history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2011-12-28

Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:

1) cielę – młode zwierzę z gatunku bydło domowe, bez względu na płeć, do ukończenia 6. miesiąca życia;

2) gniazdo – wydzielone miejsce przeznaczone do znoszenia jaj, w którym podłoga jest wykonana w sposób uniemożliwiający kurze niosce kontakt z drucianą siatką;

3) gniazdo grupowe – gniazdo bez wewnętrznych przegród umożliwiające jednoczesne znoszenie jaj grupie kur niosek;

4) gospodarstwo – miejsce produkcji, w którym utrzymuje się zwierzęta;

5) klatka – zamkniętą przestrzeń, której podłoga znajduje się ponad podłoga budynku gospodarczego, w którym utrzymuje się kury nioski;

6) knur – samca z gatunku świnia, który osiągnął dojrzałość płciową i jest przeznaczony do celów rozpłodowych;

7) knurek hodowlany – młodego samca z gatunku świnia, przeznaczonego do celów rozpłodowych, od ukończenia 10. tygodnia życia do pierwszego krycia;

8) kura nioska – dorosłego ptaka płci żeńskiej z gatunku kura, który osiągnął dojrzałość nieśną i jest utrzymywany w celu produkcji jaj nieprzeznaczonych do wylęgu;

9) kurczęta brojlery – ptaki z gatunku kura utrzymywane z przeznaczeniem do produkcji mięsa;

10) kurnik – budynek gospodarczy, w którym utrzymuje się stado kurcząt brojlerów lub kur niosek;

11) locha – samicę z gatunku świnia po pierwszym wyproszeniu:

a) między okresem okołoporodowym a odsadzeniem prosiąt albo

b) w okresie między odsądzeniem prosiąt a okresem okołoporodowym;

12) loszka – samicę z gatunku świnia, po osiągnięciu dojrzałości płciowej do pierwszego wyproszenia;

13) loszka hodowlana – loszkę przeznaczoną do celów rozpłodowych;

14) powierzchnia użytkowa – powierzchnię:

a) wyłożoną ściółką, stale dostępną dla kurcząt brojlerów,

b) [1] dostępną dla kur niosek, o szerokości co najmniej 0,3 m i wysokości co najmniej 0,45 m, z podłogą o nachyleniu nieprzekraczającym 14%, niebędącą powierzchnią gniazda;

15) prosię – młode zwierzę z gatunku świnia, bez względu na płeć, od urodzenia do odsadzenia;

16) stado – grupę kurcząt brojlerów albo kur niosek, utrzymywanych jednocześnie w danym kurniku;

17) ściółka – dowolny suchy i kruchy materiał umożliwiający zwierzętom zaspokojenie ich potrzeb etologicznych;

18) świnia – zwierzę z gatunku świnia, bez względu na wiek, przeznaczone do celów hodowlanych lub do tuczu;

19) tucznik – młode zwierzę z gatunku świnia przeznaczone do tuczu, bez względu na płeć, od ukończenia 10. tygodnia życia do dnia uboju;

20) warchlak – młode zwierzę z gatunku świnia, od odsadzenia do ukończenia 10. tygodnia życia;

21) zagęszczenie obsady – łączną masę żywych kurcząt brojlerów, utrzymywanych jednocześnie w danym kurniku, w przeliczeniu na m2 powierzchni użytkowej.

[1] § 2 pkt 14 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 282, poz. 1652). Zmiana weszła w życie 28 grudnia 2011 r.

Wersja obowiązująca od 2011-12-28

Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:

1) cielę – młode zwierzę z gatunku bydło domowe, bez względu na płeć, do ukończenia 6. miesiąca życia;

2) gniazdo – wydzielone miejsce przeznaczone do znoszenia jaj, w którym podłoga jest wykonana w sposób uniemożliwiający kurze niosce kontakt z drucianą siatką;

3) gniazdo grupowe – gniazdo bez wewnętrznych przegród umożliwiające jednoczesne znoszenie jaj grupie kur niosek;

4) gospodarstwo – miejsce produkcji, w którym utrzymuje się zwierzęta;

5) klatka – zamkniętą przestrzeń, której podłoga znajduje się ponad podłoga budynku gospodarczego, w którym utrzymuje się kury nioski;

6) knur – samca z gatunku świnia, który osiągnął dojrzałość płciową i jest przeznaczony do celów rozpłodowych;

7) knurek hodowlany – młodego samca z gatunku świnia, przeznaczonego do celów rozpłodowych, od ukończenia 10. tygodnia życia do pierwszego krycia;

