history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2005-07-06 do 2011-07-01

[Wyposażenie laboratorium] [10] 1. Laboratorium przedsiębiorstwa składowego przyjmującego na skład zboże, rzepak lub nasiona roślin bobowatych-motylkowatych wyposaża się w następujące urządzenia pomiarowo-badawcze dostosowane do zakresu i metodyk badań jakości towarów:

1) wilgotnościomierz;

2) gęstościomierz z pojemnikiem 1,0 l lub 0,25 l;

3) zestaw do oznaczania liczby opadania;

4) sita do oznaczania zanieczyszczeń;

5) separator laboratoryjny;

6) analizator NIR z aktualną kalibracją lub zestawy do oznaczania:

a) zawartości białka metodą Kjeldahla,

b) wskaźnika sedymentacyjnego Zeleny'ego lub ilości i jakości glutenu.

2. Laboratorium przedsiębiorstwa składowego przyjmującego na skład towary rolne zamrożone lub schłodzone wyposaża się w następujące urządzenia pomiarowo-badawcze:

1) wagę laboratoryjną z dokładnością ważenia -/+0,1 g;

2) termometry o zakresach pozwalających na kontrolowanie temperatury towarów rolnych zamrożonych lub schłodzonych z dokładnością 0,5 °C;

3) próbniki świdrowe i nożowe do pobierania próbek towarów rolnych;

4) przyrząd do pomiaru mięsności tusz wieprzowych;

5) lodówkę z zamrażalnikiem do przechowywania próbek towarów rolnych mrożonych lub schłodzonych.

[10] § 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 czerwca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków technicznych i finansowych wymaganych przy prowadzeniu przedsiębiorstwa składowego przyjmującego na skład towary rolne (Dz.U. Nr 109, poz. 915). Zmiana weszła w życie 6 lipca 2005 r.

Wersja obowiązująca od 2005-07-06 do 2011-07-01

[Wyposażenie laboratorium] [10] 1. Laboratorium przedsiębiorstwa składowego przyjmującego na skład zboże, rzepak lub nasiona roślin bobowatych-motylkowatych wyposaża się w następujące urządzenia pomiarowo-badawcze dostosowane do zakresu i metodyk badań jakości towarów:

1) wilgotnościomierz;

2) gęstościomierz z pojemnikiem 1,0 l lub 0,25 l;

3) zestaw do oznaczania liczby opadania;

4) sita do oznaczania zanieczyszczeń;

5) separator laboratoryjny;

6) analizator NIR z aktualną kalibracją lub zestawy do oznaczania:

a) zawartości białka metodą Kjeldahla,

b) wskaźnika sedymentacyjnego Zeleny'ego lub ilości i jakości glutenu.

2. Laboratorium przedsiębiorstwa składowego przyjmującego na skład towary rolne zamrożone lub schłodzone wyposaża się w następujące urządzenia pomiarowo-badawcze:

1) wagę laboratoryjną z dokładnością ważenia -/+0,1 g;

2) termometry o zakresach pozwalających na kontrolowanie temperatury towarów rolnych zamrożonych lub schłodzonych z dokładnością 0,5 °C;

3) próbniki świdrowe i nożowe do pobierania próbek towarów rolnych;

4) przyrząd do pomiaru mięsności tusz wieprzowych;

5) lodówkę z zamrażalnikiem do przechowywania próbek towarów rolnych mrożonych lub schłodzonych.

[10] § 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 czerwca 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków technicznych i finansowych wymaganych przy prowadzeniu przedsiębiorstwa składowego przyjmującego na skład towary rolne (Dz.U. Nr 109, poz. 915). Zmiana weszła w życie 6 lipca 2005 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-12-03 do 2005-07-05

Laboratorium, o którym mowa w § 2, wyposaża się w następujące urządzenia pomiarowo-badawcze dostosowane do zakresu i metodyk badań jakości towarów:

1) wilgotnościomierz;

2) gęstościomierz z pojemnikiem 1,0 l lub 0,25 l;

3) zestaw do oznaczania liczby opadania;

4) sita do oznaczania zanieczyszczeń;

5) separator laboratoryjny;

6) analizator NIR z aktualną kalibracją lub zestawy do oznaczania:

a) zawartości białka metodą Kjeldahla,

b) wskaźnika sedymentacyjnego Zeleny'ego,

c) ilości i jakości glutenu.