history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2014-11-17 do 2015-03-04    (Dz.U.2014.1592 tekst jednolity)

(uchylony).

Wersja obowiązująca od 2014-11-17 do 2015-03-04    (Dz.U.2014.1592 tekst jednolity)

(uchylony).

Wersja archiwalna obowiązująca od 2011-07-01 do 2014-11-16

[1] (uchylony).

[1] Art. 22 uchylony przez art. 56 pkt 1 ustawy z dnia 25 marca 2011 r. o ograniczaniu barier administracyjnych dla obywateli i przedsiębiorców (Dz.U. Nr 106, poz. 622). Zmiana weszła w życie 1 lipca 2011 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2007-02-24 do 2011-06-30

1. Prowadzenie skupu lub przetwórstwa organizmów morskich w polskich obszarach morskich wymaga uzyskania zezwolenia.

2. Zezwolenie, o którym mowa w ust. 1, wydaje minister właściwy do spraw rybołówstwa [18], na czas nie dłuższy niż 12 miesięcy, na wniosek armatora statku, przy użyciu którego prowadzony jest skup lub przetwórstwo na morzu organizmów morskich.

3. Wniosek o wydanie zezwolenia zawiera:

1) imię, nazwisko, określenie miejsca zamieszkania i adres albo nazwę, określenie siedziby i adres armatora statku, przy użyciu którego prowadzony jest skup lub przetwórstwo organizmów morskich;

2) nazwę, oznaczenie, międzynarodowy sygnał wywoławczy, port macierzysty oraz przynależność państwową statku;

3) rodzaj napędu statku, moc w kW silników głównych i pomocniczych;

4) długość całkowitą statku;

5) długość między pionami;

6) pojemność statku;

7) pojemność ładowni przeznaczonych do przechowywania produktów rybołówstwa;

8) określenie ilości oraz gatunku organizmów morskich, które będą celem prowadzonego skupu lub przetwórstwa;

9) planowany rejon prowadzenia skupu lub przetwórstwa organizmów morskich.

4. Zezwolenie zawiera:

1) imię, nazwisko, określenie miejsca zamieszkania i adres albo nazwę, określenie siedziby i adres armatora statku, przy użyciu którego jest prowadzony skup lub przetwórstwo organizmów morskich;

2) nazwę, oznaczenie, międzynarodowy sygnał wywoławczy, port macierzysty oraz przynależność państwową statku;

3) określenie ilości i gatunku organizmów morskich, będących celem prowadzonego skupu lub przetwórstwa;

4) określenie rejonu prowadzenia skupu lub przetwórstwa organizmów morskich;

5) okres ważności zezwolenia.

5. W czasie prowadzenia skupu lub przetwórstwa organizmów morskich na morzu zezwolenie, o którym mowa w ust. 1, powinno znajdować się na statku.

[18] Art. 22 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 13 pkt 2 ustawy z dnia 12 stycznia 2007 r. o zmianie ustawy o działach administracji rządowej oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 21, poz. 125). Zmiana weszła w życie 24 lutego 2007 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-05-01 do 2007-02-23

1. Prowadzenie skupu lub przetwórstwa organizmów morskich w polskich obszarach morskich wymaga uzyskania zezwolenia.

2. Zezwolenie, o którym mowa w ust. 1, wydaje minister właściwy do spraw rolnictwa, na czas nie dłuższy niż 12 miesięcy, na wniosek armatora statku, przy użyciu którego prowadzony jest skup lub przetwórstwo na morzu organizmów morskich.

3. Wniosek o wydanie zezwolenia zawiera:

1) imię, nazwisko, określenie miejsca zamieszkania i adres albo nazwę, określenie siedziby i adres armatora statku, przy użyciu którego prowadzony jest skup lub przetwórstwo organizmów morskich;

2) nazwę, oznaczenie, międzynarodowy sygnał wywoławczy, port macierzysty oraz przynależność państwową statku;

3) rodzaj napędu statku, moc w kW silników głównych i pomocniczych;

4) długość całkowitą statku;

5) długość między pionami;

6) pojemność statku;

7) pojemność ładowni przeznaczonych do przechowywania produktów rybołówstwa;

8) określenie ilości oraz gatunku organizmów morskich, które będą celem prowadzonego skupu lub przetwórstwa;

9) planowany rejon prowadzenia skupu lub przetwórstwa organizmów morskich.

4. Zezwolenie zawiera:

1) imię, nazwisko, określenie miejsca zamieszkania i adres albo nazwę, określenie siedziby i adres armatora statku, przy użyciu którego jest prowadzony skup lub przetwórstwo organizmów morskich;

2) nazwę, oznaczenie, międzynarodowy sygnał wywoławczy, port macierzysty oraz przynależność państwową statku;

3) określenie ilości i gatunku organizmów morskich, będących celem prowadzonego skupu lub przetwórstwa;

4) określenie rejonu prowadzenia skupu lub przetwórstwa organizmów morskich;

5) okres ważności zezwolenia.

5. W czasie prowadzenia skupu lub przetwórstwa organizmów morskich na morzu zezwolenie, o którym mowa w ust. 1, powinno znajdować się na statku.