Wersja obowiązująca od 2005-12-23 do 2006-08-26 (Dz.U.2005.255.2143 tekst jednolity)
1. Przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w zakresie wytwarzania:
1) dodatków paszowych z grup:
a) antybiotyków,
b) kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych,
c) stymulatorów wzrostu,
d) witamin i innych chemicznie zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu,
e) pierwiastków śladowych,
f) karotenoidów i ksantofili,
g) enzymów,
h) mikroorganizmów,
i) przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
2) dodatków paszowych innych niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
3) materiałów paszowych:
a) białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyjątkiem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
b) produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,
c) aminokwasów i ich soli,
d) hydroksyanalogów aminokwasów,
4) premiksów zawierających dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1,
5) mieszanek paszowych zawierających premiksy, o których mowa w pkt 4,
5a) pasz leczniczych,
6) (utracił moc)
– jest obowiązany zapewnić spełnianie wymagań technicznych i organizacyjnych przewidzianych dla określonego rodzaju i zakresu prowadzonej działalności.
2. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, w zakresie spełniania wymagań technicznych i organizacyjnych jest obowiązany w szczególności:
1) wdrożyć system wewnętrznej kontroli jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt, obejmujący zwłaszcza:
a) częstotliwość i sposób pobierania próbek do badań w miejscach, w których może nastąpić pogorszenie jakości produktów,
b) metody badań,
c) sposób postępowania z produktami niespełniającymi wymagań jakościowych;
2) dysponować planem zakładu, obejmującym w szczególności pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, socjalne i sanitarne, z zaznaczeniem:
a) linii technologicznej wraz z miejscami, o których mowa w pkt 1 lit. a,
b) dróg przemieszczania środków żywienia zwierząt,
c) stanowisk pracy;
3) wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt;
4) określić zakres obowiązków pracowników zatrudnionych na stanowiskach pracy związanych z procesem technologicznym;
5) prowadzić działalność przy użyciu urządzeń, których konstrukcja i rozmieszczenie:
a) uniemożliwią zanieczyszczenie środków żywienia zwierząt,
b) uniemożliwią zmianę kolejności lub pominięcie określonego etapu cyklu produkcyjnego,
c) umożliwią ich czyszczenie po zakończeniu produkcji każdego asortymentu;
6) zapewnić, aby procesem produkcji kierowała osoba posiadająca kwalifikacje, o których mowa w art. 7;
7) prowadzić spis wytwarzanych środków żywienia zwierząt.
2a. W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania pasz leczniczych wytwórca pasz leczniczych prowadzi:
1) dokumentację wytwarzania pasz leczniczych, zwaną dalej „raportem wytwarzania”;
2) dokumentację obrotu paszami leczniczymi, zwaną dalej „raportem obrotu”.
3. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne, o których mowa w ust. 2, dotyczące wytwarzania środków żywienia zwierząt, o których mowa w ust. 1, w zależności od rodzaju i zakresu prowadzonej działalności.
4. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia:
1) szczegółowe warunki techniczne i organizacyjne, jakie powinien spełniać zakład wytwarzający pasze lecznicze, oraz sposób ich produkcji,
2) warunki, sposób przechowywania i wprowadzania do obrotu pasz leczniczych oraz wzór zlecenia na wprowadzenie ich do obrotu,
3) sposób prowadzenia raportu wytwarzania i raportu obrotu,
4) sposób znakowania i transportu pasz leczniczych oraz sposób dokumentowania użycia do produkcji oraz przechowywania premiksów leczniczych zakupionych przez zakład wytwarzający pasze lecznicze,
5) warunki i sposób pobierania próbek pasz leczniczych
– mając na względzie zapewnienie właściwej jakości pasz leczniczych, bezpieczeństwo tych pasz dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz ich skuteczność w leczeniu zwierząt.
5. (uchylony).
