Wersja obowiązująca od 2009-03-10 do 2011-08-18
[Wielkość obrotu] Wielkość obrotu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, stanowi:
1) w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny:
a) ilość sztuk ubitego bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej ilość ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej11) do wzorca tuszy wołowej – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) ilość ton sprzedanych półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) ilość ton półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
2) w odniesieniu do rynku wieprzowiny:
a) ilość sztuk ubitych świń rzeźnych oraz ilość ton masy poubojowej ciepłej ubitych świń rzeźnych – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) ilość ton sprzedanych półtusz, mięsa wieprzowego oraz przetworów mięsnych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) ilość ton półtusz, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
3) w odniesieniu do rynku owoców i warzyw – masa lub ilość sprzedanych owoców i warzyw poszczególnych gatunków i odmian wyrażona w kg, tonach lub sztukach;
4) w odniesieniu do rynku zbóż – ilość ton:
a) poszczególnych gatunków zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
5) w odniesieniu do rynku mleka – ilość kg:
a) produktów mleczarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży i giełdowej,
b) mleka surowego z podziałem na klasy – w przypadku ustalania ceny skupu;
6) w odniesieniu do rynku drobiu – ilość ton:
a) zakupionego drobiu rzeźnego – w przypadku ustalania ceny skupu,
b) sprzedanych produktów drobiarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) mięsa drobiowego będącego przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej;
7) w odniesieniu do rynku jaj spożywczych:
a) ilość ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład pakujący jaja – w przypadku ustalania ceny skupu,
b) ilość sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakujący jaja na terenie kraju – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
8) w odniesieniu do rynku roślin oleistych – ilość ton:
a) zakupionych lub sprzedanych nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
c) sprzedanych olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
9) w odniesieniu do rynku baraniny – ilość sztuk skupionych owiec rzeźnych oraz ilość ton tusz owiec rzeźnych;
10) w odniesieniu do rynku kwiatów – ilość sztuk sprzedanych kwiatów świeżych;
11) [9] w odniesieniu do rynku cukru – liczba ton sprzedanego cukru wyprodukowanego w ramach kwoty produkcyjnej oraz poza tą kwotą, wraz ze wskazaniem pojemności opakowań;
12) w odniesieniu do rynku pasz – ilość ton sprzedanych pasz;
13) w odniesieniu do rynku wina – ilość litrów sprzedanego wina;
14) w odniesieniu do rynku chmielu – ilość kg szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu – w przypadku ustalania ceny skupu;
15) w odniesieniu do rynku włókien lnianych i konopnych – ilość ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego, sprzedanego przez przedsiębiorcę, który przetwarza słomę lnianą lub konopną na włókno;
16) [10] w odniesieniu do rynku produktów rolnictwa ekologicznego – liczba:
a) kg sprzedanego mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach,
b) litrów sprzedanego mleka,
c) sztuk sprzedanych jaj,
d) kg lub sztuk sprzedanych owoców lub warzyw.
[9] § 11 pkt 11 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[10] § 11 pkt 16 dodany przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
Wersja obowiązująca od 2009-03-10 do 2011-08-18
[Wielkość obrotu] Wielkość obrotu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, stanowi:
1) w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny:
a) ilość sztuk ubitego bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej ilość ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej11) do wzorca tuszy wołowej – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) ilość ton sprzedanych półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) ilość ton półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
2) w odniesieniu do rynku wieprzowiny:
a) ilość sztuk ubitych świń rzeźnych oraz ilość ton masy poubojowej ciepłej ubitych świń rzeźnych – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) ilość ton sprzedanych półtusz, mięsa wieprzowego oraz przetworów mięsnych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) ilość ton półtusz, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
3) w odniesieniu do rynku owoców i warzyw – masa lub ilość sprzedanych owoców i warzyw poszczególnych gatunków i odmian wyrażona w kg, tonach lub sztukach;
4) w odniesieniu do rynku zbóż – ilość ton:
a) poszczególnych gatunków zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
5) w odniesieniu do rynku mleka – ilość kg:
a) produktów mleczarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży i giełdowej,
b) mleka surowego z podziałem na klasy – w przypadku ustalania ceny skupu;
6) w odniesieniu do rynku drobiu – ilość ton:
a) zakupionego drobiu rzeźnego – w przypadku ustalania ceny skupu,
b) sprzedanych produktów drobiarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) mięsa drobiowego będącego przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej;
7) w odniesieniu do rynku jaj spożywczych:
a) ilość ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład pakujący jaja – w przypadku ustalania ceny skupu,
b) ilość sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakujący jaja na terenie kraju – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
8) w odniesieniu do rynku roślin oleistych – ilość ton:
a) zakupionych lub sprzedanych nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
c) sprzedanych olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
9) w odniesieniu do rynku baraniny – ilość sztuk skupionych owiec rzeźnych oraz ilość ton tusz owiec rzeźnych;
10) w odniesieniu do rynku kwiatów – ilość sztuk sprzedanych kwiatów świeżych;
11) [9] w odniesieniu do rynku cukru – liczba ton sprzedanego cukru wyprodukowanego w ramach kwoty produkcyjnej oraz poza tą kwotą, wraz ze wskazaniem pojemności opakowań;
12) w odniesieniu do rynku pasz – ilość ton sprzedanych pasz;
13) w odniesieniu do rynku wina – ilość litrów sprzedanego wina;
14) w odniesieniu do rynku chmielu – ilość kg szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu – w przypadku ustalania ceny skupu;
15) w odniesieniu do rynku włókien lnianych i konopnych – ilość ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego, sprzedanego przez przedsiębiorcę, który przetwarza słomę lnianą lub konopną na włókno;
16) [10] w odniesieniu do rynku produktów rolnictwa ekologicznego – liczba:
a) kg sprzedanego mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach,
b) litrów sprzedanego mleka,
c) sztuk sprzedanych jaj,
d) kg lub sztuk sprzedanych owoców lub warzyw.
[9] § 11 pkt 11 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[10] § 11 pkt 16 dodany przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2006-11-09 do 2009-03-09
Wielkość obrotu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, stanowi: [6]
1) w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny:
a) [7] ilość sztuk ubitego bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej ilość ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej11) do wzorca tuszy wołowej – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) ilość ton sprzedanych półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) ilość ton półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
2) w odniesieniu do rynku wieprzowiny:
a) ilość sztuk ubitych świń rzeźnych oraz ilość ton masy poubojowej ciepłej ubitych świń rzeźnych – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) ilość ton sprzedanych półtusz, mięsa wieprzowego oraz przetworów mięsnych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) ilość ton półtusz, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
3) w odniesieniu do rynku owoców i warzyw – masa lub ilość sprzedanych owoców i warzyw poszczególnych gatunków i odmian wyrażona w kg, tonach lub sztukach;
4) w odniesieniu do rynku zbóż – ilość ton:
a) poszczególnych gatunków zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
5) w odniesieniu do rynku mleka – ilość kg:
a) produktów mleczarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży i giełdowej,
b) mleka surowego z podziałem na klasy – w przypadku ustalania ceny skupu;
6) w odniesieniu do rynku drobiu – ilość ton:
a) zakupionego drobiu rzeźnego – w przypadku ustalania ceny skupu,
b) sprzedanych produktów drobiarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) mięsa drobiowego będącego przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej;
7) w odniesieniu do rynku jaj spożywczych:
a) ilość ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład pakujący jaja – w przypadku ustalania ceny skupu,
b) ilość sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakujący jaja na terenie kraju – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
8) w odniesieniu do rynku roślin oleistych – ilość ton:
a) zakupionych lub sprzedanych nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
c) sprzedanych olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
9) w odniesieniu do rynku baraniny – ilość sztuk skupionych owiec rzeźnych oraz ilość ton tusz owiec rzeźnych;
10) w odniesieniu do rynku kwiatów – ilość sztuk sprzedanych kwiatów świeżych;
11) w odniesieniu do rynku cukru – ilość ton sprzedanego cukru i izoglukozy;
12) w odniesieniu do rynku pasz – ilość ton sprzedanych pasz;
13) w odniesieniu do rynku wina – ilość litrów sprzedanego wina;
14) [8] w odniesieniu do rynku chmielu – ilość kg szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu – w przypadku ustalania ceny skupu;
15) [9] w odniesieniu do rynku włókien lnianych i konopnych – ilość ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego, sprzedanego przez przedsiębiorcę, który przetwarza słomę lnianą lub konopną na włókno.
[6] § 11 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 października 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 193, poz. 1426). Zmiana weszła w życie 9 listopada 2006 r.
[7] § 11 pkt 1 lit. a) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 października 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 193, poz. 1426). Zmiana weszła w życie 9 listopada 2006 r.
[8] § 11 pkt 14 dodany przez § 1 pkt 4 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 października 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 193, poz. 1426). Zmiana weszła w życie 9 listopada 2006 r.
