history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-12-23 do 2006-08-26    (Dz.U.2005.255.2143 tekst jednolity)

(utracił moc).

Wersja obowiązująca od 2005-12-23 do 2006-08-26    (Dz.U.2005.255.2143 tekst jednolity)

(utracił moc).

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-05-01 do 2005-12-22

[32] (utracił moc).

[32] Art. 21 utracił moc na podstawie art. 7 ust. 2 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tj. 1 maja 2004 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-07-29 do 2004-04-30

[32]1. [33] Dodatki paszowe oraz następujące materiały paszowe z grup:

1) białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup: bakterii, drożdży, glonów i grzybów,

2) niebiałkowych związków azotowych,

3) aminokwasów i ich soli,

4) analogów aminokwasów

– zwane dalej „produktami", mogą być wprowadzone do obrotu i stosowane w żywieniu zwierząt po ich wpisaniu do odpowiednich rejestrów produktów, z zastrzeżeniem ust. 1a.

1a. [34] Wprowadzane do obrotu i stosowane w żywieniu zwierząt mogą być także:

1) dodatki paszowe, na których stosowanie w państwach członkowskich Unii Europejskiej uzyskano zgodę Komisji Europejskiej, wpisane do rejestru prowadzonego przez tę Komisję, zwanego dalej „Rejestrem Wspólnotowym", oraz

2) materiały paszowe z grup, o których mowa w ust. 1, dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej.

2. [35] Zabrania się sprowadzania z zagranicy:

1) produktów, które nie są wpisane do rejestrów produktów,

2) dodatków paszowych, na które nie uzyskano zgody Komisji Europejskiej, o której mowa w ust. 1 a pkt 1, i niewpisanych do Rejestru Wspólnotowego,

3) materiałów paszowych z grup, o których mowa w ust. 1, niedopuszczonych do obrotu w Unii Europejskiej,

4) premiksów i mieszanek paszowych zawierających produkty, o których mowa w pkt 1–3.

3. Rejestry produktów prowadzi minister właściwy do spraw rolnictwa.

4. Rejestry produktów prowadzi się odrębnie dla:

1) dodatków paszowych,

2) materiałów paszowych.

5. Rejestry produktów zawierają:

1) numer wpisu,

2) oznaczenie przedsiębiorcy wytwarzającego produkt,

3) nazwę grupy produktów,

4) nazwę produktu oraz jego postać,

5) określenie składu produktu oraz:

a) w odniesieniu do produktów określonych chemicznie – nazwę substancji czynnej i jej wzór chemiczny,

b) w odniesieniu do pozostałych produktów – opis substancji czynnej,

6) określenie przeznaczenia produktu oraz gatunku i wieku zwierząt, dla których produkt jest przeznaczony,

7) określenie okresu trwałości produktu,

8) oznaczenie minimalnej i maksymalnej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej L – winianu potasowego kwasu metylopropionowego oraz dodatków paszowych z grup:

a) antybiotyków,

b) [36] kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych,

c) mikroorganizmów,

9) oznaczenie maksymalnej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej dodatków paszowych niewymienionych w pkt 8,

10) określenie okresu karencji,

11) określenie przeciwwskazań i specjalnych wymagań dotyczących stosowania produktu,

12) określenie okresu ważności wpisu.

6. Oprócz danych, o których mowa w ust. 5:

1) rejestr dodatków paszowych zawiera:

a) informacje dotyczące występowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie i ich produktów wraz z charakterystyką tych organizmów,

b) w grupie mikroorganizmów – opis mikroorganizmów wraz z podaniem liczby jednostek formujących kolonie na 1 g,

c) w grupie enzymów – nazwę substancji czynnej zgodnie z jej główną aktywnością enzymatyczną, określenie pochodzenia biologicznego i aktywności wyrażonej w jednostkach aktywności na 1 g,

2) rejestr materiałów paszowych powinien zawierać dodatkowo określenie rodzaju i wymagań dotyczących podłoża materiałów paszowych, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 3 lit. a)–c).

[32] Na podstawie art. 7 ust. 2 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144) art. 21 traci moc z dniem uzyskania przez Rzeczypospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej tj. 1 maja 2004 r.

[33] Art. 21 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 10 lit. a) ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie 29 lipca 2003 r.

[34] Art. 21 ust. 1a dodany przez art. 1 pkt 10 lit. b) ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie 29 lipca 2003 r.

[35] Art. 21 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 10 lit. c) ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie 29 lipca 2003 r.

[36] Art. 21 ust. 5 pkt 8 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 10 lit. d) ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o zmianie ustawy o środkach żywienia zwierząt oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 122, poz. 1144). Zmiana weszła w życie 29 lipca 2003 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2002-10-26 do 2003-07-28

1. Dodatki paszowe oraz następujące materiały paszowe:

1) białko uzyskiwane z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów,

2) produkty uboczne uzyskane w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,

3) aminokwasy i ich sole,

4) hydroksyanalogi aminokwasów,

5) niebiałkowe związki azotowe,

zwane dalej „produktami”, mogą być wprowadzone do obrotu po ich wpisaniu do odpowiednich rejestrów produktów.

2. Zabrania się sprowadzania z zagranicy produktów, które nie są wpisane do rejestrów produktów, oraz sprowadzania z zagranicy mieszanek paszowych zawierających takie produkty.

3. Rejestry produktów prowadzi minister właściwy do spraw rolnictwa.

4. Rejestry produktów prowadzi się odrębnie dla:

1) dodatków paszowych,

2) materiałów paszowych.

5. Rejestry produktów zawierają:

1) numer wpisu,

2) oznaczenie przedsiębiorcy wytwarzającego produkt,

3) nazwę grupy produktów,

4) nazwę produktu oraz jego postać,

5) określenie składu produktu oraz:

a) w odniesieniu do produktów określonych chemicznie – nazwę substancji czynnej i jej wzór chemiczny,

b) w odniesieniu do pozostałych produktów – opis substancji czynnej,

6) określenie przeznaczenia produktu oraz gatunku i wieku zwierząt, dla których produkt jest przeznaczony,

7) określenie okresu trwałości produktu,

8) oznaczenie minimalnej i maksymalnej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej L – winianu potasowego kwasu metylopropionowego oraz dodatków paszowych z grup:

a) antybiotyków,

b) kokcydiostatyków i innych środków farmaceutycznych,

c) mikroorganizmów,

9) oznaczenie maksymalnej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej dodatków paszowych niewymienionych w pkt 8,

10) określenie okresu karencji,

11) określenie przeciwwskazań i specjalnych wymagań dotyczących stosowania produktu,

12) określenie okresu ważności wpisu.

6. Oprócz danych, o których mowa w ust. 5:

1) rejestr dodatków paszowych zawiera:

a) informacje dotyczące występowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie i ich produktów wraz z charakterystyką tych organizmów,

b) w grupie mikroorganizmów – opis mikroorganizmów wraz z podaniem liczby jednostek formujących kolonie na 1 g,

c) w grupie enzymów – nazwę substancji czynnej zgodnie z jej główną aktywnością enzymatyczną, określenie pochodzenia biologicznego i aktywności wyrażonej w jednostkach aktywności na 1 g,

2) rejestr materiałów paszowych powinien zawierać dodatkowo określenie rodzaju i wymagań dotyczących podłoża materiałów paszowych, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 3 lit. a)–c).