history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2010-09-07

[1] Warunki stosowania niektórych substancji dodatkowych innych niż substancje słodzące i barwniki do określonych środków spożywczych określa tabela 3.

Tabela 3

Środek spożywczy

Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej

Nazwa substancji

Maksymalne dopuszczalne poziomy

 

Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)

E 170

Węglan wapnia

quantum satis

 

E 500ii

Wodorowęglan sodu

quantum satis (dotyczy wyłącznie sera z ukwaszonego mleka)

 

 

E 504

Węglany magnezu

quantum satis

 

E 509

Chlorek wapnia

 

 

E 575

Lakton kwasu glukonowego

 

Plasterkowane i utarte analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)

E 170

Węglan wapnia

quantum satis

E 460

Celulozy

 

E 504

Węglany magnezu

 

E 509

Chlorek wapnia

 

E 575

Lakton kwasu glukonowego

 

Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)

E 234

Nizyna1)

12,5 mg/kg

Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) – wyłącznie na powierzchnię

E 235

Natamycyna

1 mg/dm2 powierzchni (nieobecne w powierzchniowej 5 mm warstwie produktu)

Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)

E 1105

Lizozym

quantum satis

Fermentowane napoje winiarskie o zawartości cukru nie mniejszej niż 5 g/l

E 242

Dimetylodiwęglan

200 mg/l ilość wprowadzona do napoju, pozostałość niewykrywalna w gotowym produkcie

Polskie Wino,
Polskie Wino aromatyzowane,
Napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe aromatyzowane,
Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane,
Napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane,
Wino bezalkoholowe owocowe,
Wino owocowe aromatyzowane

E 220

Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki)

200 mg/l

E 221

Siarczyn sodu

 

E 222

Wodorosiarczyn sodu

 

E 223

Pirosiarczyn sodu

 

E 224

Pirosiarczyn potasu

 

E 226

Siarczyn wapnia

 

E 227

Wodorosiarczyn wapnia

 

E 228

Wodorosiarczyn potasu

 

Polskie Wino,
Polskie Wino aromatyzowane

E 353

Kwas metawinowy

100 mg/l

 

1) Nizyna może występować naturalnie w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji.

[1] § 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wprowadzenia do obrotu i stosowania w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych (Dz.U. Nr 153, poz. 1032). Zmiana weszła w życie 7 września 2010 r.

Wersja obowiązująca od 2010-09-07

[1] Warunki stosowania niektórych substancji dodatkowych innych niż substancje słodzące i barwniki do określonych środków spożywczych określa tabela 3.

Tabela 3

Środek spożywczy

Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej

Nazwa substancji

Maksymalne dopuszczalne poziomy

 

Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)

E 170

Węglan wapnia

quantum satis

 

E 500ii

Wodorowęglan sodu

quantum satis (dotyczy wyłącznie sera z ukwaszonego mleka)

 

 

E 504

Węglany magnezu

quantum satis

 

E 509

Chlorek wapnia

 

 

E 575

Lakton kwasu glukonowego

 

Plasterkowane i utarte analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)

E 170

Węglan wapnia

quantum satis

E 460

Celulozy

 

E 504

Węglany magnezu

 

E 509

Chlorek wapnia

 

E 575

Lakton kwasu glukonowego

 

Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)

E 234

Nizyna1)

12,5 mg/kg

Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) – wyłącznie na powierzchnię

E 235

Natamycyna

1 mg/dm2 powierzchni (nieobecne w powierzchniowej 5 mm warstwie produktu)

Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)

E 1105

Lizozym

quantum satis

Fermentowane napoje winiarskie o zawartości cukru nie mniejszej niż 5 g/l

E 242

Dimetylodiwęglan

200 mg/l ilość wprowadzona do napoju, pozostałość niewykrywalna w gotowym produkcie

Polskie Wino,
Polskie Wino aromatyzowane,
Napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe aromatyzowane,
Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane,
Napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane,
Wino bezalkoholowe owocowe,
Wino owocowe aromatyzowane

E 220

Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki)

200 mg/l

E 221

Siarczyn sodu

 

E 222

Wodorosiarczyn sodu

 

E 223

Pirosiarczyn sodu

 

E 224

Pirosiarczyn potasu

 

E 226

Siarczyn wapnia

 

E 227

Wodorosiarczyn wapnia

 

E 228

Wodorosiarczyn potasu

 

Polskie Wino,
Polskie Wino aromatyzowane

E 353

Kwas metawinowy

100 mg/l

 

1) Nizyna może występować naturalnie w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji.

[1] § 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wprowadzenia do obrotu i stosowania w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych (Dz.U. Nr 153, poz. 1032). Zmiana weszła w życie 7 września 2010 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2009-02-02 do 2010-09-06

Warunki stosowania niektórych substancji dodatkowych innych niż substancje słodzące i barwniki do określonych środków spożywczych określa tabela 3.

Tabela 3

Środek spożywczy

Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej

Nazwa substancji

Maksymalne dopuszczalne poziomy

 

Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)

E 170

Węglan wapnia

quantum satis

 

E 500ii

Wodorowęglan sodu

quantum satis (dotyczy wyłącznie sera z ukwaszonego mleka)

 

 

E 504

Węglany magnezu

quantum satis

 

E 509

Chlorek wapnia

 

 

E 575

Lakton kwasu glukonowego

 

Plasterkowane i utarte analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)

E 170

Węglan wapnia

quantum satis

E 460

Celulozy

 

E 504

Węglany magnezu

 

E 509

Chlorek wapnia

 

E 575

Lakton kwasu glukonowego

 

Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)

E 234

Nizyna1)

12,5 mg/kg

Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) – wyłącznie na powierzchnię

E 235

Natamycyna

1 mg/dm2 powierzchni (nieobecne w powierzchniowej 5 mm warstwie produktu)

Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne)

E 1105

Lizozym

quantum satis

Fermentowane napoje winiarskie o zawartości cukru nie mniejszej niż 5 g/l

E 242

Dimetylodiwęglan

200 g/l ilość wprowadzona do napoju, pozostałość niewykrywalna

Polskie Wino,
Polskie Wino aromatyzowane,
Napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe aromatyzowane,
Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane,
Napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane,
Wino bezalkoholowe owocowe,
Wino owocowe aromatyzowane

E 220

Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki)

200 mg/l

E 221

Siarczyn sodu

 

E 222

Wodorosiarczyn sodu

 

E 223

Pirosiarczyn sodu

 

E 224

Pirosiarczyn potasu

 

E 226

Siarczyn wapnia

 

E 227

Wodorosiarczyn wapnia

 

E 228

Wodorosiarczyn potasu

 

Polskie Wino,
Polskie Wino aromatyzowane

E 353

Kwas metawinowy

100 mg/l

 

1) Nizyna może występować naturalnie w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji.