Wersja obowiązująca od 2014-01-21 do 2015-11-30 (Dz.U.2014.102 tekst jednolity)
[Protokoły z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców] 1. Określa się wzory:
1) zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2) pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;
3) protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:
a) ustalenia klas jakości tusz zwierząt rzeźnych, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia,
b) ustalenia klas jakości produktów rybnych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,
c) ustalenia sposobu produkcji, stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,
d) pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia,
e) ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw, stanowiący załącznik nr 7 do rozporządzenia.
2. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:
1) miejsca ustalenia klas jakości;
2) daty ustalenia klas jakości;
3) dostawcy żywca (w przypadku uboju dokonywanego na podstawie umowy z właścicielem);
4) rzeczoznawcy;
5) metody ustalenia klas jakości;
6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:
a) kategorię tuszy,
b) klasę uformowania,
c) klasę otłuszczenia,
d) masę tuszy ciepłej,
e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy współczynnikami korygującymi określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej
– z podaniem numeru ubojowego i numeru identyfikacyjnego zwierzęcia;
7) prezentacji tuszy podczas ważenia wraz z określeniem sumarycznego wskaźnika korekty.
2a. Protokół, o którym mowa w ust. 2, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.
3. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:
1) miejsca ustalenia klas jakości;
2) daty ustalenia klas jakości;
3) dostawcy żywca;
4) rzeczoznawcy;
5) metody ustalenia klas jakości;
6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:
a) opis oszacowanych wartości odnoszących się do:
– grubości mięśnia w miejscach pomiaru lub pomiarów – oznaczonych literą M,
– grubości słoniny w miejscach pomiaru lub pomiarów – oznaczonych literą F,
b) klasy jakości,
c) oszacowaną zawartość mięsa w tuszy,
d) masę tuszy ciepłej,
e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy w oparciu o wartości określone w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej,
f) masę tuszy schłodzonej skorygowaną zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. Nr 28, poz. 181), w przypadku gdy ważenie tuszy nastąpi później niż 45 minut po uboju;
7) prezentacji tuszy podczas ważenia, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej.
3a. Protokół, o którym mowa w ust. 3, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.
4. Protokoły, o których mowa w ust. 2 i 3, powinny dotyczyć ocen dokonywanych przez jednego rzeczoznawcę jednego dnia.
5. Poza informacjami, o których mowa w ust. 2 i 3, protokół powinien również zawierać:
1) uwagi lub adnotacje o ich braku;
2) pieczęć imienną i podpis rzeczoznawcy;
3) datę i miejsce wystawienia protokołu;
4) potwierdzenie odbioru protokołu, w tym datę, imię i nazwisko odbierającego oraz jego podpis.
Wersja obowiązująca od 2014-01-21 do 2015-11-30 (Dz.U.2014.102 tekst jednolity)
[Protokoły z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców] 1. Określa się wzory:
1) zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2) pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;
3) protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:
a) ustalenia klas jakości tusz zwierząt rzeźnych, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia,
b) ustalenia klas jakości produktów rybnych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,
c) ustalenia sposobu produkcji, stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,
d) pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia,
e) ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw, stanowiący załącznik nr 7 do rozporządzenia.
2. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:
1) miejsca ustalenia klas jakości;
2) daty ustalenia klas jakości;
3) dostawcy żywca (w przypadku uboju dokonywanego na podstawie umowy z właścicielem);
4) rzeczoznawcy;
5) metody ustalenia klas jakości;
6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:
a) kategorię tuszy,
b) klasę uformowania,
c) klasę otłuszczenia,
d) masę tuszy ciepłej,
e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy współczynnikami korygującymi określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej
– z podaniem numeru ubojowego i numeru identyfikacyjnego zwierzęcia;
7) prezentacji tuszy podczas ważenia wraz z określeniem sumarycznego wskaźnika korekty.
2a. Protokół, o którym mowa w ust. 2, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.
3. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:
1) miejsca ustalenia klas jakości;
2) daty ustalenia klas jakości;
3) dostawcy żywca;
4) rzeczoznawcy;
5) metody ustalenia klas jakości;
6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:
a) opis oszacowanych wartości odnoszących się do:
– grubości mięśnia w miejscach pomiaru lub pomiarów – oznaczonych literą M,
– grubości słoniny w miejscach pomiaru lub pomiarów – oznaczonych literą F,
b) klasy jakości,
c) oszacowaną zawartość mięsa w tuszy,
d) masę tuszy ciepłej,
e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy w oparciu o wartości określone w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej,
f) masę tuszy schłodzonej skorygowaną zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. Nr 28, poz. 181), w przypadku gdy ważenie tuszy nastąpi później niż 45 minut po uboju;
7) prezentacji tuszy podczas ważenia, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej.
3a. Protokół, o którym mowa w ust. 3, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.
