Wersja obowiązująca od 2022-10-15
Wersja obowiązująca od 2022-10-15
Wersja archiwalna obowiązująca od 2017-12-07 do 2022-10-14
[Oznakowanie fermentowanych napojów winiarskich ] [1] W oznakowaniu fermentowanych napojów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 1 lit. c–e, i, m oraz o ustawy winiarskiej, określenie „owocowe” lub „owocowy” może być zastąpione nazwą użytego owocu, jeżeli taki napój otrzymano z nastawu jednorodnego albo nastawu mieszanego zawierającego co najmniej 75% objętościowych nastawu z danego owocu, moszczu owocowego, soku owocowego lub zagęszczonego soku owocowego.
[1] § 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 listopada 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. poz. 2150). Zmiana weszła w życie 7 grudnia 2017 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-01-09 do 2017-12-06
[Oznakowanie fermentowanych napojów winiarskich ] W oznakowaniu fermentowanych napojów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 1 lit. c–e, i, m oraz o ustawy winiarskiej, otrzymanych z określonych w ustawie winiarskiej nastawów zawierających co najmniej 75% danego owocu lub soku z tego owocu, dopuszcza się zastąpienie określenia „owocowe” lub „owocowy” nazwą owocu użytego do sporządzenia danego nastawu.