history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2010-01-22 do 2014-12-13

1. Znakowanie żywności wartością odżywczą oznacza wszelkie informacje umieszczane w oznakowaniu środka spożywczego, dotyczące wartości odżywczej określonej w art. 3 ust. 3 pkt 50 ustawy.

2. Użyte w rozporządzeniu pojęcia oznaczają:

1) białko – zawartość białka stanowiącą iloczyn zawartości azotu ogólnego, oznaczonego metodą Kjeldahla i współczynnika przeliczeniowego 6,25;

2) węglowodany – wszelkie węglowodany, które podlegają procesom metabolicznym w organizmie człowieka, w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole);

3) cukry – wszystkie cukry proste i dwucukry obecne w żywności, z wyłączeniem alkoholi wielowodorotlenowych;

4) tłuszcz – tłuszcz całkowity, w tym fosfolipidy;

5) kwasy tłuszczowe nasycone – kwasy tłuszczowe bez podwójnych wiązań;

6) kwasy tłuszczowe jednonienasycone – kwasy tłuszczowe z jednym podwójnym wiązaniem w konfiguracji cis;

7) kwasy tłuszczczowe wielonienasycone – kwasy tłuszczowe z podwójnymi wiązaniami, rozdzielone wiązaniem cis, cis-metylenowym;

8) [2] błonnik pokarmowy (błonnik) – polimery węglowodanowe z co najmniej trzema jednostkami monomerów, które nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim człowieka i należą do następujących kategorii:

a) jadalne polimery węglowodanowe naturalnie występujące w żywności przygotowanej do spożycia,

b) jadalne polimery węglowodanowe otrzymane z surowców żywnościowych za pomocą środków fizycznych, enzymatycznych lub chemicznych, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają powszechnie uznane dane naukowe,

c) jadalne syntetyczne polimery węglowodanowe, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają powszechnie uznane dane naukowe.

[2] § 3 ust. 2 pkt 8 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 8 stycznia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą (Dz.U. Nr 9, poz. 63). Zmiana weszła w życie 22 stycznia 2010 r.

Wersja obowiązująca od 2010-01-22 do 2014-12-13

1. Znakowanie żywności wartością odżywczą oznacza wszelkie informacje umieszczane w oznakowaniu środka spożywczego, dotyczące wartości odżywczej określonej w art. 3 ust. 3 pkt 50 ustawy.

2. Użyte w rozporządzeniu pojęcia oznaczają:

1) białko – zawartość białka stanowiącą iloczyn zawartości azotu ogólnego, oznaczonego metodą Kjeldahla i współczynnika przeliczeniowego 6,25;

2) węglowodany – wszelkie węglowodany, które podlegają procesom metabolicznym w organizmie człowieka, w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole);

3) cukry – wszystkie cukry proste i dwucukry obecne w żywności, z wyłączeniem alkoholi wielowodorotlenowych;

4) tłuszcz – tłuszcz całkowity, w tym fosfolipidy;

5) kwasy tłuszczowe nasycone – kwasy tłuszczowe bez podwójnych wiązań;

6) kwasy tłuszczowe jednonienasycone – kwasy tłuszczowe z jednym podwójnym wiązaniem w konfiguracji cis;

7) kwasy tłuszczczowe wielonienasycone – kwasy tłuszczowe z podwójnymi wiązaniami, rozdzielone wiązaniem cis, cis-metylenowym;

8) [2] błonnik pokarmowy (błonnik) – polimery węglowodanowe z co najmniej trzema jednostkami monomerów, które nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim człowieka i należą do następujących kategorii:

a) jadalne polimery węglowodanowe naturalnie występujące w żywności przygotowanej do spożycia,

b) jadalne polimery węglowodanowe otrzymane z surowców żywnościowych za pomocą środków fizycznych, enzymatycznych lub chemicznych, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają powszechnie uznane dane naukowe,

c) jadalne syntetyczne polimery węglowodanowe, których korzystne efekty fizjologiczne potwierdzają powszechnie uznane dane naukowe.

[2] § 3 ust. 2 pkt 8 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 8 stycznia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą (Dz.U. Nr 9, poz. 63). Zmiana weszła w życie 22 stycznia 2010 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2007-08-01 do 2010-01-21

1. Znakowanie żywności wartością odżywczą oznacza wszelkie informacje umieszczane w oznakowaniu środka spożywczego, dotyczące wartości odżywczej określonej w art. 3 ust. 3 pkt 50 ustawy.

2. Użyte w rozporządzeniu pojęcia oznaczają:

1) białko – zawartość białka stanowiącą iloczyn zawartości azotu ogólnego, oznaczonego metodą Kjeldahla i współczynnika przeliczeniowego 6,25;

2) węglowodany – wszelkie węglowodany, które podlegają procesom metabolicznym w organizmie człowieka, w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole);

3) cukry – wszystkie cukry proste i dwucukry obecne w żywności, z wyłączeniem alkoholi wielowodorotlenowych;

4) tłuszcz – tłuszcz całkowity, w tym fosfolipidy;

5) kwasy tłuszczowe nasycone – kwasy tłuszczowe bez podwójnych wiązań;

6) kwasy tłuszczowe jednonienasycone – kwasy tłuszczowe z jednym podwójnym wiązaniem w konfiguracji cis;

7) kwasy ttuszczczowe wielonienasycone – kwasy tłuszczowe z podwójnymi wiązaniami, rozdzielone wiązaniem cis, cis-metylenowym;

8) błonnik pokarmowy (błonnik) – mieszaninę substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny) nietrawionych w przewodzie pokarmowym człowieka, mających działanie fizjologiczne.