Wersja obowiązująca od 2009-03-10 do 2011-08-18
[Przekazywanie danych rynkowych] 1. Dane rynkowe w zakresie rynków:
1) wołowiny i cielęciny – przekazują:
a) przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu i uboju bydła w kraju oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 20 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,
b) przedsiębiorcy, którzy zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionego bydła oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój powyżej 10 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg;
2) wieprzowiny – przekazują:
a) przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu i uboju świń rzeźnych w kraju oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 100 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,
b) przedsiębiorcy, którzy zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionych świń rzeźnych oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój powyżej 20 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg;
3) [11] baraniny – przekazują przedsiębiorcy działający na tym rynku;
4) chmielu – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują obrotu chmielem lub przygotowują chmiel lub wytwarzają produkty chmielowe;
5) włókien lnianych i konopnych – przekazują przedsiębiorcy, którzy przetwarzają słomę lnianą lub konopną na włókno;
6) [12] cukru – przekazują producenci cukru.
2. Przedsiębiorcy wskazani przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych zgodnie z ustawą z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych przekazują dane rynkowe w zakresie rynków:
1) wołowiny i cielęciny, jeżeli:
a) dokonują zakupu i uboju bydła w kraju oraz klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili poniżej 20 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,
b) zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionego bydła i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój poniżej 10 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,
c) produkują tusze, półtusze, ćwierci wołowe lub mięso wołowe w elementach,
d) prowadzą giełdy rolno-towarowe,
e) sprzedają na targowiskach;
2) wieprzowiny, jeżeli:
a) dokonują zakupu i uboju świń rzeźnych w kraju oraz klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) i w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili poniżej 100 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,
b) zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionych świń rzeźnych i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) i w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój poniżej 20 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,
c) produkują tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub przetwory z wieprzowiny,
d) prowadzą giełdy rolno-towarowe,
e) sprzedają na targowiskach;
3) owoców i warzyw, jeżeli:
a) sprzedają na rynkach hurtowych lub targowiskach,
b) są zrzeszeni w grupach producentów lub spółdzielniach ogrodniczych,
c) prowadzą zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego,
d) prowadzą przedsiębiorstwa przemysłu chłodniczego;
4) zbóż, jeżeli:
a) w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupili łącznie co najmniej 1 000 ton ziarna zbóż,
b) produkują mąki, otręby lub śruty z ziarna zbóż,
c) prowadzą giełdy rolno-towarowe,
d) sprzedają na targowiskach;
5) mleka, jeżeli:
a) skupują od producentów mleko surowe,
b) produkują przetwory mleczarskie,
c) prowadzą giełdy rolno-towarowe;
6) drobiu, jeżeli:
a) skupują drób rzeźny i dokonują uboju w kraju oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 100 000 sztuk brojlerów kurzych lub 20 000 sztuk brojlerów indyczych,
b) prowadzą giełdy rolno-towarowe;
7) jaj spożywczych, jeżeli:
a) skupują jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,
b) w ostatnim roku kalendarzowym pakowali tygodniowo przeciętnie powyżej 100 000 jaj pochodzących z ferm, w których produkcja odbywa się w systemie klatkowym;
8) roślin oleistych, jeżeli:
a) dokonują zakupu nasion roślin oleistych,
b) prowadzą giełdy rolno-towarowe;
9) kwiatów, jeżeli prowadzą sprzedaż na Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej S.A. w Poznaniu i na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym S.A. w Broniszach;
10) pasz, jeżeli produkują powyżej 10 000 ton pasz rocznie;
11) wina, jeżeli produkują wino stołowe;
12) [13] produktów rolnictwa ekologicznego, jeżeli przedsiębiorcy posiadają ważny certyfikat zgodności wydany przez upoważnione jednostki certyfikujące, zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym.
[11] § 12 ust. 1 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[12] § 12 ust. 1 pkt 6 dodany przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[13] § 12 ust. 2 pkt 12 dodany przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
Wersja obowiązująca od 2009-03-10 do 2011-08-18
[Przekazywanie danych rynkowych] 1. Dane rynkowe w zakresie rynków:
1) wołowiny i cielęciny – przekazują:
a) przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu i uboju bydła w kraju oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 20 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,
b) przedsiębiorcy, którzy zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionego bydła oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój powyżej 10 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg;
2) wieprzowiny – przekazują:
a) przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu i uboju świń rzeźnych w kraju oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 100 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,
b) przedsiębiorcy, którzy zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionych świń rzeźnych oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój powyżej 20 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg;
3) [11] baraniny – przekazują przedsiębiorcy działający na tym rynku;
4) chmielu – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują obrotu chmielem lub przygotowują chmiel lub wytwarzają produkty chmielowe;
5) włókien lnianych i konopnych – przekazują przedsiębiorcy, którzy przetwarzają słomę lnianą lub konopną na włókno;
6) [12] cukru – przekazują producenci cukru.
