history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2008-05-26 do 2014-03-21

Owoce cytrusowe mogą być wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli:

1) [2] spełniają wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lutego 2008 r. w sprawie zapobiegania wprowadzaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów kwarantannowych w załączniku nr 4 w części A w dziale I w pkt 16.1, pkt 16.3 i pkt 16.5;

2) ich przemieszczanie z miejsca produkcji do miejsca, z którego zostały wysłane, odbywało się pod nadzorem służby ochrony roślin Federacyjnej Republiki Brazylii;

3) zostały zaopatrzone w świadectwo fitosanitarne:

a) zawierające nazwę obszaru Federacyjnej Republiki Brazylii uznanego przez Komisję Europejską za wolny od wszystkich szczepów Xanthomonas campestris patogenicznych dla roślin rodzaju Citrus L.5), jeżeli owoce cytrusowe pochodzą z takiego obszaru, lub

b) potwierdzające, że:

– w czasie urzędowych kontroli, prowadzonych od rozpoczęcia ostatniego pełnego cyklu wegetacyjnego, w miejscu ich produkcji nie zaobserwowano objawów występowania szczepów Xanthomonas campestris patogenicznych dla roślin rodzaju Citrus L., a owoce cytrusowe, zebrane w tym miejscu produkcji, zostały uznane na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych za wolne od wszystkich szczepów Xanthomonas campestris patogenicznych dla roślin rodzaju Citrus L.,

– poddano je zabiegowi z zastosowaniem ortofenylofenolanu sodu, co potwierdza informacja umieszczona w tym świadectwie,

– podmioty zajmujące się ich produkcją, pakowaniem, obrotem lub eksportem zostały wpisane do odpowiedniego urzędowego rejestru prowadzonego w Federacyjnej Republice Brazylii,

c) które w przypadku owoców cytrusowych innych niż owoce roślin gatunku Citrus aurantium L. dodatkowo:

– zawiera nazwę obszaru Federacyjnej Republiki Brazylii uznanego przez Komisję Europejską za wolny od wszystkich szczepów Guignardia citricarpa Kiely patogenicznych dla roślin z rodzaju Citrus L.5), jeżeli owoce cytrusowe pochodzą z takiego obszaru, lub

– potwierdza, że w czasie urzędowych kontroli, prowadzonych od rozpoczęcia ostatniego pełnego cyklu wegetacyjnego, w miejscu ich produkcji nie zaobserwowano objawów występowania szczepów Guignardia citricarpa Kiely patogenicznych dla roślin rodzaju Citrus L. i żaden z owoców cytrusowych, zebranych w tym miejscu produkcji, nie wykazywał objawów występowania szczepów Guignardia citricarpa Kiely patogenicznych dla roślin z rodzaju Citrus L., a podmioty zajmujące się ich produkcją, pakowaniem, obrotem lub eksportem zostały wpisane do odpowiedniego urzędowego rejestru prowadzonego w Federacyjnej Republice Brazylii.

[2] § 2 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 maja 2008 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej owoców roślin rodzajów Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. i ich mieszańców, pochodzących z Federacyjnej Republiki Brazylii (Dz.U. Nr 90, poz. 555). Zmiana weszła w życie 26 maja 2008 r.

Wersja obowiązująca od 2008-05-26 do 2014-03-21

Owoce cytrusowe mogą być wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli:

1) [2] spełniają wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lutego 2008 r. w sprawie zapobiegania wprowadzaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów kwarantannowych w załączniku nr 4 w części A w dziale I w pkt 16.1, pkt 16.3 i pkt 16.5;

2) ich przemieszczanie z miejsca produkcji do miejsca, z którego zostały wysłane, odbywało się pod nadzorem służby ochrony roślin Federacyjnej Republiki Brazylii;

3) zostały zaopatrzone w świadectwo fitosanitarne:

a) zawierające nazwę obszaru Federacyjnej Republiki Brazylii uznanego przez Komisję Europejską za wolny od wszystkich szczepów Xanthomonas campestris patogenicznych dla roślin rodzaju Citrus L.5), jeżeli owoce cytrusowe pochodzą z takiego obszaru, lub

b) potwierdzające, że:

– w czasie urzędowych kontroli, prowadzonych od rozpoczęcia ostatniego pełnego cyklu wegetacyjnego, w miejscu ich produkcji nie zaobserwowano objawów występowania szczepów Xanthomonas campestris patogenicznych dla roślin rodzaju Citrus L., a owoce cytrusowe, zebrane w tym miejscu produkcji, zostały uznane na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych za wolne od wszystkich szczepów Xanthomonas campestris patogenicznych dla roślin rodzaju Citrus L.,

