Wersja obowiązująca od 2011-09-09
Jednostka organizacyjna, której można powierzyć wykonywanie czynności kontrolnych, powinna spełniać następujące warunki kadrowe:
1) zatrudniać pracowników przeprowadzających czynności kontrolne:
a) w liczbie zapewniającej samodzielne wykonywanie czynności kontrolnych i dostosowanej do liczby powierzonych kontroli,
b) posiadających:
– wykształcenie wyższe lub średnie w zakresie rolnictwa, weterynarii, ochrony środowiska, leśnictwa, zootechniki, ogrodnictwa lub budownictwa, odpowiadające zakresowi powierzonych im czynności kontrolnych oraz dające dostateczną wiedzę merytoryczną do wykonywania tych czynności, albo
– wykształcenie wyższe lub średnie w zakresie innym niż określony w tiret pierwsze i doświadczenie zawodowe, odpowiadające zakresowi powierzonych im czynności kontrolnych oraz dające dostateczną wiedzę merytoryczną do wykonywania tych czynności,
c) [1] w przypadku osób zajmujących się ustalaniem przebiegu granic oraz powierzchni działek – posiadających:
– wykształcenie wyższe w zakresie rolnictwa, ogrodnictwa, biologii, ochrony środowiska, leśnictwa lub geodezji i kartografii lub
– wykształcenie średnie oraz kwalifikacje w zawodach związanych z rolnictwem, ogrodnictwem, ochroną środowiska, leśnictwem lub geodezją,
d) [2] w przypadku osób zatwierdzających raporty z czynności kontrolnych związanych z ustalaniem przebiegu granic oraz powierzchni działek – posiadających uprawnienia zawodowe w zakresie określonym w art. 43 pkt 1, 2, 5 lub 7 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. – Prawo geodezyjne i kartograficzne (Dz. U. z 2010 r. Nr 193, poz. 1287),
e) [3] w przypadku osób zajmujących się kontrolą dokumentów księgowych – posiadających:
– wykształcenie wyższe lub średnie w zakresie ekonomii, dające dostateczną wiedzę merytoryczną do wykonywania czynności kontrolnych, albo
– wykształcenie wyższe lub średnie w zakresie innym niż określony w tiret pierwszym i doświadczenie zawodowe, dające dostateczną wiedzę merytoryczną do wykonywania czynności kontrolnych;
2) zapewnić przeprowadzanie szkoleń pracowników, w tym szkoleń przed podjęciem tych czynności, w zakresie wykonywania czynności kontrolnych, których odbycie powinno być potwierdzone odpowiednim zaświadczeniem;
3) zapewnić, że pracownicy zatrudnieni w tej jednostce zostaną dopuszczeni do wykonywania czynności kontrolnych związanych z kontaktem ze zwierzętami lub produktami pochodzenia zwierzęcego, jeżeli:
a) przestrzegają zasad higieny,
b) posiadają orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy wymagającej kontaktu ze zwierzętami lub produktami pochodzenia zwierzęcego, wydane na podstawie przepisów o chorobach zakaźnych i zakażeniach,
c) używają jednorazowej odzieży ochronnej i ochraniaczy obuwia oraz nakrycia głowy zasłaniającego włosy.
[1] § 3 pkt 1 lit. c) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 sierpnia 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć wykonywanie czynności kontrolnych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 (Dz.U. Nr 175, poz. 1044). Zmiana weszła w życie 9 września 2011 r.
[2] § 3 pkt 1 lit. d) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 sierpnia 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć wykonywanie czynności kontrolnych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 (Dz.U. Nr 175, poz. 1044). Zmiana weszła w życie 9 września 2011 r.
[3] § 3 pkt 1 lit. e) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 sierpnia 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć wykonywanie czynności kontrolnych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 (Dz.U. Nr 175, poz. 1044). Zmiana weszła w życie 9 września 2011 r.