2. Przedsiębiorcy wskazani przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych zgodnie z ustawą z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych przekazują dane rynkowe w zakresie rynków:
1) wołowiny i cielęciny, jeżeli:
a) dokonują zakupu i uboju bydła w kraju oraz klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili poniżej 20 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,
b) zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionego bydła i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój poniżej 10 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,
c) produkują tusze, półtusze, ćwierci wołowe lub mięso wołowe w elementach,
d) prowadzą giełdy rolno-towarowe,
e) sprzedają na targowiskach;
2) wieprzowiny, jeżeli:
a) dokonują zakupu i uboju świń rzeźnych w kraju oraz klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) i w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili poniżej 100 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,
b) zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionych świń rzeźnych i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) i w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój poniżej 20 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,
c) produkują tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub przetwory z wieprzowiny,
d) prowadzą giełdy rolno-towarowe,
e) sprzedają na targowiskach;
3) owoców i warzyw, jeżeli:
a) sprzedają na rynkach hurtowych lub targowiskach,
b) są zrzeszeni w grupach producentów lub spółdzielniach ogrodniczych,
c) prowadzą zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego,
d) prowadzą przedsiębiorstwa przemysłu chłodniczego;
4) zbóż, jeżeli:
a) w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupili łącznie co najmniej 1 000 ton ziarna zbóż,
b) produkują mąki, otręby lub śruty z ziarna zbóż,
c) prowadzą giełdy rolno-towarowe,
d) sprzedają na targowiskach;
5) mleka, jeżeli:
a) skupują od producentów mleko surowe,
b) produkują przetwory mleczarskie,
c) prowadzą giełdy rolno-towarowe;
6) drobiu, jeżeli:
a) skupują drób rzeźny i dokonują uboju w kraju oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 100 000 sztuk brojlerów kurzych lub 20 000 sztuk brojlerów indyczych,
b) prowadzą giełdy rolno-towarowe;
7) jaj spożywczych, jeżeli:
a) skupują jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,
b) w ostatnim roku kalendarzowym pakowali tygodniowo przeciętnie powyżej 100 000 jaj pochodzących z ferm, w których produkcja odbywa się w systemie klatkowym;
8) roślin oleistych, jeżeli:
a) dokonują zakupu nasion roślin oleistych,
b) prowadzą giełdy rolno-towarowe;
9) kwiatów, jeżeli prowadzą sprzedaż na Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej S.A. w Poznaniu i na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym S.A. w Broniszach;
10) pasz, jeżeli produkują powyżej 10 000 ton pasz rocznie;
11) wina, jeżeli produkują wino stołowe;
12) [13] produktów rolnictwa ekologicznego, jeżeli przedsiębiorcy posiadają ważny certyfikat zgodności wydany przez upoważnione jednostki certyfikujące, zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym.
[11] § 12 ust. 1 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[12] § 12 ust. 1 pkt 6 dodany przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[13] § 12 ust. 2 pkt 12 dodany przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2006-11-09 do 2009-03-09
1. Dane rynkowe w zakresie rynków:
1) wołowiny i cielęciny – przekazują:
a) przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu i uboju bydła w
kraju oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 20 000 sztuk
bydła o masie powyżej
b) przedsiębiorcy, którzy zlecają rzeźniom w kraju ubój
zakupionego bydła oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój
powyżej 10 000 sztuk bydła o masie powyżej
2) wieprzowiny – przekazują:
a) przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu i uboju świń
rzeźnych w kraju oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej
100 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do
b) przedsiębiorcy, którzy zlecają rzeźniom w kraju ubój
zakupionych świń rzeźnych oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym zlecili
ubój powyżej 20 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do
3) baraniny i cukru – przekazują przedsiębiorcy działający na tych rynkach;
4) [10] chmielu – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują obrotu chmielem lub przygotowują chmiel lub wytwarzają produkty chmielowe;
5) [11] włókien lnianych i konopnych – przekazują przedsiębiorcy, którzy przetwarzają słomę lnianą lub konopną na włókno.
