Wersja obowiązująca od 2005-02-21 do 2006-10-28 (Dz.U.2005.31.265 tekst jednolity)
(uchylony).
Wersja obowiązująca od 2005-02-21 do 2006-10-28 (Dz.U.2005.31.265 tekst jednolity)
(uchylony).
Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-12-23 do 2005-02-20
Wersja archiwalna obowiązująca od 2002-09-12 do 2003-12-22
[Wymagania w zakresie jakości zdrowotnej środków spożywczych] 1.[44] Wymagania w zakresie jakości zdrowotnej środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności oraz metody badania tych artykułów lub ich grup, które nie są ustalone w ustawie, określają odrębne przepisy.
2. [45] Minister właściwy do spraw zdrowia może, w drodze rozporządzenia, określić wymagania w zakresie jakości zdrowotnej środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności oraz metody ich badania, mając na względzie potrzebę zapewnienia ochrony zdrowia lub życia człowieka.
[44] Art. 16 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 23 lit. a) i pkt 24 ustawy z dnia 24 lipca 2002 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz innych ustaw (Dz.U. Nr 135, poz. 1145). Zmiana weszła w życie 12 września 2002 r.
[45] Art. 16 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 23 lit. a) i pkt 24 ustawy z dnia 24 lipca 2002 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz innych ustaw (Dz.U. Nr 135, poz. 1145). Zmiana weszła w życie 12 września 2002 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2001-09-23 do 2002-09-11
[Wymagania w zakresie jakości zdrowotnej środków spożywczych] 1. Wymagania w zakresie jakości zdrowotnej środków spożywczych, używek, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych dodatków do środków spożywczych i używek oraz metody badania tych artykułów lub ich grup, które nie są ustalone w ustawie, określają odrębne przepisy.
2. Minister właściwy do spraw zdrowia może, w drodze rozporządzenia, określić wymagania w zakresie jakości zdrowotnej środków spożywczych, używek, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych dodatków do środków spożywczych i używek oraz metody ich badania, mając na względzie potrzebę zapewnienia ochrony zdrowia lub życia człowieka.