history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2011-10-27

1. [3] Przy wzroście temperatury od 10°C do 30°C pojemność nominalna beczki nie powinna wzrastać więcej niż o 0,25%.

2. [4] Zmiana pojemności nominalnej beczki do piwa i cieczy gazowanych, przy temperaturze 20°C oraz nadciśnieniu 0,1 MPa utrzymywanym wewnątrz beczki przez 48 godzin i powrocie do ciśnienia atmosferycznego wewnątrz beczki, nie powinna przekraczać 0,25% pojemności nominalnej beczki.

3. Utrzymanie warunków, o których mowa w ust. 2, przez następne 24 godziny i powrót do ciśnienia atmosferycznego wewnątrz beczki nie powinny spowodować zmiany pojemności nominalnej beczki o więcej niż 1/10 wartości, o których mowa w ust. 2.

[3] § 8 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 22 września 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać beczki, oraz szczegółowego zakresu badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych (Dz.U. Nr 217, poz. 1286). Zmiana weszła w życie 27 października 2011 r.

[4] § 8 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 22 września 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać beczki, oraz szczegółowego zakresu badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych (Dz.U. Nr 217, poz. 1286). Zmiana weszła w życie 27 października 2011 r.

Wersja obowiązująca od 2011-10-27

1. [3] Przy wzroście temperatury od 10°C do 30°C pojemność nominalna beczki nie powinna wzrastać więcej niż o 0,25%.

2. [4] Zmiana pojemności nominalnej beczki do piwa i cieczy gazowanych, przy temperaturze 20°C oraz nadciśnieniu 0,1 MPa utrzymywanym wewnątrz beczki przez 48 godzin i powrocie do ciśnienia atmosferycznego wewnątrz beczki, nie powinna przekraczać 0,25% pojemności nominalnej beczki.

3. Utrzymanie warunków, o których mowa w ust. 2, przez następne 24 godziny i powrót do ciśnienia atmosferycznego wewnątrz beczki nie powinny spowodować zmiany pojemności nominalnej beczki o więcej niż 1/10 wartości, o których mowa w ust. 2.

[3] § 8 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 22 września 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać beczki, oraz szczegółowego zakresu badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych (Dz.U. Nr 217, poz. 1286). Zmiana weszła w życie 27 października 2011 r.

[4] § 8 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 22 września 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać beczki, oraz szczegółowego zakresu badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych (Dz.U. Nr 217, poz. 1286). Zmiana weszła w życie 27 października 2011 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2008-02-02 do 2011-10-26

1. Przy wzroście temperatury od 10 °C do 30 °C pojemność nominalna beczki metalowej lub z tworzywa sztucznego nie powinna wzrastać więcej niż o 0,25 %, a beczki drewnianej więcej niż o 0,5 %.

2. Zmiana pojemności nominalnej beczki do piwa i cieczy gazowanych, przy temperaturze 20 °C oraz nadciśnieniu 0,1 MPa utrzymywanym wewnątrz beczki przez 48 godzin i powrocie do ciśnienia atmosferycznego wewnątrz beczki, nie powinna przekraczać:

1) 0,25% pojemności nominalnej beczki metalowej lub z tworzywa sztucznego;

2) 0,5 % pojemności nominalnej beczki drewnianej.

3. Utrzymanie warunków, o których mowa w ust. 2, przez następne 24 godziny i powrót do ciśnienia atmosferycznego wewnątrz beczki nie powinny spowodować zmiany pojemności nominalnej beczki o więcej niż 1/10 wartości, o których mowa w ust. 2.