Wersja obowiązująca od 2005.02.21 do 2006.10.28 (Dz.U.2005.31.265 tekst jednolity)
(uchylony).
Wersja obowiązująca od 2005.02.21 do 2006.10.28 (Dz.U.2005.31.265 tekst jednolity)
(uchylony).
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004.05.01 do 2005.02.20
Wersja archiwalna obowiązująca od 2003.12.23 do 2004.04.30
[Rejestr decyzji zezwalających na podjęcie produkcji] 1. [49] Główny Inspektor Sanitarny prowadzi rejestr nowej żywności dopuszczonej do produkcji lub obrotu na podstawie decyzji zezwalających, o których mowa w art. 13 ust. 7.
2. Dokumentacja postępowania, o którym mowa w art. 12, stanowi załącznik do rejestru.
3. Rejestr i załączniki do rejestru są jawne. Dotyczy to w szczególności:
1) danych przedsiębiorcy, o których mowa w art. 13 ust. 2 pkt 3,
2) ogólnej charakterystyki nowej żywności,
3) warunków wykorzystania i przeznaczenia nowej żywności,
4) informacji mających istotne znaczenie dla zdrowia lub życia człowieka oraz środowiska.
4. Zasada jawności nie dotyczy:
1) danych stanowiących tajemnicę służbową i tajemnicę przedsiębiorstwa określonych w odrębnych przepisach,
2) danych, których ujawnienie według przedsiębiorcy produkującego lub wprowadzającego do obrotu nową żywność mogłoby naruszyć jego konkurencyjną pozycję na rynku, jeżeli Główny Inspektor Sanitarny, w drodze decyzji, wyrazi zgodę na nieujawnianie tych danych.
5. Główny Inspektor Sanitarny odmawia wyrażenia zgody, o której mowa w ust. 4 pkt 2, jeżeli ze względu na bezpieczeństwo zdrowia lub życia człowieka jest to uzasadnione.
6. Główny Inspektor Sanitarny cofa zgodę w przypadku, gdy wystąpią nowe informacje lub zaistnieją uzasadnione podejrzenia, że nieujawnienie danych, o których mowa w ust. 4 pkt 2, może stwarzać zagrożenie dla zdrowia lub życia człowieka.
[49] Art. 14 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 12 ustawy z dnia 30 października 2003 r. o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 208, poz. 2020). Zmiana weszła w życie 23 grudnia 2003 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2001.09.23 do 2003.12.22
[Rejestr decyzji zezwalających na podjęcie produkcji] 1. Główny Inspektor Sanitarny prowadzi rejestr decyzji, o których mowa w art. 13 ust. 7, 8 i 9.
2. Dokumentacja postępowania, o którym mowa w art. 12, stanowi załącznik do rejestru.
3. Rejestr i załączniki do rejestru są jawne. Dotyczy to w szczególności:
1) danych przedsiębiorcy, o których mowa w art. 13 ust. 2 pkt 3,
2) ogólnej charakterystyki nowej żywności,
3) warunków wykorzystania i przeznaczenia nowej żywności,
4) informacji mających istotne znaczenie dla zdrowia lub życia człowieka oraz środowiska.
4. Zasada jawności nie dotyczy:
1) danych stanowiących tajemnicę służbową i tajemnicę przedsiębiorstwa określonych w odrębnych przepisach,
2) danych, których ujawnienie według przedsiębiorcy produkującego lub wprowadzającego do obrotu nową żywność mogłoby naruszyć jego konkurencyjną pozycję na rynku, jeżeli Główny Inspektor Sanitarny, w drodze decyzji, wyrazi zgodę na nieujawnianie tych danych.
5. Główny Inspektor Sanitarny odmawia wyrażenia zgody, o której mowa w ust. 4 pkt 2, jeżeli ze względu na bezpieczeństwo zdrowia lub życia człowieka jest to uzasadnione.
6. Główny Inspektor Sanitarny cofa zgodę w przypadku, gdy wystąpią nowe informacje lub zaistnieją uzasadnione podejrzenia, że nieujawnienie danych, o których mowa w ust. 4 pkt 2, może stwarzać zagrożenie dla zdrowia lub życia człowieka.