Wersja obowiązująca od 2005-07-06 do 2011-07-01
[Wyposażenie laboratorium] [10] 1. Laboratorium przedsiębiorstwa składowego przyjmującego na skład zboże, rzepak lub nasiona roślin bobowatych-motylkowatych wyposaża się w następujące urządzenia pomiarowo-badawcze dostosowane do zakresu i metodyk badań jakości towarów:
1) wilgotnościomierz;
2) gęstościomierz z pojemnikiem 1,0 l lub 0,25 l;
3) zestaw do oznaczania liczby opadania;
4) sita do oznaczania zanieczyszczeń;
5) separator laboratoryjny;
6) analizator NIR z aktualną kalibracją lub zestawy do oznaczania:
a) zawartości białka metodą Kjeldahla,
b) wskaźnika sedymentacyjnego Zeleny'ego lub ilości i jakości glutenu.
2. Laboratorium przedsiębiorstwa składowego przyjmującego na skład towary rolne zamrożone lub schłodzone wyposaża się w następujące urządzenia pomiarowo-badawcze:
1) wagę laboratoryjną z dokładnością ważenia -/+0,1 g;
2) termometry o zakresach pozwalających na kontrolowanie temperatury towarów rolnych zamrożonych lub schłodzonych z dokładnością 0,5 °C;
3) próbniki świdrowe i nożowe do pobierania próbek towarów rolnych;
4) przyrząd do pomiaru mięsności tusz wieprzowych;
5) lodówkę z zamrażalnikiem do przechowywania próbek towarów rolnych mrożonych lub schłodzonych.
[10] § 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 czerwca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków technicznych i finansowych wymaganych przy prowadzeniu przedsiębiorstwa składowego przyjmującego na skład towary rolne (Dz.U. Nr 109, poz. 915). Zmiana weszła w życie 6 lipca 2005 r.
Wersja obowiązująca od 2005-07-06 do 2011-07-01
[Wyposażenie laboratorium] [10] 1. Laboratorium przedsiębiorstwa składowego przyjmującego na skład zboże, rzepak lub nasiona roślin bobowatych-motylkowatych wyposaża się w następujące urządzenia pomiarowo-badawcze dostosowane do zakresu i metodyk badań jakości towarów:
1) wilgotnościomierz;
2) gęstościomierz z pojemnikiem 1,0 l lub 0,25 l;
3) zestaw do oznaczania liczby opadania;
4) sita do oznaczania zanieczyszczeń;
5) separator laboratoryjny;
6) analizator NIR z aktualną kalibracją lub zestawy do oznaczania:
a) zawartości białka metodą Kjeldahla,
b) wskaźnika sedymentacyjnego Zeleny'ego lub ilości i jakości glutenu.
2. Laboratorium przedsiębiorstwa składowego przyjmującego na skład towary rolne zamrożone lub schłodzone wyposaża się w następujące urządzenia pomiarowo-badawcze:
1) wagę laboratoryjną z dokładnością ważenia -/+0,1 g;
2) termometry o zakresach pozwalających na kontrolowanie temperatury towarów rolnych zamrożonych lub schłodzonych z dokładnością 0,5 °C;
3) próbniki świdrowe i nożowe do pobierania próbek towarów rolnych;
4) przyrząd do pomiaru mięsności tusz wieprzowych;
5) lodówkę z zamrażalnikiem do przechowywania próbek towarów rolnych mrożonych lub schłodzonych.
[10] § 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 czerwca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków technicznych i finansowych wymaganych przy prowadzeniu przedsiębiorstwa składowego przyjmującego na skład towary rolne (Dz.U. Nr 109, poz. 915). Zmiana weszła w życie 6 lipca 2005 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-12-03 do 2005-07-05
Laboratorium, o którym mowa w § 2, wyposaża się w następujące urządzenia pomiarowo-badawcze dostosowane do zakresu i metodyk badań jakości towarów:
1) wilgotnościomierz;
2) gęstościomierz z pojemnikiem 1,0 l lub 0,25 l;
3) zestaw do oznaczania liczby opadania;
4) sita do oznaczania zanieczyszczeń;
5) separator laboratoryjny;
6) analizator NIR z aktualną kalibracją lub zestawy do oznaczania:
a) zawartości białka metodą Kjeldahla,
b) wskaźnika sedymentacyjnego Zeleny'ego,
c) ilości i jakości glutenu.