Wersja obowiązująca od 2011-09-09
Jednostka organizacyjna, której można powierzyć wykonywanie czynności kontrolnych, powinna spełniać następujące warunki kadrowe:
1) zatrudniać pracowników przeprowadzających czynności kontrolne:
a) w liczbie zapewniającej samodzielne wykonywanie czynności kontrolnych i dostosowanej do liczby powierzonych kontroli,
b) posiadających:
– wykształcenie wyższe lub średnie w zakresie rolnictwa, weterynarii, ochrony środowiska, leśnictwa, zootechniki, ogrodnictwa lub budownictwa, odpowiadające zakresowi powierzonych im czynności kontrolnych oraz dające dostateczną wiedzę merytoryczną do wykonywania tych czynności, albo
– wykształcenie wyższe lub średnie w zakresie innym niż określony w tiret pierwsze i doświadczenie zawodowe, odpowiadające zakresowi powierzonych im czynności kontrolnych oraz dające dostateczną wiedzę merytoryczną do wykonywania tych czynności,
c) [1] w przypadku osób zajmujących się ustalaniem przebiegu granic oraz powierzchni działek – posiadających:
– wykształcenie wyższe w zakresie rolnictwa, ogrodnictwa, biologii, ochrony środowiska, leśnictwa lub geodezji i kartografii lub
– wykształcenie średnie oraz kwalifikacje w zawodach związanych z rolnictwem, ogrodnictwem, ochroną środowiska, leśnictwem lub geodezją,
d) [2] w przypadku osób zatwierdzających raporty z czynności kontrolnych związanych z ustalaniem przebiegu granic oraz powierzchni działek – posiadających uprawnienia zawodowe w zakresie określonym w art. 43 pkt 1, 2, 5 lub 7 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. – Prawo geodezyjne i kartograficzne (Dz. U. z 2010 r. Nr 193, poz. 1287),
e) [3] w przypadku osób zajmujących się kontrolą dokumentów księgowych – posiadających:
– wykształcenie wyższe lub średnie w zakresie ekonomii, dające dostateczną wiedzę merytoryczną do wykonywania czynności kontrolnych, albo
– wykształcenie wyższe lub średnie w zakresie innym niż określony w tiret pierwszym i doświadczenie zawodowe, dające dostateczną wiedzę merytoryczną do wykonywania czynności kontrolnych;
2) zapewnić przeprowadzanie szkoleń pracowników, w tym szkoleń przed podjęciem tych czynności, w zakresie wykonywania czynności kontrolnych, których odbycie powinno być potwierdzone odpowiednim zaświadczeniem;
3) zapewnić, że pracownicy zatrudnieni w tej jednostce zostaną dopuszczeni do wykonywania czynności kontrolnych związanych z kontaktem ze zwierzętami lub produktami pochodzenia zwierzęcego, jeżeli:
a) przestrzegają zasad higieny,
b) posiadają orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy wymagającej kontaktu ze zwierzętami lub produktami pochodzenia zwierzęcego, wydane na podstawie przepisów o chorobach zakaźnych i zakażeniach,
c) używają jednorazowej odzieży ochronnej i ochraniaczy obuwia oraz nakrycia głowy zasłaniającego włosy.
[1] § 3 pkt 1 lit. c) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 sierpnia 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć wykonywanie czynności kontrolnych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 (Dz.U. Nr 175, poz. 1044). Zmiana weszła w życie 9 września 2011 r.
[2] § 3 pkt 1 lit. d) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 sierpnia 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć wykonywanie czynności kontrolnych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 (Dz.U. Nr 175, poz. 1044). Zmiana weszła w życie 9 września 2011 r.
[3] § 3 pkt 1 lit. e) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 sierpnia 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć wykonywanie czynności kontrolnych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 (Dz.U. Nr 175, poz. 1044). Zmiana weszła w życie 9 września 2011 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2008-10-16 do 2011-09-08
Jednostka organizacyjna, której można powierzyć wykonywanie czynności kontrolnych, powinna spełniać następujące warunki kadrowe:
1) zatrudniać pracowników przeprowadzających czynności kontrolne:
a) w liczbie zapewniającej samodzielne wykonywanie czynności kontrolnych i dostosowanej do liczby powierzonych kontroli,
b) [1] posiadających:
– wykształcenie wyższe lub średnie w zakresie rolnictwa, weterynarii, ochrony środowiska, leśnictwa, zootechniki, ogrodnictwa lub budownictwa, odpowiadające zakresowi powierzonych im czynności kontrolnych oraz dające dostateczną wiedzę merytoryczną do wykonywania tych czynności, albo
– wykształcenie wyższe lub średnie w zakresie innym niż określony w tiret pierwsze i doświadczenie zawodowe, odpowiadające zakresowi powierzonych im czynności kontrolnych oraz dające dostateczną wiedzę merytoryczną do wykonywania tych czynności,