2. Przedsiębiorcy wskazani przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych zgodnie z ustawą z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych przekazują dane rynkowe w zakresie rynków:
1) wołowiny i cielęciny, jeżeli:
a) dokonują zakupu i uboju bydła w kraju oraz
klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach
dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz
wołowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili poniżej 20 000 sztuk
bydła o masie powyżej
b) zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionego bydła i
dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w
przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej
tusz wołowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój poniżej
10 000 sztuk bydła o masie powyżej
c) produkują tusze, półtusze, ćwierci wołowe lub mięso wołowe w elementach,
d) prowadzą giełdy rolno-towarowe,
e) sprzedają na targowiskach;
2) wieprzowiny, jeżeli:
a) dokonują zakupu i uboju świń rzeźnych w kraju oraz
klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii
Europejskiej3) i w przepisach dotyczących ustalania jakości
handlowej tusz wieprzowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili poniżej
100 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do
b) zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionych świń
rzeźnych i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych
w przepisach Unii Europejskiej3) i w przepisach dotyczących
ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym
zlecili ubój poniżej 20 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od
60 do
c) produkują tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub przetwory z wieprzowiny,
d) prowadzą giełdy rolno-towarowe,
e) sprzedają na targowiskach;
3) owoców i warzyw, jeżeli:
a) sprzedają na rynkach hurtowych lub targowiskach,
b) są zrzeszeni w grupach producentów lub spółdzielniach ogrodniczych,
c) prowadzą zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego,
d) prowadzą przedsiębiorstwa przemysłu chłodniczego;
4) zbóż, jeżeli:
a) w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupili łącznie co najmniej 1 000 ton ziarna zbóż,
b) produkują mąki, otręby lub śruty z ziarna zbóż,
c) prowadzą giełdy rolno-towarowe,
d) sprzedają na targowiskach;
5) mleka, jeżeli:
a) skupują od producentów mleko surowe,
b) produkują przetwory mleczarskie,
c) prowadzą giełdy rolno-towarowe;
6) drobiu, jeżeli:
a) skupują drób rzeźny i dokonują uboju w kraju oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 100 000 sztuk brojlerów kurzych lub 20 000 sztuk brojlerów indyczych,
b) prowadzą giełdy rolno-towarowe;
7) jaj spożywczych, jeżeli:
a) skupują jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,
b) w ostatnim roku kalendarzowym pakowali tygodniowo przeciętnie powyżej 100 000 jaj pochodzących z ferm, w których produkcja odbywa się w systemie klatkowym;
8) roślin oleistych, jeżeli:
a) dokonują zakupu nasion roślin oleistych,
b) prowadzą giełdy rolno-towarowe;
9) kwiatów, jeżeli prowadzą sprzedaż na Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej S.A. w Poznaniu i na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym S.A. w Broniszach;
10) pasz, jeżeli produkują powyżej 10 000 ton pasz rocznie;
11) wina, jeżeli produkują wino stołowe.
[10] § 12 ust. 1 pkt 4 dodany przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 października 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 193, poz. 1426). Zmiana weszła w życie 9 listopada 2006 r.
[11] § 12 ust. 1 pkt 5 dodany przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 października 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 193, poz. 1426). Zmiana weszła w życie 9 listopada 2006 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-09-18 do 2006-11-08
1. Dane rynkowe w zakresie rynków:
1) wołowiny i cielęciny – przekazują:
a) przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu i uboju bydła w kraju oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 20 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,
b) przedsiębiorcy, którzy zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionego bydła oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój powyżej 10 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg;
2) wieprzowiny – przekazują:
a) przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu i uboju świń rzeźnych w kraju oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 100 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,
b) przedsiębiorcy, którzy zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionych świń rzeźnych oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój powyżej 20 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg;
3) baraniny i cukru – przekazują przedsiębiorcy działający na tych rynkach.
2. Przedsiębiorcy wskazani przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych zgodnie z ustawą z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych przekazują dane rynkowe w zakresie rynków:
1) wołowiny i cielęciny, jeżeli:
a) dokonują zakupu i uboju bydła w kraju oraz klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili poniżej 20 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,
b) zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionego bydła i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój poniżej 10 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,
c) produkują tusze, półtusze, ćwierci wołowe lub mięso wołowe w elementach,
d) prowadzą giełdy rolno-towarowe,
e) sprzedają na targowiskach;
2) wieprzowiny, jeżeli:
a) dokonują zakupu i uboju świń rzeźnych w kraju oraz klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) i w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili poniżej 100 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,
b) zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionych świń rzeźnych i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) i w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój poniżej 20 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,
c) produkują tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub przetwory z wieprzowiny,
d) prowadzą giełdy rolno-towarowe,
e) sprzedają na targowiskach;
3) owoców i warzyw, jeżeli:
a) sprzedają na rynkach hurtowych lub targowiskach,
b) są zrzeszeni w grupach producentów lub spółdzielniach ogrodniczych,
c) prowadzą zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego,
d) prowadzą przedsiębiorstwa przemysłu chłodniczego;
4) zbóż, jeżeli:
a) w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupili łącznie co najmniej 1 000 ton ziarna zbóż,
b) produkują mąki, otręby lub śruty z ziarna zbóż,
c) prowadzą giełdy rolno-towarowe,
d) sprzedają na targowiskach;
5) mleka, jeżeli:
a) skupują od producentów mleko surowe,
b) produkują przetwory mleczarskie,
c) prowadzą giełdy rolno-towarowe;
6) drobiu, jeżeli:
a) skupują drób rzeźny i dokonują uboju w kraju oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 100 000 sztuk brojlerów kurzych lub 20 000 sztuk brojlerów indyczych,
b) prowadzą giełdy rolno-towarowe;
7) jaj spożywczych, jeżeli:
a) skupują jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,
b) w ostatnim roku kalendarzowym pakowali tygodniowo przeciętnie powyżej 100 000 jaj pochodzących z ferm, w których produkcja odbywa się w systemie klatkowym;
8) roślin oleistych, jeżeli:
a) dokonują zakupu nasion roślin oleistych,
b) prowadzą giełdy rolno-towarowe;
9) kwiatów, jeżeli prowadzą sprzedaż na Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej S.A. w Poznaniu i na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym S.A. w Broniszach;
10) pasz, jeżeli produkują powyżej 10 000 ton pasz rocznie;
11) wina, jeżeli produkują wino stołowe.