Wersja obowiązująca od 2010-09-07
[1] Warunki stosowania niektórych substancji dodatkowych innych niż substancje słodzące i barwniki do określonych środków spożywczych określa tabela 3.
Tabela 3
Środek spożywczy |
Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej |
Nazwa substancji |
Maksymalne dopuszczalne poziomy |
|
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) |
E 170 |
Węglan wapnia |
quantum satis |
|
E 500ii |
Wodorowęglan sodu |
quantum satis (dotyczy wyłącznie sera z ukwaszonego mleka) |
|
|
|
E 504 |
Węglany magnezu |
quantum satis |
|
|
E 509 |
Chlorek wapnia |
|
|
|
E 575 |
Lakton kwasu glukonowego |
|
|
Plasterkowane i utarte analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) |
E 170 |
Węglan wapnia |
quantum satis |
|
E 460 |
Celulozy |
|
||
E 504 |
Węglany magnezu |
|
||
E 509 |
Chlorek wapnia |
|
||
E 575 |
Lakton kwasu glukonowego |
|
||
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) |
E 234 |
Nizyna1) |
12,5 mg/kg |
|
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) – wyłącznie na powierzchnię |
E 235 |
Natamycyna |
1 mg/dm2 powierzchni (nieobecne w powierzchniowej 5 mm warstwie produktu) |
|
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) |
E 1105 |
Lizozym |
quantum satis |
|
Fermentowane napoje winiarskie o zawartości cukru nie mniejszej niż 5 g/l |
E 242 |
Dimetylodiwęglan |
200 mg/l ilość wprowadzona do napoju, pozostałość niewykrywalna w gotowym produkcie |
|
Polskie
Wino, |
E 220 |
Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki) |
200 mg/l |
|
E 221 |
Siarczyn sodu |
|
||
E 222 |
Wodorosiarczyn sodu |
|
||
E 223 |
Pirosiarczyn sodu |
|
||
E 224 |
Pirosiarczyn potasu |
|
||
E 226 |
Siarczyn wapnia |
|
||
E 227 |
Wodorosiarczyn wapnia |
|
||
E 228 |
Wodorosiarczyn potasu |
|
||
Polskie
Wino, |
E 353 |
Kwas metawinowy |
100 mg/l |
1) Nizyna może występować naturalnie w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji.
[1] § 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wprowadzenia do obrotu i stosowania w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych (Dz.U. Nr 153, poz. 1032). Zmiana weszła w życie 7 września 2010 r.
Wersja obowiązująca od 2010-09-07
[1] Warunki stosowania niektórych substancji dodatkowych innych niż substancje słodzące i barwniki do określonych środków spożywczych określa tabela 3.
Tabela 3
Środek spożywczy |
Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej |
Nazwa substancji |
Maksymalne dopuszczalne poziomy |
|
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) |
E 170 |
Węglan wapnia |
quantum satis |
|
E 500ii |
Wodorowęglan sodu |
quantum satis (dotyczy wyłącznie sera z ukwaszonego mleka) |
|
|
|
E 504 |
Węglany magnezu |
quantum satis |
|
|
E 509 |
Chlorek wapnia |
|
|
|
E 575 |
Lakton kwasu glukonowego |
|
|
Plasterkowane i utarte analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) |
E 170 |
Węglan wapnia |
quantum satis |
|
E 460 |
Celulozy |
|
||
E 504 |
Węglany magnezu |
|
||
E 509 |
Chlorek wapnia |
|
||
E 575 |
Lakton kwasu glukonowego |
|
||
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) |
E 234 |
Nizyna1) |
12,5 mg/kg |
|
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) – wyłącznie na powierzchnię |
E 235 |
Natamycyna |
1 mg/dm2 powierzchni (nieobecne w powierzchniowej 5 mm warstwie produktu) |
|
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) |
E 1105 |
Lizozym |
quantum satis |
|
Fermentowane napoje winiarskie o zawartości cukru nie mniejszej niż 5 g/l |
E 242 |
Dimetylodiwęglan |
200 mg/l ilość wprowadzona do napoju, pozostałość niewykrywalna w gotowym produkcie |
|
Polskie
Wino, |
E 220 |
Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki) |
200 mg/l |
|
E 221 |
Siarczyn sodu |
|
||
E 222 |
Wodorosiarczyn sodu |
|
||
E 223 |
Pirosiarczyn sodu |
|
||
E 224 |
Pirosiarczyn potasu |
|
||
E 226 |
Siarczyn wapnia |
|
||
E 227 |
Wodorosiarczyn wapnia |
|
||
E 228 |
Wodorosiarczyn potasu |
|
||
Polskie
Wino, |
E 353 |
Kwas metawinowy |
100 mg/l |
1) Nizyna może występować naturalnie w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji.
[1] § 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wprowadzenia do obrotu i stosowania w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych (Dz.U. Nr 153, poz. 1032). Zmiana weszła w życie 7 września 2010 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2009-02-02 do 2010-09-06
Warunki stosowania niektórych substancji dodatkowych innych niż substancje słodzące i barwniki do określonych środków spożywczych określa tabela 3.
Tabela 3
Środek spożywczy |
Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej |
Nazwa substancji |
Maksymalne dopuszczalne poziomy |
|
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) |
E 170 |
Węglan wapnia |
quantum satis |
|
E 500ii |
Wodorowęglan sodu |
quantum satis (dotyczy wyłącznie sera z ukwaszonego mleka) |
|
|
|
E 504 |
Węglany magnezu |
quantum satis |
|
|
E 509 |
Chlorek wapnia |
|
|
|
E 575 |
Lakton kwasu glukonowego |
|
|
Plasterkowane i utarte analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) |
E 170 |
Węglan wapnia |
quantum satis |
|
E 460 |
Celulozy |
|
||
E 504 |
Węglany magnezu |
|
||
E 509 |
Chlorek wapnia |
|
||
E 575 |
Lakton kwasu glukonowego |
|
||
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) |
E 234 |
Nizyna1) |
12,5 mg/kg |
|
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) – wyłącznie na powierzchnię |
E 235 |
Natamycyna |
1 mg/dm2 powierzchni (nieobecne w powierzchniowej 5 mm warstwie produktu) |
|
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) |
E 1105 |
Lizozym |
quantum satis |
|
Fermentowane napoje winiarskie o zawartości cukru nie mniejszej niż 5 g/l |
E 242 |
Dimetylodiwęglan |
200 g/l ilość wprowadzona do napoju, pozostałość niewykrywalna |
|
Polskie
Wino, |
E 220 |
Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki) |
200 mg/l |
|
E 221 |
Siarczyn sodu |
|
||
E 222 |
Wodorosiarczyn sodu |
|
||
E 223 |
Pirosiarczyn sodu |
|
||
E 224 |
Pirosiarczyn potasu |
|
||
E 226 |
Siarczyn wapnia |
|
||
E 227 |
Wodorosiarczyn wapnia |
|
||
E 228 |
Wodorosiarczyn potasu |
|
||
Polskie
Wino, |
E 353 |
Kwas metawinowy |
100 mg/l |
1) Nizyna może występować naturalnie w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji.