history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2009-04-04 do 2010-01-01

1. Kandydatom na żołnierzy zawodowych przysługuje uroczysty posiłek przygotowywany, zgodnie z jadłospisem dekadowym, według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020:

1) w dniu 24 grudnia i pierwszym dniu świąt wielkanocnych;

2) w dniu 31 grudnia lub 1 stycznia, 3 maja i 11 listopada;

3) w dniu święta Wojska Polskiego, w Dniu Podchorążego, w dniu święta rodzaju Sił Zbrojnych, rodzaju wojska i służby oraz jednostki wojskowej;

4) w dniu wręczenia sztandaru, nadania imienia patrona jednostce wojskowej i oficjalnego rozwiązania jednostki wojskowej;

5) w dniu przysięgi wojskowej.

2. Żołnierze zawodowi mogą uczestniczyć w uroczystych posiłkach: [11]

1) organizowanych w okolicznościach określonych w ust. 1 pkt 1–4 – w liczbie do 10 % uprawnionych do wyżywienia, nie mniej jednak niż 10 osób i nie więcej niż 40 osób;

2) w dniu przysięgi wojskowej żołnierzy odbywających zasadniczą służbę wojskową lub przeszkolenie wojskowe oraz kandydatów na żołnierzy zawodowych – w liczbie do 10 % przysięgających, nie mniej jednak niż 5 osób;

3) w dniu pożegnania odchodzących do rezerwy żołnierzy służby zasadniczej i nadterminowej – w liczbie do 10 % odchodzących, nie mniej jednak niż 3 osoby.

[11] § 10 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 9 marca 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz.U. Nr 45, poz. 365). Zmiana weszła w życie 4 kwietnia 2009 r.

Wersja obowiązująca od 2009-04-04 do 2010-01-01

1. Kandydatom na żołnierzy zawodowych przysługuje uroczysty posiłek przygotowywany, zgodnie z jadłospisem dekadowym, według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020:

1) w dniu 24 grudnia i pierwszym dniu świąt wielkanocnych;

2) w dniu 31 grudnia lub 1 stycznia, 3 maja i 11 listopada;

3) w dniu święta Wojska Polskiego, w Dniu Podchorążego, w dniu święta rodzaju Sił Zbrojnych, rodzaju wojska i służby oraz jednostki wojskowej;

4) w dniu wręczenia sztandaru, nadania imienia patrona jednostce wojskowej i oficjalnego rozwiązania jednostki wojskowej;

5) w dniu przysięgi wojskowej.

2. Żołnierze zawodowi mogą uczestniczyć w uroczystych posiłkach: [11]

1) organizowanych w okolicznościach określonych w ust. 1 pkt 1–4 – w liczbie do 10 % uprawnionych do wyżywienia, nie mniej jednak niż 10 osób i nie więcej niż 40 osób;

2) w dniu przysięgi wojskowej żołnierzy odbywających zasadniczą służbę wojskową lub przeszkolenie wojskowe oraz kandydatów na żołnierzy zawodowych – w liczbie do 10 % przysięgających, nie mniej jednak niż 5 osób;

3) w dniu pożegnania odchodzących do rezerwy żołnierzy służby zasadniczej i nadterminowej – w liczbie do 10 % odchodzących, nie mniej jednak niż 3 osoby.

[11] § 10 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 9 marca 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie bezpłatnego wyżywienia żołnierzy zawodowych i kandydatów na żołnierzy zawodowych (Dz.U. Nr 45, poz. 365). Zmiana weszła w życie 4 kwietnia 2009 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2006-04-26 do 2009-04-03    (Dz.U.2006.71.497 tekst jednolity)

1. Kandydatom na żołnierzy zawodowych przysługuje uroczysty posiłek przygotowywany, zgodnie z jadłospisem dekadowym, według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020:

1) w dniu 24 grudnia i pierwszym dniu świąt wielkanocnych;

2) w dniu 31 grudnia lub 1 stycznia, 3 maja i 11 listopada;

3) w dniu święta Wojska Polskiego, w Dniu Podchorążego, w dniu święta rodzaju Sił Zbrojnych, rodzaju wojska i służby oraz jednostki wojskowej;

4) w dniu wręczenia sztandaru, nadania imienia patrona jednostce wojskowej i oficjalnego rozwiązania jednostki wojskowej;

5) w dniu przysięgi wojskowej.

2. Żołnierze zawodowi uczestniczą w uroczystych posiłkach:

1) organizowanych w okolicznościach określonych w ust. 1 pkt 1–4 – w liczbie do 10 % uprawnionych do wyżywienia, nie mniej jednak niż 10 osób i nie więcej niż 40 osób;

2) w dniu przysięgi wojskowej żołnierzy odbywających zasadniczą służbę wojskową lub przeszkolenie wojskowe oraz kandydatów na żołnierzy zawodowych – w liczbie do 10 % przysięgających, nie mniej jednak niż 5 osób;

3) w dniu pożegnania odchodzących do rezerwy żołnierzy służby zasadniczej i nadterminowej – w liczbie do 10 % odchodzących, nie mniej jednak niż 3 osoby.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-07-01 do 2006-04-25

1. Kandydatom na żołnierzy zawodowych przysługuje uroczysty posiłek przygotowywany, zgodnie z jadłospisem dekadowym, według zasadniczej normy wyżywienia szkolnej – 020:

1) w dniu 24 grudnia i pierwszym dniu Świąt Wielkanocnych;

2) w dniu 31 grudnia lub 1 stycznia, 3 maja i 11 listopada;

3) w dniu święta Wojska Polskiego, w Dniu Podchorążego, w dniu święta rodzaju Sił Zbrojnych, rodzaju wojska i służby oraz jednostki wojskowej;

4) w dniu wręczenia sztandaru, nadania imienia patrona jednostce wojskowej i oficjalnego rozwiązania jednostki wojskowej;

5) w dniu przysięgi wojskowej.

2. Żołnierze zawodowi uczestniczą w uroczystych posiłkach:

1) organizowanych w okolicznościach określonych w ust. 1 pkt 1–4 – w liczbie do 10 % uprawnionych do wyżywienia, nie mniej jednak niż 10 osób i nie więcej niż 40 osób;

2) w dniu przysięgi wojskowej żołnierzy odbywających zasadniczą służbę wojskową lub przeszkolenie wojskowe oraz kandydatów na żołnierzy zawodowych – w liczbie do 10 % przysięgających, nie mniej jednak niż 5 osób;

3) w dniu pożegnania odchodzących do rezerwy żołnierzy służby zasadniczej i nadterminowej – w liczbie do 10 % odchodzących, nie mniej jednak niż 3 osoby.