Wersja obowiązująca od 2017-09-02
[Decyzja o udzieleniu wsparcia] 1. Dyrektor oddziału regionalnego [6] Agencji, wydając decyzję o udzieleniu wsparcia, określa wysokość wsparcia:
1) w przypadku operacji wycofania z rynku produktów w celu bezpłatnej dystrybucji, o której mowa w art. 34 ust. 4 rozporządzenia nr 1308/2013, jako iloczyn ilości produktów objętych operacją oraz maksymalnej kwoty wsparcia określonej dla bezpłatnej dystrybucji odpowiednio w załączniku I do rozporządzenia nr 932/2014 albo w załączniku XI do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. Urz. UE L 157 z 15.06.2011, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 543/2011”, z tym że w przypadku pomidorów stosuje się maksymalną kwotę wsparcia określoną w załączniku XI do rozporządzenia nr 543/2011 dotyczącą okresu od dnia 1 listopada do dnia 31 maja;
2) w przypadku operacji wycofania z rynku produktów w celu, o którym mowa w § 5 ust. 2, jako iloczyn ilości produktów objętych operacją i maksymalnej kwoty wsparcia określonej dla innych celów odpowiednio w załączniku I do rozporządzenia nr 932/2014 albo w załączniku XI do rozporządzenia nr 543/2011, z tym że w przypadku pomidorów stosuje się maksymalną kwotę wsparcia określoną w załączniku XI do rozporządzenia nr 543/2011 dotyczącą okresu od dnia 1 listopada do dnia 31 maja;
3) w przypadku operacji zielonych zbiorów oraz niezbierania, jako iloczyn poziomu płatności na 1 ha oraz powierzchni uprawy produktów objętych tą operacją, przy czym poziom płatności na 1 ha stanowi iloczyn stawki na 1 ha określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia oraz ilorazu:
a) stosunku faktycznej ilości produktów objętych daną operacją i powierzchni uprawy, na której operacja ta została przeprowadzona, oraz
b) maksymalnego plonu uzyskiwanego z upraw owoców i warzyw objętych wsparciem określonego w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
2. W przypadku operacji, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, przeprowadzonych przez podmioty, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 1, wysokość wsparcia ustala się, uwzględniając współczynnik, o którym mowa w art. 3 ust. 5 i art. 5 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia nr 932/2014.
3. W przypadku operacji, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, przeprowadzonych przez podmioty, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 2, wysokość wsparcia ustala się, uwzględniając współczynnik, o którym mowa odpowiednio w art. 4 ust. 1 akapit czwarty i piąty oraz art. 6 ust. 2 rozporządzenia nr 932/2014.
4. W przypadku operacji, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, przeprowadzonych przez podmioty, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 2, jeżeli wysokość wsparcia w przeliczeniu na 1 ha upraw, z których pochodzą produkty objęte tymi operacjami, przekracza maksymalny poziom wsparcia określony w załączniku nr 3 do rozporządzenia, wsparcie przysługuje w wysokości stanowiącej iloczyn maksymalnego poziomu wsparcia określonego w załączniku nr 3 do rozporządzenia i powierzchni tych upraw.
5. W przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, poziom wsparcia na 1 ha nie może przekraczać maksymalnej stawki na 1 ha, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
6. Faktyczna ilość produktów objętych daną operacją, o której mowa w ust. 1 pkt 3 lit. a, jest określana w przypadku operacji:
1) zielonych zbiorów – jako ilość zbiorów, o których mowa w art. 33 ust. 4 lit. a rozporządzenia nr 1308/2013 – rzeczywiście zebranych z powierzchni uprawy, na której przeprowadzono tę operację;
2) niezbierania – jako ilość produktów, o których mowa w art. 33 ust. 4 lit. b rozporządzenia nr 1308/2013 – znajdujących się na powierzchni uprawy, na której przeprowadzono tę operację.
7. W przypadku ustalenia współczynnika przydziału, o którym mowa w art. 12 ust. 2 rozporządzenia nr 932/2014, dyrektor oddziału regionalnego [7] Agencji, wydając decyzję o udzieleniu wsparcia, określa wysokość wsparcia z uwzględnieniem tego współczynnika.
[6] § 7 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 25 sierpnia 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z ustanowieniem tymczasowych nadzwyczajnych środków wsparcia producentów niektórych owoców i warzyw w związku z zakazem ich przywozu z Unii Europejskiej do Federacji Rosyjskiej (Dz.U. poz. 1667). Zmiana weszła w życie 2 września 2017 r.
