history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2014-06-11 do 2015-01-09    (Dz.U.2014.774 tekst jednolity)

[Oznakowanie fermentowanych napojów winiarskich ] 1. Oznakowanie fermentowanych napojów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 1 lit. c–e, g, i, k oraz lit. m ustawy winiarskiej, zawierających cukry redukujące po inwersji, może być uzupełnione dodatkowo określeniem:

1) „wytrawne”, „wytrawna” albo „wytrawny” – w przypadku napoju zawierającego do 10 g cukru/litr;

2) „półwytrawne”, „półwytrawna” albo „półwytrawny” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 10 do 30 g cukru/litr;

3) „półsłodkie”, „półsłodka” albo „półsłodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 30 do 60 g cukru/litr;

4) „słodkie”, „słodka” albo „słodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 60 do 150 g cukru/litr;

5) „bardzo słodkie”, „bardzo słodka” albo „bardzo słodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 150 g cukru/litr.

2. Oznakowanie fermentowanych napojów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 1 lit. f, h, j, l oraz lit. n ustawy winiarskiej, zawierających cukry redukujące po inwersji, może być uzupełnione dodatkowo określeniem:

1) „wytrawne”, „wytrawna” albo „wytrawny” – w przypadku napoju zawierającego do 15 g cukru/litr;

2) „półwytrawne”, „półwytrawna” albo „półwytrawny” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 15 do 30 g cukru/litr;

3) „półsłodkie”, „półsłodka” albo „półsłodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 30 do 60 g cukru/litr;

4) „słodkie”, „słodka” albo „słodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 60 do 150 g cukru/litr;

5) „bardzo słodkie”, „bardzo słodka” albo „bardzo słodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 150 g cukru/litr.

3. Oznakowanie fermentowanych napojów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 1 lit. o, p, q oraz lit. r ustawy winiarskiej, zawierających cukry redukujące po inwersji, może być uzupełnione dodatkowo określeniem:

1) „wytrawny” albo „wytrawne” – w przypadku napoju zawierającego do 15 g cukru/litr;

2) „półwytrawny” albo „półwytrawne” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 15 do 30 g cukru/litr;

3) „półsłodki” albo „półsłodkie” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 30 do 60 g cukru/litr;

4) „słodki” albo „słodkie” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 60 g cukru/litr.

Wersja obowiązująca od 2014-06-11 do 2015-01-09    (Dz.U.2014.774 tekst jednolity)

[Oznakowanie fermentowanych napojów winiarskich ] 1. Oznakowanie fermentowanych napojów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 1 lit. c–e, g, i, k oraz lit. m ustawy winiarskiej, zawierających cukry redukujące po inwersji, może być uzupełnione dodatkowo określeniem:

1) „wytrawne”, „wytrawna” albo „wytrawny” – w przypadku napoju zawierającego do 10 g cukru/litr;

2) „półwytrawne”, „półwytrawna” albo „półwytrawny” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 10 do 30 g cukru/litr;

3) „półsłodkie”, „półsłodka” albo „półsłodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 30 do 60 g cukru/litr;

4) „słodkie”, „słodka” albo „słodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 60 do 150 g cukru/litr;

5) „bardzo słodkie”, „bardzo słodka” albo „bardzo słodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 150 g cukru/litr.

2. Oznakowanie fermentowanych napojów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 1 lit. f, h, j, l oraz lit. n ustawy winiarskiej, zawierających cukry redukujące po inwersji, może być uzupełnione dodatkowo określeniem:

1) „wytrawne”, „wytrawna” albo „wytrawny” – w przypadku napoju zawierającego do 15 g cukru/litr;

2) „półwytrawne”, „półwytrawna” albo „półwytrawny” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 15 do 30 g cukru/litr;

3) „półsłodkie”, „półsłodka” albo „półsłodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 30 do 60 g cukru/litr;

4) „słodkie”, „słodka” albo „słodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 60 do 150 g cukru/litr;

5) „bardzo słodkie”, „bardzo słodka” albo „bardzo słodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 150 g cukru/litr.

3. Oznakowanie fermentowanych napojów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 1 lit. o, p, q oraz lit. r ustawy winiarskiej, zawierających cukry redukujące po inwersji, może być uzupełnione dodatkowo określeniem:

1) „wytrawny” albo „wytrawne” – w przypadku napoju zawierającego do 15 g cukru/litr;

2) „półwytrawny” albo „półwytrawne” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 15 do 30 g cukru/litr;

3) „półsłodki” albo „półsłodkie” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 30 do 60 g cukru/litr;

4) „słodki” albo „słodkie” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 60 g cukru/litr.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2013-03-30 do 2014-06-10

[5] 1. Oznakowanie fermentowanych napojów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 1 lit. c–e, g, i, k oraz lit. m ustawy winiarskiej, zawierających cukry redukujące po inwersji, może być uzupełnione dodatkowo określeniem:

1) „wytrawne”, „wytrawna” albo „wytrawny” – w przypadku napoju zawierającego do 10 g cukru/litr;

2) „półwytrawne”, „półwytrawna” albo „półwytrawny” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 10 do 30 g cukru/litr;

3) „półsłodkie”, „półsłodka” albo „półsłodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 30 do 60 g cukru/litr;

4) „słodkie”, „słodka” albo „słodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 60 do 150 g cukru/litr;

5) „bardzo słodkie”, „bardzo słodka” albo „bardzo słodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 150 g cukru/litr.

2. Oznakowanie fermentowanych napojów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 1 lit. f, h, j, l oraz lit. n ustawy winiarskiej, zawierających cukry redukujące po inwersji, może być uzupełnione dodatkowo określeniem:

1) „wytrawne”, „wytrawna” albo „wytrawny” – w przypadku napoju zawierającego do 15 g cukru/litr;

2) „półwytrawne”, „półwytrawna” albo „półwytrawny” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 15 do 30 g cukru/litr;

3) „półsłodkie”, „półsłodka” albo „półsłodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 30 do 60 g cukru/litr;

4) „słodkie”, „słodka” albo „słodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 60 do 150 g cukru/litr;

5) „bardzo słodkie”, „bardzo słodka” albo „bardzo słodki” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 150 g cukru/litr.

3. Oznakowanie fermentowanych napojów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 1 lit. o, p, q oraz lit. r ustawy winiarskiej, zawierających cukry redukujące po inwersji, może być uzupełnione dodatkowo określeniem:

1) „wytrawny” albo „wytrawne” – w przypadku napoju zawierającego do 15 g cukru/litr;

2) „półwytrawny” albo „półwytrawne” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 15 do 30 g cukru/litr;

3) „półsłodki” albo „półsłodkie” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 30 do 60 g cukru/litr;

4) „słodki” albo „słodkie” – w przypadku napoju zawierającego powyżej 60 g cukru/litr.

[5] § 24 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 marca 2013 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz.U. poz. 414). Zmiana weszła w życie 30 marca 2013 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2007-08-01 do 2013-03-29

Oznakowanie fermentowanych napojów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 1 lit. a oraz c ustawy winiarskiej, ze względu na zawartość cukru uzupełnia się dodatkowo określeniem:

1) „wytrawne” – w przypadku napojów zawierających do 10 g cukru/litr;

2) „półwytrawne” – w przypadku napojów zawierających od 10 do 30 g cukru/litr;

3) „półsłodkie” – w przypadku napojów zawierających od 30 do 60 g cukru/litr;

4) „słodkie” – w przypadku napojów zawierających od 60 do 150 g cukru/litr;

5) „bardzo słodkie” – w przypadku napojów zawierających powyżej 150 g cukru/litr.