history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2011-06-22 do 2012-03-15

1. [4] Przetwórca owoców miękkich ubiegający się o uzyskanie zatwierdzenia powinien:

1) zapewnić, w zakresie, o którym mowa w art. 33 ust. 1 lit. a rozporządzenia nr 1121/2009, prowadzenie:

a) dokumentacji magazynowej, produkcyjnej oraz księgowej, związanej z przyjmowaniem oraz przetwarzaniem owoców miękkich,

b) ewidencji umów, o których mowa w art. 32 rozporządzenia nr 1121/2009;

2) posiadać pomieszczenie do prowadzenia ewidencji i przechowywania umów, o których mowa w art. 32 rozporządzenia nr 1121/2009, oraz prowadzenia dokumentacji, o której mowa w pkt 1 lit. a;

3) posiadać, w zakresie, o którym mowa w art. 33 ust. 1 lit. b rozporządzenia nr 1121/2009:

a) obiekty, w których będą przetwarzane owoce miękkie,

b) urządzenia konieczne do przetwarzania owoców miękkich, umożliwiające prowadzenie pierwszego procesu przetwórstwa tych owoców, z zamiarem pozyskania produktów, o których mowa w załączniku I część X rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenia o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1234/2007”.

2. Zatwierdzony przetwórca owoców miękkich powinien:

1) prowadzić:

a) [5] pierwszy proces przetwarzania owoców miękkich z zamiarem pozyskania jednego lub większej liczby produktów, o których mowa w załączniku I część X rozporządzenia nr 1234/2007, lub przetwarzanie umożliwiające bezpośrednie pozyskanie jednego lub większej liczby tych produktów,

b) [6] ewidencję umów sprzedaży półproduktów pozyskanych w wyniku pierwszego procesu przetwarzania owoców miękkich, zawierającą informacje o produkcie lub produktach, o których mowa w załączniku I część X rozporządzenia nr 1234/2007, pozyskanych ze sprzedanych przez przetwórcę półproduktów - w przypadku gdy przetwórca dokonuje sprzedaży półproduktów uzyskanych w wyniku pierwszego procesu przetwarzania owoców miękkich,

c) dokumentację i ewidencję, o których mowa w ust. 1 pkt 1;

2) spełniać warunki, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3.

[4] § 2 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 maja 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków, jakie powinni spełniać skupujący owoce miękkie i przetwórcy owoców miękkich (Dz.U. Nr 115, poz. 669). Zmiana weszła w życie 22 czerwca 2011 r.

[5] § 2 ust. 2 pkt 1 lit. a) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 maja 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków, jakie powinni spełniać skupujący owoce miękkie i przetwórcy owoców miękkich (Dz.U. Nr 115, poz. 669). Zmiana weszła w życie 22 czerwca 2011 r.

[6] § 2 ust. 2 pkt 1 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 maja 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków, jakie powinni spełniać skupujący owoce miękkie i przetwórcy owoców miękkich (Dz.U. Nr 115, poz. 669). Zmiana weszła w życie 22 czerwca 2011 r.

Wersja obowiązująca od 2011-06-22 do 2012-03-15

1. [4] Przetwórca owoców miękkich ubiegający się o uzyskanie zatwierdzenia powinien:

1) zapewnić, w zakresie, o którym mowa w art. 33 ust. 1 lit. a rozporządzenia nr 1121/2009, prowadzenie:

a) dokumentacji magazynowej, produkcyjnej oraz księgowej, związanej z przyjmowaniem oraz przetwarzaniem owoców miękkich,

b) ewidencji umów, o których mowa w art. 32 rozporządzenia nr 1121/2009;

2) posiadać pomieszczenie do prowadzenia ewidencji i przechowywania umów, o których mowa w art. 32 rozporządzenia nr 1121/2009, oraz prowadzenia dokumentacji, o której mowa w pkt 1 lit. a;

3) posiadać, w zakresie, o którym mowa w art. 33 ust. 1 lit. b rozporządzenia nr 1121/2009:

a) obiekty, w których będą przetwarzane owoce miękkie,

b) urządzenia konieczne do przetwarzania owoców miękkich, umożliwiające prowadzenie pierwszego procesu przetwórstwa tych owoców, z zamiarem pozyskania produktów, o których mowa w załączniku I część X rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenia o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1234/2007”.

