history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2022-10-15

§ 8.  [5] (uchylony)

[5] § 8 uchylony przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2022 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. poz. 2114). Zmiana weszła 15 października 2022 r.

Wersja obowiązująca od 2022-10-15

§ 8.  [5] (uchylony)

[5] § 8 uchylony przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2022 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. poz. 2114). Zmiana weszła 15 października 2022 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-01-09 do 2022-10-14

§ 8. [Uzupełnianie nazw w oznakowaniu fermentowanych napojów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 1 ] W oznakowaniu fermentowanych napojów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 1:

1) lit. c–e oraz g ustawy winiarskiej, nazwy wymienione w § 5 mogą być uzupełnione określeniem:

a) „wytrawne” – w przypadku napoju zawierającego do 10 g cukru redukującego po inwersji/litr,

b) „półwytrawne” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 10 do 30 g cukru redukującego po inwersji/litr,

c) „półsłodkie” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 30 do 60 g cukru redukującego po inwersji/litr,

d) „słodkie” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 60 do 150 g cukru redukującego po inwersji/litr,

e) bardzo słodkie” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 150 g cukru redukującego po inwersji/litr;

2) lit. f, h, m oraz n ustawy winiarskiej, nazwy wymienione w § 5 mogą być uzupełnione określeniem:

a) „wytrawne” albo „wytrawny” – w przypadku napoju zawierającego do 15 g cukru redukującego po inwersji/litr,

b) „półwytrawne” albo „półwytrawny” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 15 do 30 g cukru redukującego po inwersji/litr,

c) „półsłodkie” albo „półsłodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 30 do 60 g cukru redukującego po inwersji/litr,

d) „słodkie” albo „słodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 60 do 150 g cukru redukującego po inwersji/litr,

e) „bardzo słodkie” albo „bardzo słodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 150 g cukru redukującego po inwersji/litr;

3) lit. o–r ustawy winiarskiej, nazwy wymienione w § 5 mogą być uzupełnione określeniem:

a) „wytrawny” albo „wytrawne” – w przypadku napoju zawierającego do 15 g cukru redukującego po inwersji/litr,

b) „półwytrawny” albo „półwytrawne” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 15 do 30 g cukru redukującego po inwersji/litr,

c) „półsłodki” albo „półsłodkie” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 30 do 60 g cukru redukującego po inwersji/litr,

d) „słodki” albo „słodkie” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 60 g cukru redukującego po inwersji/litr;

4) lit. i–l ustawy winiarskiej, nazwy wymienione w § 5 mogą być uzupełnione określeniem:

a) „wytrawna” – w przypadku napoju zawierającego do 30 g cukru redukującego po inwersji/litr,

b) „półwytrawna” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 30 do 100 g cukru redukującego po inwersji/litr,

c) „półsłodka” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 100 do 150 g cukru redukującego po inwersji/litr,

d) „słodka” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 150 do 250 g cukru redukującego po inwersji/litr,

e) „bardzo słodka” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 250 g cukru redukującego po inwersji/litr.