history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2006-01-17 do 2011-08-18

1. Cena zakupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. b, stanowi średnią cenę netto płaconą dostawcy na bazie franco zakład w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za tonę:

1) bydła rzeźnego o masie powyżej 300 kg:

a) w przypadku bydła rzeźnego zakupionego, dostarczonego do rzeźni i ubitego, którego tusze zostały sklasyfikowane według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej2) oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych – liczona jako średnia z trzech podklas dla każdej klasy uformowania tusz wołowych schłodzonych, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części l w ust. 1 w pkt 1–5,

b) w przypadku bydła rzeźnego pochodzącego z własnego chowu – liczona jako średnia cena za tuszę bydła tej samej kategorii i klasy, zakupionego i ubitego w rzeźni w tym samym tygodniu;

2) świń rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych, o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg, która została sklasyfikowana według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) oraz w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych, z podaniem procentowej zawartości mięsa – liczona dla każdej klasy tusz wieprzowych schłodzonych, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części II w ust.1;

3) poszczególnych gatunków zbóż;

4) nasion roślin oleistych;

5) owiec:

a) żywych,

b) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych oraz rozliczanych według masy poubojowej tuszy, w podziale na kategorie wagowe,

c) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych, których tusze zostały sklasyfikowane według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej4).

2. Cena zakupu bydła rzeźnego uwzględnia:

1) koszty transportu ponoszone przez rzeźnię – w przypadku własnego odbioru bydła rzeźnego od producenta;

2) dodatkowe płatności na rzecz dostawcy, wyrażone w zł, wyliczone jako średnia dopłata dokonana w ostatnim roku kalendarzowym do każdej zakupionej tony tusz wołowych schłodzonych, jeżeli spowoduje to wzrost ceny o ponad 1%.

3. Dla potrzeb ustalenia ceny zakupu tusze wołowe ciepłe waży się niezwłocznie po ich sklasyfikowaniu.

4. Masę tuszy wołowej koryguje się wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej5), jeżeli ważona jest tusza inna niż wzorcowa. Tuszę wołową wzorcową określają przepisy Unii Europejskiej2).

5. Masę tuszy wołowej schłodzonej wylicza się przez pomniejszenie masy tuszy ciepłej o 2%.

6. [2] Dla ustalenia ceny zakupu tusz wieprzowych masę tuszy koryguje się wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej8), jeżeli ważona jest tusza wieprzowa ciepła inna niż wzorcowa. Tuszę wieprzową wzorcową określają przepisy Unii Europejskiej9).

7. [3] (uchylony).

8. [4] Ważenie tuszy wieprzowej ciepłej odbywa się po uboju, w czasie określonym w przepisach Unii Europejskiej9) oraz w przepisach w sprawie ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych.

9. Masę tuszy wieprzowej schłodzonej wylicza się w sposób określony w przepisach Unii Europejskiej6).

10. [5] Metodę szacowania procentowej zawartości mięsa w tuszy wieprzowej określają przepisy Unii Europejskiej8).

[2] § 4 ust. 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. z 2006 r. Nr 1, poz. 6). Zmiana weszła w życie 17 stycznia 2006 r.

Załącznik nr 2 uchylony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. z 2006 r. Nr 1, poz. 6). Zmiana weszła w życie 17 stycznia 2006 r.

[3] § 4 ust. 7 uchylony przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. z 2006 r. Nr 1, poz. 6). Zmiana weszła w życie 17 stycznia 2006 r.

[4] § 4 ust. 8 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. z 2006 r. Nr 1, poz. 6). Zmiana weszła w życie 17 stycznia 2006 r.

[5] § 4 ust. 10 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. z 2006 r. Nr 1, poz. 6). Zmiana weszła w życie 17 stycznia 2006 r.

Wersja obowiązująca od 2006-01-17 do 2011-08-18

1. Cena zakupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. b, stanowi średnią cenę netto płaconą dostawcy na bazie franco zakład w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za tonę:

1) bydła rzeźnego o masie powyżej 300 kg:

a) w przypadku bydła rzeźnego zakupionego, dostarczonego do rzeźni i ubitego, którego tusze zostały sklasyfikowane według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej2) oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych – liczona jako średnia z trzech podklas dla każdej klasy uformowania tusz wołowych schłodzonych, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części l w ust. 1 w pkt 1–5,

b) w przypadku bydła rzeźnego pochodzącego z własnego chowu – liczona jako średnia cena za tuszę bydła tej samej kategorii i klasy, zakupionego i ubitego w rzeźni w tym samym tygodniu;

2) świń rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych, o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg, która została sklasyfikowana według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) oraz w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych, z podaniem procentowej zawartości mięsa – liczona dla każdej klasy tusz wieprzowych schłodzonych, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części II w ust.1;

3) poszczególnych gatunków zbóż;

4) nasion roślin oleistych;

5) owiec:

a) żywych,

b) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych oraz rozliczanych według masy poubojowej tuszy, w podziale na kategorie wagowe,

c) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych, których tusze zostały sklasyfikowane według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej4).

2. Cena zakupu bydła rzeźnego uwzględnia:

1) koszty transportu ponoszone przez rzeźnię – w przypadku własnego odbioru bydła rzeźnego od producenta;

2) dodatkowe płatności na rzecz dostawcy, wyrażone w zł, wyliczone jako średnia dopłata dokonana w ostatnim roku kalendarzowym do każdej zakupionej tony tusz wołowych schłodzonych, jeżeli spowoduje to wzrost ceny o ponad 1%.