2. Zatwierdzony przetwórca owoców miękkich powinien:

1) prowadzić:

a) [5] pierwszy proces przetwarzania owoców miękkich z zamiarem pozyskania jednego lub większej liczby produktów, o których mowa w załączniku I część X rozporządzenia nr 1234/2007, lub przetwarzanie umożliwiające bezpośrednie pozyskanie jednego lub większej liczby tych produktów,

b) [6] ewidencję umów sprzedaży półproduktów pozyskanych w wyniku pierwszego procesu przetwarzania owoców miękkich, zawierającą informacje o produkcie lub produktach, o których mowa w załączniku I część X rozporządzenia nr 1234/2007, pozyskanych ze sprzedanych przez przetwórcę półproduktów - w przypadku gdy przetwórca dokonuje sprzedaży półproduktów uzyskanych w wyniku pierwszego procesu przetwarzania owoców miękkich,

c) dokumentację i ewidencję, o których mowa w ust. 1 pkt 1;

2) spełniać warunki, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3.

[4] § 2 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 maja 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków, jakie powinni spełniać skupujący owoce miękkie i przetwórcy owoców miękkich (Dz.U. Nr 115, poz. 669). Zmiana weszła w życie 22 czerwca 2011 r.

[5] § 2 ust. 2 pkt 1 lit. a) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 maja 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków, jakie powinni spełniać skupujący owoce miękkie i przetwórcy owoców miękkich (Dz.U. Nr 115, poz. 669). Zmiana weszła w życie 22 czerwca 2011 r.

[6] § 2 ust. 2 pkt 1 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 maja 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków, jakie powinni spełniać skupujący owoce miękkie i przetwórcy owoców miękkich (Dz.U. Nr 115, poz. 669). Zmiana weszła w życie 22 czerwca 2011 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2008-03-15 do 2011-06-21

1. Przetwórca owoców miękkich ubiegający się o uzyskanie zatwierdzenia powinien:

1) zapewnić, w zakresie, o którym mowa w art. 171db ust. 1 lit. a rozporządzenia nr 1973/2004, prowadzenie:

a) dokumentacji magazynowej, produkcyjnej oraz księgowej, związanej z przyjmowaniem oraz przetwarzaniem owoców miękkich,

b) ewidencji umów, o których mowa w art. 171da rozporządzenia nr 1973/2004;

2) posiadać pomieszczenie do prowadzenia ewidencji i przechowywania umów, o których mowa w art. 171da rozporządzenia nr 1973/2004, oraz prowadzenia dokumentacji, o której mowa w pkt 1 lit. a;

3) posiadać, w zakresie, o którym mowa w art. 171db ust. 1 lit. b rozporządzenia nr 1973/2004:

a) obiekty, w których będą przetwarzane owoce miękkie.

b) urządzenia konieczne do przetwarzania owoców miękkich, umożliwiające prowadzenie pierwszego procesu przetwórstwa tych owoców, z zamiarem pozyskania produktów, określonych w art. 1 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/1996 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych (Dz. Urz. WE L 297 z 21.11.1996, str. 29, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 2201/96”.

2. Zatwierdzony przetwórca owoców miękkich powinien:

1) prowadzić:

a) pierwszy proces przetwarzania owoców miękkich, z zamiarem pozyskania jednego lub większej liczby produktów określonych w art. 1 ust. 2 rozporządzenia nr 2201/96, lub przetwarzanie umożliwiające bezpośrednie pozyskanie jednego lub większej liczby tych produktów,

b) ewidencję umów sprzedaży półproduktów, pozyskanych w wyniku pierwszego procesu przetwarzania owoców miękkich, zawierającą informacje o produkcie lub produktach, określonych w art. 1 ust. 2 rozporządzenia nr 2201/96, pozyskanych ze sprzedanych przez przetwórcę półproduktów, w przypadku, gdy przetwórca dokonuje sprzedaży półproduktów uzyskanych w wyniku pierwszego procesu przetwarzania owoców miękkich,

c) dokumentację i ewidencję, o których mowa w ust. 1 pkt 1;

2) spełniać warunki, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3.