[9] § 11 pkt 15 dodany przez § 1 pkt 4 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 października 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 193, poz. 1426). Zmiana weszła w życie 9 listopada 2006 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2006-01-17 do 2006-11-08
Wielkość obrotu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, stanowi:
1) w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny:
a) [6] ilość sztuk ubitego bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej ilość ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej zgodnie z wzorcem ubitego bydła rzeźnego określonym w przepisach Unii Europejskiej10) – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) ilość ton sprzedanych półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) ilość ton półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
2) w odniesieniu do rynku wieprzowiny:
a) ilość sztuk ubitych świń rzeźnych oraz ilość ton masy poubojowej ciepłej ubitych świń rzeźnych – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) ilość ton sprzedanych półtusz, mięsa wieprzowego oraz przetworów mięsnych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) ilość ton półtusz, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
3) w odniesieniu do rynku owoców i warzyw – masa lub ilość sprzedanych owoców i warzyw poszczególnych gatunków i odmian wyrażona w kg, tonach lub sztukach;
4) w odniesieniu do rynku zbóż – ilość ton:
a) poszczególnych gatunków zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
5) w odniesieniu do rynku mleka – ilość kg:
a) produktów mleczarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży i giełdowej,
b) mleka surowego z podziałem na klasy – w przypadku ustalania ceny skupu;
6) w odniesieniu do rynku drobiu – ilość ton:
a) zakupionego drobiu rzeźnego – w przypadku ustalania ceny skupu,
b) sprzedanych produktów drobiarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) mięsa drobiowego będącego przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej;
7) w odniesieniu do rynku jaj spożywczych:
a) ilość ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład pakujący jaja – w przypadku ustalania ceny skupu,
b) ilość sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakujący jaja na terenie kraju – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
8) w odniesieniu do rynku roślin oleistych – ilość ton:
a) zakupionych lub sprzedanych nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
c) sprzedanych olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
9) w odniesieniu do rynku baraniny – ilość sztuk skupionych owiec rzeźnych oraz ilość ton tusz owiec rzeźnych;
10) w odniesieniu do rynku kwiatów – ilość sztuk sprzedanych kwiatów świeżych;
11) w odniesieniu do rynku cukru – ilość ton sprzedanego cukru i izoglukozy;
12) w odniesieniu do rynku pasz – ilość ton sprzedanych pasz;
13) w odniesieniu do rynku wina – ilość litrów sprzedanego wina.
[6] § 11 pkt 1 lit. a) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. z 2006 r. Nr 1, poz. 6). Zmiana weszła w życie 17 stycznia 2006 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-09-18 do 2006-01-16
Wielkość obrotu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, stanowi:
1) w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny:
a) ilość sztuk ubitego bydła rzeźnego oraz ilość ton masy poubojowej ciepłej ubitego bydła rzeźnego – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) ilość ton sprzedanych półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) ilość ton półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
2) w odniesieniu do rynku wieprzowiny:
a) ilość sztuk ubitych świń rzeźnych oraz ilość ton masy poubojowej ciepłej ubitych świń rzeźnych – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) ilość ton sprzedanych półtusz, mięsa wieprzowego oraz przetworów mięsnych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) ilość ton półtusz, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
3) w odniesieniu do rynku owoców i warzyw – masa lub ilość sprzedanych owoców i warzyw poszczególnych gatunków i odmian wyrażona w kg, tonach lub sztukach;
4) w odniesieniu do rynku zbóż – ilość ton:
a) poszczególnych gatunków zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
5) w odniesieniu do rynku mleka – ilość kg:
a) produktów mleczarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży i giełdowej,
b) mleka surowego z podziałem na klasy – w przypadku ustalania ceny skupu;
6) w odniesieniu do rynku drobiu – ilość ton:
a) zakupionego drobiu rzeźnego – w przypadku ustalania ceny skupu,
b) sprzedanych produktów drobiarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) mięsa drobiowego będącego przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej;
7) w odniesieniu do rynku jaj spożywczych:
a) ilość ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład pakujący jaja – w przypadku ustalania ceny skupu,
b) ilość sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakujący jaja na terenie kraju – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
8) w odniesieniu do rynku roślin oleistych – ilość ton:
a) zakupionych lub sprzedanych nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
c) sprzedanych olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
9) w odniesieniu do rynku baraniny – ilość sztuk skupionych owiec rzeźnych oraz ilość ton tusz owiec rzeźnych;
10) w odniesieniu do rynku kwiatów – ilość sztuk sprzedanych kwiatów świeżych;
11) w odniesieniu do rynku cukru – ilość ton sprzedanego cukru i izoglukozy;
12) w odniesieniu do rynku pasz – ilość ton sprzedanych pasz;
13) w odniesieniu do rynku wina – ilość litrów sprzedanego wina.