history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2014-01-21 do 2015-11-30    (Dz.U.2014.102 tekst jednolity)

[Protokoły z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców] 1. Określa się wzory:

1) zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;

2) pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;

3) protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:

a) ustalenia klas jakości tusz zwierząt rzeźnych, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia,

b) ustalenia klas jakości produktów rybnych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,

c) ustalenia sposobu produkcji, stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,

d) pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia,

e) ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw, stanowiący załącznik nr 7 do rozporządzenia.

2. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:

1) miejsca ustalenia klas jakości;

2) daty ustalenia klas jakości;

3) dostawcy żywca (w przypadku uboju dokonywanego na podstawie umowy z właścicielem);

4) rzeczoznawcy;

5) metody ustalenia klas jakości;

6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:

a) kategorię tuszy,

b) klasę uformowania,

c) klasę otłuszczenia,

d) masę tuszy ciepłej,

e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy współczynnikami korygującymi określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej

– z podaniem numeru ubojowego i numeru identyfikacyjnego zwierzęcia;

7) prezentacji tuszy podczas ważenia wraz z określeniem sumarycznego wskaźnika korekty.

2a. Protokół, o którym mowa w ust. 2, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.

3. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:

1) miejsca ustalenia klas jakości;

2) daty ustalenia klas jakości;

3) dostawcy żywca;

4) rzeczoznawcy;

5) metody ustalenia klas jakości;

6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:

a) opis oszacowanych wartości odnoszących się do:

– grubości mięśnia w miejscach pomiaru lub pomiarów – oznaczonych literą M,

– grubości słoniny w miejscach pomiaru lub pomiarów – oznaczonych literą F,

b) klasy jakości,

c) oszacowaną zawartość mięsa w tuszy,

d) masę tuszy ciepłej,

e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy w oparciu o wartości określone w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej,

f) masę tuszy schłodzonej skorygowaną zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. Nr 28, poz. 181), w przypadku gdy ważenie tuszy nastąpi później niż 45 minut po uboju;

7) prezentacji tuszy podczas ważenia, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej.

3a. Protokół, o którym mowa w ust. 3, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.

4. Protokoły, o których mowa w ust. 2 i 3, powinny dotyczyć ocen dokonywanych przez jednego rzeczoznawcę jednego dnia.

5. Poza informacjami, o których mowa w ust. 2 i 3, protokół powinien również zawierać:

1) uwagi lub adnotacje o ich braku;

2) pieczęć imienną i podpis rzeczoznawcy;

3) datę i miejsce wystawienia protokołu;

4) potwierdzenie odbioru protokołu, w tym datę, imię i nazwisko odbierającego oraz jego podpis.

Wersja obowiązująca od 2014-01-21 do 2015-11-30    (Dz.U.2014.102 tekst jednolity)

[Protokoły z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców] 1. Określa się wzory:

1) zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;

2) pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;

3) protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:

a) ustalenia klas jakości tusz zwierząt rzeźnych, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia,

b) ustalenia klas jakości produktów rybnych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,

c) ustalenia sposobu produkcji, stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,

d) pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia,

e) ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw, stanowiący załącznik nr 7 do rozporządzenia.

2. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:

1) miejsca ustalenia klas jakości;

2) daty ustalenia klas jakości;

3) dostawcy żywca (w przypadku uboju dokonywanego na podstawie umowy z właścicielem);

4) rzeczoznawcy;

5) metody ustalenia klas jakości;

6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:

a) kategorię tuszy,

b) klasę uformowania,

c) klasę otłuszczenia,

d) masę tuszy ciepłej,

e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy współczynnikami korygującymi określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej

– z podaniem numeru ubojowego i numeru identyfikacyjnego zwierzęcia;

7) prezentacji tuszy podczas ważenia wraz z określeniem sumarycznego wskaźnika korekty.

2a. Protokół, o którym mowa w ust. 2, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.

3. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:

1) miejsca ustalenia klas jakości;

2) daty ustalenia klas jakości;

3) dostawcy żywca;

4) rzeczoznawcy;

5) metody ustalenia klas jakości;

6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:

a) opis oszacowanych wartości odnoszących się do:

– grubości mięśnia w miejscach pomiaru lub pomiarów – oznaczonych literą M,

– grubości słoniny w miejscach pomiaru lub pomiarów – oznaczonych literą F,

b) klasy jakości,

c) oszacowaną zawartość mięsa w tuszy,

d) masę tuszy ciepłej,

e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy w oparciu o wartości określone w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej,

f) masę tuszy schłodzonej skorygowaną zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. Nr 28, poz. 181), w przypadku gdy ważenie tuszy nastąpi później niż 45 minut po uboju;

7) prezentacji tuszy podczas ważenia, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej.

3a. Protokół, o którym mowa w ust. 3, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.

4. Protokoły, o których mowa w ust. 2 i 3, powinny dotyczyć ocen dokonywanych przez jednego rzeczoznawcę jednego dnia.

5. Poza informacjami, o których mowa w ust. 2 i 3, protokół powinien również zawierać:

1) uwagi lub adnotacje o ich braku;

2) pieczęć imienną i podpis rzeczoznawcy;

3) datę i miejsce wystawienia protokołu;

4) potwierdzenie odbioru protokołu, w tym datę, imię i nazwisko odbierającego oraz jego podpis.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2012-09-07 do 2014-01-20

[Protokoły z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców] 1. Określa się wzory:

1) zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;

2) pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;

3) protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:

a) ustalenia klas jakości tusz zwierząt rzeźnych, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia,

b) ustalenia klas jakości produktów rybnych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,

c) ustalenia sposobu produkcji, stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,

d) pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia.

e) ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw, stanowiący załącznik nr 7 od rozporządzenia.

2. Protokół z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera co najmniej informacje dotyczące: [1]

1) miejsca ustalenia klas jakości;

2) daty ustalenia klas jakości;

3) dostawcy żywca (w przypadku uboju dokonywanego na podstawie umowy z właścicielem);

4) rzeczoznawcy;

5) metody ustalenia klas jakości;

6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:

a) kategorię tuszy,

b) klasę uformowania,

c) klasę otłuszczenia,

d) masę tuszy ciepłej,

e) [2] masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy współczynnikami korygującymi określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz. Urz. UE L 337 z 16.12.2008, str. 3, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej

– z podaniem numeru ubojowego i numeru identyfikacyjnego zwierzęcia;

7) prezentacji tuszy podczas ważenia wraz z określeniem sumarycznego wskaźnika korekty.

2a. Protokół, o którym mowa w ust. 2, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.

3. [3] Protokół z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych zawiera co najmniej informacje dotyczące:

1) miejsca ustalenia klas jakości;

2) daty ustalenia klas jakości;

3) dostawcy żywca;

4) rzeczoznawcy;

5) metody ustalenia klas jakości;

6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:

a) opis oszacowanych wartości odnoszących się do:

– grubości mięśnia w miejscach pomiaru lub pomiarów – oznaczonych literą M,

– grubości słoniny w miejscach pomiaru lub pomiarów – oznaczonych literą F,

b) klasy jakości,

c) oszacowaną zawartość mięsa w tuszy,

d) masę tuszy ciepłej,

e) masę tuszy ciepłej skorygowaną, oznaczającą masę tuszy po dokonaniu korekty masy w oparciu o wartości określone w art. 2 decyzji Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzającej metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005, str. 62, z późn. zm.), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej,

f) masę tuszy schłodzonej skorygowaną zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych (Dz. U. Nr 28, poz. 181), w przypadku gdy ważenie tuszy nastąpi później niż 45 minut po uboju;

7) prezentacji tuszy podczas ważenia, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej.

3a. [4] Protokół, o którym mowa w ust. 3, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.