8) kura nioska – dorosłego ptaka płci żeńskiej z gatunku kura, który osiągnął dojrzałość nieśną i jest utrzymywany w celu produkcji jaj nieprzeznaczonych do wylęgu;

9) kurczęta brojlery – ptaki z gatunku kura utrzymywane z przeznaczeniem do produkcji mięsa;

10) kurnik – budynek gospodarczy, w którym utrzymuje się stado kurcząt brojlerów lub kur niosek;

11) locha – samicę z gatunku świnia po pierwszym wyproszeniu:

a) między okresem okołoporodowym a odsadzeniem prosiąt albo

b) w okresie między odsądzeniem prosiąt a okresem okołoporodowym;

12) loszka – samicę z gatunku świnia, po osiągnięciu dojrzałości płciowej do pierwszego wyproszenia;

13) loszka hodowlana – loszkę przeznaczoną do celów rozpłodowych;

14) powierzchnia użytkowa – powierzchnię:

a) wyłożoną ściółką, stale dostępną dla kurcząt brojlerów,

b) [1] dostępną dla kur niosek, o szerokości co najmniej 0,3 m i wysokości co najmniej 0,45 m, z podłogą o nachyleniu nieprzekraczającym 14%, niebędącą powierzchnią gniazda;

15) prosię – młode zwierzę z gatunku świnia, bez względu na płeć, od urodzenia do odsadzenia;

16) stado – grupę kurcząt brojlerów albo kur niosek, utrzymywanych jednocześnie w danym kurniku;

17) ściółka – dowolny suchy i kruchy materiał umożliwiający zwierzętom zaspokojenie ich potrzeb etologicznych;

18) świnia – zwierzę z gatunku świnia, bez względu na wiek, przeznaczone do celów hodowlanych lub do tuczu;

19) tucznik – młode zwierzę z gatunku świnia przeznaczone do tuczu, bez względu na płeć, od ukończenia 10. tygodnia życia do dnia uboju;

20) warchlak – młode zwierzę z gatunku świnia, od odsadzenia do ukończenia 10. tygodnia życia;

21) zagęszczenie obsady – łączną masę żywych kurcząt brojlerów, utrzymywanych jednocześnie w danym kurniku, w przeliczeniu na m2 powierzchni użytkowej.

[1] § 2 pkt 14 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 282, poz. 1652). Zmiana weszła w życie 28 grudnia 2011 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2010-09-20 do 2011-12-27

Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:

1) cielę – młode zwierzę z gatunku bydło domowe, bez względu na płeć, do ukończenia 6. miesiąca życia;

2) gniazdo – wydzielone miejsce przeznaczone do znoszenia jaj, w którym podłoga jest wykonana w sposób uniemożliwiający kurze niosce kontakt z drucianą siatką;

3) gniazdo grupowe – gniazdo bez wewnętrznych przegród umożliwiające jednoczesne znoszenie jaj grupie kur niosek;

4) gospodarstwo – miejsce produkcji, w którym utrzymuje się zwierzęta;

5) klatka – zamkniętą przestrzeń, której podłoga znajduje się ponad podłoga budynku gospodarczego, w którym utrzymuje się kury nioski;

6) knur – samca z gatunku świnia, który osiągnął dojrzałość płciową i jest przeznaczony do celów rozpłodowych;

7) knurek hodowlany – młodego samca z gatunku świnia, przeznaczonego do celów rozpłodowych, od ukończenia 10. tygodnia życia do pierwszego krycia;

8) kura nioska – dorosłego ptaka płci żeńskiej z gatunku kura, który osiągnął dojrzałość nieśną i jest utrzymywany w celu produkcji jaj nieprzeznaczonych do wylęgu;

9) kurczęta brojlery – ptaki z gatunku kura utrzymywane z przeznaczeniem do produkcji mięsa;

10) kurnik – budynek gospodarczy, w którym utrzymuje się stado kurcząt brojlerów lub kur niosek;

11) locha – samicę z gatunku świnia po pierwszym wyproszeniu:

a) między okresem okołoporodowym a odsadzeniem prosiąt albo

b) w okresie między odsądzeniem prosiąt a okresem okołoporodowym;

12) loszka – samicę z gatunku świnia, po osiągnięciu dojrzałości płciowej do pierwszego wyproszenia;

13) loszka hodowlana – loszkę przeznaczoną do celów rozpłodowych;

14) powierzchnia użytkowa – powierzchnię:

a) wyłożoną ściółką, stale dostępną dla kurcząt brojlerów,

b) klatki o szerokości co najmniej 0,3 m i wysokości co najmniej 0,45 m, z podłogą o nachyleniu nieprzekraczającym 14 %, niebędącą powierzchnią gniazda;