[7] § 7 ust. 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 25 sierpnia 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z ustanowieniem tymczasowych nadzwyczajnych środków wsparcia producentów niektórych owoców i warzyw w związku z zakazem ich przywozu z Unii Europejskiej do Federacji Rosyjskiej (Dz.U. poz. 1667). Zmiana weszła w życie 2 września 2017 r.
Wersja obowiązująca od 2017-09-02
[Decyzja o udzieleniu wsparcia] 1. Dyrektor oddziału regionalnego [6] Agencji, wydając decyzję o udzieleniu wsparcia, określa wysokość wsparcia:
1) w przypadku operacji wycofania z rynku produktów w celu bezpłatnej dystrybucji, o której mowa w art. 34 ust. 4 rozporządzenia nr 1308/2013, jako iloczyn ilości produktów objętych operacją oraz maksymalnej kwoty wsparcia określonej dla bezpłatnej dystrybucji odpowiednio w załączniku I do rozporządzenia nr 932/2014 albo w załączniku XI do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. Urz. UE L 157 z 15.06.2011, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 543/2011”, z tym że w przypadku pomidorów stosuje się maksymalną kwotę wsparcia określoną w załączniku XI do rozporządzenia nr 543/2011 dotyczącą okresu od dnia 1 listopada do dnia 31 maja;
2) w przypadku operacji wycofania z rynku produktów w celu, o którym mowa w § 5 ust. 2, jako iloczyn ilości produktów objętych operacją i maksymalnej kwoty wsparcia określonej dla innych celów odpowiednio w załączniku I do rozporządzenia nr 932/2014 albo w załączniku XI do rozporządzenia nr 543/2011, z tym że w przypadku pomidorów stosuje się maksymalną kwotę wsparcia określoną w załączniku XI do rozporządzenia nr 543/2011 dotyczącą okresu od dnia 1 listopada do dnia 31 maja;
3) w przypadku operacji zielonych zbiorów oraz niezbierania, jako iloczyn poziomu płatności na 1 ha oraz powierzchni uprawy produktów objętych tą operacją, przy czym poziom płatności na 1 ha stanowi iloczyn stawki na 1 ha określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia oraz ilorazu:
a) stosunku faktycznej ilości produktów objętych daną operacją i powierzchni uprawy, na której operacja ta została przeprowadzona, oraz
b) maksymalnego plonu uzyskiwanego z upraw owoców i warzyw objętych wsparciem określonego w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
2. W przypadku operacji, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, przeprowadzonych przez podmioty, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 1, wysokość wsparcia ustala się, uwzględniając współczynnik, o którym mowa w art. 3 ust. 5 i art. 5 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia nr 932/2014.
3. W przypadku operacji, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, przeprowadzonych przez podmioty, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 2, wysokość wsparcia ustala się, uwzględniając współczynnik, o którym mowa odpowiednio w art. 4 ust. 1 akapit czwarty i piąty oraz art. 6 ust. 2 rozporządzenia nr 932/2014.
4. W przypadku operacji, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, przeprowadzonych przez podmioty, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 2, jeżeli wysokość wsparcia w przeliczeniu na 1 ha upraw, z których pochodzą produkty objęte tymi operacjami, przekracza maksymalny poziom wsparcia określony w załączniku nr 3 do rozporządzenia, wsparcie przysługuje w wysokości stanowiącej iloczyn maksymalnego poziomu wsparcia określonego w załączniku nr 3 do rozporządzenia i powierzchni tych upraw.
5. W przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, poziom wsparcia na 1 ha nie może przekraczać maksymalnej stawki na 1 ha, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
6. Faktyczna ilość produktów objętych daną operacją, o której mowa w ust. 1 pkt 3 lit. a, jest określana w przypadku operacji:
1) zielonych zbiorów – jako ilość zbiorów, o których mowa w art. 33 ust. 4 lit. a rozporządzenia nr 1308/2013 – rzeczywiście zebranych z powierzchni uprawy, na której przeprowadzono tę operację;
2) niezbierania – jako ilość produktów, o których mowa w art. 33 ust. 4 lit. b rozporządzenia nr 1308/2013 – znajdujących się na powierzchni uprawy, na której przeprowadzono tę operację.
7. W przypadku ustalenia współczynnika przydziału, o którym mowa w art. 12 ust. 2 rozporządzenia nr 932/2014, dyrektor oddziału regionalnego [7] Agencji, wydając decyzję o udzieleniu wsparcia, określa wysokość wsparcia z uwzględnieniem tego współczynnika.
[6] § 7 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 25 sierpnia 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z ustanowieniem tymczasowych nadzwyczajnych środków wsparcia producentów niektórych owoców i warzyw w związku z zakazem ich przywozu z Unii Europejskiej do Federacji Rosyjskiej (Dz.U. poz. 1667). Zmiana weszła w życie 2 września 2017 r.