4. Protokoły, o których mowa w ust. 2 i 3, powinny dotyczyć ocen dokonywanych przez jednego rzeczoznawcę jednego dnia.

5. Poza informacjami, o których mowa w ust. 2 i 3, protokół powinien również zawierać:

1) uwagi lub adnotacje o ich braku;

2) pieczęć imienną i podpis rzeczoznawcy;

3) datę i miejsce wystawienia protokołu;

4) potwierdzenie odbioru protokołu, w tym datę, imię i nazwisko odbierającego oraz jego podpis.

[1] § 8 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 lipca 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. poz. 902). Zmiana weszła w życie 7 września 2012 r.

[2] § 8 ust. 2 pkt 6 lit. e) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 lipca 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. poz. 902). Zmiana weszła w życie 7 września 2012 r.

[3] § 8 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 lipca 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. poz. 902). Zmiana weszła w życie 7 września 2012 r.

[4] § 8 ust. 3a dodany przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 lipca 2012 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. poz. 902). Zmiana weszła w życie 7 września 2012 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2005-10-06 do 2012-09-06

[Protokoły z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców] 1. Określa się wzory:

1) zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;

2) pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;

3) protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:

a) ustalenia klas jakości tusz zwierząt rzeźnych, stanowiący załącznik nr 3 [1] do rozporządzenia,

b) ustalenia klas jakości produktów rybnych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,

c) ustalenia sposobu produkcji, stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,

d) pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia.

e) ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw, stanowiący załącznik nr 7 od rozporządzenia.

2. [2] Protokół z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera informacje dotyczące:

1) miejsca ustalenia klas jakości;

2) daty ustalenia klas jakości;

3) dostawcy żywca (w przypadku uboju dokonywanego na podstawie umowy z właścicielem);

4) rzeczoznawcy;

5) metody ustalenia klas jakości;

6) wyników ustalenia klas jakości i masy tusz, w tym:

a) kategorię tuszy,

b) klasę uformowania,

c) klasę otłuszczenia,

d) masę tuszy ciepłej,

e) masę tuszy ciepłej skorygowanej, oznaczającej masę tuszy po dokonaniu korekty masy wskaźnikami korekcyjnymi określonymi w rozporządzeniu Komisji nr 563/82/EWG z dnia 10 marca 1982 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady nr 1208/81/EWG ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych (Dz. Urz. WE L 067 z 11.03.1982), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa Unii Europejskiej lub prezentacja wzorcowa zakładu

– z podaniem numeru ubojowego i numeru identyfikacyjnego zwierzęcia;

7) prezentacji tuszy podczas ważenia wraz z określeniem sumarycznego wskaźnika korekty.

2a. [3] Protokół, o którym mowa w ust. 2, może być sporządzony w formie wydruku komputerowego.

3. Protokół, w formie wydruku komputerowego, z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych powinien zawierać co najmniej informacje dotyczące:

1) numeru ubojowego;

2) numeru identyfikacyjnego;

3) opisu oszacowanych wartości odnoszących się do:

a) grubości słoniny w miejscach pomiaru – oznaczonych literą T,

b) grubości mięśnia w miejscach pomiaru – oznaczonych literą M;

4) klasy jakości;

5) masy tuszy;

6) masy tuszy skorygowanej oznaczającej masę tuszy po dokonaniu korekty masy wskaźnikami korekcyjnymi określonymi w przepisach o szczegółowym zakresie zbieranych danych rynkowych, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa dla potrzeb rejestracji cen rynkowych.

4. Protokoły, o których mowa w ust. 2 i 3, powinny dotyczyć ocen dokonywanych przez jednego rzeczoznawcę jednego dnia.

5. Poza informacjami, o których mowa w ust. 2 i 3, protokół powinien również zawierać:

1) uwagi lub adnotacje o ich braku;

2) pieczęć imienną i podpis rzeczoznawcy;

3) datę i miejsce wystawienia protokołu;

4) potwierdzenie odbioru protokołu, w tym datę, imię i nazwisko odbierającego oraz jego podpis.