c) posiadających wykształcenie wyższe w zakresie geodezji lub kartografii lub wykształcenie średnie w zawodzie technik geodeta – w przypadku osób zajmujących się ustalaniem przebiegu granic oraz powierzchni działek,
d) posiadających uprawnienia zawodowe w zakresie określonym w art. 43 pkt 1, 2, 5 lub 7 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. – Prawo geodezyjne i kartograficzne (Dz. U. z 2005 r. Nr 240, poz. 2027, z 2006 r. Nr 170, poz. 1217 oraz z 2007 r. Nr 21, poz. 125) – w przypadku osób zatwierdzających raporty z czynności kontrolnych związanych z ustalaniem przebiegu granic oraz powierzchni działek,
e) [2] posiadających:
– wykształcenie wyższe lub średnie w zakresie ekonomii dające dostateczną wiedzę merytoryczną do wykonywania czynności kontrolnych albo
– wykształcenie wyższe lub średnie w zakresie innym niż określony w tiret pierwsze i doświadczenie zawodowe, dające dostateczną wiedzę merytoryczną do wykonywania czynności kontrolnych
– w przypadku osób zajmujących się kontrolą dokumentów księgowych;
2) zapewnić przeprowadzanie szkoleń pracowników, w tym szkoleń przed podjęciem tych czynności, w zakresie wykonywania czynności kontrolnych, których odbycie powinno być potwierdzone odpowiednim zaświadczeniem;
3) zapewnić, że pracownicy zatrudnieni w tej jednostce zostaną dopuszczeni do wykonywania czynności kontrolnych związanych z kontaktem ze zwierzętami lub produktami pochodzenia zwierzęcego, jeżeli:
a) przestrzegają zasad higieny,
b) posiadają orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy wymagającej kontaktu ze zwierzętami lub produktami pochodzenia zwierzęcego, wydane na podstawie przepisów o chorobach zakaźnych i zakażeniach,
c) używają jednorazowej odzieży ochronnej i ochraniaczy obuwia oraz nakrycia głowy zasłaniającego włosy.
[1] § 3 pkt 1 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 października 2008 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć wykonywanie czynności kontrolnych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 (Dz.U. Nr 183, poz. 1138). Zmiana weszła w życie 16 października 2008 r.
[2] § 3 pkt 1 lit. e) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 października 2008 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć wykonywanie czynności kontrolnych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 (Dz.U. Nr 183, poz. 1138). Zmiana weszła w życie 16 października 2008 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2007-06-06 do 2008-10-15
Jednostka organizacyjna, której można powierzyć wykonywanie czynności kontrolnych, powinna spełniać następujące warunki kadrowe:
1) zatrudniać pracowników przeprowadzających czynności kontrolne:
a) w liczbie zapewniającej samodzielne wykonywanie czynności kontrolnych i dostosowanej do liczby powierzonych kontroli,
b) posiadających wykształcenie wyższe lub średnie w zakresie rolnictwa, weterynarii, ochrony środowiska, leśnictwa, zootechniki, ogrodnictwa lub budownictwa, odpowiadające zakresowi powierzonych im czynności kontrolnych oraz dające dostateczną wiedzę merytoryczną do wykonywania tych czynności,
c) posiadających wykształcenie wyższe w zakresie geodezji lub kartografii lub wykształcenie średnie w zawodzie technik geodeta – w przypadku osób zajmujących się ustalaniem przebiegu granic oraz powierzchni działek,
d) posiadających uprawnienia zawodowe w zakresie określonym w art. 43 pkt 1, 2, 5 lub 7 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. – Prawo geodezyjne i kartograficzne (Dz. U. z 2005 r. Nr 240, poz. 2027, z 2006 r. Nr 170, poz. 1217 oraz z 2007 r. Nr 21, poz. 125) – w przypadku osób zatwierdzających raporty z czynności kontrolnych związanych z ustalaniem przebiegu granic oraz powierzchni działek,
e) posiadających wykształcenie wyższe lub średnie w zakresie ekonomii dające dostateczną wiedzę merytoryczną do wykonywania czynności kontrolnych – w przypadku osób zajmujących się kontrolą dokumentów księgowych;
2) zapewnić przeprowadzanie szkoleń pracowników, w tym szkoleń przed podjęciem tych czynności, w zakresie wykonywania czynności kontrolnych, których odbycie powinno być potwierdzone odpowiednim zaświadczeniem;
3) zapewnić, że pracownicy zatrudnieni w tej jednostce zostaną dopuszczeni do wykonywania czynności kontrolnych związanych z kontaktem ze zwierzętami lub produktami pochodzenia zwierzęcego, jeżeli:
a) przestrzegają zasad higieny,
b) posiadają orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy wymagającej kontaktu ze zwierzętami lub produktami pochodzenia zwierzęcego, wydane na podstawie przepisów o chorobach zakaźnych i zakażeniach,
c) używają jednorazowej odzieży ochronnej i ochraniaczy obuwia oraz nakrycia głowy zasłaniającego włosy.