history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2022-10-15

§ 7. [4] (uchylony)

[4] § 7 uchylony przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2022 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. poz. 2114). Zmiana weszła 15 października 2022 r.

Wersja obowiązująca od 2022-10-15

§ 7. [4] (uchylony)

[4] § 7 uchylony przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2022 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. poz. 2114). Zmiana weszła 15 października 2022 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2017-12-07 do 2022-10-14

§ 7. [Uzupełnianie nazw w oznakowaniu fermentowanych napojów winiarskich ] W oznakowaniu fermentowanych napojów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 1 lit. d–h oraz m–r ustawy winiarskiej, nazwy wymienione w § 5 uzupełnia się o jedno z następujących określeń: [2]

1) „musujące” albo „musujący” – w przypadku gdy dany napój zawiera naturalny dwutlenek węgla pochodzący z fermentacji alkoholowej, znajdujący się pod ciśnieniem większym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C, który po otwarciu butelki uchodzi i powoduje perlenie się tego napoju;

2) „półmusujące” albo „półmusujący” – w przypadku gdy dany napój zawiera naturalny dwutlenek węgla pochodzący z fermentacji alkoholowej, znajdujący się pod ciśnieniem od 1 do 3 barów, mierzonym w temperaturze 20°C, który po otwarciu butelki uchodzi i powoduje perlenie się napoju;

3) „musujące gazowane” albo „musujący gazowany” – w przypadku gdy dany napój zawiera dodany dwutlenek węgla, znajdujący się pod ciśnieniem większym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C, który po otwarciu butelki uchodzi i powoduje perlenie się napoju;

4) „półmusujące gazowane” albo „półmusujący gazowany” – w przypadku gdy dany napój zawiera dodany dwutlenek węgla, znajdujący się pod ciśnieniem od 1 do 3 barów, mierzonym w temperaturze 20°C, który po otwarciu butelki uchodzi i powoduje perlenie się napoju.

[2] § 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 listopada 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. poz. 2150). Zmiana weszła w życie 7 grudnia 2017 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-01-09 do 2017-12-06

§ 7. [Uzupełnianie nazw w oznakowaniu fermentowanych napojów winiarskich ] W oznakowaniu fermentowanych napojów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 1 lit. d–h oraz m–p ustawy winiarskiej, nazwy wymienione w § 5 uzupełnia się o jedno z następujących określeń:

1) „musujące” albo „musujący” – w przypadku gdy dany napój zawiera naturalny dwutlenek węgla pochodzący z fermentacji alkoholowej, znajdujący się pod ciśnieniem większym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C, który po otwarciu butelki uchodzi i powoduje perlenie się tego napoju;

2) „półmusujące” albo „półmusujący” – w przypadku gdy dany napój zawiera naturalny dwutlenek węgla pochodzący z fermentacji alkoholowej, znajdujący się pod ciśnieniem od 1 do 3 barów, mierzonym w temperaturze 20°C, który po otwarciu butelki uchodzi i powoduje perlenie się napoju;

3) „musujące gazowane” albo „musujący gazowany” – w przypadku gdy dany napój zawiera dodany dwutlenek węgla, znajdujący się pod ciśnieniem większym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C, który po otwarciu butelki uchodzi i powoduje perlenie się napoju;

4) „półmusujące gazowane” albo „półmusujący gazowany” – w przypadku gdy dany napój zawiera dodany dwutlenek węgla, znajdujący się pod ciśnieniem od 1 do 3 barów, mierzonym w temperaturze 20°C, który po otwarciu butelki uchodzi i powoduje perlenie się napoju.