[7] § 7 ust. 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 25 sierpnia 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z ustanowieniem tymczasowych nadzwyczajnych środków wsparcia producentów niektórych owoców i warzyw w związku z zakazem ich przywozu z Unii Europejskiej do Federacji Rosyjskiej (Dz.U. poz. 1667). Zmiana weszła w życie 2 września 2017 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2014-09-05 do 2017-09-01
[Decyzja o udzieleniu wsparcia] 1. Dyrektor oddziału terenowego Agencji, wydając decyzję o udzieleniu wsparcia, określa wysokość wsparcia:
1) w przypadku operacji wycofania z rynku produktów w celu bezpłatnej dystrybucji, o której mowa w art. 34 ust. 4 rozporządzenia nr 1308/2013, jako iloczyn ilości produktów objętych operacją oraz maksymalnej kwoty wsparcia określonej dla bezpłatnej dystrybucji odpowiednio w załączniku I do rozporządzenia nr 932/2014 albo w załączniku XI do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca 2011 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw (Dz. Urz. UE L 157 z 15.06.2011, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 543/2011”, z tym że w przypadku pomidorów stosuje się maksymalną kwotę wsparcia określoną w załączniku XI do rozporządzenia nr 543/2011 dotyczącą okresu od dnia 1 listopada do dnia 31 maja;
2) w przypadku operacji wycofania z rynku produktów w celu, o którym mowa w § 5 ust. 2, jako iloczyn ilości produktów objętych operacją i maksymalnej kwoty wsparcia określonej dla innych celów odpowiednio w załączniku I do rozporządzenia nr 932/2014 albo w załączniku XI do rozporządzenia nr 543/2011, z tym że w przypadku pomidorów stosuje się maksymalną kwotę wsparcia określoną w załączniku XI do rozporządzenia nr 543/2011 dotyczącą okresu od dnia 1 listopada do dnia 31 maja;
3) w przypadku operacji zielonych zbiorów oraz niezbierania, jako iloczyn poziomu płatności na 1 ha oraz powierzchni uprawy produktów objętych tą operacją, przy czym poziom płatności na 1 ha stanowi iloczyn stawki na 1 ha określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia oraz ilorazu:
a) stosunku faktycznej ilości produktów objętych daną operacją i powierzchni uprawy, na której operacja ta została przeprowadzona, oraz
b) maksymalnego plonu uzyskiwanego z upraw owoców i warzyw objętych wsparciem określonego w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
2. W przypadku operacji, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, przeprowadzonych przez podmioty, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 1, wysokość wsparcia ustala się, uwzględniając współczynnik, o którym mowa w art. 3 ust. 5 i art. 5 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia nr 932/2014.
3. W przypadku operacji, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, przeprowadzonych przez podmioty, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 2, wysokość wsparcia ustala się, uwzględniając współczynnik, o którym mowa odpowiednio w art. 4 ust. 1 akapit czwarty i piąty oraz art. 6 ust. 2 rozporządzenia nr 932/2014.
4. W przypadku operacji, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, przeprowadzonych przez podmioty, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 2, jeżeli wysokość wsparcia w przeliczeniu na 1 ha upraw, z których pochodzą produkty objęte tymi operacjami, przekracza maksymalny poziom wsparcia określony w załączniku nr 3 do rozporządzenia, wsparcie przysługuje w wysokości stanowiącej iloczyn maksymalnego poziomu wsparcia określonego w załączniku nr 3 do rozporządzenia i powierzchni tych upraw.
5. W przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, poziom wsparcia na 1 ha nie może przekraczać maksymalnej stawki na 1 ha, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
6. Faktyczna ilość produktów objętych daną operacją, o której mowa w ust. 1 pkt 3 lit. a, jest określana w przypadku operacji:
1) zielonych zbiorów – jako ilość zbiorów, o których mowa w art. 33 ust. 4 lit. a rozporządzenia nr 1308/2013 – rzeczywiście zebranych z powierzchni uprawy, na której przeprowadzono tę operację;
2) niezbierania – jako ilość produktów, o których mowa w art. 33 ust. 4 lit. b rozporządzenia nr 1308/2013 – znajdujących się na powierzchni uprawy, na której przeprowadzono tę operację.
7. W przypadku ustalenia współczynnika przydziału, o którym mowa w art. 12 ust. 2 rozporządzenia nr 932/2014, dyrektor oddziału terenowego Agencji, wydając decyzję o udzieleniu wsparcia, określa wysokość wsparcia z uwzględnieniem tego współczynnika.