4. Protokoły, o których mowa w ust. 2 i 3, powinny dotyczyć ocen dokonywanych przez jednego rzeczoznawcę jednego dnia.
5. Poza informacjami, o których mowa w ust. 2 i 3, protokół powinien również zawierać:
1) uwagi lub adnotacje o ich braku;
2) pieczęć imienną i podpis rzeczoznawcy;
3) datę i miejsce wystawienia protokołu;
4) potwierdzenie odbioru protokołu, w tym datę, imię i nazwisko odbierającego oraz jego podpis.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2012-09-07 do 2014-01-20
[Protokoły z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców] 1. Określa się wzory:
1) zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2) pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;
3) protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:
a) ustalenia klas jakości tusz zwierząt rzeźnych, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia,
b) ustalenia klas jakości produktów rybnych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,
c) ustalenia sposobu produkcji, stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,
d) pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia.
e) ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw, stanowiący załącznik nr 7 od rozporządzenia.
2. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera co najmniej informacje dotyczące: [1]
1) miejsca ustalenia klas jakości;
2) daty ustalenia klas jakości;
3) dostawcy żywca (w przypadku uboju dokonywanego na podstawie umowy z właścicielem);
4) rzeczoznawcy;
5) metody ustalenia klas jakości;
6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:
a) kategorię tuszy,
b) klasę uformowania,
c) klasę otłuszczenia,
d) masę tuszy ciepłej,
e) [2] masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy współczynnikami korygującymi określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej
– z podaniem numeru ubojowego i numeru identyfikacyjnego zwierzęcia;
7) prezentacji tuszy podczas ważenia wraz z określeniem sumarycznego wskaźnika korekty.
2a. Protokół, o którym mowa w ust. 2, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.
3. [3] Protokół z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:
1) miejsca ustalenia klas jakości;
2) daty ustalenia klas jakości;
3) dostawcy żywca;
4) rzeczoznawcy;
5) metody ustalenia klas jakości;
6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:
a) opis oszacowanych wartości odnoszących się do:
– grubości mięśnia w miejscach pomiaru lub pomiarów – oznaczonych literą M,
– grubości słoniny w miejscach pomiaru lub pomiarów – oznaczonych literą F,
b) klasy jakości,
c) oszacowaną zawartość mięsa w tuszy,
d) masę tuszy ciepłej,
e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy w oparciu o wartości określone w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej,
f) masę tuszy schłodzonej skorygowaną zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. Nr 28, poz. 181), w przypadku gdy ważenie tuszy nastąpi później niż 45 minut po uboju;
7) prezentacji tuszy podczas ważenia, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej.
3a. [4] Protokół, o którym mowa w ust. 3, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.
4. Protokoły, o których mowa w ust. 2 i 3, powinny dotyczyć ocen dokonywanych przez jednego rzeczoznawcę jednego dnia.
5. Poza informacjami, o których mowa w ust. 2 i 3, protokół powinien również zawierać:
1) uwagi lub adnotacje o ich braku;
2) pieczęć imienną i podpis rzeczoznawcy;
3) datę i miejsce wystawienia protokołu;
4) potwierdzenie odbioru protokołu, w tym datę, imię i nazwisko odbierającego oraz jego podpis.
[1] § 8 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 lipca 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. poz. 902). Zmiana weszła w życie 7 września 2012 r.
[2] § 8 ust. 2 pkt 6 lit. e) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 lipca 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. poz. 902). Zmiana weszła w życie 7 września 2012 r.
[3] § 8 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 lipca 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. poz. 902). Zmiana weszła w życie 7 września 2012 r.
[4] § 8 ust. 3a dodany przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 lipca 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. poz. 902). Zmiana weszła w życie 7 września 2012 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2005-10-06 do 2012-09-06
[Protokoły z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców] 1. Określa się wzory:
1) zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2) pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;
3) protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:
a) ustalenia klas jakości tusz zwierząt rzeźnych, stanowiący załącznik nr 3 [1] do rozporządzenia,
b) ustalenia klas jakości produktów rybnych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,
c) ustalenia sposobu produkcji, stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,
d) pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia.
e) ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw, stanowiący załącznik nr 7 od rozporządzenia.
2. [2] Protokół z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera informacje dotyczące:
1) miejsca ustalenia klas jakości;
2) daty ustalenia klas jakości;
3) dostawcy żywca (w przypadku uboju dokonywanego na podstawie umowy z właścicielem);
4) rzeczoznawcy;
5) metody ustalenia klas jakości;
6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:
a) kategorię tuszy,
b) klasę uformowania,
c) klasę otłuszczenia,
d) masę tuszy ciepłej,
e) masę tuszy ciepłej skorygowanej, oznaczającej masę tuszy po dokonaniu korekty masy wskaźnikami korekcyjnymi określonymi w rozporządzeniu Komisji nr 563/82/EWG z dnia 10 marca 1982 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady nr 1208/81/EWG ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych (Dz. Urz. WE L 067 z 11.03.1982), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej lub prezentacja wzorcowa zakładu
– z podaniem numeru ubojowego i numeru identyfikacyjnego zwierzęcia;
7) prezentacji tuszy podczas ważenia wraz z określeniem sumarycznego wskaźnika korekty.