Wersja obowiązująca od 2005-12-23 do 2006-08-26 (Dz.U.2005.255.2143 tekst jednolity)
1. Przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w zakresie wytwarzania:
1) dodatków paszowych z grup:
a) antybiotyków,
b) kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych,
c) stymulatorów wzrostu,
d) witamin i innych chemicznie zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu,
e) pierwiastków śladowych,
f) karotenoidów i ksantofili,
g) enzymów,
h) mikroorganizmów,
i) przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
2) dodatków paszowych innych niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
3) materiałów paszowych:
a) białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyjątkiem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
b) produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,
c) aminokwasów i ich soli,
d) hydroksyanalogów aminokwasów,
4) premiksów zawierających dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1,
5) mieszanek paszowych zawierających premiksy, o których mowa w pkt 4,
5a) pasz leczniczych,
6) (utracił moc)
– jest obowiązany zapewnić spełnianie wymagań technicznych i organizacyjnych przewidzianych dla określonego rodzaju i zakresu prowadzonej działalności.
2. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, w zakresie spełniania wymagań technicznych i organizacyjnych jest obowiązany w szczególności:
1) wdrożyć system wewnętrznej kontroli jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt, obejmujący zwłaszcza:
a) częstotliwość i sposób pobierania próbek do badań w miejscach, w których może nastąpić pogorszenie jakości produktów,
b) metody badań,
c) sposób postępowania z produktami niespełniającymi wymagań jakościowych;
2) dysponować planem zakładu, obejmującym w szczególności pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, socjalne i sanitarne, z zaznaczeniem:
a) linii technologicznej wraz z miejscami, o których mowa w pkt 1 lit. a,
b) dróg przemieszczania środków żywienia zwierząt,
c) stanowisk pracy;
3) wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt;
4) określić zakres obowiązków pracowników zatrudnionych na stanowiskach pracy związanych z procesem technologicznym;
5) prowadzić działalność przy użyciu urządzeń, których konstrukcja i rozmieszczenie:
a) uniemożliwią zanieczyszczenie środków żywienia zwierząt,
b) uniemożliwią zmianę kolejności lub pominięcie określonego etapu cyklu produkcyjnego,
c) umożliwią ich czyszczenie po zakończeniu produkcji każdego asortymentu;
6) zapewnić, aby procesem produkcji kierowała osoba posiadająca kwalifikacje, o których mowa w art. 7;
7) prowadzić spis wytwarzanych środków żywienia zwierząt.
2a. W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania pasz leczniczych wytwórca pasz leczniczych prowadzi:
1) dokumentację wytwarzania pasz leczniczych, zwaną dalej „raportem wytwarzania”;
2) dokumentację obrotu paszami leczniczymi, zwaną dalej „raportem obrotu”.
3. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne, o których mowa w ust. 2, dotyczące wytwarzania środków żywienia zwierząt, o których mowa w ust. 1, w zależności od rodzaju i zakresu prowadzonej działalności.
4. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia:
1) szczegółowe warunki techniczne i organizacyjne, jakie powinien spełniać zakład wytwarzający pasze lecznicze, oraz sposób ich produkcji,
2) warunki, sposób przechowywania i wprowadzania do obrotu pasz leczniczych oraz wzór zlecenia na wprowadzenie ich do obrotu,
3) sposób prowadzenia raportu wytwarzania i raportu obrotu,
4) sposób znakowania i transportu pasz leczniczych oraz sposób dokumentowania użycia do produkcji oraz przechowywania premiksów leczniczych zakupionych przez zakład wytwarzający pasze lecznicze,
5) warunki i sposób pobierania próbek pasz leczniczych
– mając na względzie zapewnienie właściwej jakości pasz leczniczych, bezpieczeństwo tych pasz dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz ich skuteczność w leczeniu zwierząt.
5. (uchylony).
Wersja archiwalna obowiązująca od 2005-01-13 do 2005-12-22
1. Przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w zakresie wytwarzania:
1) dodatków paszowych z grup:
a) antybiotyków,
b) kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych,
c) stymulatorów wzrostu,
d) witamin i innych chemicznie zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu,
e) pierwiastków śladowych.
f) karotenoidów i ksantofili,
g) enzymów,
h) mikroorganizmów,
i) przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
2) dodatków paszowych innych niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
3) materiałów paszowych:
a) białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyjątkiem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
b) produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,
c) aminokwasów i ich soli,
d) hydroksyanalogów aminokwasów,
4) premiksów zawierających dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1,
5) mieszanek paszowych zawierających premiksy, o których mowa w pkt 4,
5a) pasz leczniczych,
6) (utracił moc)
– jest obowiązany zapewnić spełnianie wymagań technicznych i organizacyjnych przewidzianych dla określonego rodzaju i zakresu prowadzonej działalności.
2. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, w zakresie spełniania wymagań technicznych i organizacyjnych jest obowiązany w szczególności:
1) wdrożyć system wewnętrznej kontroli jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt, obejmujący zwłaszcza:
a) częstotliwość i sposób pobierania próbek do badań w miejscach, w których może nastąpić pogorszenie jakości produktów,
b) metody badań,
c) sposób postępowania z produktami niespełniającymi wymagań jakościowych,
2) dysponować planem zakładu, obejmującym w szczególności pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, socjalne i sanitarne, z zaznaczeniem:
a) linii technologicznej wraz z miejscami, o których mowa w pkt 1 lit. a),
b) dróg przemieszczania środków żywienia zwierząt,
c) stanowisk pracy,
3) wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt,
4) określić zakres obowiązków pracowników zatrudnionych na stanowiskach pracy związanych z procesem technologicznym,
5) prowadzić działalność przy użyciu urządzeń, których konstrukcja i rozmieszczenie:
a) uniemożliwią zanieczyszczenie środków żywienia zwierząt,
b) uniemożliwią zmianę kolejności lub pominięcie określonego etapu cyklu produkcyjnego,
c) umożliwią ich czyszczenie po zakończeniu produkcji każdego asortymentu,
6) zapewnić, aby procesem produkcji kierowała osoba posiadająca kwalifikacje, o których mowa w art. 7,
7) prowadzić spis wytwarzanych środków żywienia zwierząt.
2a. W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania pasz leczniczych wytwórca pasz leczniczych prowadzi:
1) dokumentację wytwarzania pasz leczniczych, zwaną dalej „raportem wytwarzania”,
2) dokumentację obrotu paszami leczniczymi, zwaną dalej „raportem obrotu”.
3. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne, o których mowa w ust. 2, dotyczące wytwarzania środków żywienia zwierząt, o których mowa w ust. 1, w zależności od rodzaju i zakresu prowadzonej działalności.
4. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia:
1) szczegółowe warunki techniczne i organizacyjne, jakie powinien spełniać zakład wytwarzający pasze lecznicze, oraz sposób ich produkcji,
2) warunki, sposób przechowywania i wprowadzania do obrotu pasz leczniczych oraz wzór zlecenia na wprowadzenie ich do obrotu,
3) sposób prowadzenia raportu wytwarzania i raportu obrotu,
4) sposób znakowania i transportu pasz leczniczych oraz sposób dokumentowania użycia do produkcji oraz przechowywania premiksów leczniczych zakupionych przez zakład wytwarzający pasze lecznicze,
5) warunki i sposób pobierania próbek pasz leczniczych
– mając na względzie zapewnienie właściwej jakości pasz leczniczych, bezpieczeństwo tych pasz dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz ich skuteczność w leczeniu zwierząt.
5. [9] (uchylony).
[9] Art. 6 ust. 5 uchylony przez art. 1 pkt 3 ustawy z dnia 25 listopada 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt (Dz.U. Nr 281, poz. 2776). Zmiana weszła w życie 13 stycznia 2005 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-05-01 do 2005-01-12
1. Przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w zakresie wytwarzania:
1) dodatków paszowych z grup:
a) antybiotyków,
b) kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych,
c) stymulatorów wzrostu,
d) witamin i innych chemicznie zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu,
e) pierwiastków śladowych.
f) karotenoidów i ksantofili,
g) enzymów,
h) mikroorganizmów,
i) przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
2) dodatków paszowych innych niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
3) materiałów paszowych:
a) białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyjątkiem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
b) produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,
c) aminokwasów i ich soli,
d) hydroksyanalogów aminokwasów,
4) premiksów zawierających dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1,
5) mieszanek paszowych zawierających premiksy, o których mowa w pkt 4,
5a) [16] pasz leczniczych,
6) (utracił moc)
– jest obowiązany zapewnić spełnianie wymagań technicznych i organizacyjnych przewidzianych dla określonego rodzaju i zakresu prowadzonej działalności.
2. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, w zakresie spełniania wymagań technicznych i organizacyjnych jest obowiązany w szczególności:
1) wdrożyć system wewnętrznej kontroli jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt, obejmujący zwłaszcza:
a) częstotliwość i sposób pobierania próbek do badań w miejscach, w których może nastąpić pogorszenie jakości produktów,
b) metody badań,
c) sposób postępowania z produktami niespełniającymi wymagań jakościowych,
2) dysponować planem zakładu, obejmującym w szczególności pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, socjalne i sanitarne, z zaznaczeniem:
a) linii technologicznej wraz z miejscami, o których mowa w pkt 1 lit. a),
b) dróg przemieszczania środków żywienia zwierząt,
c) stanowisk pracy,
3) wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt,
4) określić zakres obowiązków pracowników zatrudnionych na stanowiskach pracy związanych z procesem technologicznym,
5) prowadzić działalność przy użyciu urządzeń, których konstrukcja i rozmieszczenie:
a) uniemożliwią zanieczyszczenie środków żywienia zwierząt,
b) uniemożliwią zmianę kolejności lub pominięcie określonego etapu cyklu produkcyjnego,
c) umożliwią ich czyszczenie po zakończeniu produkcji każdego asortymentu,
6) zapewnić, aby procesem produkcji kierowała osoba posiadająca kwalifikacje, o których mowa w art. 7,
7) prowadzić spis wytwarzanych środków żywienia zwierząt.
2a. [17] W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania pasz leczniczych wytwórca pasz leczniczych prowadzi:
1) dokumentację wytwarzania pasz leczniczych, zwaną dalej „raportem wytwarzania”,
2) dokumentację obrotu paszami leczniczymi, zwaną dalej „raportem obrotu”.
3. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne, o których mowa w ust. 2, dotyczące wytwarzania środków żywienia zwierząt, o których mowa w ust. 1, w zależności od rodzaju i zakresu prowadzonej działalności.
4. [18] Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia:
1) szczegółowe warunki techniczne i organizacyjne, jakie powinien spełniać zakład wytwarzający pasze lecznicze, oraz sposób ich produkcji,
2) warunki, sposób przechowywania i wprowadzania do obrotu pasz leczniczych oraz wzór zlecenia na wprowadzenie ich do obrotu,
3) sposób prowadzenia raportu wytwarzania i raportu obrotu,
4) sposób znakowania i transportu pasz leczniczych oraz sposób dokumentowania użycia do produkcji oraz przechowywania premiksów leczniczych zakupionych przez zakład wytwarzający pasze lecznicze,
5) warunki i sposób pobierania próbek pasz leczniczych
– mając na względzie zapewnienie właściwej jakości pasz leczniczych, bezpieczeństwo tych pasz dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz ich skuteczność w leczeniu zwierząt.
5. [19] Minister właściwy do spraw rolnictwa w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw środowiska określi, w drodze rozporządzenia, sposób postępowania z odpadami powstałymi w procesie wytwarzania pasz leczniczych oraz w wyniku ich wykorzystywania, mając na względzie bezpieczne usunięcie tych odpadów oraz eliminację zagrożeń, które mogą być stwarzane przez te odpady dla ludzi, zwierząt i środowiska.
[16] Art. 6 ust. 1 pkt 5a dodany przez art. 1 pkt 6 lit. a) ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 91, poz. 877). Zmiana weszła w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tj. 1 maja 2004 r.
[17] Art. 6 ust. 2a dodany przez art. 1 pkt 6 lit. b) ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 91, poz. 877). Zmiana weszła w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tj. 1 maja 2004 r.
[18] Art. 6 ust. 4 dodany przez art. 1 pkt 6 lit. c) ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 91, poz. 877). Zmiana weszła w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tj. 1 maja 2004 r.
[19] Art. 6 ust. 5 dodany przez art. 1 pkt 6 lit. c) ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 91, poz. 877). Zmiana weszła w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tj. 1 maja 2004 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-07-31 do 2004-04-30
1. Przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w zakresie wytwarzania:
1) dodatków paszowych z grup:
a) antybiotyków,
b) kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych,
c) stymulatorów wzrostu,
d) witamin i innych chemicznie zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu,
e) pierwiastków śladowych.
f) karotenoidów i ksantofili,
g) enzymów,
h) mikroorganizmów,
i) przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
2) dodatków paszowych innych niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
3) materiałów paszowych:
a) białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyjątkiem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
b) produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,
c) aminokwasów i ich soli,
d) hydroksyanalogów aminokwasów,
4) premiksów zawierających dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1,
5) mieszanek paszowych zawierających premiksy, o których mowa w pkt 4,
6) [2] (utracił moc)
– jest obowiązany zapewnić spełnianie wymagań technicznych i organizacyjnych przewidzianych dla określonego rodzaju i zakresu prowadzonej działalności.
2. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, w zakresie spełniania wymagań technicznych i organizacyjnych jest obowiązany w szczególności:
1) wdrożyć system wewnętrznej kontroli jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt, obejmujący zwłaszcza:
a) częstotliwość i sposób pobierania próbek do badań w miejscach, w których może nastąpić pogorszenie jakości produktów,
b) metody badań,
c) sposób postępowania z produktami niespełniającymi wymagań jakościowych,
2) dysponować planem zakładu, obejmującym w szczególności pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, socjalne i sanitarne, z zaznaczeniem:
a) linii technologicznej wraz z miejscami, o których mowa w pkt 1 lit. a),
b) dróg przemieszczania środków żywienia zwierząt,
c) stanowisk pracy,
3) wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt,
4) określić zakres obowiązków pracowników zatrudnionych na stanowiskach pracy związanych z procesem technologicznym,
5) prowadzić działalność przy użyciu urządzeń, których konstrukcja i rozmieszczenie:
a) uniemożliwią zanieczyszczenie środków żywienia zwierząt,
b) uniemożliwią zmianę kolejności lub pominięcie określonego etapu cyklu produkcyjnego,
c) umożliwią ich czyszczenie po zakończeniu produkcji każdego asortymentu,
6) zapewnić, aby procesem produkcji kierowała osoba posiadająca kwalifikacje, o których mowa w art. 7,
7) prowadzić spis wytwarzanych środków żywienia zwierząt.
3. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne, o których mowa w ust. 2, dotyczące wytwarzania środków żywienia zwierząt, o których mowa w ust. 1, w zależności od rodzaju i zakresu prowadzonej działalności.
[2] Art. 6 ust. 1 pkt 6 utracił moc na podstawie art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie 31 lipca 2003 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-07-29 do 2003-07-30
1. Przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w zakresie wytwarzania:
1) dodatków paszowych z grup:
a) antybiotyków,
b) [13] kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych,
c) stymulatorów wzrostu,
d) witamin i innych chemicznie zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu,
e) pierwiastków śladowych.
f) karotenoidów i ksantofili,
g) enzymów,
h) mikroorganizmów,
i) przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
2) dodatków paszowych innych niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
3) materiałów paszowych:
a) białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyjątkiem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
b) produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,
c) aminokwasów i ich soli,
d) hydroksyanalogów aminokwasów,
4) premiksów zawierających dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1,
5) mieszanek paszowych zawierających premiksy, o których mowa w pkt 4,
6) [14] mieszanek paszowych z materiałów paszowych zawierających substancje niepożądane w ilości przekraczającej ich dopuszczalną zawartość
– jest obowiązany zapewnić spełnianie wymagań technicznych i organizacyjnych przewidzianych dla określonego rodzaju i zakresu prowadzonej działalności.
2. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, w zakresie spełniania wymagań technicznych i organizacyjnych jest obowiązany w szczególności:
1) wdrożyć system wewnętrznej kontroli jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt, obejmujący zwłaszcza:
a) częstotliwość i sposób pobierania próbek do badań w miejscach, w których może nastąpić pogorszenie jakości produktów,
b) metody badań,
c) sposób postępowania z produktami niespełniającymi wymagań jakościowych,
2) dysponować planem zakładu, obejmującym w szczególności pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, socjalne i sanitarne, z zaznaczeniem:
a) linii technologicznej wraz z miejscami, o których mowa w pkt 1 lit. a),
b) dróg przemieszczania środków żywienia zwierząt,
c) stanowisk pracy,
3) wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt,
4) określić zakres obowiązków pracowników zatrudnionych na stanowiskach pracy związanych z procesem technologicznym,
5) prowadzić działalność przy użyciu urządzeń, których konstrukcja i rozmieszczenie:
a) uniemożliwią zanieczyszczenie środków żywienia zwierząt,
b) uniemożliwią zmianę kolejności lub pominięcie określonego etapu cyklu produkcyjnego,
c) umożliwią ich czyszczenie po zakończeniu produkcji każdego asortymentu,
6) zapewnić, aby procesem produkcji kierowała osoba posiadająca kwalifikacje, o których mowa w art. 7,
7) prowadzić spis wytwarzanych środków żywienia zwierząt.
3. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne, o których mowa w ust. 2, dotyczące wytwarzania środków żywienia zwierząt, o których mowa w ust. 1, w zależności od rodzaju i zakresu prowadzonej działalności.
[13] Art. 6 ust. 1 pkt 1 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 3 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie 29 lipca 2003 r.
[14] Na podstawie art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144) art. 6 ust. 1 pkt 6 traci moc 31 lipca 2003 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2002-10-26 do 2003-07-28
1. Przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w zakresie wytwarzania:
1) dodatków paszowych z grup:
a) antybiotyków,
b) kokcydiostatyków i innych środków farmaceutycznych,
c) stymulatorów wzrostu,
d) witamin i innych chemicznie zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu,
e) pierwiastków śladowych.
f) karotenoidów i ksantofili,
g) enzymów,
h) mikroorganizmów,
i) przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
2) dodatków paszowych innych niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
3) materiałów paszowych:
a) białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyjątkiem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
b) produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,
c) aminokwasów i ich soli,
d) hydroksyanalogów aminokwasów,
4) premiksów zawierających dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1,
5) mieszanek paszowych zawierających premiksy, o których mowa w pkt 4,
6) mieszanek paszowych z materiałów paszowych zawierających substancje niepożądane w ilości przekraczającej ich dopuszczalną zawartość
– jest obowiązany zapewnić spełnianie wymagań technicznych i organizacyjnych przewidzianych dla określonego rodzaju i zakresu prowadzonej działalności.
2. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, w zakresie spełniania wymagań technicznych i organizacyjnych jest obowiązany w szczególności:
1) wdrożyć system wewnętrznej kontroli jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt, obejmujący zwłaszcza:
a) częstotliwość i sposób pobierania próbek do badań w miejscach, w których może nastąpić pogorszenie jakości produktów,
b) metody badań,
c) sposób postępowania z produktami niespełniającymi wymagań jakościowych,
2) dysponować planem zakładu, obejmującym w szczególności pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, socjalne i sanitarne, z zaznaczeniem:
a) linii technologicznej wraz z miejscami, o których mowa w pkt 1 lit. a),
b) dróg przemieszczania środków żywienia zwierząt,
c) stanowisk pracy,
3) wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wytwarzanych środków żywienia zwierząt,
4) określić zakres obowiązków pracowników zatrudnionych na stanowiskach pracy związanych z procesem technologicznym,
5) prowadzić działalność przy użyciu urządzeń, których konstrukcja i rozmieszczenie:
a) uniemożliwią zanieczyszczenie środków żywienia zwierząt,
b) uniemożliwią zmianę kolejności lub pominięcie określonego etapu cyklu produkcyjnego,
c) umożliwią ich czyszczenie po zakończeniu produkcji każdego asortymentu,
6) zapewnić, aby procesem produkcji kierowała osoba posiadająca kwalifikacje, o których mowa w art. 7,
7) prowadzić spis wytwarzanych środków żywienia zwierząt.
3. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne, o których mowa w ust. 2, dotyczące wytwarzania środków żywienia zwierząt, o których mowa w ust. 1, w zależności od rodzaju i zakresu prowadzonej działalności.