[1] Załącznik nr 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 września 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. Nr 181, poz. 1511). Zmiana weszła w życie 6 października 2005 r.

[2] § 8 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 września 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. Nr 181, poz. 1511). Zmiana weszła w życie 6 października 2005 r.

[3] § 8 ust. 2a dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 września 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. Nr 181, poz. 1511). Zmiana weszła w życie 6 października 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-06-19 do 2005-10-05

[1] 1. Określa się wzory:

1) zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;

2) pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;

3) protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:

a) ustalenia klas jakości tusz zwierząt rzeźnych, stanowiący załącznik nr 3 [2] do rozporządzenia,

b) ustalenia klas jakości produktów rybnych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,

c) ustalenia sposobu produkcji, stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,

d) pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia.

e) ustalenia klas jakości świeżych owoców i warzyw, stanowiący załącznik nr 7 [3] od rozporządzenia.

2. Protokół, w formie wydruku komputerowego, z ustalenia klas jakości tusz wołowych zawiera informacje dotyczące:

1) kodu dostawcy lub producenta żywca;

2) numeru ubojowego;

3) numeru identyfikacyjnego;

4) kategorii tuszy;

5) klasy uformowania;

6) klasy otłuszczenia;

7) masy tuszy;

8) masy tuszy skorygowanej, oznaczającej masę tuszy po dokonaniu korekty masy wskaźnikami korekcyjnymi, określonymi w rozporządzeniu 563/82/EWG z dnia 10 marca 1982 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia 1208/81/EWG ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych (Dz. Urz. WE L 067 z 11.03.1982), jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa dla potrzeb rejestracji cen rynkowych.

3. Protokół, w formie wydruku komputerowego, z ustalenia klas jakości tusz wieprzowych powinien zawierać co najmniej informacje dotyczące:

1) numeru ubojowego;

2) numeru identyfikacyjnego;

3) opisu oszacowanych wartości odnoszących się do:

a) grubości słoniny w miejscach pomiaru – oznaczonych literą T,

b) grubości mięśnia w miejscach pomiaru – oznaczonych literą M;

4) klasy jakości;

5) masy tuszy;

6) masy tuszy skorygowanej oznaczającej masę tuszy po dokonaniu korekty masy wskaźnikami korekcyjnymi określonymi w przepisach o szczegółowym zakresie zbieranych danych rynkowych, jeżeli zakład stosuje inną prezentację tuszy niż prezentacja wzorcowa dla potrzeb rejestracji cen rynkowych.

4. Protokoły, o których mowa w ust. 2 i 3, powinny dotyczyć ocen dokonywanych przez jednego rzeczoznawcę jednego dnia.

5. Poza informacjami, o których mowa w ust. 2 i 3, protokół powinien również zawierać:

1) uwagi lub adnotacje o ich braku;

2) pieczęć imienną i podpis rzeczoznawcy;

3) datę i miejsce wystawienia protokołu;

4) potwierdzenie odbioru protokołu, w tym datę, imię i nazwisko odbierającego oraz jego podpis.

[1] § 8 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 maja 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. Nr 128, poz. 1345). Zmiana weszła w życie 19 czerwca 2004 r.

[2] Załącznik nr 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 maja 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. Nr 128, poz. 1345). Zmiana weszła w życie 19 czerwca 2004 r.

[3] Załącznik nr 7 dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 maja 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz.U. Nr 128, poz. 1345). Zmiana weszła w życie 19 czerwca 2004 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-03-15 do 2004-06-18

Określa się wzory:

1) zaświadczenia o wpisaniu do rejestru rzeczoznawców, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;

2) pieczęci imiennej rzeczoznawcy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia;

3) protokołów z czynności przeprowadzanych przez rzeczoznawców:

a) ustalenia klas jakości tusz mięsa, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia,

b) ustalenia klas jakości produktów rybnych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia,

c) ustalenia sposobu produkcji, stanowiący załącznik nr 5 do rozporządzenia,

d) pobrania próbek, stanowiący załącznik nr 6 do rozporządzenia.