Wersja obowiązująca od 2014-06-11 do 2015-01-09 (Dz.U.2014.774 tekst jednolity)
[Oznakowanie mleka zagęszczonego i mleka w proszku ] 1. Nazwy środków spożywczych określonych w przepisach w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej oraz metod analiz niektórych rodzajów mleka zagęszczonego i mleka w proszku, przeznaczonego do spożycia przez ludzi, są stosowane w obrocie handlowym tylko w oznakowaniu środków spożywczych spełniających te wymagania.
2. W oznakowaniu mleka zagęszczonego i mleka w proszku podaje się:
1) obok nazwy środka spożywczego informację o procentowej zawartości:
a) tłuszczu w mleku, wyrażonej wagowo w odniesieniu do produktu gotowego, z wyjątkiem mleka zagęszczonego odtłuszczonego niesłodzonego, mleka zagęszczonego odtłuszczonego słodzonego i mleka w proszku odtłuszczonego,
b) suchej masy beztłuszczowej mleka – w przypadku mleka zagęszczonego;
2) informację o metodach rozcieńczania albo odtwarzania, łącznie z informacją o zawartości tłuszczu w środku spożywczym po jego rozcieńczeniu lub odtworzeniu – w przypadku mleka w proszku;
3) informację, że produkt „nie jest przeznaczony dla niemowląt poniżej 12 miesięcy” – w przypadku mleka w proszku.
3. W oznakowaniu mleka zagęszczonego i mleka w proszku na opakowaniach zawierających produkty w opakowaniach o masie mniejszej niż 20 g umieszcza się informacje, o których mowa w ust. 2, a na opakowaniach o masie mniejszej niż 20 g podaje się nazwę tych środków spożywczych.
4. W oznakowaniu mleka:
1) surowego,
2) spożywczego, w przypadku którego:
a) zastosowano obróbkę cieplną – pasteryzację zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego załącznikiem III sekcją IX rozdziałem II częścią II pkt 1 lit. a,
b) występuje dodatnia reakcja w badaniu na obecność laktoperoksydazy
– oprócz nazwy zgodnej z rozporządzeniem nr 1234/2007 można stosować określenie „świeże”.
Wersja obowiązująca od 2014-06-11 do 2015-01-09 (Dz.U.2014.774 tekst jednolity)
[Oznakowanie mleka zagęszczonego i mleka w proszku ] 1. Nazwy środków spożywczych określonych w przepisach w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej oraz metod analiz niektórych rodzajów mleka zagęszczonego i mleka w proszku, przeznaczonego do spożycia przez ludzi, są stosowane w obrocie handlowym tylko w oznakowaniu środków spożywczych spełniających te wymagania.
2. W oznakowaniu mleka zagęszczonego i mleka w proszku podaje się:
1) obok nazwy środka spożywczego informację o procentowej zawartości:
a) tłuszczu w mleku, wyrażonej wagowo w odniesieniu do produktu gotowego, z wyjątkiem mleka zagęszczonego odtłuszczonego niesłodzonego, mleka zagęszczonego odtłuszczonego słodzonego i mleka w proszku odtłuszczonego,
b) suchej masy beztłuszczowej mleka – w przypadku mleka zagęszczonego;
2) informację o metodach rozcieńczania albo odtwarzania, łącznie z informacją o zawartości tłuszczu w środku spożywczym po jego rozcieńczeniu lub odtworzeniu – w przypadku mleka w proszku;
3) informację, że produkt „nie jest przeznaczony dla niemowląt poniżej 12 miesięcy” – w przypadku mleka w proszku.
3. W oznakowaniu mleka zagęszczonego i mleka w proszku na opakowaniach zawierających produkty w opakowaniach o masie mniejszej niż 20 g umieszcza się informacje, o których mowa w ust. 2, a na opakowaniach o masie mniejszej niż 20 g podaje się nazwę tych środków spożywczych.