2a. [3] Protokół, o którym mowa w ust. 2, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.
3. Protokół, w formie wydruku komputerowego, z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych powinien zawierać co najmniej informacje dotyczące:
1) numeru ubojowego;
2) numeru identyfikacyjnego;
3) opisu oszacowanych wartości odnoszących się do:
a) grubości słoniny w miejscach pomiaru – oznaczonych literą T,
b) grubości mięśnia w miejscach pomiaru – oznaczonych literą M;
4) klasy jakości;
5) masy tuszy;
6) masy tuszy skorygowanej oznaczającej masę tuszy po dokonaniu korekty masy wskaźnikami korekcyjnymi określonymi w przepisach o szczegółowym zakresie zbieranych danych rynkowych, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa dla potrzeb rejestracji cen rynkowych.
4. Protokoły, o których mowa w ust. 2 i 3, powinny dotyczyć ocen dokonywanych przez jednego rzeczoznawcę jednego dnia.
5. Poza informacjami, o których mowa w ust. 2 i 3, protokół powinien również zawierać:
1) uwagi lub adnotacje o ich braku;
2) pieczęć imienną i podpis rzeczoznawcy;
3) datę i miejsce wystawienia protokołu;
4) potwierdzenie odbioru protokołu, w tym datę, imię i nazwisko odbierającego oraz jego podpis.
[1] Załącznik nr 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 września 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. Nr 181, poz. 1511). Zmiana weszła w życie 6 października 2005 r.
[2] § 8 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 września 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. Nr 181, poz. 1511). Zmiana weszła w życie 6 października 2005 r.
[3] § 8 ust. 2a dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 września 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. Nr 181, poz. 1511). Zmiana weszła w życie 6 października 2005 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-06-19 do 2005-10-05
[1] 1. Określa się wzory:
1) zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2) pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;
3) protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:
a) ustalenia klas jakości tusz zwierząt rzeźnych, stanowiący załącznik nr 3 [2] do rozporządzenia,
b) ustalenia klas jakości produktów rybnych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,
c) ustalenia sposobu produkcji, stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,
d) pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia.
e) ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw, stanowiący załącznik nr 7 [3] od rozporządzenia.
2. Protokół, w formie wydruku komputerowego, z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera informacje dotyczące:
1) kodu dostawcy lub producenta żywca;
2) numeru ubojowego;
3) numeru identyfikacyjnego;
4) kategorii tuszy;
5) klasy uformowania;
6) klasy otłuszczenia;
7) masy tuszy;
8) masy tuszy skorygowanej, oznaczającej masę tuszy po dokonaniu korekty masy wskaźnikami korekcyjnymi, określonymi w rozporządzeniu 563/82/EWG z dnia 10 marca 1982 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia 1208/81/EWG ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych (Dz. Urz. WE L 067 z 11.03.1982), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa dla potrzeb rejestracji cen rynkowych.
3. Protokół, w formie wydruku komputerowego, z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych powinien zawierać co najmniej informacje dotyczące:
1) numeru ubojowego;
2) numeru identyfikacyjnego;
3) opisu oszacowanych wartości odnoszących się do:
a) grubości słoniny w miejscach pomiaru – oznaczonych literą T,
b) grubości mięśnia w miejscach pomiaru – oznaczonych literą M;
4) klasy jakości;
5) masy tuszy;
6) masy tuszy skorygowanej oznaczającej masę tuszy po dokonaniu korekty masy wskaźnikami korekcyjnymi określonymi w przepisach o szczegółowym zakresie zbieranych danych rynkowych, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa dla potrzeb rejestracji cen rynkowych.
4. Protokoły, o których mowa w ust. 2 i 3, powinny dotyczyć ocen dokonywanych przez jednego rzeczoznawcę jednego dnia.
5. Poza informacjami, o których mowa w ust. 2 i 3, protokół powinien również zawierać:
1) uwagi lub adnotacje o ich braku;
2) pieczęć imienną i podpis rzeczoznawcy;
3) datę i miejsce wystawienia protokołu;
4) potwierdzenie odbioru protokołu, w tym datę, imię i nazwisko odbierającego oraz jego podpis.
[1] § 8 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 maja 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. Nr 128, poz. 1345). Zmiana weszła w życie 19 czerwca 2004 r.
[2] Załącznik nr 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 maja 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. Nr 128, poz. 1345). Zmiana weszła w życie 19 czerwca 2004 r.
[3] Załącznik nr 7 dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 maja 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. Nr 128, poz. 1345). Zmiana weszła w życie 19 czerwca 2004 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-03-15 do 2004-06-18
Określa się wzory:
1) zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2) pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;
3) protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:
a) ustalenia klas jakości tusz mięsa, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia,
b) ustalenia klas jakości produktów rybnych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,
c) ustalenia sposobu produkcji, stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,
d) pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia.