Wersja obowiązująca od 2005-12-23 do 2006-08-26 (Dz.U.2005.255.2143 tekst jednolity)
(utracił moc).
Wersja obowiązująca od 2005-12-23 do 2006-08-26 (Dz.U.2005.255.2143 tekst jednolity)
(utracił moc).
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-05-01 do 2005-12-22
[32] (utracił moc).
[32] Art. 21 utracił moc na podstawie art. 7 ust. 2 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tj. 1 maja 2004 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-07-29 do 2004-04-30
[32]1. [33] Dodatki paszowe oraz następujące materiały paszowe z grup:
1) białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup: bakterii, drożdży, glonów i grzybów,
2) niebiałkowych związków azotowych,
3) aminokwasów i ich soli,
4) analogów aminokwasów
– zwane dalej „produktami", mogą być wprowadzone do obrotu i stosowane w żywieniu zwierząt po ich wpisaniu do odpowiednich rejestrów produktów, z zastrzeżeniem ust. 1a.
1a. [34] Wprowadzane do obrotu i stosowane w żywieniu zwierząt mogą być także:
1) dodatki paszowe, na których stosowanie w państwach członkowskich Unii Europejskiej uzyskano zgodę Komisji Europejskiej, wpisane do rejestru prowadzonego przez tę Komisję, zwanego dalej „Rejestrem Wspólnotowym", oraz
2) materiały paszowe z grup, o których mowa w ust. 1, dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej.
2. [35] Zabrania się sprowadzania z zagranicy:
1) produktów, które nie są wpisane do rejestrów produktów,
2) dodatków paszowych, na które nie uzyskano zgody
Komisji Europejskiej, o której mowa w ust.
3) materiałów paszowych z grup, o których mowa w ust. 1, niedopuszczonych do obrotu w Unii Europejskiej,
4) premiksów i mieszanek paszowych zawierających produkty, o których mowa w pkt 1–3.
3. Rejestry produktów prowadzi minister właściwy do spraw rolnictwa.
4. Rejestry produktów prowadzi się odrębnie dla:
1) dodatków paszowych,
2) materiałów paszowych.
5. Rejestry produktów zawierają:
1) numer wpisu,
2) oznaczenie przedsiębiorcy wytwarzającego produkt,
3) nazwę grupy produktów,
4) nazwę produktu oraz jego postać,
5) określenie składu produktu oraz:
a) w odniesieniu do produktów określonych chemicznie – nazwę substancji czynnej i jej wzór chemiczny,
b) w odniesieniu do pozostałych produktów – opis substancji czynnej,
6) określenie przeznaczenia produktu oraz gatunku i wieku zwierząt, dla których produkt jest przeznaczony,
7) określenie okresu trwałości produktu,
8) oznaczenie minimalnej i maksymalnej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej L – winianu potasowego kwasu metylopropionowego oraz dodatków paszowych z grup:
a) antybiotyków,
b) [36] kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych,
c) mikroorganizmów,
9) oznaczenie maksymalnej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej dodatków paszowych niewymienionych w pkt 8,
10) określenie okresu karencji,
11) określenie przeciwwskazań i specjalnych wymagań dotyczących stosowania produktu,
12) określenie okresu ważności wpisu.
6. Oprócz danych, o których mowa w ust. 5:
1) rejestr dodatków paszowych zawiera:
a) informacje dotyczące występowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie i ich produktów wraz z charakterystyką tych organizmów,
b) w grupie mikroorganizmów – opis mikroorganizmów wraz z
podaniem liczby jednostek formujących kolonie na
c) w grupie enzymów – nazwę substancji czynnej zgodnie z
jej główną aktywnością enzymatyczną, określenie pochodzenia biologicznego i
aktywności wyrażonej w jednostkach aktywności na
2) rejestr materiałów paszowych powinien zawierać dodatkowo określenie rodzaju i wymagań dotyczących podłoża materiałów paszowych, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 3 lit. a)–c).
[32] Na podstawie art. 7 ust. 2 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144) art. 21 traci moc z dniem uzyskania przez Rzeczypospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tj. 1 maja 2004 r.
[33] Art. 21 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 10 lit. a) ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie 29 lipca 2003 r.
[34] Art. 21 ust. 1a dodany przez art. 1 pkt 10 lit. b) ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie 29 lipca 2003 r.
[35] Art. 21 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 10 lit. c) ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie 29 lipca 2003 r.
[36] Art. 21 ust. 5 pkt 8 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 10 lit. d) ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie 29 lipca 2003 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2002-10-26 do 2003-07-28
1. Dodatki paszowe oraz następujące materiały paszowe:
1) białko uzyskiwane z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów,
2) produkty uboczne uzyskane w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,
3) aminokwasy i ich sole,
4) hydroksyanalogi aminokwasów,
5) niebiałkowe związki azotowe,
zwane dalej „produktami”, mogą być wprowadzone do obrotu po ich wpisaniu do odpowiednich rejestrów produktów.
2. Zabrania się sprowadzania z zagranicy produktów, które nie są wpisane do rejestrów produktów, oraz sprowadzania z zagranicy mieszanek paszowych zawierających takie produkty.
3. Rejestry produktów prowadzi minister właściwy do spraw rolnictwa.
4. Rejestry produktów prowadzi się odrębnie dla:
1) dodatków paszowych,
2) materiałów paszowych.
5. Rejestry produktów zawierają:
1) numer wpisu,
2) oznaczenie przedsiębiorcy wytwarzającego produkt,
3) nazwę grupy produktów,
4) nazwę produktu oraz jego postać,
5) określenie składu produktu oraz:
a) w odniesieniu do produktów określonych chemicznie – nazwę substancji czynnej i jej wzór chemiczny,
b) w odniesieniu do pozostałych produktów – opis substancji czynnej,
6) określenie przeznaczenia produktu oraz gatunku i wieku zwierząt, dla których produkt jest przeznaczony,
7) określenie okresu trwałości produktu,
8) oznaczenie minimalnej i maksymalnej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej L – winianu potasowego kwasu metylopropionowego oraz dodatków paszowych z grup:
a) antybiotyków,
b) kokcydiostatyków i innych środków farmaceutycznych,
c) mikroorganizmów,
9) oznaczenie maksymalnej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej dodatków paszowych niewymienionych w pkt 8,
10) określenie okresu karencji,
11) określenie przeciwwskazań i specjalnych wymagań dotyczących stosowania produktu,
12) określenie okresu ważności wpisu.
6. Oprócz danych, o których mowa w ust. 5:
1) rejestr dodatków paszowych zawiera:
a) informacje dotyczące występowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie i ich produktów wraz z charakterystyką tych organizmów,
b) w grupie mikroorganizmów – opis mikroorganizmów wraz z
podaniem liczby jednostek formujących kolonie na
c) w grupie enzymów – nazwę substancji czynnej zgodnie z
jej główną aktywnością enzymatyczną, określenie pochodzenia biologicznego i
aktywności wyrażonej w jednostkach aktywności na
2) rejestr materiałów paszowych powinien zawierać dodatkowo określenie rodzaju i wymagań dotyczących podłoża materiałów paszowych, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 3 lit. a)–c).