4. W oznakowaniu mleka:
1) surowego,
2) spożywczego, w przypadku którego:
a) zastosowano obróbkę cieplną – pasteryzację zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego załącznikiem III sekcją IX rozdziałem II częścią II pkt 1 lit. a,
b) występuje dodatnia reakcja w badaniu na obecność laktoperoksydazy
– oprócz nazwy zgodnej z rozporządzeniem nr 1234/2007 można stosować określenie „świeże”.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2013-03-30 do 2014-06-10
1. Nazwy środków spożywczych określonych w przepisach w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej oraz metod analiz niektórych rodzajów mleka zagęszczonego i mleka w proszku, przeznaczonego do spożycia przez ludzi, są stosowane w obrocie handlowym tylko w oznakowaniu środków spożywczych spełniających te wymagania.
2. W oznakowaniu mleka zagęszczonego i mleka w proszku podaje się:
1) obok nazwy środka spożywczego informację o procentowej zawartości:
a) tłuszczu w mleku, wyrażonej wagowo w odniesieniu do produktu gotowego, z wyjątkiem mleka zagęszczonego odtłuszczonego niesłodzonego, mleka zagęszczonego odtłuszczonego słodzonego i mleka w proszku odtłuszczonego,
b) suchej masy beztłuszczowej mleka – w przypadku mleka zagęszczonego;
2) informację o metodach rozcieńczania albo odtwarzania, łącznie z informacją o zawartości tłuszczu w środku spożywczym po jego rozcieńczeniu lub odtworzeniu – w przypadku mleka w proszku;
3) informację, że produkt „nie jest przeznaczony dla niemowląt poniżej 12 miesięcy” – w przypadku mleka w proszku.
3. W oznakowaniu mleka zagęszczonego i mleka w proszku na opakowaniach zawierających produkty w opakowaniach o masie mniejszej niż 20 g umieszcza się informacje, o których mowa w ust. 2, a na opakowaniach o masie mniejszej niż 20 g podaje się nazwę tych środków spożywczych.
4. [7] W oznakowaniu mleka:
1) surowego,
2) spożywczego, w przypadku którego:
a) zastosowano obróbkę cieplną – pasteryzację zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego załącznikiem III sekcją IX rozdziałem II częścią II pkt 1 lit. a,
b) występuje dodatnia reakcja w badaniu na obecność laktoperoksydazy
– oprócz nazwy zgodnej z rozporządzeniem nr 1234/2007 można stosować określenie „świeże”.
[7] § 35 ust. 4 dodany przez § 1 pkt 10 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 marca 2013 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz.U. poz. 414). Zmiana weszła w życie 30 marca 2013 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2007-08-01 do 2013-03-29
1. Nazwy środków spożywczych określonych w przepisach w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej oraz metod analiz niektórych rodzajów mleka zagęszczonego i mleka w proszku, przeznaczonego do spożycia przez ludzi, są stosowane w obrocie handlowym tylko w oznakowaniu środków spożywczych spełniających te wymagania.
2. W oznakowaniu mleka zagęszczonego i mleka w proszku podaje się:
1) obok nazwy środka spożywczego informację o procentowej zawartości:
a) tłuszczu w mleku, wyrażonej wagowo w odniesieniu do produktu gotowego, z wyjątkiem mleka zagęszczonego odtłuszczonego niesłodzonego, mleka zagęszczonego odtłuszczonego słodzonego i mleka w proszku odtłuszczonego,
b) suchej masy beztłuszczowej mleka – w przypadku mleka zagęszczonego;
2) informację o metodach rozcieńczania albo odtwarzania, łącznie z informacją o zawartości tłuszczu w środku spożywczym po jego rozcieńczeniu lub odtworzeniu – w przypadku mleka w proszku;
3) informację, że produkt „nie jest przeznaczony dla niemowląt poniżej 12 miesięcy” – w przypadku mleka w proszku.
3. W
oznakowaniu mleka zagęszczonego i mleka w proszku na opakowaniach zawierających
produkty w opakowaniach o masie mniejszej niż