15) prosię – młode zwierzę z gatunku świnia, bez względu na płeć, od urodzenia do odsadzenia;

16) stado – grupę kurcząt brojlerów albo kur niosek, utrzymywanych jednocześnie w danym kurniku;

17) [1] ściółka – dowolny suchy i kruchy materiał umożliwiający zwierzętom zaspokojenie ich potrzeb etologicznych;

18) świnia – zwierzę z gatunku świnia, bez względu na wiek, przeznaczone do celów hodowlanych lub do tuczu;

19) tucznik – młode zwierzę z gatunku świnia przeznaczone do tuczu, bez względu na płeć, od ukończenia 10. tygodnia życia do dnia uboju;

20) warchlak – młode zwierzę z gatunku świnia, od odsadzenia do ukończenia 10. tygodnia życia;

21) zagęszczenie obsady – łączną masę żywych kurcząt brojlerów, utrzymywanych jednocześnie w danym kurniku, w przeliczeniu na m2 powierzchni użytkowej.

[1] § 2 pkt 17 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 września 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 171, poz. 1157). Zmiana weszła w życie 20 września 2010 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2010-06-30 do 2010-09-19

Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:

1) cielę – młode zwierzę z gatunku bydło domowe, bez względu na płeć, do ukończenia 6. miesiąca życia;

2) gniazdo – wydzielone miejsce przeznaczone do znoszenia jaj, w którym podłoga jest wykonana w sposób uniemożliwiający kurze niosce kontakt z drucianą siatką;

3) gniazdo grupowe – gniazdo bez wewnętrznych przegród umożliwiające jednoczesne znoszenie jaj grupie kur niosek;

4) gospodarstwo – miejsce produkcji, w którym utrzymuje się zwierzęta;

5) klatka – zamkniętą przestrzeń, której podłoga znajduje się ponad podłoga budynku gospodarczego, w którym utrzymuje się kury nioski;

6) knur – samca z gatunku świnia, który osiągnął dojrzałość płciową i jest przeznaczony do celów rozpłodowych;

7) knurek hodowlany – młodego samca z gatunku świnia, przeznaczonego do celów rozpłodowych, od ukończenia 10. tygodnia życia do pierwszego krycia;

8) kura nioska – dorosłego ptaka płci żeńskiej z gatunku kura, który osiągnął dojrzałość nieśną i jest utrzymywany w celu produkcji jaj nieprzeznaczonych do wylęgu;

9) kurczęta brojlery – ptaki z gatunku kura utrzymywane z przeznaczeniem do produkcji mięsa;

10) kurnik – budynek gospodarczy, w którym utrzymuje się stado kurcząt brojlerów lub kur niosek;

11) locha – samicę z gatunku świnia po pierwszym wyproszeniu:

a) między okresem okołoporodowym a odsadzeniem prosiąt albo

b) w okresie między odsądzeniem prosiąt a okresem okołoporodowym;

12) loszka – samicę z gatunku świnia, po osiągnięciu dojrzałości płciowej do pierwszego wyproszenia;

13) loszka hodowlana – loszkę przeznaczoną do celów rozpłodowych;

14) powierzchnia użytkowa – powierzchnię:

a) wyłożoną ściółką, stale dostępną dla kurcząt brojlerów,

b) klatki o szerokości co najmniej 0,3 m i wysokości co najmniej 0,45 m, z podłogą o nachyleniu nieprzekraczającym 14 %, niebędącą powierzchnią gniazda;

15) prosię – młode zwierzę z gatunku świnia, bez względu na płeć, od urodzenia do odsadzenia;

16) stado – grupę kurcząt brojlerów albo kur niosek, utrzymywanych jednocześnie w danym kurniku;

17) ściółka – suchy, miękki, dobrze nasiąkający materiał, w szczególności słomę lub trociny, kładziony na podłogę w pomieszczeniach, w których utrzymuje się zwierzęta, lub w klatkach w celu zapewnienia zwierzętom uczucia suchości i ciepła oraz stwarzający im warunki dla spełniania potrzeb etologicznych;

18) świnia – zwierzę z gatunku świnia, bez względu na wiek, przeznaczone do celów hodowlanych lub do tuczu;

19) tucznik – młode zwierzę z gatunku świnia przeznaczone do tuczu, bez względu na płeć, od ukończenia 10. tygodnia życia do dnia uboju;

20) warchlak – młode zwierzę z gatunku świnia, od odsadzenia do ukończenia 10. tygodnia życia;

21) zagęszczenie obsady – łączną masę żywych kurcząt brojlerów, utrzymywanych jednocześnie w danym kurniku, w przeliczeniu na m2 powierzchni użytkowej.