Wersja obowiązująca od 2005.02.21 do 2006.10.28 (Dz.U.2005.31.265 tekst jednolity)
(uchylony).
Wersja obowiązująca od 2005.02.21 do 2006.10.28 (Dz.U.2005.31.265 tekst jednolity)
(uchylony).
Wersja archiwalna obowiązująca od 2003.12.23 do 2005.02.20
Wersja archiwalna obowiązująca od 2002.09.12 do 2003.12.22
[Przestrzeganie zasad higieny] Minister właściwy do spraw zdrowia określi, w drodze rozporządzenia, szczególne warunki sanitarne oraz wymagania w zakresie przestrzegania zasad higieny:
1) w procesie produkcji lub w obrocie naturalnymi wodami mineralnymi i naturalnymi wodami źródlanymi,
2) w obrocie środkami spożywczymi sprzedawanymi luzem, łatwo psującymi się dietetycznymi środkami spożywczymi, sypkimi i nieopakowanymi środkami spożywczymi, w szczególności [62] pieczywem, jajami, wędlinami, mięsem i mięsem mielonym, drobiem, rybami, mlekiem i przetworami mlecznymi, warzywami i owocami sprzedawanymi luzem, kosmetykami sprzedawanymi w sklepach spożywczych – ze względu na ich specyficzny charakter,
3) materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z artykułami, o których mowa w pkt 1 i 2
– mając na względzie zapewnienie bezpieczeństwa żywności.
[62] Art. 34 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 16 ustawy z dnia 24 lipca 2002 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz innych ustaw (Dz.U. Nr 135, poz. 1145). Zmiana weszła w życie 12 września 2002 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2001.09.23 do 2002.09.11
[Przestrzeganie zasad higieny] Minister właściwy do spraw zdrowia określi, w drodze rozporządzenia, szczególne warunki sanitarne oraz wymagania w zakresie przestrzegania zasad higieny:
1) w procesie produkcji lub w obrocie naturalnymi wodami mineralnymi i naturalnymi wodami źródlanymi,
2) w obrocie środkami spożywczymi sprzedawanymi luzem, łatwo psującymi się dietetycznymi środkami spożywczymi, sypkimi i nieopakowanymi środkami spożywczymi, pieczywem, jajami, wędlinami, mięsem i mięsem mielonym, drobiem, rybami, mlekiem i przetworami mlecznymi, warzywami i owocami sprzedawanymi luzem, kosmetykami sprzedawanymi w sklepach spożywczych – ze względu na ich specyficzny charakter,
3) materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z artykułami, o których mowa w pkt 1 i 2
– mając na względzie zapewnienie bezpieczeństwa żywności.