsiębiorcę, który przetwarza słomę lnianą lub konopną na włókno;

14) w odniesieniu do rynku produktów rolnictwa ekologicznego – liczba:

a) kilogramów sprzedanego mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach,

b) litrów sprzedanego mleka,

c) sztuk sprzedanych jaj,

d) kilogramów lub sztuk sprzedanych owoców lub warzyw;

15) w odniesieniu do rynku tytoniu – liczba kilogramów liści tytoniu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta tytoniu lub grupy producentów tytoniu.

[11] § 11 pkt 1 lit. e) dodana przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 920). Zmiana weszła w życie 26 lipca 2014 r.

[12] § 11 pkt 1 lit. f) dodana przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 920). Zmiana weszła w życie 26 lipca 2014 r.

[13] § 11 pkt 7 lit. c) dodana przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 czerwca 2014 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 920). Zmiana weszła w życie 26 lipca 2014 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2011-08-18 do 2014-07-25

 Wielkość obrotu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, stanowi:

1) w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny – liczba:

a) sztuk poddanego ubojowi bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w załączniku III do rozporządzenia nr 1249/2008 do wzorca tuszy wołowej – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ton sprzedanych półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ton półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

2) w odniesieniu do rynku wieprzowiny – liczba:

a) sztuk poddanych ubojowi świń rzeźnych oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej ciepłej – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ton sprzedanych półtusz, mięsa wieprzowego oraz produktów mięsnych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ton półtusz, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

3) w odniesieniu do rynku owoców i warzyw – masa lub liczba wyrażona w kilogramach, tonach lub sztukach sprzedanych owoców i warzyw poszczególnych gatunków i odmian;

4) w odniesieniu do rynku zbóż – liczba ton:

a) poszczególnych gatunków zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

5) w odniesieniu do rynku mleka – liczba kilogramów:

a) produktów mlecznych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

b) mleka surowego – w przypadku ustalania ceny skupu;

6) w odniesieniu do rynku drobiu – liczba ton:

a) zakupionego drobiu rzeźnego – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) sprzedanych produktów drobiarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

7) w odniesieniu do rynku jaj spożywczych – liczba:

a) ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład przetwórstwa jaj – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakowania jaj – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

8) w odniesieniu do rynku roślin oleistych – liczba ton:

a) zakupionych lub sprzedanych nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na giełdzie towarowej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

c) sprzedanych olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

9) w odniesieniu do rynku baraniny – liczba sztuk skupionych owiec rzeźnych oraz liczba ton tusz owiec rzeźnych;

10) w odniesieniu do rynku cukru – liczba ton sprzedanego cukru wyprodukowanego w ramach kwoty produkcyjnej cukru oraz poza tą kwotą wraz ze wskazaniem pojemności opakowań;

11) w odniesieniu do rynku pasz – liczba ton sprzedanych pasz;

12) w odniesieniu do rynku chmielu – liczba kilogramów szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu;

13) w odniesieniu do rynku włókien lnianych i konopnych – liczba ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego, sprzedanego przez przedsiębiorcę, który przetwarza słomę lnianą lub konopną na włókno;

14) w odniesieniu do rynku produktów rolnictwa ekologicznego – liczba:

a) kilogramów sprzedanego mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach,

b) litrów sprzedanego mleka,

c) sztuk sprzedanych jaj,

d) kilogramów lub sztuk sprzedanych owoców lub warzyw;

15) w odniesieniu do rynku tytoniu – liczba kilogramów liści tytoniu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta tytoniu lub grupy producentów tytoniu.