Wersja obowiązująca od 2005.02.21 do 2006.10.28 (Dz.U.2005.31.265 tekst jednolity)
(uchylony).
Wersja obowiązująca od 2005.02.21 do 2006.10.28 (Dz.U.2005.31.265 tekst jednolity)
(uchylony).
Wersja archiwalna obowiązująca od 2003.12.23 do 2005.02.20
Wersja archiwalna obowiązująca od 2002.09.12 do 2003.12.22
[Wymagania w zakresie jakości zdrowotnej środków spożywczych] 1.[44] Wymagania w zakresie jakości zdrowotnej środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności oraz metody badania tych artykułów lub ich grup, które nie są ustalone w ustawie, określają odrębne przepisy.
2. [45] Minister właściwy do spraw zdrowia może, w drodze rozporządzenia, określić wymagania w zakresie jakości zdrowotnej środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności oraz metody ich badania, mając na względzie potrzebę zapewnienia ochrony zdrowia lub życia człowieka.
[44] Art. 16 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 23 lit. a) i pkt 24 ustawy z dnia 24 lipca 2002 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz innych ustaw (Dz.U. Nr 135, poz. 1145). Zmiana weszła w życie 12 września 2002 r.
[45] Art. 16 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 23 lit. a) i pkt 24 ustawy z dnia 24 lipca 2002 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz innych ustaw (Dz.U. Nr 135, poz. 1145). Zmiana weszła w życie 12 września 2002 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2001.09.23 do 2002.09.11
[Wymagania w zakresie jakości zdrowotnej środków spożywczych] 1. Wymagania w zakresie jakości zdrowotnej środków spożywczych, używek, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych dodatków do środków spożywczych i używek oraz metody badania tych artykułów lub ich grup, które nie są ustalone w ustawie, określają odrębne przepisy.
2. Minister właściwy do spraw zdrowia może, w drodze rozporządzenia, określić wymagania w zakresie jakości zdrowotnej środków spożywczych, używek, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych dodatków do środków spożywczych i używek oraz metody ich badania, mając na względzie potrzebę zapewnienia ochrony zdrowia lub życia człowieka.