– poddano je zabiegowi z zastosowaniem ortofenylofenolanu sodu, co potwierdza informacja umieszczona w tym świadectwie,

– podmioty zajmujące się ich produkcją, pakowaniem, obrotem lub eksportem zostały wpisane do odpowiedniego urzędowego rejestru prowadzonego w Federacyjnej Republice Brazylii,

c) które w przypadku owoców cytrusowych innych niż owoce roślin gatunku Citrus aurantium L. dodatkowo:

– zawiera nazwę obszaru Federacyjnej Republiki Brazylii uznanego przez Komisję Europejską za wolny od wszystkich szczepów Guignardia citricarpa Kiely patogenicznych dla roślin z rodzaju Citrus L.5), jeżeli owoce cytrusowe pochodzą z takiego obszaru, lub

– potwierdza, że w czasie urzędowych kontroli, prowadzonych od rozpoczęcia ostatniego pełnego cyklu wegetacyjnego, w miejscu ich produkcji nie zaobserwowano objawów występowania szczepów Guignardia citricarpa Kiely patogenicznych dla roślin rodzaju Citrus L. i żaden z owoców cytrusowych, zebranych w tym miejscu produkcji, nie wykazywał objawów występowania szczepów Guignardia citricarpa Kiely patogenicznych dla roślin z rodzaju Citrus L., a podmioty zajmujące się ich produkcją, pakowaniem, obrotem lub eksportem zostały wpisane do odpowiedniego urzędowego rejestru prowadzonego w Federacyjnej Republice Brazylii.

[2] § 2 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 maja 2008 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej owoców roślin rodzajów Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. i ich mieszańców, pochodzących z Federacyjnej Republiki Brazylii (Dz.U. Nr 90, poz. 555). Zmiana weszła w życie 26 maja 2008 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2007-08-29 do 2008-05-25

Owoce cytrusowe mogą być wprowadzane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli:

1) spełniają wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 marca 2004 r. w sprawie zapobiegania wprowadzaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów kwarantannowych w załączniku nr 4 w części A w dziale 1 w pkt 16.1, 16.3 i 16.5;

2) ich przemieszczanie z miejsca produkcji do miejsca, z którego zostały wysłane, odbywało się pod nadzorem służby ochrony roślin Federacyjnej Republiki Brazylii;

3) zostały zaopatrzone w świadectwo fitosanitarne:

a) zawierające nazwę obszaru Federacyjnej Republiki Brazylii uznanego przez Komisję Europejską za wolny od wszystkich szczepów Xanthomonas campestris patogenicznych dla roślin rodzaju Citrus L.5), jeżeli owoce cytrusowe pochodzą z takiego obszaru, lub

b) potwierdzające, że:

– w czasie urzędowych kontroli, prowadzonych od rozpoczęcia ostatniego pełnego cyklu wegetacyjnego, w miejscu ich produkcji nie zaobserwowano objawów występowania szczepów Xanthomonas campestris patogenicznych dla roślin rodzaju Citrus L., a owoce cytrusowe, zebrane w tym miejscu produkcji, zostały uznane na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych za wolne od wszystkich szczepów Xanthomonas campestris patogenicznych dla roślin rodzaju Citrus L.,

– poddano je zabiegowi z zastosowaniem ortofenylofenolanu sodu, co potwierdza informacja umieszczona w tym świadectwie,

– podmioty zajmujące się ich produkcją, pakowaniem, obrotem lub eksportem zostały wpisane do odpowiedniego urzędowego rejestru prowadzonego w Federacyjnej Republice Brazylii,

c) które w przypadku owoców cytrusowych innych niż owoce roślin gatunku Citrus aurantium L. dodatkowo:

– zawiera nazwę obszaru Federacyjnej Republiki Brazylii uznanego przez Komisję Europejską za wolny od wszystkich szczepów Guignardia citricarpa Kiely patogenicznych dla roślin z rodzaju Citrus L.5), jeżeli owoce cytrusowe pochodzą z takiego obszaru, lub

– potwierdza, że w czasie urzędowych kontroli, prowadzonych od rozpoczęcia ostatniego pełnego cyklu wegetacyjnego, w miejscu ich produkcji nie zaobserwowano objawów występowania szczepów Guignardia citricarpa Kiely patogenicznych dla roślin rodzaju Citrus L. i żaden z owoców cytrusowych, zebranych w tym miejscu produkcji, nie wykazywał objawów występowania szczepów Guignardia citricarpa Kiely patogenicznych dla roślin z rodzaju Citrus L., a podmioty zajmujące się ich produkcją, pakowaniem, obrotem lub eksportem zostały wpisane do odpowiedniego urzędowego rejestru prowadzonego w Federacyjnej Republice Brazylii.