3. Dla potrzeb ustalenia ceny zakupu tusze wołowe ciepłe waży się niezwłocznie po ich sklasyfikowaniu.

4. Masę tuszy wołowej koryguje się wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej5), jeżeli ważona jest tusza inna niż wzorcowa. Tuszę wołową wzorcową określają przepisy Unii Europejskiej2).

5. Masę tuszy wołowej schłodzonej wylicza się przez pomniejszenie masy tuszy ciepłej o 2%.

6. [2] Dla ustalenia ceny zakupu tusz wieprzowych masę tuszy koryguje się wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej8), jeżeli ważona jest tusza wieprzowa ciepła inna niż wzorcowa. Tuszę wieprzową wzorcową określają przepisy Unii Europejskiej9).

7. [3] (uchylony).

8. [4] Ważenie tuszy wieprzowej ciepłej odbywa się po uboju, w czasie określonym w przepisach Unii Europejskiej9) oraz w przepisach w sprawie ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych.

9. Masę tuszy wieprzowej schłodzonej wylicza się w sposób określony w przepisach Unii Europejskiej6).

10. [5] Metodę szacowania procentowej zawartości mięsa w tuszy wieprzowej określają przepisy Unii Europejskiej8).

[2] § 4 ust. 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. z 2006 r. Nr 1, poz. 6). Zmiana weszła w życie 17 stycznia 2006 r.

Załącznik nr 2 uchylony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. z 2006 r. Nr 1, poz. 6). Zmiana weszła w życie 17 stycznia 2006 r.

[3] § 4 ust. 7 uchylony przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. z 2006 r. Nr 1, poz. 6). Zmiana weszła w życie 17 stycznia 2006 r.

[4] § 4 ust. 8 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. z 2006 r. Nr 1, poz. 6). Zmiana weszła w życie 17 stycznia 2006 r.

[5] § 4 ust. 10 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. z 2006 r. Nr 1, poz. 6). Zmiana weszła w życie 17 stycznia 2006 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-09-18 do 2006-01-16

1. Cena zakupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. b, stanowi średnią cenę netto płaconą dostawcy na bazie franco zakład w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za tonę:

1) bydła rzeźnego o masie powyżej 300 kg:

a) w przypadku bydła rzeźnego zakupionego, dostarczonego do rzeźni i ubitego, którego tusze zostały sklasyfikowane według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej2) oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych – liczona jako średnia z trzech podklas dla każdej klasy uformowania tusz wołowych schłodzonych, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części l w ust. 1 w pkt 1–5,

b) w przypadku bydła rzeźnego pochodzącego z własnego chowu – liczona jako średnia cena za tuszę bydła tej samej kategorii i klasy, zakupionego i ubitego w rzeźni w tym samym tygodniu;

2) świń rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych, o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg, która została sklasyfikowana według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) oraz w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych, z podaniem procentowej zawartości mięsa – liczona dla każdej klasy tusz wieprzowych schłodzonych, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części II w ust.1;

3) poszczególnych gatunków zbóż;

4) nasion roślin oleistych;

5) owiec:

a) żywych,

b) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych oraz rozliczanych według masy poubojowej tuszy, w podziale na kategorie wagowe,

c) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych, których tusze zostały sklasyfikowane według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej4).

2. Cena zakupu bydła rzeźnego uwzględnia:

1) koszty transportu ponoszone przez rzeźnię – w przypadku własnego odbioru bydła rzeźnego od producenta;

2) dodatkowe płatności na rzecz dostawcy, wyrażone w zł, wyliczone jako średnia dopłata dokonana w ostatnim roku kalendarzowym do każdej zakupionej tony tusz wołowych schłodzonych, jeżeli spowoduje to wzrost ceny o ponad 1%.

3. Dla potrzeb ustalenia ceny zakupu tusze wołowe ciepłe waży się niezwłocznie po ich sklasyfikowaniu.

4. Masę tuszy wołowej koryguje się wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej5), jeżeli ważona jest tusza inna niż wzorcowa. Tuszę wołową wzorcową określają przepisy Unii Europejskiej2).

5. Masę tuszy wołowej schłodzonej wylicza się przez pomniejszenie masy tuszy ciepłej o 2%.

6. Dla ustalenia ceny zakupu tusz wieprzowych masę tuszy koryguje się wskaźnikami określonymi w załączniku nr 2 do rozporządzenia, jeżeli ważona jest tusza wieprzowa ciepła inna niż wzorcowa. Tuszę wieprzową wzorcową określają przepisy dotyczące ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych.

7. Tuszę wieprzową wzorcową waży się z pozostawioną skórą; w przypadku usunięcia skóry z tuszy przed ważeniem, do masy tuszy dodaje się masę usuniętej skóry wraz z tłuszczem.

8. Ważenie tuszy wieprzowej ciepłej odbywa się po uboju, w czasie określonym w przepisach Unii Europejskiej6).

9. Masę tuszy wieprzowej schłodzonej wylicza się w sposób określony w przepisach Unii Europejskiej6).

10. Metodę szacowania procentowej zawartości mięsa w tuszy wieprzowej oraz maksymalny błąd szacowania przy użyciu choirometru określają przepisy Unii Europejskiej6).